TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Canon EOS 1200D

Systemkamera på sparebluss

Canons rimeligste speilrefleks er fristende billig, men man skal være klar over begrensningene.

forfatter
Publisert 12.05.14 - 13:38
L&B mener
God bildekvalitet og lav pris er gode argumenter for å velge Canon EOS 1200D, som ikke skuffer på bildekvalitet. Pluss for EOS-appens pedagogiske tilsnitt.
Bråkete og treg autofokus, skjemmer lyden på videoopptakene. Mangler wi-fi, treg skuddtakt og lavoppløst skjerm.
Spesifikasjoner
 • Type Speilrefleks med 18 Mp APS-C bildebrikke
 • Optikk  18-55mm f3,5-5,6 zoom – tils 29-88mm
 • Skjerm 7,6 cm LCD, 460K billedpunkter
 • Høydepunkt  Filtereffekter, EOS Companion app
 • Bildeformater RAW, JPEG, MPEG4
 • Følsomhet ISO 100 – 6400
 • Serieopptak bps 3
 • Video fps 1920 x 1080/25p fps
 • Lukkertider 30 - 1/4000 s
 • Bildestabilisator optisk
 • Søker optisk
 • Blits Innebygget, E-TTL blitssko
 • Batteri Li-ION, 500 bilder
 • Mål mm (bxhxd) 130 x 100 x 78
 • Vekt gram 480 m batteri
Veil. pris 4500Pr. 12.05.14 Produktside

Hvis man synes et speilreflekskamera blir for dyrt og komplisert, kan det være verdt å se nærmere på Canon EOS 1200D. Et kamera som er laget for å være enkelt å bruke, til en billig penge, uten at man går glipp av fordelene med speilreflekskameraer.

Dette er Canons rimeligste speilreflekskamera, derav den lave prisen. Men det kan bruke alle Canon EF-objektiver, og utvalget er enormt, så det skal godt gjøres å ikke finne et objektiv som passer.

Kameraet leveres med Canons velprøvde EF-S 18-55mm II med optisk bildestabilisator, til 4.500 kr. Det er verdt å merke seg at det ikke er samme objektiv som EOS 100D til 5.000 kr, og EOS 700D til 6.000 leveres med. De har begge en nyere versjon av Canon-zoomen, med en mer stillegående og myktfokuserende autofokusmotor kalt STM.

Enkel og oversiktlig betjening på Canon EOS 1200D
Enkel og oversiktlig betjening på Canon EOS 1200D

Siden kameraet etterfølger budsjettmodellen EOS 1100D med 12 Megapiksler, er det heller ikke samme funksjonsnivå her, som på de dyrere modellene. I EOS 1200D får man Canons 18 Mp bildebrikke, men Digic 4 i stedet for Canons nyeste bildeprosessor. Skuddhastigheten er lave 3 bilder/s, og maksimal ISO-følsomhet er 6400 ISO. Kameraet har fått full 1080 HD-videoopptak, men kun med monolyd.

Slik kunne jeg fortsatt, for spesifikasjonene er generelt lavere enn på EOS 100D og 700D.

Men det betyr neppe all verden for målgruppen til kameraet. Nybegynnere, som helst vil ha det enkelt. De får for øvrig tilgang til en Canon EOS Companion app, som de må laste ned til mobilen. Den inneholder tips, triks og en guide til kameraet, som utvilsomt vil være nyttig for uerfarne fotografspirer. Som får mye hjelp til å sette seg inn i kameraets funksjoner, og hva de betyr for hvordan du tar ulike bilder.

Canon-1200D-accs

Bildekvalitet
Canon har gitt 1200D litt bedre plastkvalitet enn forgjengeren hadde, men har ikke fått noen andre vesentlige oppgraderinger. Hverken wi-fi eller pekeskjerm. Fotografer som ofte setter kameraet på stativ, vil raskt irritere seg over at kameraet har kortspalten under batteriluken. Som sitter under, i stedet for på siden av kameraet.

EOS1200D-macro-sharpness-1855-II

Men det er ikke mye å klage på når det kommer til bildekvalitet. Zoomobjektivet har synlig tønneformet fortegning og lysstap i hjørnene på vidvinkel og full blenderåpning. Da er det også skarpest i midten, men blender 5,6 og 8 gir mye jevnere bildeskarphet. På alle brennvidder. Med 18 Mp er det nok detaljer å hente, og bildefilene tåler godt å presses både på eksponering og beskjæring. Det er heller ingen grunn til å frykte bildestøy for man når 3200 ISO, hvilket betyr at kveldsportrettene i lite lys, ikke blir så grumsete.

Fargegjengivelsen er mettet med god fargebalanse. Kameraet etterlater et svakt rødstikk i hudtoner på jpeg-filer, men treffer bra på hvitbalansen i blandingslys. Dynamikkomfanget er ikke så bredt som på Nikon D3300, og høylys brenner fort ut når du tar bilder utendørs i godt lys.

EOS1200D-12800-ISO-chart

Slett ikke verst, prisen tatt i betraktning, men et kompromiss er verre å svelge. Canon har som nevnt tidligere i testen, valg å gi EOS 1200D den vanlige 18-55mm zoomen, og ikke utgaven med STM-motor. Resultatet av det er bråkete autofokus og mye jaging etter fokus, i stedet for presisjon på videoopptak.  Du hører autofokusmotoren godt når du spiller av videoopptakene.

Konklusjon
Canons billigste passer fint for de som vil ha et enkelt og rimelig kamera til stillbilder. Men kompromissene er mange, og når EOS 100D bare koster en 500-lapp ekstra, svekkes argumentene for EOS 1200D. Hvis lav pris er viktig, er det ingen grunn til at man skal bli misfornøyd med kameraet. Bildekvaliteten er meget god, men det når ikke opp sammenlignet hverken med konkurrentene eller Canons egne alternativer.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Det råeste sportskameraet Fujifilm X-H2S er kameraet man skal ha når man trenger skarpe actionbilder.
Uforskammet lekker kamerablits Ikke la deg lure av 50-tallsdesignet.
Sony lanserer mikrofon for vlogging Mini-mikrofon for Sony-kameraer.
Kompakt og lett 24 macro og 15-30mm zoom fra Canon Rimelig optikk for Canons speilløse fullformatkameraer.
Det lille øyet på himmelen DJIs minste kameradrone er så liten at den kan fly over alt – og fortsatt avansert nok til et profesjonelt resultat.
Capture One Mobile klar for iPad Nå kan du redigere som en proff på iPad-en.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend