Clip on mobillinser

Pimp mobilkameraet

Sett en linse på mobilen hvis du vil ha friskere bilder.

De færreste mobilene har noen form for zoom. Du kan zoome digitalt med fingrene, men resultatet blir ikke bra. Mer zoom betyr mer grums, og uskarpe bilder.

Men det finnes en løsning som faktisk funker. Den er ikke gratis, men for noen hundrelapper kan man få en linse som klaskes over mobilkameraet, og endrer brennvidden. I praksis betyr det at mobilkameraet kan pimpes med et vidvinkelobjektiv, tele eller makro, slik at du kan ta enda flere spreke bilder eller video med mobilen.

Det er ikke sikkert det er en erstatning for å ha med seg et kamera, hvert fall ikke for alle, men et teleobjektiv eller en makrolinse tar ikke noe plass og er lett å ha med – og enkel å bruke.

Tenk på dem som objektiver for mobilen, som man setter på for å endre brennvidde og bildevinkel. Akkurat som på et kamera, altså.

De kan også brukes på Skype- eller Facetime-samtaler.

Hva finnes

Mobilobjektivene finnes i mange varianter. Det vanligste er vidvinkel som gir bredere bildevinkel enn mobilkameraet klarer, slik at du får med enda mer på bildene. Fint for landskap, arkitektur og reisefotografering.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Den andre av de tre vanligste variantene, er teleobjektivet. Det har smalere bildevinkel og trekker motivet nærmere. Det er praktisk, ikke bare når du ikke rekker helt frem med mobilen, men også fint å bruke på portretter.

Den tredje varianten er makroobjektivet. Den har ekstrem nærgrense, slik at du kan ta skarpe bilder bare noen millimeter fra motivet. Noe som kommer godt med hvis man skal ta bilder av detaljer, eller utforske makroverdenen.

picture2
<
>
Linsene kan brukes på de fleste mobiler og nettbrett.

Hva gjør de

Disse mobilobjektivene utvider bruksområdet til mobilkameraet, og setter du på for eksempel en fisheye, får du ekstrem 180 graders bildevinkel. Det er heller ikke mulig med mobilkameraet.

Mobilobjektivene fungerer slik at en eller flere linser settes sammen i et mikroobjektiv. Konfigurasjonen bestemmer om det blir tele, makro, vidvinkel eller fisheye (180 graders bildevinkel).

(Foto: Lasse Svendsen)
180 graders vidvinkel.

Det finnes også noen oppstartsprosjekter som lover zoomobjektiver til mobilen, men de er foreløpig ikke tilgjengelig for test. Så her konsentrerer vi oss om mobilobjektiver med faste brennvidder.

Brennvidden på et iPhone-kamera (iPhone 7) tilsvarer en 28mm vidvinkel. For Samsung Galaxy S7 og S8 er brennvidden 26mm, og det er det eneste som påvirkes av et mobilobjektiv utenpå kameraet.

For eksempel blir 28 til 84mm, perfekt for portretter, om man setter på en 3 x tele. Omvendt blir 28mm til 16 ekstrem vidvinkel, om man setter på en vidvinkellinse.

(Foto: Lasse Svendsen)
Vidvinkel og panorama i kombinasjon.

Med andre ord, dekker man 16, 28 og 56 eller 84mm, bare med noen ekstra objektiver til mobilen.

Men husk at mobilobjektiver med holder som monteres over kameraet, ikke fungerer sammen med iPhone 7 Plus innebyggede teleobjektiv. Her er Black Eye unntaket, med et forbehold.

Deltakerne

I denne testen tar vi for oss mobilobjektiver fra Olloclip, som kanskje er den best kjente produsenten av slike objektiver. De har en rekke ulike varianter, først og fremst tilpasset iPhone og Samsung Galaxy-modeller.

Her har vi også tatt med Exolens, fra den legendariske tyske optikkprodusenten Zeiss. Det er dyrt glass, kanskje mest beregnet for kresne fotografer, og av en helt annet kvalitet enn noe annet vi har sett.

Den tredje produsenten er Black Eye. Et relativt nytt merke som satser på billige objektiver som ikke krever noen adaptere for å kunne brukes.

Dermed kan de brukes på alle mobiler, nettbrett og laptoper som har kamera. Bare klips dem fast over mobilkameraet, som om det er en klesklype. Enklere blir det ikke.

