annonse

TEST:
Nikon Z50

Nikon for ambisiøse nybegynnere

Nikon viser hvorfor ikke alle trenger et proffkamera med det vellykkede Z50.

Nikon Z50
annonse
annonse

En tett strøm av fullformatkameraer har drevet prisene oppover, langt forbi prisnivået til kameraene som ellers ville vært mer enn tilfredsstillende for nybegynneren. Som er blitt avspist med et stadig tynnere utvalg med rimelige kameraer i butikkene.

Det er langt mellom unntakene, og blant de aller billigste finner vi to, tre år gamle speilreflekskameraer, som ikke akkurat vekker begjæret hos noen.

Det samme gjelder for de speilløse kameraene. Hyllet for sine kompakte mål, fine bildekvalitet og utmerkede brukervennlighet. Også her er det langt mellom de spennende nyhetene, men kameraer som Canon EOS M6 Mark II, Sony a6400 og Fujifilm X-T30, utmerker seg positivt. Det er tre glimrende allroundkameraer som passer til både amatører og viderekomne.

Nå vil også Nikon være med på leken, med det som er deres første speilløse kamera i APS-C-format. Altså et kamera hvor bildebrikken er litt mindre enn i et fullformatkamera. Det gir små, hendige, lette og reisevennlige kameraer, som slett ikke behøver å være uten substans. Det har de tre ovennevnte kameraene allerede bevist.

Proff DNA

Likheten mellom et Nikon Z50 og et fullformat Nikon Z6, er ikke tilfeldig. De to kameraene deler samme store objektivfatning, og Nikon har åpenbart brukt Z6 som inspirasjon for Z50. Som er et slags Z6 light, bare med mindre bildebrikke.

Det finnes allerede to, og det kommer flere Nikon-objektiver som er tilpasset Z50s 21 megapiksler bildebrikke i APS-C-format, men Z50 kan også bruke de meget skarpe Nikkor-objektivene i S-serien som er tilpasset fullformat. Bare med en beskjæringsfaktor på 1,5 x, som gir drøyt 50mm brennvidde på en Nikkor Z 35/1.8 S.

Kameraet kan også bruke Nkons AF-S-objektiver for speilrefleksene deres i DX (APS-C) og FX-format (FF), med FTZ-adapteren som kan leveres med kameraet, eller kjøpes løst.

annonse

Objektiver

Samtidig med lanseringen av kameraet, slapp Nikon Z 50-250 mm f4,5-6,3 VR DX (75-375mm), som er en telezoom for APS-C, og normalzoomen Z 16-50 mm f3,5-6,3 VR DX (24-75mm). Begge med optisk bildestabilisering. Og det er bra, for kameraet har ingen intern bildestabilisator a la Nikon Z6.

Men det har noe ingen av de to objektivene har, nemlig værtetting av kamerahuset. Ikke på samme nivå som et proffkamera riktignok, men mer enn nok til at kameraet tåler at det begynner å regne.

Det tekniske

Kameraets 21 mp bildebrikke tilsvarer den vi testet i Nikon D7500, autofokusen er plukket fra Z6, som det også deler den 55mm store bajonettfatningen med. Det er selvsagt 4K-video her, det er regelen mer enn unntaket i disse tider, og kvaliteten er utmerket på alle vis.

Autofokusen er hentet fra Z6 og er for alle praktiske formål, rask, presis og treffsikker med 16-50mm zoomen. Den henger ikke like godt med på bevegelige motiver. Følgefokusen fungerer fint ved panorering, men treffer ikke alltid når motivet beveger seg til eller fra.

annonse

Hodetelefonutgangen som hadde gjort Z50 til det perfekte vlogger-kameraet, mangler, men det har mikrofoninngang, og man kan velge fokuspunkt på pekeskjermen under opptak. Den funksjonen er dessverre ikke den mest presise vi har prøvd, og fungerer merkelig nok ikke når man bruker søkeren isteden for skjermen.

Som, og det må nevnes, har et pekefelt til høyre med tre symboler. Et for forstørrelse av skjermbildet eller søkerbildet, et for å zoome ut, og et for å endre skjerm- og søkerinformasjonen.

Brukeropplevelsen

Sammenlignet med speilrefleksen D7500 til Nikon, er Z50 knøttlite. Med 16-50mm zoomen, er kameraet mye mindre enn Z6 med 24-70mm, men det er ikke vesentlig mindre enn konkurrentene i denne klassen.

