Search
Generic filters
TEST

Nikon Nikkor Z 58mm f0.95 S Noct

 itemprop
TESTNikon Nikkor Z 58mm f0.95 S Noct
Karakter
Nikon Nikkor Z 58mm f0.95 S Noct

Mørkets fyrste

Nikons ekstremt lyssterke 58mm er det dyreste objektivet vi har testet, og kanskje det aller beste.

Lyd & Bilde mener

Ekstrem skarphet, ekstrem lysstyrke, ekstrem kvalitet.
Stort, tungt og dyrt. Kun manuell fokus og ingen bildestabilisator.
Type: Normalobjektiv
Lysstyrke: f0.95
Bildestabilisator: Nei
Nærgrense: 50 cm
Filterdiameter: 82
Linseelementer: Totalt 17, 10 grupper
Mål/vekt: Ø 102 mm, 153 mm, 2000 gram
Annet. Solblender, værtetting
For: Nikon Z

Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 93000 kr

Den fantastiske lysstyrken gjør det nesten mulig å se i mørket, for med f0.95 som største blender, er Nikons massive 58mm Noct, et ekstrem objektiv som er perfekt i lite lys.

Det er slett ikke et objektiv for hvem som helst. Prislappen setter en klar begrensning for det, men tross det, klarer ikke Nikon å dekke etterspørselen etter det lyssterke objektivet.

Ser man på testbildene, er det lett skjønne, for makan til skarphet har vi sjelden sett. Det to kilo tunge objektivet, leverer skarphet i en klasse for seg, på stort sett alle blendere, og viser hvorfor det er så dyrt.

Så lyssterke objektiver er ikke veldig vanlig. Leicas er kanskje den best kjente produsenten med så ekstreme objektiver, og deres Noctilux-M 50mm f0,95 ASPH er bare marginalt billigere enn Nikons 58mm f0.95 Noct.

Det sier litt om hvor kompleks konstruksjonen er, når Nikon-objektivet koster mer enn Leicas.

En temmelig skarpladet kamerarigg.

Med blender 0,95, kan fotografen ikke bare vinne mer lys i mørket, men også isolere motivet på en måte som knapt er mulig med f2,0, og skaffe seg kreative effekter i bildene, som bare en ekstremt smal skarphetsdybde kan gi.

Ulempene kommer i form av synlig vignettering, og et begrenset skarphetsområde, blant annet. Men det skal vi komme tilbake til.

annonse

2 kilo med dyrt glass

Noct-logoen forteller om vanvittig lysstyrke.

Nikkor Nikkor Z 58mm f0.95 S Noct, som Nikon kaller det, er temmelig digert for et normalobjektiv. Det skyldes en avansert konstruksjon med svært mye glass. Det må til for å korrigere den optiske ytelsen mulig, spesielt siden objektiver har så ekstrem lysstyrke.

annonse

Innvendig i det 15 cm lange og 10 cm brede objektivet, sitter det 17 (!) linseelementer. Tre av dem er asfæriske, fire av dem med korrigert lysspredning, og sammen med de 10 andre er elementene satt sammen i 10 grupper. Nikon har også brukt Fluroin og Arneo belegg, i tillegg til Nano-belegget på glassflatene, for å holde støv og vanndråper borte, og redusere faren for strølys, gjenskinn og ghosting.

Displayet kan vise avstand eller blenderverdi.

Objektivet som tar 82mm filtre, leveres med en solblender i metall som skrus fast, og et roterbart stativfeste integrert. Det har ikke innebygget optisk bildestabilisator, med Nikon Z6 og Z7 har femaksers stabilisator integrert, som fungerer utmerket på så korte brennvidder som dette.

Det er derimot værtettet og svært solid bygget, noe ikke bare vekten hinter om, men fokusringen er silkemyk og presis, og det finnes ikke noe slakk noe sted på objektivet.

Objektivet kommer i egen koffert.

Manuell fokus

Som for ordens skyld, er et helmanuelt objektiv. Manuell fokus fra 50 cm som er nærgrensen (1:4,9x), og avstanden er markert på fokusringen. Avstand kan også vises på det lille displayet på objektivet, og man kan skifte til blendervisning når man ønsker. Blender kan også velges med den elektromagnetiske funksjonsringen på objektivet. Det finnes også en funksjonsknapp, Fn, som kan programmeres til en av hele 21 ulike funksjoner.

annonse
Programmerbar funksjonsknapp.

