TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Nikon D5500

Praktisk amatørkamera

Nikon D5500 er et av de beste systemkameraene for amatører.

forfatter
Publisert 24.04.15 - 00:01
L&B mener
Forbedret brukervennlighet med pekeskjerm og høy bildekvalitet, gjør Nikon-kameraet til et godt valg av kamera for amatører, som også trenger et godt videokamera.
Ikke det raskeste kameraet i klassen.
Spesifikasjoner
 • Type: 24 Mp systemkamera med APS-C bildebrikke
 • Optikk: Nikkor DX 18-55mm f3,5-5,6 VR II
 • Skjerm: 8 cm LCD-skjerm, 1 Mp billedpunkter
 • Høydepunkt: Wi-Fi, 5 bilder/s, vribar pekeskjerm, 14-bit råformat, flat bildeprofil

 

Teknisk D5500

 • Bildeformater: RAW, JPEG, H265
 • Følsomhet ISO: 100 – 25600
 • Serieopptak bps: 5
 • Video fps: 1920 x 1080 (50p)
 • Lukkertider: 30 - 1/4000 s
 • Bildestabilisator: Nei
 • Søker: Optisk 95 % visning
 • Blits: Innebygget, TTL blitssko
 • Batteri: Li-ION, 820 bilder
 • Mål mm (bxhxd): 124 x 97 x 70
 • Vekt gram: 420 m batteri
Veil. pris 8299Pr. 24.04.15 Produktside

Forsiktig har Nikon tatt sitt beste amatørkamera, og finpusset litt på designet, for å gjøre det mer attraktivt for kjøperne. I Nikon D5500 har man ikke tatt noen revolusjonerende grep, bildekvaliteten og ytelsen er knapt forbedret fra forgjengeren. Men brukervennligheten er litt bedre.

Resultatet er et speilreflekskamera som er litt mindre og lettere enn vanlig, med vri- og vippbar pekeskjerm som gjør det enklere å bruke, og Wifi for trådløs tilkobling til smartmobiler. Og fjernstyring av kameraet.

Nikon har gitt den skarpe pekeskjermen pekefokus og utløser, slik at man kan fokusere og ta bilde på et bestemt punkt på skjermen, bare med en lett berøring.

Sammen med blant annet en flat bildeprofil på videopptak for de som vil gjøre sine bildejusteringer selv, er det omtrent hele storyen om D5500. Under skallet er det ikke gjort store endringer sammenlignet med D5300, som fremdeles er i salg, til en lavere pris. 

Skuddtakt på fem bilder/s, 39-punkters autofokus, mic-inngang, 1080/50p HD-video med råfiler fra HMDI-utgangen, og den samme 24 Mp bildebrikken med Nikons Expeed 4-prosessor, sitter i D5500.

Det eneste som mangler, er GPS-loggingen fra D5300.

Pekeskjerm er noe man enten bruker mye eller aldri. Personlig synes jeg det er praktisk å gjøre endringer av innstillinger med pekefingeren fordi det er kjapt og oversiktlig. Noe man ikke kan på D5300. Her er det også en sensor ved siden av søkeren, som kan slukke skjermen når man kikker i søkeren. Ikke nødvendigvis fordi man trenger å spare strøm. Kameraet har nemlig mye bedre batteritid på 820 eksponeringer, mot 600 i D5300.

D5500_BK_18_55_LCD_1
Endelig et Nikon-kamera med pekeskjerm, som forbedrer brukervennligheten.

 

 

 

Bildekvalitet 

Nikon sier at den 24 Mp bildebrikken som sitter i D5500, ikke er identisk med den vi testet i D5300, men i praksis er det nesten ikke synlig forskjell i bildekvalitet. Det er ikke noe lavpassfilter foran sensorene her heller, noe som gir litt bedre detaljskarphet.

Bildedynamikken er som ventet fremragende med svært høy detaljskarphet, og meget god, mettet fargegjengivelse – så lenge man ikke bruker flat bildeprofil på stillbildene. Så langt ingen forbedringer å spore. Men på bildestøy kan det se ut som Nikon har jobbet med små forbedringer. Bildestøy som før var så vidt synlig på 3200 ISO, er bedre dempet uten at det går ut over detaljskarpheten, og bildene er fullt brukbare på 6400 IOS. Men man skal fremdeles bruke 12800 og 25600 ISO med forsiktighet.

Videokvaliteten er slett ikke verst den heller, med god skarphet og lite bildestøy. Det medfølgende Nikkor DX 15-55mm VR II, har stillegående autofokus og er et godt valg sammen med D5500. Som også kan leveres med en 18-140mm med enda mer zoom, mot et pristillegg.

 

I bruk 

Forbedringene er små i Nikon D5500, som endelig har fått pekeskjerm – og klassens beste batteritid. Bildekvaliteten er fullt på høyde med de beste i klassen, men kameraet er ikke like raskt som tilsvarende – kompakte, systemkameraer fra Sony eller Olympus.

Men tross det er Nikon-kameraet fremdeles et av de beste systemkameraene, en fotointeressert amatør kan kjøpe i dag. Bare ikke til action som krever høy skuddhastighet og rask følgefokus.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
Ta opp god lyd i marka DJI Mic lover kabelfri studiolyd i knapphulsmikrofoner.
En helt spesiell zoom Sonys nye normalzoom er uvanlig.
Råeste zoomen vi har sett 10x ultra-telezoom for fullformat.
Lumix S5II og S5IIX: Kompakte fullformatkameraer vi sikler etter Panasonics kompakte fullformatkamera Lumix S5II kan endelig filme med fasebasert autofokus. S5IIX gir ytterligere heftige videofunksjoner.
Følg Lyd & Bilde