Canon EOS M6 II er enda mer kompakt, men mangler søker. Det er derimot raskere, med tre nesten ganger så rask skuddtakt. Sony a6400 er omtrent like kjapt, men har klassens beste følgefokus og banker konkurrentene på øyefokus. Fujifilm X-T30 gir samlet sett den beste brukeropplevelsen, og her er også utvalget av objektiver mye større.

Så langt har Nikon bare annonsert en 18-140mm zoom til Z50, men vi håper det ikke drøyer lenge før det kommer flere objektiver.

Kameraet er lite, men ikke mindre enn at Nikon har fått plass til et relativt bra grep på siden, det har to innstillingshjul, en svitsj som man lynraskt bytter fra stillbilder til video med, og en vippbar pekeskjerm. Med selfie-modus, så klart.

Svært kompakt kamera med sammentrekkbar zoom.

Den medfølgende 16-50mm zoomen, må vris fra låseposisjonen som gjør den så kompakt, til en brennvidde for å fungere. Denne sammentrekkbare objektivkonstruksjonen er veldig vanlig på zoomobjektiver som skal være veldig kompakte. Zoomen har en fokusring som kan omprogrammeres, til blenderring, ISO-justering, eller valg av eksponeringskompensasjon.

I likhet med Z6 og Z7, er det to programmerbare funksjonsknapper foran, og man veksler raskt mellom ISO-verdier eller eksponeringskompensasjon, med et knappetrykk og et av innstillingshjulene. Det er flere muligheter for tilpasning av innstillinger. Blant annet kan man legge to av de mest brukte innstillingene i U1 og U2 på programhjulet, som også har en annen innstilling det er viktig å nevne.

For de som liker å eksperimentere, er det rikelig med muligheter for å fintrimme bildeprofilene i kameraet, etter egen smak.

Kameraet har 20 filtereffekter som man kan bla i når programhjulet er vridd til EFCT, og velge etter smak eller motiv. Effektene er stort sett de samme som vi har sett på andre kameraer, som sorthvitt, toy camera, miniatyr, pop osv.

Effekten kan også brukes på video.

Pekeskjermen gjør det enkelt å velge innstillinger, og man ser umiddelbart effekten.

Bildekvaliteten

Nikon har ikke endret mye på bildebrikken som vi kjenner fra D7500 og D500, men litt på prosesseringen. Testbildene viser at det er stort potensiale for svært skarpe og meget rene bildefiler, men jpeg-prosesseringen klarer ikke å skjule at 16-50mm zoomen, ikke er like skarp på alle blendere, og brennvidder. Den er heller ikke særlig lyssterk, f4,5-6,3 må sies å være moderat for å si det pent.

Kameraet kompenserer delvis litt for vignetteringen på full blenderåpning og 16mm, men holder man seg over f5,6, er skarpheten jevnere på alle brennvidder. Og vignetteringen neglisjerbar.

Råfilene er som alltid fra Nikon, svært gode tross lossless komprimering, og gir fotografen mye å gå på i etterbehandling. De mer komprimerte og prosesserte jpeg-filene viser svært jevne toner over hele fargespekteret, med mettede hudtoner og god kontrast. Dynamikken i filene er god, litt svak på høylys, men det er heller ikke uvanlig hos konkurrentenes kameraer.

Bildestøy er godt kontrollert opptil 3200 ISO, grensen går ved 6400 hvis man ikke tåler synlig kornstøy og redusert detaljskarphet.

Bildene fra kameraet viser igjen at Nikon vet hva de driver med. Bildekvaliteten er helt i toppklassen for et APS-C-kamera i denne prisklassen. Videokvaliteten på 4K-opptak er også meget fin, med moderate mengder rolling shutter, og meget god skarphet og detaljoppløsning.

Konklusjon

Nikon Z50 er et mye bedre kamera enn Nikons foregående speilreflekser i denne klassen. Det er også blant de beste på det meste i denne klassen, fordi kameraet kombinerer superb brukervennlighet, med kjapp autofokus, høyt skuddtakt og meget god bilde- og videokvalitet. Følgefokusen og pekefunksjonen kan forbedres, og til video hadde vi foretrukket at kameraet hadde innebygget bildestabilisator. Med den kompakte zoomen er Nikon Z50 et av de beste allroundkameraene for ferier og reiser.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
 • Type: 21 mp systemkamera med APS-C bildebrikke
 • Optikk: Nikon Z DX 16-50mm f3.5-6.3 VR
 • Søker: OLED 2.36 Mp, 1 x forstørrelse
 • Skjerm: Vippbar 8 cm pekeskjerm, 1 mp LCD
 • Serieopptak: 11 bilder/s
 • Video: 4K/30p
 • Tilkoblinger: Mikrofon inn, USB-C-lading, HDMI
 • Trådløs: Bluetooth, Wifi
 • Lagring: SD-kort UHS-II
 • Batteritid CIPA: 320 bilder
 • Mål/vekt: 127 x 94 x 60 mm/450 g
 • Høydepunkter: 209 fokuspunkter, værtetting, selfie-modus, 20 kreative filterinnstillinger, Snapbridge-støtte, maks 204.800 ISO, inneb. blits.
Pris: 12490 kr
PlussSvært god bilde- og videokvalitet (4K), gjennomført ergonomi, kompakt og lett, kjapp autofokus og god skuddtakt.
MinusMangler bildestabilisator, upresis følgefokus, mangefull touch-fokus, moderat lysstyrke på kit-zoomen.
Nikon Z50 produktside
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Les også

