annonse
annonse

test: Leica Q2

Leica Q2
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

Pluss
Sylskarpt objektiv og ekstrem detaljskarphet. Fiffig digitalzoom. Rask autofokus og nydelig søker. Værtettet.
Minus
Ingen tilkoblinger, blasse jpeg-bilder, upresis følgefokus.

Myten er at Leica kun er for søkkrike eldre menn, som liker å smykke seg med et steindyrt kamera med design fra den tiden de selv var unge.

Sannheten er at Leica lager mange forskjellige kameraer, med ulike målgrupper. Leica Q2 for eksempel. Den andre utgaven av et av våre favorittkameraer. Et diskret ‘’smykke’’ som kanskje henvender seg mer til den yngre garde.

2019-modellen av kameraet, ligner forgjengeren Leica Q, som vi testet for evigheter siden, men fremdeles har gode minner fra. For ikke å snakke om bildene. Den nye utgaven som minner om Leica M, er som forgjengeren Q, et kompaktkamera med fast 28mm brennvidde.

Objektivet er det eneste som er igjen fra originalen, men nå er det værtettet som resten av kameraet. IP52-koden betyr at kameraet tåler støv, sand og lett regn, men ikke kan tas med under vann.

Det holder i massevis til gatefotografering, landskapsbilder i dårlig vær, og selvsagt reisefotografering og dokufoto. Det er også et ypperlig feriekamera. Diskret, kompakt, relativt lett, og ikke minst raskt. Fine egenskaper for et feriekamera.

Få knapper og en enkel meny med bare de viktigste innstillingene. Foto: Lasse Svendsen

Tekniske oppgraderinger

Formfaktoren er den samme som på Q-modellen, men færre knapper, en bedre pekeskjerm og et større batteri – hentet fra Leica SL, som har gjort Q2 til et bedre kamera. Det har også fått en ny OLED-søker med 3,7 Mp oppløsning, som er like stor som før, men mye bedre.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Den har ikke synlig forsinkelse eller artefakter på panorering eller serieopptak, og er sylskarp med synlig bedre fargegjengivelse.

Skuddtakten topper på 10 bilder/s, ISO-følsomheten på 50.000 (50 er minimum) og lukkertider på 1/40.000s, når elektronisk lukker er valgt. Objektivets bladlukker strekker seg til 1/2000s, og har blitssynk på alle lukkertider.

Bildebrikken er ny. En fullformat CMOS bildebrikke med 47,3 megapiksler oppløsning – tilsvarende den som sitter i Panasonic Lumix S1R, og optisk bildestabilisator åpner for nye muligheter. Blant annet 4K-video, som forgjengeren ikke har.

Batteriet har 30 prosent større kapasitet. Foto: Lasse Svendsen

Summilux f1.7 og digitale brennvidder

Det skarpe 28mm objektivet med lysstyrke på f1,7, har også manuell fokusring med avstandsskala og hyperfokalmarkeringer. Det har også tretrinns blenderring til f16, og makroinnstilling som gir en nærgrense på 17 cm.

Summilux-objektivet er bygget som et SL- eller M-objektiv, og gir den samme gedigne kvalitetsfølelsen.

Her kan man faktisk velge andre brennvidder enn 28mm, dog med digital beskjæring. Trykk på knappen ved tommelen, for å veksle mellom 28mm brennvidde fra hele bildebrikken, eller 35, 50 og 75mm med beskjæring. Da kutter kameraet fra bildeflaten og man rammer i søkeren og på skjermen, viser utsnittet.

Velger man 35mm får man fremdeles meget respektable 30 Mp oppløsning – mer enn forgjengerens 24 Mp fra hele bildeflaten. Ett trykk til gir 50mm og 15 Mp, mens 75mm faller til 6,6 Mp.

Kameraet lagrer råfilen som DNG i full oppløsning ved siden av den beskjærte jpeg-filen, når man velger digitale brennvidder.

Autofokus og seriebilder

Det er mange flere forbedringer på Q2. Autofokusen er kjappere og mer presis, og man kan flytte fokuspunktene med fireveisknappen på baksiden, eller fingeren på pekeskjermen når den står i live view.