I testen har vi vektlagt tre ting: funksjonalitet, bildekvalitet og pris.

Black Eye Lens

Mest for pengene

Makro, tele og vidvinkel du bare klipser fast i mobilen.

Enkel å bruke, passer alle mobiler, kan brukes med blits og er gunstig priset.
Middelmådig optisk kvalitet med mye fortegning, sitter ikke godt fast.

Enklere enn dette blir det ikke. Black Eyes objektiver sitter skrudd fast i en klype, som du klipser fast over mobilkameraet. De har et stort utvalg med én fordel kontra konkurrentene: De passer alle mobiler og nettbrett med kamera. Så lenge mobilen ikke er for tykk. Det kan nemlig hende du må ta av dekslet på mobilen, for å få tredd en Black Eye over kameraet.

Relativt rimelig er de også. Du får et 2 i 1-sett for noen hundrelapper, og det finnes flere objektiver å velge mellom. Kjøper du et sett, følger det med en klype og to eller tre objektiver som skrus fast i klypen. Hvor godt den sitter avhenger av hvor tykk mobilen er. De aller tynneste mobilene gir ikke så godt feste, selv om innsiden av klypen er gummiert. Som alle slike objektiver, kan Black Eye brukes på nettbrett og frontkameraet også.

Vi testet tre av Black Eyes objektivpakker. En 3 x tele, en 180 graders fisheye og et sett med en vidvinkel og makrolinse. De har en annen ting til felles, i tillegg til lav pris og universell tilpasning, de er ikke så lette å få til å sitte i sentrum av mobilkameraet.

Siden Black Eye ikke bruker en adapter som først monteres over mobilkameraet, må man flikke litt på plasseringen av objektivet for å få det helt i senter. Gjør man ikke det, får man skygger i hjørnene på bildene, og skarpheten blir dårligere.

Bildekvalitet

Det gir varierende bildekvalitet, for å si det mildt. Mørke hjørner er en ting, på vidvinkel får man også linjefortegning, altså at rette linjer blir bøyde på bildene. Det påvirker også skarpheten, som blir ujevn over hele bildeflaten.

(Foto: Lasse Svendsen)
Kraftig fortegning og svært ujevn skarphet.

En kul effekt av dette, er at bildene fort får et insta-preg. Det vil de at de ser ut som man har lagt på filtre og fortegning med vilje. Men får man sentrert objektivet over mobilkameraet, blir alt straks bedre. Da øker skarpheten i sentrum, og fortegningen dempes noe. Man unngår også de mørke hjørnene, men helt skarpt blir det ikke.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Black Eye bruker glasslinser av god kvalitet, men de er følsomme for strølys. Noe som vises på bildene straks du har lysinnfall fra siden. Skarpheten faller også markert mot kantene på vidvinkelobjektivet, mens teleobjektivet klarer seg bedre. Der er også skarpheten jevnere og bedre. Særlig i sentrum. Makroobjektivet som skrus på klypen, gir deg mellom 20–26 mm nærgrense, som er mer enn nok til å ta intime nærbilder av humlens bestøvning.

Den hyggelige prisen og den enkle måten å feste Black Eye på, er et klart pluss. Utvalget av linser er bredt, men bildekvaliteten er høyst varierende.

picture1 picture1
<
>
Enklere blir det ikke, klips Black Eye på en hvilken som helst mobil.
Fakta

Black Eye Tele 3X teleobjektiv Pris: 999 kr
Black Eye Full Frame Fisheye 180 graders fisheye Pris: 549 kr
Black Eye 2 in 1 160 grader vidvinkel og 15 x makro Pris: 499 kr
Web: brightstar.com

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Zeiss ExoLens

Det kostbare alternativet

Zeiss er kvalitet, og det vises på bildene.

Den beste optiske kvaliteten gir bedre bilder.
Meget høy pris, og kun for nyere iPhone.

Carl Zeiss har drevet med optikk lengre enn de fleste. Deres produkter favner over alle bruksområder fra mikroskoper til brilleglass og kameraobjektiver. Skulle bare mangle at de ikke skulle lage optikk til mobiltelefoner også. De har hittil satset på iPhone. Nærmere bestemt iPhone 6 i alle varianter, og de to utgavene av iPhone 7.

