: Nikon Nikkor AF-S 24-70mm f2.8E ED VR

Nikon-zoom for de råeste speilrefleksene

Nikon har laget sin dyreste normalzoom hittil og ikke spart på noe.
Lyd & Bilde mener
Svært høy skarphet i sentrum, meget god bildestabilisator og solid værtettet konstruksjon.
Stor, dyr og tung, med fallende skarphet og økende lystap i hjørner på full blender.
Spesifikasjoner

Fakta

Nikon Nikkor AF-S 24-70mm f2.8E ED VR

  • Type: 24-70mm normalzoom
  • Lysstyrke: f2.8
  • Nærgrense: 38 cm
  • Filterdiameter: 82 mm
  • Linseelementer: Totalt 20, 16 grupper
  • Mål/vekt: Ø 88 mm, 155 mm/1070 gram
  • Annet. Solblender, værtettet, optisk bildestabilisator
Annonse
Annonse
forfatter

Kjøper man et Nikon-kamera og ønsker å utvide med flere objektiver, er det lett å bli overveldet over utvalget. Nikon-eiere har et av de største utvalgene av optikk tilgjengelig til sine speilreflekskameraer, og de fleste lager Nikon selv.

 

Det spiller ingen rolle om du trenger en fisheye til de ekstreme bildene, eller et langt teleobjektiv til sport eller ville dyr, det finnes alltid minst et objektiv som passer til oppgaven. Det aller vanligste er imidlertid den såkalte normalzoomen. Den som følger med de fleste speilreflekser fra Nikon. Som regel dekker den vidvinkel fra omlag 28mm til kort tele et sted mellom 80 og 100 mm. Nikon har 11 slike, men ingen av dem er så rå som den nye, værtettede AF-S Nikkor 24-70mm f2.8E ED VR.

 

Den er fryktelig mye dyrere enn den lille 18-55mm f3,5-5,6 som følger med Nikons billigste kameraer, og er nok bedre egnet til Nikons mer krevende fotografer med fullformat kameraer. Som normalzoom er den veldig anvendelig. Med 24mm vidvinkel er den godt egnet til landskap, arkitektur, og gatefoto, og 70mm er akkurat så pass brukbar tele at den fint kan brukes til portretter og i brylluper.

Annonse

 

Med lysstyrke 2,8 er den også lyssterk nok til at zoomen er brukbar selv i lite lys.

 

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Firetrinns stabilisator

Nikon-zoomen er til forveksling lik den eldre 24-70-zoomen som debuterte i 2007, men denne er et helt nytt optisk design, tilpasset behovet for et skarpt objektiv til Nikons høyoppløste fullformats speilreflekser som D750 og D800-serien. Det kan også brukes med Nikons kameraer med APS-format (DX), som D7200, og får da en effektiv brennvidde på 36-105mm.

 

Annonse

Objektivet er værtettet og utstyrt med en firetrinns optisk bildestabilisator, som skal gjøre det tunge objektivet bedre egnet til blant annet videoopptak. Den optiske konstruksjonen består blant annet av asfæriske linseelementer for bedre kontroll på lysspredning, nanokrystallbelegg for å dempe strølys, og fluorittbelegg for å holde skitt og støv borte fra de eksponerte glassflatene.

 

Nikon har også valgt en elektromekanisk blendermekanisme som er mye raskere på serieopptak, og med ni blenderlameller tegner objektivet veldig fine defokuserte bakgrunner på for eksempel portretter.

 

Fra et så påkostet objektiv for kresne fotografer, regner man med at den optiske ytelsen er nær perfekt, men det store Nikkor-objektivet – 20 cm i full uttrekk – har enkelte problemer som i og for seg ikke er så uvanlige for zoomobjektiver av denne typen. Det første er linjefortegning, som er synlig på 24mm vidvinkel, det andre kromatisk feilbrytning som jeg trodde et så dyrt objektiv hadde bedre kontroll på. Det er også noe, men ikke kritisk vignettering på full blender og 24mm, men ikke mer enn ventet.

Annonse

 

Skarpheten og oppløsningen av detaljer er fremragende, men da må man blende ned til f4 eller 5,6 på 24-35mm, ellers faller skarpheten markert i hjørnene. Det er helt ok for en 24-70mm zoom, men ikke en til drøye 20.000 kr.

 

Det hjelper alltid å blende ned, også på lengre brennvidder, og da er skarpheten svært høy og ikke overraskende er den på sitt aller skarpeste i sentrum. Men den nye 24-70mm zoomen er bedre enn forgjengeren med god margin, særlig på demping av vignettering og hjørneskarphet. Den er bare ikke helt perfekt korrigert, etter vår mening.

 

Annonse

Den integrerte bildestabilisatoren fungerer utmerket, og på live view kan man holde kameraet med zoomen på – håndholdt – på videoopptak uten nevneverdige rystelser eller bevegelser på opptaket. Autofokusen fungerte prikkfritt på D750, og er nesten lydløs og lynrask til å låse fokus på alle brennvidder. Det bunnsolide Nikkor-objektivet, er i det hele tatt et meget vellykket, om enn ikke helt perfekt objektiv, men det er de færreste normalzoomer.

Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Canons nye skrivergenerasjon har fyllbare blekktanker.
Slipper også RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L og RF 600mm f4L.
Sony oppdaterer flaggskipkameraene.
Lanseres sammen med ny film i Contact Sheet-design
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Citroën har klart å elektrifisere C4 uten å gå i fella, og har skapt en helt annerledes opplevelse.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.