Autofokusen fungerer utmerket med på serieopptak, så lenge kamera og motiv står stille. Blir det mer action må man bytte til følgefokus, som fungerer fint så lenge man planlegger litt, og motivet ikke er alt for rask. På panorering henger autfokusen godt med, men går farten opp strever den med å holde følge.

Kameraet har ansiktsgjenkjenning og gruppering av fokuspunkter, men ikke øyefokus som er så praktisk på portretter. Skjønt, noe rendyrket portrettkamera er det tross alt ikke.

Pekeskjermen kan også brukes til å velge innstillinger. Foto: Lasse Svendsen

Jpeg? Hæh?

Jeg stusset litt da jeg så jpeg-filene på skjermen. Da jeg fikk dem opp på iMac-en, ble jeg skuffet. Bildene så nærmest fargeløse ut. Blasse, med utvasket kontrast, og slett ikke med Leica-looken jeg var vant til. Leica har av uforståelige grunner valgt en jpeg-kalibrering som ikke kan brukes til stort. Men heldigvis er det mulig å justere farger, skarphet og kontrast i kameraet, og lagre innstillingene.

Da kan jpeg-filene bli riktig fine.

Bildedynamikk

Råfilene i DNG-format gir enormt mye å gå på i etterbehandling. Særlig fra 50 til 3200 ISO. Man kan trekke opp lyset hvertfall tre trinn uten problemer med farger eller støy. Kontrasten kan dras kraftig opp, og det er mye å hente i DNG-filene. Kontrast, dynamisk omfang og fargedybde, er meget godt ivaretatt på Q2, og selv jpeg-filene tåler mye redigering før problemer oppstår.

Objektivet

Den nye 47 Mp fullformat bildebrikken, er ingen utfordring for den skarpe 28mm vidvinkelen. Som gir en fenomenal detaljskarphet, klart bedre enn fra forgjengeren, og helt i toppsjiktet for et fullformatkamera.

Skarpheten og lyset faller litt i hjørnene på full blenderåpning, men fra f2,8 er det hverken vignettering eller andre optiske problemer å spore. Helt fantastisk. Linjefortegningen er minimal for en 28mm, og bruker man den medfølgende solblenderen er ikke objektivet særlig følsomt for strølys eller ghosting.

Summilux 28-en er et fabelaktig vidvinkelobjektiv. Foto: Lasse Svendsen

Beskjæring

Med beskjedne 6,6 Mp er det ikke mye å gå på hvis man skal printe i storformat fra 75mm brennvidde. Den digitale beskjæringen utfordrer skarpheten og oppløsningen så mye, at jeg ikke ser mange bruksområder for 75mm. 50mm derimot, gir langt mer å gå på, og kan også brukes på portretter hvor man ikke skal ha et tett utsnitt. 35mm er en no-brainer, og jeg vekslet mellom 28 og 35 hele tiden, uten å bekymre meg for tap av bildekvalitet.

En ramme markerer utsnittet på 35, 50 og 75mm. Foto: Lasse Svendsen

Støy

Jeg fant ut at 6400 ISO gikk som en lek. Selvsagt er det bildestøy der, men det er fint lite. Problemer kan oppstå når man strekker seg over 12800 ISO, særlig på bilder tatt i mørket, som trenger å dras opp litt, men definitivt godkjent.

Video

Det er ikke noe videokamera. Det finnes ingen mikrofoninnganger, ikke engang USB- eller HDMI-kontakt, men opptak i 4K ser forbausende rene og skarpe ut. Så man kan absolutt få fin-fine videofiler fra Q2. Skulle man ønske det.

Konkurrentene

Det finnes ikke mange kompaktkameraer med fullformat bildebrikke. Det aldrende Sony RX1R II er det eneste som er i salg ennå. Det har en 42 Mp bildebrikke, og oppfellbar søker, 35mm f2 og slappe fem bilder/s skuddtakt. Batteritiden er latterlig lav – 220-230 bilder, men kameraet er mindre, rimeligere og leverer tross alle manglene, meget god bildekvalitet.