Zeiss kaller mobilobjektivene Exolens, og de trenger en adapter eller en festeramme for å monteres på mobilen. Da kan man velge mellom et deksel, en stor aluminiumsbrakett med stativfeste, eller en mer praktisk anordning kalt Edge. Som klemmes over kameraet på en iPhone, og har gjenger for de ulike Zeiss-objektivene som finnes så langt.

De finnes tre stykker av. Alle merket med Zeiss blå logo, og laget i aluminium med linsedeksler og solblendere inkludert. De er også relativt dyre. Vidvinkelobjektivet øker bildevinkelen så mye at et iPhone-kamera tilsvarer omtrent 16mm ekstrem vidvinkel.

Teleobjektivet dobler brennvidden, litt i minste laget egentlig for portretter. 3 x tele hadde vært å foretrekke. Den tredje er et smart makroobjektiv, som ikke gir deg nærgrense på noen få millimeter, men fungerer som en 40-80mm tele med bedre nærgrense.

Du kommer nært nok med denne, til det meste.

Våre testobjektiver ble levert med Exolens Edge. Som er en gummiforing man trer en metallkappe over. Den er tilpasset de nevnte iPhone-mobilene, og har gjenger for Zeiss-objektivene slik at de havner rett over mobilkameraet. Edge har også feste for en videolampe eller annet tilbehør.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor
picture2
<
>
Festet kan sitte på mobilen hele tiden, så skrur du bare på objektivet.

Bildekvalitet

De tre Zeiss-objektivene gruser alt vi har sett av mobilobjektiver. Helt og fullstendig. Man ser godt hvorfor prisen er høy, for makan til skarphet skal du lete lenge etter. Vidvinkelobjektivet har synlig, men ikke skjemmende fortegning. Det er lite lystap i hjørnene, og bildet er skarpt over store deler av bildet. I sentrum er det sylskarpt, og minner om et dyrt vidvinkelobjektiv til speilreflekser.

Teleobjektivet er større, tyngre, og enda bedre. Her er det nesten ikke fortegning og skarpheten er enestående over hele bildeflaten. Ingen av disse to er særlig følsomme for strølys heller, viste det seg. Så her er det liten tvil om at den høye prisen gir seg utslag i bedre bildekvalitet.

(Foto: Lasse Svendsen)
Zeiss Exolens vidvinkel er fantastisk skarp, også i hjørnene.

Det ble nesten slik at jeg helst ikke ville ta av teleobjektivet fra Zeiss, når det først satt på. Så moro var det å bruke.

Makroobjektivet gir altså ikke like ekstrem nærgrense som andre mobilobjektiver, men bildekvaliteten er langt bedre. Det vanlige for makro er at de er skarpe kun i midten, og skarphetsdybden er ekstremt smal. Her er den bredere og det gjør Zeiss-makroen mer anvendelig.

Kvaliteten og bildekvaliteten er overlegen på alle Zeiss Exolens-objektiver. Det samme er dessverre prisen, som er den desidert høyeste i testen. For de som fotograferer veldig mye med iPhone, og trenger andre brennvidder, finnes det mange alternativer, men ingen så gode som dette.

Fakta

Zeiss Exolens Wide Angle 0,6 x vidvinkel Pris: 2.295 kr
Zeiss Exolens Telephoto 2x teleobjektiv Pris: 2.095 kr
Zeiss Exolens Macro 40–80 makro  Pris: 1.545 kr
Passer alle iPhone 6-modeller, 6 Plus, 7 og 7 Plus.
Web: focusnordic.no

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Olloclip Core Lens

Mai 2017Olloclip Core Lens

Det beste kjøpet

Olloclip har det beste kompromisset mellom bildekvalitet og anvendelighet.

Praktisk holder og enkel montering. Jevnt god bildekvalitet og mye for pengene.
Passer ikke på teleobjektivet til iPhone 7 Plus, og kun til et begrenset utvalg mobiler.

Amerikanske Olloclip var tidlig ute med mobilobjektiver. Det første kom like etter iPhone 4, og i dag finnes det Olloclip-linser til nesten alle iPhone- og noen Samsung Galaxy-modeller. De har også et stort tilbehørsutvalg, med fester og holdere som utvider bruksområdet.

Hos Olloclip er systemet bygget rundt holdere tilpasset ulike mobiler. Du må ta av etuiet du måtte ha på mobilen, og sette på objektivholderen. Pussig nok dekker den litt av skjermen på en iPhone 7, slik at du ikke rekker til symbolene og dermed funksjonene for HDR, selvutløser osv.

