TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Nikon Nikkor AF-S 24-70mm f2.8E ED VR

Nikon-zoom for de råeste speilrefleksene

Nikon har laget sin dyreste normalzoom hittil og ikke spart på noe.

forfatter
Publisert 27.04.16 - 07:07
L&B mener
Svært høy skarphet i sentrum, meget god bildestabilisator og solid værtettet konstruksjon.
Stor, dyr og tung, med fallende skarphet og økende lystap i hjørner på full blender.
Spesifikasjoner

Fakta

Nikon Nikkor AF-S 24-70mm f2.8E ED VR

  • Type: 24-70mm normalzoom
  • Lysstyrke: f2.8
  • Nærgrense: 38 cm
  • Filterdiameter: 82 mm
  • Linseelementer: Totalt 20, 16 grupper
  • Mål/vekt: Ø 88 mm, 155 mm/1070 gram
  • Annet. Solblender, værtettet, optisk bildestabilisator
Veil. pris 24000Pr. 27.04.16 Produktside

Kjøper man et Nikon-kamera og ønsker å utvide med flere objektiver, er det lett å bli overveldet over utvalget. Nikon-eiere har et av de største utvalgene av optikk tilgjengelig til sine speilreflekskameraer, og de fleste lager Nikon selv.

 

Det spiller ingen rolle om du trenger en fisheye til de ekstreme bildene, eller et langt teleobjektiv til sport eller ville dyr, det finnes alltid minst et objektiv som passer til oppgaven. Det aller vanligste er imidlertid den såkalte normalzoomen. Den som følger med de fleste speilreflekser fra Nikon. Som regel dekker den vidvinkel fra omlag 28mm til kort tele et sted mellom 80 og 100 mm. Nikon har 11 slike, men ingen av dem er så rå som den nye, værtettede AF-S Nikkor 24-70mm f2.8E ED VR.

 

Den er fryktelig mye dyrere enn den lille 18-55mm f3,5-5,6 som følger med Nikons billigste kameraer, og er nok bedre egnet til Nikons mer krevende fotografer med fullformat kameraer. Som normalzoom er den veldig anvendelig. Med 24mm vidvinkel er den godt egnet til landskap, arkitektur, og gatefoto, og 70mm er akkurat så pass brukbar tele at den fint kan brukes til portretter og i brylluper.

 

Med lysstyrke 2,8 er den også lyssterk nok til at zoomen er brukbar selv i lite lys.

 

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Firetrinns stabilisator

Nikon-zoomen er til forveksling lik den eldre 24-70-zoomen som debuterte i 2007, men denne er et helt nytt optisk design, tilpasset behovet for et skarpt objektiv til Nikons høyoppløste fullformats speilreflekser som D750 og D800-serien. Det kan også brukes med Nikons kameraer med APS-format (DX), som D7200, og får da en effektiv brennvidde på 36-105mm.

 

Objektivet er værtettet og utstyrt med en firetrinns optisk bildestabilisator, som skal gjøre det tunge objektivet bedre egnet til blant annet videoopptak. Den optiske konstruksjonen består blant annet av asfæriske linseelementer for bedre kontroll på lysspredning, nanokrystallbelegg for å dempe strølys, og fluorittbelegg for å holde skitt og støv borte fra de eksponerte glassflatene.

 

Nikon har også valgt en elektromekanisk blendermekanisme som er mye raskere på serieopptak, og med ni blenderlameller tegner objektivet veldig fine defokuserte bakgrunner på for eksempel portretter.

 

Fra et så påkostet objektiv for kresne fotografer, regner man med at den optiske ytelsen er nær perfekt, men det store Nikkor-objektivet – 20 cm i full uttrekk – har enkelte problemer som i og for seg ikke er så uvanlige for zoomobjektiver av denne typen. Det første er linjefortegning, som er synlig på 24mm vidvinkel, det andre kromatisk feilbrytning som jeg trodde et så dyrt objektiv hadde bedre kontroll på. Det er også noe, men ikke kritisk vignettering på full blender og 24mm, men ikke mer enn ventet.

 

Skarpheten og oppløsningen av detaljer er fremragende, men da må man blende ned til f4 eller 5,6 på 24-35mm, ellers faller skarpheten markert i hjørnene. Det er helt ok for en 24-70mm zoom, men ikke en til drøye 20.000 kr.

 

Det hjelper alltid å blende ned, også på lengre brennvidder, og da er skarpheten svært høy og ikke overraskende er den på sitt aller skarpeste i sentrum. Men den nye 24-70mm zoomen er bedre enn forgjengeren med god margin, særlig på demping av vignettering og hjørneskarphet. Den er bare ikke helt perfekt korrigert, etter vår mening.

 

Den integrerte bildestabilisatoren fungerer utmerket, og på live view kan man holde kameraet med zoomen på – håndholdt – på videoopptak uten nevneverdige rystelser eller bevegelser på opptaket. Autofokusen fungerte prikkfritt på D750, og er nesten lydløs og lynrask til å låse fokus på alle brennvidder. Det bunnsolide Nikkor-objektivet, er i det hele tatt et meget vellykket, om enn ikke helt perfekt objektiv, men det er de færreste normalzoomer.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
Ta opp god lyd i marka DJI Mic lover kabelfri studiolyd i knapphulsmikrofoner.
En helt spesiell zoom Sonys nye normalzoom er uvanlig.
Råeste zoomen vi har sett 10x ultra-telezoom for fullformat.
Lumix S5II og S5IIX: Kompakte fullformatkameraer vi sikler etter Panasonics kompakte fullformatkamera Lumix S5II kan endelig filme med fasebasert autofokus. S5IIX gir ytterligere heftige videofunksjoner.
Følg Lyd & Bilde