Konklusjon

Leica Q2 er det fineste, skarpeste, enkleste og mest tilfredsstillende kompaktkameraet i dagens marked. Det er lydløst, diskret, raskt og en glede å fotografere med, og bildekvaliteten gruser alle andre kompakter. Elefanten i rommet er den høye prisen. Men man må se det slik: Prisen på en 28mm/1,4 Summilux til Leica M er langt høyere enn prisen på en Q2. Da får man hverken makro, autofokus, bildestabilisator – eller et kamera til å ta bildene med. Noe å tenke på.

L1020209 L1020214 L1020235 L1020244 L1020248 L1020208 L1020253 L1020273 L1020288 Q2 sample Q2 sample VI Q2 sample V Q2 sample IV Q2 sample III Q2 sample II
<
>
(Foto: Lasse Svendsen)

Myten er at Leica kun er for søkkrike eldre menn, som liker å smykke seg med et steindyrt kamera med design fra den tiden de selv var unge. Sannheten er at Leica lager mange forskjellige kameraer, med ulike målgrupper. Leica Q2 for eksempel. Den andre utgaven av et av våre favorittkameraer. Et diskret ‘’smykke’’ som kanskje henvender seg mer til den yngre garde. 2019-modellen av kameraet, ligner forgjengeren Leica Q, som vi testet for evigheter siden, men fremdeles har gode minner fra. For ikke å snakke om bildene. Den nye utgaven som minner om Leica M, er som forgjengeren Q, et kompaktkamera med fast 28mm brennvidde. Objektivet er det eneste som er igjen fra originalen, men nå er det værtettet som resten av kameraet. IP52-koden betyr at kameraet tåler støv, sand og lett regn, men ikke kan tas med under vann. Det holder i massevis til gatefotografering, landskapsbilder i dårlig vær, og selvsagt reisefotografering og dokufoto. Det er også et ypperlig feriekamera. Diskret, kompakt, relativt lett, og ikke minst raskt. Fine egenskaper for et feriekamera. [caption id="attachment_94667" align="alignnone" width="989"] Få knapper og en enkel meny med bare de viktigste innstillingene. Foto: Lasse Svendsen[/caption]

Tekniske oppgraderinger

Formfaktoren er den samme som på Q-modellen, men færre knapper, en bedre pekeskjerm og et større batteri - hentet fra Leica SL, som har gjort Q2 til et bedre kamera. Det har også fått en ny OLED-søker med 3,7 Mp oppløsning, som er like stor som før, men mye bedre. Den har ikke synlig forsinkelse eller artefakter på panorering eller serieopptak, og er sylskarp med synlig bedre fargegjengivelse. Skuddtakten topper på 10 bilder/s, ISO-følsomheten på 50.000 (50 er minimum) og lukkertider på 1/40.000s, når elektronisk lukker er valgt. Objektivets bladlukker strekker seg til 1/2000s, og har blitssynk på alle lukkertider. Bildebrikken er ny. En fullformat CMOS bildebrikke med 47,3 megapiksler oppløsning - tilsvarende den som sitter i Panasonic Lumix S1R, og optisk bildestabilisator åpner for nye muligheter. Blant annet 4K-video, som forgjengeren ikke har. [caption id="attachment_94670" align="alignnone" width="989"] Batteriet har 30 prosent større kapasitet. Foto: Lasse Svendsen[/caption]

Summilux f1.7 og digitale brennvidder

Det skarpe 28mm objektivet med lysstyrke på f1,7, har også manuell fokusring med avstandsskala og hyperfokalmarkeringer. Det har også tretrinns blenderring til f16, og makroinnstilling som gir en nærgrense på 17 cm. Summilux-objektivet er bygget som et SL- eller M-objektiv, og gir den samme gedigne kvalitetsfølelsen. Her kan man faktisk velge andre brennvidder enn 28mm, dog med digital beskjæring. Trykk på knappen ved tommelen, for å veksle mellom 28mm brennvidde fra hele bildebrikken, eller 35, 50 og 75mm med beskjæring. Da kutter kameraet fra bildeflaten og man rammer i søkeren og på skjermen, viser utsnittet. Velger man 35mm får man fremdeles meget respektable 30 Mp oppløsning - mer enn forgjengerens 24 Mp fra hele bildeflaten. Ett trykk til gir 50mm og 15 Mp, mens 75mm faller til 6,6 Mp. Kameraet lagrer råfilen som DNG i full oppløsning ved siden av den beskjærte jpeg-filen, når man velger digitale brennvidder.