  Canon EOS 90D

  Canon EOS 90D

  12 999
  Et mye bedre speilreflekskamera
  Speilrefleksen lever i beste velgående, i Canons nyeste systemkamera for både nybegynnere og entusiaster.
  Fujifilm X-Pro3

  Fujifilm X-Pro3

  18 990
  Klassisk proffkamera
  La ikke det klassiske retrodesignet lure deg, dette er et helrått kamera.
  Panasonic Leica Lumix DG Vario-Summilux 10-25mm f1.7 ASPH

  Panasonic Leica Lumix DG Vario-Summilux 10-25mm f1.7 ASPH

  22 000
  Ekstremt skarp zoom
  Panasonics lyssterke Leica-zoom er det eneste i sitt slag med disse egenskapene.
  Sony a7r IV

  Sony a7r IV

  40 000
  Flaggskip for proffotografer
  Med klassens høyeste oppløsning, er Sonys flaggskip kameraet mange vil ha, men ikke alle trenger.
  Canon EOS M200

  Canon EOS M200

  6 099
  For enkelhets skyld
  Glem innstillinger og vanskelige begreper, Canon- kameraet gir selv nybegynneren fine bilder.
  Canon EOS M6 Mark II

  Canon EOS M6 Mark II

  9 699
  Canons beste amatørkamera
  Man kan aldri avskrive Canon, for de kommer alltid tilbake med enda bedre kameraer.
  Sony Cybershot RX100 VII

  Sony Cybershot RX100 VII

  12 999
  Sony perfeksjonerer lommekameraet
  Sony RX100 VII er det beste allroundvalget, men det er bare såvidt.
  Canon Powershot G5X Mark II

  Canon Powershot G5X Mark II

  9 599
  Helt kanon fra Canon
  Kompaktkameraet fra Canon viser hvorfor det fremdeles er liv i fotomarkedet.
  Fujifilm GFX100

  Fujifilm GFX100

  119 000
  Den råeste bildekvaliteten vi har sett
  Her er det beste kameraet vi noensinne har testet, men det er ikke helt perfekt.
  Panasonic Lumix S Pro 50mm f1.4

  Panasonic Lumix S Pro 50mm f1.4

  26 490
  50mm med superb perfeksjon
  Den mest klassiske av alle brennvidder, holder seg godt i Panasonics fullformatutgave.
  Panasonic Lumix S Pro 70-200mm F4 OIS

  Panasonic Lumix S Pro 70-200mm F4 OIS

  19 990
  Skarp sportsoptikk til Panasonic
  Den første telezoomen til Panasonics fullformatkameraer, innfrir på nesten alle punkter.
  Datacolor SpyderX Studio

  Datacolor SpyderX Studio

  4 348
  Slik tar du styring på fargene
  Enhver fotograf med respekt for seg selv, trenger godt verktøy for farge- og hvitbalansekorrigering.
  Fujifilm XF 16mm f2.8 R WR

  Fujifilm XF 16mm f2.8 R WR

  4 499
  Fantastisk vidvinkel til Fuji-kameraer
  Den lille vidvinkelen er latterlig liten, og latterlig bra.
  Olympus Tough TG-6

  Olympus Tough TG-6

  4 799
  Tøft dykkerkamera for aktive
  Olympus er fremdeles best i klassen blant de vanntette kameraene.
  Panasonic Lumix TZ95

  Panasonic Lumix TZ95

  5 290
  Kompakt og pris­gunstig superzoom
  Panasonics anvendelige kamera med 30 x zoom og 4K-video, oppfyller de flestes ønsker.
  Nikon Nikkor Z 14-30mm f4 S

  Nikon Nikkor Z 14-30mm f4 S

  14 490
  Rettlinjet og skarp Nikon-zoom
  Nikons første vidvinkelzoom koster litt, men er forbausende skarp.