Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender: Luke 11Delta

: Canon EOS 1200D

Systemkamera på sparebluss

Canons rimeligste speilrefleks er fristende billig, men man skal være klar over begrensningene.

Skrevet av / 12.05.14 - 13:38
Canon EOS 1200D
Lasse Svendsen

Hvis man synes et speilreflekskamera blir for dyrt og komplisert, kan det være verdt å se nærmere på Canon EOS 1200D. Et kamera som er laget for å være enkelt å bruke, til en billig penge, uten at man går glipp av fordelene med speilreflekskameraer.

Dette er Canons rimeligste speilreflekskamera, derav den lave prisen. Men det kan bruke alle Canon EF-objektiver, og utvalget er enormt, så det skal godt gjøres å ikke finne et objektiv som passer.

Kameraet leveres med Canons velprøvde EF-S 18-55mm II med optisk bildestabilisator, til 4.500 kr. Det er verdt å merke seg at det ikke er samme objektiv som EOS 100D til 5.000 kr, og EOS 700D til 6.000 leveres med. De har begge en nyere versjon av Canon-zoomen, med en mer stillegående og myktfokuserende autofokusmotor kalt STM.

Enkel og oversiktlig betjening på Canon EOS 1200D
Enkel og oversiktlig betjening på Canon EOS 1200D

Siden kameraet etterfølger budsjettmodellen EOS 1100D med 12 Megapiksler, er det heller ikke samme funksjonsnivå her, som på de dyrere modellene. I EOS 1200D får man Canons 18 Mp bildebrikke, men Digic 4 i stedet for Canons nyeste bildeprosessor. Skuddhastigheten er lave 3 bilder/s, og maksimal ISO-følsomhet er 6400 ISO. Kameraet har fått full 1080 HD-videoopptak, men kun med monolyd.

Slik kunne jeg fortsatt, for spesifikasjonene er generelt lavere enn på EOS 100D og 700D.

Men det betyr neppe all verden for målgruppen til kameraet. Nybegynnere, som helst vil ha det enkelt. De får for øvrig tilgang til en Canon EOS Companion app, som de må laste ned til mobilen. Den inneholder tips, triks og en guide til kameraet, som utvilsomt vil være nyttig for uerfarne fotografspirer. Som får mye hjelp til å sette seg inn i kameraets funksjoner, og hva de betyr for hvordan du tar ulike bilder.

Canon-1200D-accs

Bildekvalitet
Canon har gitt 1200D litt bedre plastkvalitet enn forgjengeren hadde, men har ikke fått noen andre vesentlige oppgraderinger. Hverken wi-fi eller pekeskjerm. Fotografer som ofte setter kameraet på stativ, vil raskt irritere seg over at kameraet har kortspalten under batteriluken. Som sitter under, i stedet for på siden av kameraet.

EOS1200D-macro-sharpness-1855-II

Men det er ikke mye å klage på når det kommer til bildekvalitet. Zoomobjektivet har synlig tønneformet fortegning og lysstap i hjørnene på vidvinkel og full blenderåpning. Da er det også skarpest i midten, men blender 5,6 og 8 gir mye jevnere bildeskarphet. På alle brennvidder. Med 18 Mp er det nok detaljer å hente, og bildefilene tåler godt å presses både på eksponering og beskjæring. Det er heller ingen grunn til å frykte bildestøy for man når 3200 ISO, hvilket betyr at kveldsportrettene i lite lys, ikke blir så grumsete.

Fargegjengivelsen er mettet med god fargebalanse. Kameraet etterlater et svakt rødstikk i hudtoner på jpeg-filer, men treffer bra på hvitbalansen i blandingslys. Dynamikkomfanget er ikke så bredt som på Nikon D3300, og høylys brenner fort ut når du tar bilder utendørs i godt lys.

EOS1200D-12800-ISO-chart

Slett ikke verst, prisen tatt i betraktning, men et kompromiss er verre å svelge. Canon har som nevnt tidligere i testen, valg å gi EOS 1200D den vanlige 18-55mm zoomen, og ikke utgaven med STM-motor. Resultatet av det er bråkete autofokus og mye jaging etter fokus, i stedet for presisjon på videoopptak.  Du hører autofokusmotoren godt når du spiller av videoopptakene.

Konklusjon
Canons billigste passer fint for de som vil ha et enkelt og rimelig kamera til stillbilder. Men kompromissene er mange, og når EOS 100D bare koster en 500-lapp ekstra, svekkes argumentene for EOS 1200D. Hvis lav pris er viktig, er det ingen grunn til at man skal bli misfornøyd med kameraet. Bildekvaliteten er meget god, men det når ikke opp sammenlignet hverken med konkurrentene eller Canons egne alternativer.

Lyd & Bilde mener

God bildekvalitet og lav pris er gode argumenter for å velge Canon EOS 1200D, som ikke skuffer på bildekvalitet. Pluss for EOS-appens pedagogiske tilsnitt. Bråkete og treg autofokus, skjemmer lyden på videoopptakene. Mangler wi-fi, treg skuddtakt og lavoppløst skjerm.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

En ulv i fåreklær

Nikons Z8 oppfyller manges drømmer

Den beste skjermkalibreringen?

Tar opp 6K direkte til disk

Helt rått hvor skarpe bildene blir

Sonys råeste kamera

Scroll to Top