Autofokus og seriebilder

Det er mange flere forbedringer på Q2. Autofokusen er kjappere og mer presis, og man kan flytte fokuspunktene med fireveisknappen på baksiden, eller fingeren på pekeskjermen når den står i live view. Autofokusen fungerer utmerket med på serieopptak, så lenge kamera og motiv står stille. Blir det mer action må man bytte til følgefokus, som fungerer fint så lenge man planlegger litt, og motivet ikke er alt for rask. På panorering henger autfokusen godt med, men går farten opp strever den med å holde følge. Kameraet har ansiktsgjenkjenning og gruppering av fokuspunkter, men ikke øyefokus som er så praktisk på portretter. Skjønt, noe rendyrket portrettkamera er det tross alt ikke. [caption id="attachment_94668" align="alignnone" width="989"] Pekeskjermen kan også brukes til å velge innstillinger. Foto: Lasse Svendsen[/caption]

Jpeg? Hæh?

Jeg stusset litt da jeg så jpeg-filene på skjermen. Da jeg fikk dem opp på iMac-en, ble jeg skuffet. Bildene så nærmest fargeløse ut. Blasse, med utvasket kontrast, og slett ikke med Leica-looken jeg var vant til. Leica har av uforståelige grunner valgt en jpeg-kalibrering som ikke kan brukes til stort. Men heldigvis er det mulig å justere farger, skarphet og kontrast i kameraet, og lagre innstillingene. Da kan jpeg-filene bli riktig fine.

Bildedynamikk

Råfilene i DNG-format gir enormt mye å gå på i etterbehandling. Særlig fra 50 til 3200 ISO. Man kan trekke opp lyset hvertfall tre trinn uten problemer med farger eller støy. Kontrasten kan dras kraftig opp, og det er mye å hente i DNG-filene. Kontrast, dynamisk omfang og fargedybde, er meget godt ivaretatt på Q2, og selv jpeg-filene tåler mye redigering før problemer oppstår.

Objektivet

Den nye 47 Mp fullformat bildebrikken, er ingen utfordring for den skarpe 28mm vidvinkelen. Som gir en fenomenal detaljskarphet, klart bedre enn fra forgjengeren, og helt i toppsjiktet for et fullformatkamera. Skarpheten og lyset faller litt i hjørnene på full blenderåpning, men fra f2,8 er det hverken vignettering eller andre optiske problemer å spore. Helt fantastisk. Linjefortegningen er minimal for en 28mm, og bruker man den medfølgende solblenderen er ikke objektivet særlig følsomt for strølys eller ghosting. [caption id="attachment_94669" align="alignnone" width="989"] Summilux 28-en er et fabelaktig vidvinkelobjektiv. Foto: Lasse Svendsen[/caption]

Beskjæring

Med beskjedne 6,6 Mp er det ikke mye å gå på hvis man skal printe i storformat fra 75mm brennvidde. Den digitale beskjæringen utfordrer skarpheten og oppløsningen så mye, at jeg ikke ser mange bruksområder for 75mm. 50mm derimot, gir langt mer å gå på, og kan også brukes på portretter hvor man ikke skal ha et tett utsnitt. 35mm er en no-brainer, og jeg vekslet mellom 28 og 35 hele tiden, uten å bekymre meg for tap av bildekvalitet. [caption id="attachment_94666" align="alignnone" width="989"] En ramme markerer utsnittet på 35, 50 og 75mm. Foto: Lasse Svendsen[/caption]

Støy

Jeg fant ut at 6400 ISO gikk som en lek. Selvsagt er det bildestøy der, men det er fint lite. Problemer kan oppstå når man strekker seg over 12800 ISO, særlig på bilder tatt i mørket, som trenger å dras opp litt, men definitivt godkjent.

