: Nikon D5500

Praktisk amatørkamera

Nikon D5500 er et av de beste systemkameraene for amatører.
Lyd & Bilde mener
Forbedret brukervennlighet med pekeskjerm og høy bildekvalitet, gjør Nikon-kameraet til et godt valg av kamera for amatører, som også trenger et godt videokamera.
Ikke det raskeste kameraet i klassen.
Spesifikasjoner
 • Type: 24 Mp systemkamera med APS-C bildebrikke
 • Optikk: Nikkor DX 18-55mm f3,5-5,6 VR II
 • Skjerm: 8 cm LCD-skjerm, 1 Mp billedpunkter
 • Høydepunkt: Wi-Fi, 5 bilder/s, vribar pekeskjerm, 14-bit råformat, flat bildeprofil

 

Teknisk D5500

 • Bildeformater: RAW, JPEG, H265
 • Følsomhet ISO: 100 – 25600
 • Serieopptak bps: 5
 • Video fps: 1920 x 1080 (50p)
 • Lukkertider: 30 - 1/4000 s
 • Bildestabilisator: Nei
 • Søker: Optisk 95 % visning
 • Blits: Innebygget, TTL blitssko
 • Batteri: Li-ION, 820 bilder
 • Mål mm (bxhxd): 124 x 97 x 70
 • Vekt gram: 420 m batteri
Annonse
Annonse
forfatter

Forsiktig har Nikon tatt sitt beste amatørkamera, og finpusset litt på designet, for å gjøre det mer attraktivt for kjøperne. I Nikon D5500 har man ikke tatt noen revolusjonerende grep, bildekvaliteten og ytelsen er knapt forbedret fra forgjengeren. Men brukervennligheten er litt bedre.

Resultatet er et speilreflekskamera som er litt mindre og lettere enn vanlig, med vri- og vippbar pekeskjerm som gjør det enklere å bruke, og Wifi for trådløs tilkobling til smartmobiler. Og fjernstyring av kameraet.

Nikon har gitt den skarpe pekeskjermen pekefokus og utløser, slik at man kan fokusere og ta bilde på et bestemt punkt på skjermen, bare med en lett berøring.

Sammen med blant annet en flat bildeprofil på videopptak for de som vil gjøre sine bildejusteringer selv, er det omtrent hele storyen om D5500. Under skallet er det ikke gjort store endringer sammenlignet med D5300, som fremdeles er i salg, til en lavere pris. 

Skuddtakt på fem bilder/s, 39-punkters autofokus, mic-inngang, 1080/50p HD-video med råfiler fra HMDI-utgangen, og den samme 24 Mp bildebrikken med Nikons Expeed 4-prosessor, sitter i D5500.

Annonse

Det eneste som mangler, er GPS-loggingen fra D5300.

Pekeskjerm er noe man enten bruker mye eller aldri. Personlig synes jeg det er praktisk å gjøre endringer av innstillinger med pekefingeren fordi det er kjapt og oversiktlig. Noe man ikke kan på D5300. Her er det også en sensor ved siden av søkeren, som kan slukke skjermen når man kikker i søkeren. Ikke nødvendigvis fordi man trenger å spare strøm. Kameraet har nemlig mye bedre batteritid på 820 eksponeringer, mot 600 i D5300.

D5500_BK_18_55_LCD_1
Endelig et Nikon-kamera med pekeskjerm, som forbedrer brukervennligheten.

 

 

 

Annonse

Bildekvalitet 

Nikon sier at den 24 Mp bildebrikken som sitter i D5500, ikke er identisk med den vi testet i D5300, men i praksis er det nesten ikke synlig forskjell i bildekvalitet. Det er ikke noe lavpassfilter foran sensorene her heller, noe som gir litt bedre detaljskarphet.

Bildedynamikken er som ventet fremragende med svært høy detaljskarphet, og meget god, mettet fargegjengivelse – så lenge man ikke bruker flat bildeprofil på stillbildene. Så langt ingen forbedringer å spore. Men på bildestøy kan det se ut som Nikon har jobbet med små forbedringer. Bildestøy som før var så vidt synlig på 3200 ISO, er bedre dempet uten at det går ut over detaljskarpheten, og bildene er fullt brukbare på 6400 IOS. Men man skal fremdeles bruke 12800 og 25600 ISO med forsiktighet.

Videokvaliteten er slett ikke verst den heller, med god skarphet og lite bildestøy. Det medfølgende Nikkor DX 15-55mm VR II, har stillegående autofokus og er et godt valg sammen med D5500. Som også kan leveres med en 18-140mm med enda mer zoom, mot et pristillegg.

 

I bruk 

Forbedringene er små i Nikon D5500, som endelig har fått pekeskjerm – og klassens beste batteritid. Bildekvaliteten er fullt på høyde med de beste i klassen, men kameraet er ikke like raskt som tilsvarende – kompakte, systemkameraer fra Sony eller Olympus.

Annonse

Men tross det er Nikon-kameraet fremdeles et av de beste systemkameraene, en fotointeressert amatør kan kjøpe i dag. Bare ikke til action som krever høy skuddhastighet og rask følgefokus.

Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Canons nye skrivergenerasjon har fyllbare blekktanker.
Slipper også RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L og RF 600mm f4L.
Sony oppdaterer flaggskipkameraene.
Lanseres sammen med ny film i Contact Sheet-design
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Citroën har klart å elektrifisere C4 uten å gå i fella, og har skapt en helt annerledes opplevelse.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.