Nikkor Z 58mm f0.95 S Noct leveres i en vanntett og støtsikker plastkoffert, med et par ekstra plasser for kamera eller objektiver.

Helt rå skarphet

Man kan få noen helt unike bilder med en objektiv som dette. Den ekstremt smale skarphetsdybden gir deg muligheter få andre objektiver kan, og gjør Nikkor Z 58mm f0.95 S Noct til et veldig effektfullt og godt egnet portrettobjektiv. Blant annet.

Vekten er faktisk den største ulempen og gjør det klumpete objektivet og et Nikon Z7, til en litt ubalansert kamerarigg. Selv om det er fullt mulig å skyte håndholdt ned til 1/30s, så jeg meg ofte etter noe å støtte meg eller objektivet på. Spesielt fordi den smale skarphetsdybden gjør det enda viktigere å holde kameraet støtt. Det skal utrolig lite bevegelse til, før bildet blir uskarpt på f0,95, fordi man har bare få millimetere å gå på.

Der skarpheten treffer perfekt, blir det til gjengjeld sylskarpt. Helt vanvittig skarpt rett og slett. Fokus-peaking i kameraet hjelper selvsagt, men bruk gjerne et stativ for å sikre 100 prosent skarphet. Blender man til f2 eller mer, får man også mer å gå på. Da forsvinner også vignetteringen som er veldig synlig på f0,95, men også helt opptil f1,8, hvor den i praksis er marginal.

Effektfull bokeh på f0,95 med ekstremt smal skarphetsdybde.

Skarpheten er sentrert rundt midten av bildeflaten på f0,95, hvor hjørnene er merkbart uskarpe, men også det jevnes ut allerede ved f1,8, og fra f2,8 er skarpheten fenomenal, og på sitt aller mest ekstreme fra f4, til f16 hvor diffraksjon demper litt av skarpheten og transmisjonen.

Objektivet har også svært god kontroll på kromatisk feilbrytning, og blant de beste vi har testet på coma og sfærisk aberrasjon, men kan i noen situasjoner, være følsom for strølys i enkelte vinkler. Selv med solblender på.

Det tegner også smørmyke bakgrunner (bokeh) på full blender, egentlig fra f2 og ned, og kombinert med den sinnsyke skarpheten objektivet er i stand til, er det ikke noe som er i nærheten av å skape de bildene en 58mm f0.95 S Noct kan.

Videofotografer skal merke seg at det er noe fokuspusting her, men mest fra nærgrensen på 50 cm til de første par meterne, og mellom f.eks. fem meter og uendelig er den mindre synlig.

Konklusjon

Nikon Nikkor Z 58mm f0.95 S Noct er både det dyreste og (på mange måter) det beste objektivet vi har testet. Skarpheten er enestående for brennvidden, det uskarpe området det peneste vi har sett, og tenker man ikke vekt og størrelse, er det en nytelse å fotografere med. Den mekaniske kvaliteten er på høyde med det beste vi har sett fra Leica, det samme kan man også si om prisen, men det gjenspeiles også i den tekniske ytelsen til Noct-objektivet.

Nikon-objektivet kan gi deg bilder du ikke får med andre objektiver.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
  Motta varsler
  Varlse meg om
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til Nikon Nikkor Z 58mm f0.95 S Noct

   data-srcset

  Ekstremt skarp zoom

  Panasonics lyssterke Leica-zoom er det eneste i sitt slag med disse egenskapene.

   data-srcset

  50mm med superb perfeksjon

  Den mest klassiske av alle brennvidder, holder seg godt i Panasonics fullformatutgave.

   data-srcset

  Skarp sportsoptikk til Panasonic

  Den første telezoomen til Panasonics fullformatkameraer, innfrir på nesten alle punkter.

  (Foto: Lasse Svendsen)

  Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

  (Foto: Produsenten)

  Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

  (Foto: Produsenten)

  Nikons beste objektiv er en følsom 50mm.

  (Foto: Produsenten)

  Den koster litt, men ytelsen til 35-en til Nikon Z er nær perfekt.

  (Foto: Produsenten)

  Kompakt, lett og rimelig med glimrende optisk kvalitet.

  (Foto: Produsenten)

  Canons nye 50mm er et av de beste objektivene vi har testet, men det har sin pris.

  🔥  Sommertilbud - Full tilgang til hele Lyd & Bilde i 3 uker for 3 kr!
  Prøv i 3 uker
  close-image