Holderen har plass for to eller tre objektiver samtidig. Da kan du ha en vidvinkel på hovedkameraet, og en tele på selfiekameraet. Eller omvendt. Da snur du bare holderen. Under vidvinkelen sitter det en makrolinse, hvis du kjøper 2 i 1-settet vi testet. Skru ut vidvinkelen, så kommer den til syne.

I esken følger det også med en slags blindplugg. Dersom du trenger bare ett av objektivene, setter du den inn i den tomme åpningen for å gjøre holderen mer stabil. Her behøver du ikke å skru fast objektivene. De sitter allerede skrudd fast i en oval holder, som du klikker på plass i Olloclipen på mobilen.

Det følger også med en holder som du kan bruke som stativ for mobilen. Den vippes ut 45 grader og har spor som mobilen kan sette i, fint for Skype- eller Facetime-samtaler, for eksempel.

2 i 1 settet kalt Core Lens Set, består av den integrerte makrolinsen som gir 15 x forstørrelse, en 180 graders fisheye og en 120 graders vidvinkel. Det finnes også en tele, men foreløpig bare i et Active Lens Set.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor
picture2
<
>
Det følger også med et bordstativ.

Bildekvalitet

Med 180 graders bildevinkel blir alt forvrengt, så også med Olloclips fisheye, men den er relativt skarp til fisheye å være. Vipper du objektivet mot horisonten, er det fullt mulig å få en temmelig rettlinjet horisont, hvor fisheye-effekten er beholdt.

(Foto: Lasse Svendsen)
Olloclip er ikke like skarp som Zeiss, men langt bedre enn Black Eye.

Makrolinsen tar deg ekstremt nært, og som vanlig for makro med så kort nærgrense, er skarphetsdybden svært smal. Man skal være stø på hånden får å få skarpe bilder med så ekstrem makro. Men når man lykkes, er skarpheten relativt jevn. Ikke overraskende er den aller best i sentrum av bildet, men skarphetsområdet er stort nok til at man faktisk kan ha nytte av makrolinsen.

Vidvinkelen er veldig bredbent med 120 graders bildevinkel. Noe som gir synlig linjefortegning, og fallende skarphet i hjørnene. Men den er jevnere skarp over større deler av bildeflaten, enn Black Eyes vidvinkel, dog ikke like skarp som Zeiss-objektivet.

Olloclips løsning er gjennomtenkt og velfungerende. Den er morsom å bruke og bildekvaliteten er jevnt over god på alle linsene. Vårt foretrukne valg når prisen tas med i regnestykket.

Fakta

Olloclip Core Lens Set: 180 graders fisheye,
120 grader vidvinkel og 15 x makro
Passer iPhone 7 og 7 Plus
Pris: 1.095 kr
Web: olloclip.com

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Zeiss Exolens Wide Angle 2295 kr
Zeiss Exolens Telephoto 2095 kr
Zeiss Exolens Macro lens 1545 kr
Olloclip Core Lens Se 1095 kr
Black Eye Tele 3X 999 kr
Black Eye FF Fisheye 549 kr
Black Eye 2 in 1 499 kr

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
Tre high-end hodetelefoner

Gjentatte øregasmer

Vi hadde aldri forestilt oss at lukkede hodetelefoner kunne låte noe så inn i granskauen bra!

test
Corsair K83 Wireless Entertainment Keyboard

Taster til sofasurfere

Smart-TV-en din har en hel datamaskin innebygget – Corsair vil gi den et ordentlig tastatur.

Stranger Things 3. sesong – første trailer ute!

Den 4. juli vender Netflix tilbake til Hawkins og Stranger Things.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

gruppetest
Seks kompakthøyttalere

Sinnssyk lyd på liten plass

Du vil ikke tro hvor bra lyd du kan få fra en kompakt høyttaler, om du er villig til å gå opp i pris.

Duell
Gaming laptops

Ny sheriff i byen

De første maskinene med Nvidias hittil raskeste PC-grafikkprosessor er ankommet. Hvem kommer først over målstreken?

Nå skal du kjøpe iPad

Hvis du er blant dem som har hatt planer om å kjøpe nytt nettbrett, er tiden inne.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

Sonos One får ny innmat

Brukeropplevelsen på Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hva er egentlig nytt og annerledes?

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.