: Nikon Nikkor AF-S 24-70mm f2.8E ED VR

Nikon-zoom for de råeste speilrefleksene

Nikon har laget sin dyreste normalzoom hittil og ikke spart på noe.
Lyd & Bilde mener
Svært høy skarphet i sentrum, meget god bildestabilisator og solid værtettet konstruksjon.
Stor, dyr og tung, med fallende skarphet og økende lystap i hjørner på full blender.
Spesifikasjoner

Fakta

Nikon Nikkor AF-S 24-70mm f2.8E ED VR

  • Type: 24-70mm normalzoom
  • Lysstyrke: f2.8
  • Nærgrense: 38 cm
  • Filterdiameter: 82 mm
  • Linseelementer: Totalt 20, 16 grupper
  • Mål/vekt: Ø 88 mm, 155 mm/1070 gram
  • Annet. Solblender, værtettet, optisk bildestabilisator
Annonse
Annonse
forfatter

Kjøper man et Nikon-kamera og ønsker å utvide med flere objektiver, er det lett å bli overveldet over utvalget. Nikon-eiere har et av de største utvalgene av optikk tilgjengelig til sine speilreflekskameraer, og de fleste lager Nikon selv.

 

Det spiller ingen rolle om du trenger en fisheye til de ekstreme bildene, eller et langt teleobjektiv til sport eller ville dyr, det finnes alltid minst et objektiv som passer til oppgaven. Det aller vanligste er imidlertid den såkalte normalzoomen. Den som følger med de fleste speilreflekser fra Nikon. Som regel dekker den vidvinkel fra omlag 28mm til kort tele et sted mellom 80 og 100 mm. Nikon har 11 slike, men ingen av dem er så rå som den nye, værtettede AF-S Nikkor 24-70mm f2.8E ED VR.

 

Den er fryktelig mye dyrere enn den lille 18-55mm f3,5-5,6 som følger med Nikons billigste kameraer, og er nok bedre egnet til Nikons mer krevende fotografer med fullformat kameraer. Som normalzoom er den veldig anvendelig. Med 24mm vidvinkel er den godt egnet til landskap, arkitektur, og gatefoto, og 70mm er akkurat så pass brukbar tele at den fint kan brukes til portretter og i brylluper.

 

Med lysstyrke 2,8 er den også lyssterk nok til at zoomen er brukbar selv i lite lys.

 

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Firetrinns stabilisator

Nikon-zoomen er til forveksling lik den eldre 24-70-zoomen som debuterte i 2007, men denne er et helt nytt optisk design, tilpasset behovet for et skarpt objektiv til Nikons høyoppløste fullformats speilreflekser som D750 og D800-serien. Det kan også brukes med Nikons kameraer med APS-format (DX), som D7200, og får da en effektiv brennvidde på 36-105mm.

 

Objektivet er værtettet og utstyrt med en firetrinns optisk bildestabilisator, som skal gjøre det tunge objektivet bedre egnet til blant annet videoopptak. Den optiske konstruksjonen består blant annet av asfæriske linseelementer for bedre kontroll på lysspredning, nanokrystallbelegg for å dempe strølys, og fluorittbelegg for å holde skitt og støv borte fra de eksponerte glassflatene.

 

Nikon har også valgt en elektromekanisk blendermekanisme som er mye raskere på serieopptak, og med ni blenderlameller tegner objektivet veldig fine defokuserte bakgrunner på for eksempel portretter.

 

Fra et så påkostet objektiv for kresne fotografer, regner man med at den optiske ytelsen er nær perfekt, men det store Nikkor-objektivet – 20 cm i full uttrekk – har enkelte problemer som i og for seg ikke er så uvanlige for zoomobjektiver av denne typen. Det første er linjefortegning, som er synlig på 24mm vidvinkel, det andre kromatisk feilbrytning som jeg trodde et så dyrt objektiv hadde bedre kontroll på. Det er også noe, men ikke kritisk vignettering på full blender og 24mm, men ikke mer enn ventet.

 

Skarpheten og oppløsningen av detaljer er fremragende, men da må man blende ned til f4 eller 5,6 på 24-35mm, ellers faller skarpheten markert i hjørnene. Det er helt ok for en 24-70mm zoom, men ikke en til drøye 20.000 kr.

 

Det hjelper alltid å blende ned, også på lengre brennvidder, og da er skarpheten svært høy og ikke overraskende er den på sitt aller skarpeste i sentrum. Men den nye 24-70mm zoomen er bedre enn forgjengeren med god margin, særlig på demping av vignettering og hjørneskarphet. Den er bare ikke helt perfekt korrigert, etter vår mening.

 

Den integrerte bildestabilisatoren fungerer utmerket, og på live view kan man holde kameraet med zoomen på – håndholdt – på videoopptak uten nevneverdige rystelser eller bevegelser på opptaket. Autofokusen fungerte prikkfritt på D750, og er nesten lydløs og lynrask til å låse fokus på alle brennvidder. Det bunnsolide Nikkor-objektivet, er i det hele tatt et meget vellykket, om enn ikke helt perfekt objektiv, men det er de færreste normalzoomer.

Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Take off for Sonys droneprosjekt
Det nye selskapet har overtatt kameradivisjonen til Olympus.
På tide å tenke Leica for video også.
Adobe slipper Lightroom for Apples nye Mac-er med M1-prosessor.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.
Fairphone 3 vil gjerne redde klimaet og gi deg god samvittighet på samme tid. Men selv om den grunnleggende ideen er god, feiler mobilen totalt.