TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Lenovo Yoga Slim 7x Gen. 9 (14Q8X9)

Forskjellen er intelligensen

Som Snapdragon X Elite-basert PC er Lenovo Yoga Slim 7x på de fleste punkter jevnbyrdig med Intel-PC-er. Men AI-ytelsen er en faktor høyere.

Skrevet av / 16.09.24 - 09:00
Lenovo Yoga Slim 7x Gen. 9 (14Q8X9)

Home mener

  • Lekker 3K OLED-touchskjerm. Prosessoren er kvikk på de fleste programmene. Og enda kvikkere på de programmene som finnes i ARM-utgaver. Superslank og lett.
  • Ikke alle Windows-programmer kan kjøre på ARM-plattformen. Det gjelder imidlertid bare noen få. Den eksterne adapteren er en litt klossete løsning.

John Hvidlykke

Lenovos Yoga Slim 7-serie er en gammel kjenning, men den nye niende generasjonen skiller seg fra forgjengerne ved at man nå kan få PC-en med Qualcomm Snapdragon X Elite-prosessor i stedet for Intel. Man kan imidlertid fortsatt også velge modeller med Intel-prosessor som er litt billigere – men uten samme regnekraft til AI-beregninger som Snapdragon.

Prosessoren er ny, men designen er velkjent: Hele kabinettet er utført i marineblå aluminium (Lenovo kaller kuløren ”Cosmic Blue”). Maskinen er med en tykkelse på bare 12,9 mm og en vekt på 1,28 kg blant de slankeste 14” bærbare man kan finne, og inntrykket er businessaktig på en litt rapp måte. Dessverre er den blå metalloverflaten ganske følsom overfor fingeravtrykk.

Med sitt marineblå metallkabinett signaliserer Lenovo-en business – på den litt kreative, men fortsatt velfriserte måten. (Foto: Lenovo)

Selv om Lenovo Yoga Slim 7x er medlem av Yoga-familien, kan skjermen ikke dreies 360 grader rundt så maskinen kan brukes som nettbrett. Det er noe de færreste nok vil se som en mangel. På tross av den manglende bøyeligheten i leddene har skjermen fortsatt touch-funksjon.

Ekte 3K-skjerm

Skjermoppløsninger oppgis stadig oftere i et antall K, for eksempel 3K eller 4K, som er lettere å forstå enn ugjennomskuelige bokstavkombinasjoner som WQHD (2569 x 1440 piksler). Skjermen på Lenovo Yoga Slim 7x er dermed en 3K-skjerm, men oppløsningen er høyere enn på mange andre 3K-skjermer, da den er 2944 x 1840 piksler i stedet for de 2880 i bredden som oftest betegnes som 3K. Det er en litt merkelig oppløsning, men man kan alltid finne plass til flere piksler!

3K OLED-skjermen er glimrende. Og det er noen flere punkter enn på andre 3K-skjermer. (Foto: Lenovo)

Skjermen er for øvrig en lekker OLED-skjerm med de dype, kontrastrike fargene som er OLEDS adelsmerke. Oppdateringshastigheten på maksimalt 90 Hz er litt langsom, da mange lignende maskiner tilbyr opptil 120 Hz. Men det er fortsatt rikelig til de kontorprogrammene som vil bli vist på den i de fleste tilfellene.

Annonse
Les også Er PC-en blitt klokere? Det er en ny CPU i byen! Snapdragon X Elite har AI-kreftene som Intels CPU-er mangler.

Tastaturet er hverken verre eller bedre enn vi er vant til å se på slanke mellomklasse-laptops. Tastene har av innlysende grunner veldig kort vandring, men bevegelsen er forholdsvis presis. Etter Lenovo-tradisjon har tastene buet underkant. Det har ingen praktisk betydning, men det ser ganske lekkert ut.

Få og mange porter på samme tid

Utvalget av porter er både rikholdig og nedskalert på samme tid. De eneste portene på selve PC-en er tre USB-C-porter. De er til gjengjeld alle av den helt nye USB 4.0-standarden som gir mulighet for opptil 40 gigabit/s dataoverførsel. Man kan selvsagt også lade PC-en via alle portene og koble til eksterne skjermer via dem.

Med en tykkelse like under 1,3 cm og 1,3 kg kampvekt passer Yoga Slim 7x til navnet sitt. (Foto: Lenovo)

En medfølgende adapter på størrelse med en Läkerol-eske gir adgang til de manglede porttypene. Den inneholder HDMI-skjermutgang, en USB-A-port og en 3,5 mm lydutgang. Helt uventet er det også en gammeldags VGA-utgang på adapteren. Jeg kan ikke huske når jeg sist har møtt en VGA-port på en ny PC. Men det kan gi mening for profesjonelle brukere og foredragsholdere som skal kunne koble PC-en til både nye og gamle projektorer.

Lenovo Yoga Slim 7x fås i flere konfigurasjoner av minne og lager. Testmaskinen hadde 32 gigabyte RAM og 1 terabyte SSD-lager.

Les også Moderne CPU – gammeldags skjerm HPs første ultrabook med Snapdragon X Elite er fin på de fleste punktene, men skuffer på et enkelt.