Video

Det er ikke noe videokamera. Det finnes ingen mikrofoninnganger, ikke engang USB- eller HDMI-kontakt, men opptak i 4K ser forbausende rene og skarpe ut. Så man kan absolutt få fin-fine videofiler fra Q2. Skulle man ønske det.

Konkurrentene

Det finnes ikke mange kompaktkameraer med fullformat bildebrikke. Det aldrende Sony RX1R II er det eneste som er i salg ennå. Det har en 42 Mp bildebrikke, og oppfellbar søker, 35mm f2 og slappe fem bilder/s skuddtakt. Batteritiden er latterlig lav - 220-230 bilder, men kameraet er mindre, rimeligere og leverer tross alle manglene, meget god bildekvalitet.

Konklusjon

Leica Q2 er det fineste, skarpeste, enkleste og mest tilfredsstillende kompaktkameraet i dagens marked. Det er lydløst, diskret, raskt og en glede å fotografere med, og bildekvaliteten gruser alle andre kompakter. Elefanten i rommet er den høye prisen. Men man må se det slik: Prisen på en 28mm/1,4 Summilux til Leica M er langt høyere enn prisen på en Q2. Da får man hverken makro, autofokus, bildestabilisator - eller et kamera til å ta bildene med. Noe å tenke på. [gallery size="medium" ids="94682,94683,94684,94685,94686,94681,94680,94679,94678,94677,94676,94675,94674,94673,94672"]
Vi tester over 450 produkter i året, les denne testen og få full tilgang til Lyd & Bilde
Allerede abonnent? Logg inn
Prøveabonnement
0,-
Fri tilgang til lydogbilde.no
Bronseabonnement
425,-pr/halvår
1/2 år (6 utgaver) Digitalutgaven Fri tilgang til lydogbilde.no
Sølvabonnement
749,-pr/år
Mest populær
1 år (11 utgaver) Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Gullabonnement
1149,-pr/år
1 år (11 utgaver) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Måned kr 49,-
Med et abonnement på Lyd & Bilde får du:
Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgave (iPad/Android) hver måned Betydelig rabatt Velg selv lengden på ditt abonnement, med eller uten SF Anytime Flott velkomstgave på årsabonnement
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  • Type: 47,3 Mp fullformat kompaktkamera
  • Optikk: 28mm f1.7
  • Skjerm: 7,6 cm LCD, 1 Mp billedpunkter
  • Søker: OLED 3,68 Mp, 0,76 x forstørrelse.
  • Serieopptak: 10 bilder/s
  • Video: 4K/30/24p
  • Tilkoblinger: 350
  • Batteritid: 370 b/lading
  • Mål/vekt: 130 x 80 x 92 mm/734 g Høydepunkter: Værtettet IP52. peke­skjerm, Bluetooth, Wi-Fi, 35/50/75mm ­digital beskjæring, bildestabilisator, 1/40.000s elektronisk lukker.
  • Web: bresson.no
Leica Q2 produktside
Pris: 52000,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

annonse

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Hi-fi-vår i hovedstaden

Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

Speilrefleks? Prøv igjen

Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD

En real storslegge

Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Perfeksjonert og lyssterk zoom

Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

anmeldelse
Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

Visuell fantasimagi

Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

anmeldelse
Hunter Killer

Mayday! Mayday!

Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

Ser du hva dette er?

Det er en McIntosh, men ikke en forsterker.

anmeldelse
The Highwaymen

Sober roadmovie

En annerledes, og stillferdig, klappjakt på tidenes mest kjente forbryterpar i USA.

Laptopfølelse på iPad Pro

Beskyttelse og bakbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modellene

gruppetest
Tre gaming headsets

Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du bruk for den dyreste modellen for å vinne, eller er den billigste best i virkeligheten?

test
Rega Aura MC

En analog åpenbaring

Rega Aura MC, er phono-trinnet som lager gull av sort vinyl.

test
Huawei P30 Pro

Råeste mobilkamera noensinne!

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet, og befester Huaweis plass på kameratronen, hvor de har sittet trygt siden i fjor.

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×