Qualcomm utfordrer Intel på AI

Prosessoren i Lenovo Yoga Slim 7x er en Qualcomm Snapdragon X Elite, som de siste månedene har blitt et hit som – i hvert fall foreløpig – har truet Intels overherredømme på PC-prosessorer.

Det spesielle ved Snapdragon Elite X er den innebygde neuralprosessoren til beregninger av kunstig intelligens. Prosessoren har en regnekraft på 45 TOPS. Det vil si 45 billioner (AI-)operasjoner i sekundet, noe som er langt mer enn Intels Ultra-prosessorer kan yte.

Lenovo Yoga Slim 7x skiller seg fra de foregående generasjonene i serien ved å være bygget over Qualcomm Snapdragon X Elite prosessoren. (Foto: Lenovo)

Snapdragon X Elite-prosessoren er bygget med en helt annen arkitektur enn Intels, og for den saks skyld også AMDs, prosessorer. Programmene avvikles i såkalt compatibility mode, hvor Snapdragon-prosessoren faktisk emulerer en Intel x86-basert prosessor.

Kompatibel – nesten

Når det gjelder hastigheten, har det forbløffende liten innflytelse. De fleste programmer kjører akkurat så raskt som vi er vant til på en Core i7-basert ultrabook i samme klasse. Og enda bedre hvis programmet finnes i en ARM-utgave. Det gjelder for eksempel Adobe Photoshop og Microsoft Office, som automatisk installeres i ARM-utgaven. Så overgangen til ny prosessorteknologi er langt mer smertefri enn fryktet.

Men ikke hver gang.

På AI-beregninger er Snapdragon-prosessoren flere ganger raskere enn typiske Intel-ultrabooks. Nå mangler vi bare programmer som utnytter intelligensen. (Foto: Lenovo)

Noen programmer nekter å kjøre. Det gjelder for eksempel flere av våre testprogrammer, men også det profesjonelle lydredigeringsprogrammet Adobe Audition.

I rettferdighetens navn må det sies at det ikke er et problem som er spesifikt for Lenovo Yoga Slim 7x, men noe som gjelder for alle Snapdragon-baserte PC-er. Og som forhåpentlig løses med programvareoppdateringer i takt med at det kommer flere PC-er på markedet.

Benchmark

Lenovo Yoga Slim 7x er den fjerde PC-en med Snapdragon X Elite-prosessor vi tester. Og resultatene er i hvert fall konsistente. Ytelsesmessig ligger variasjonen mellom dem innenfor få prosent. Det gjelder både på prosessorhastighet og grafisk ytelse.

Lenovo Yoga Slim 7x klarer matematiske beregninger minst like godt som Intel-baserte konkurrenter. Faktisk er den litt raskere enn gaming-laptopen HP Omen Transcend 14, som vi nylig har testet.

Les også Omen Transcend 14 treffer riktig på det meste Hvis gaming på farten er målet, bør du vurdere denne maskinen.

Noe som ikke betyr at Snapdragon-PC-er er egnet til gaming. Når det gjelder 3D-grafikk er førnevnte HP Omen Transcend tre ganger så rask.

Der det blir interessant, er på evnen til å utføre AI-beregninger. Det avsløres av Geekbenchs nye AI-test. Da programmet er nytt, har vi ikke en lang historikk av målinger å sammenligne med. Men sammenlignet med en ganske typisk ultrabook med 11. generasjons 17-1165-prosessor (som ganske passende sto på skrivebordet), er det 10 ganger forskjell i ytelse på AI-beregninger (henholdsvis 22 029 for Snapdragon og 2467 for i7), men bare litt over to ganger forskjell på matematiske beregninger (henholdsvis 14 100 med Snapdragon og 6466 med i7).

Batteritiden er gjennomsnittlig for en 14-tommers ultrabook. Fem og en halv time tok det å tappe batteriet med vår intense kontorsimulering. Og tatt i betraktning at Yoga Slim 7x er blant de letteste og slankeste, er det faktisk veldig pent. De fleste vil ikke trenge å ta laderen med i vesken.

(Foto: Lenovo)

Konklusjon

Lenovo Yoga Slim 7x er en utmerket representant for den nye generasjonen av Qualcomm-baserte PC-er som har kommet på markedet i år. På de fleste punktene tilsvarer den en Intel-basert ultrabook i samme prisklasse, og den vil i de aller fleste tilfellene utføre de samme kontoroppgavene som du er vant til. Forskjellen på Snapdragon-baserte PC-er og de Intel-baserte er evnen til å knekke AI-beregninger. I skrivende stund mangler vi fortsatt den overbevisende ”killer-appen” som gjør AI-beregninger på selve maskinen til allemannseie. Men da prisen i praksis er den samme som en på andre områder like rask laptop uten kunstig begavelse, er det et valg uten omkostninger.

Karakter
Lenovo Yoga Slim 7x Gen. 9
Premium

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Fin datamaskin – sløv skjerm

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC

MacBook Air har blitt litt raskere, men også dyrere

Vil du ha ekstra skjerm til menyen?

Kjøp én - betal for tre

Scroll to Top