TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Acer Swift Go 14 (R7-8845HS)

Har nesten alt, til halve prisen

Acer Swift Go 14 er lett, har en superlekker skjerm og koster nesten ingenting. Manglene er få – og de er enkle å leve med.

Av / 31.08.24 - 14:00
Acer Swift Go 14 (R7-8845HS)

Home mener

  • 2,8K OLED-skjerm. Slank, lett og elegant PC. Rask nok til nesten alt. Prisen er fantastisk.
  • En touch-skjerm ville ha gjort den perfekt.

Acers Swift-serie pleier å være blant de letteste superbærbare maskinene, de såkalte ultrabooks. Og prisene er også til å leve med.

Det samme gjelder Acer Swift Go 14, som vi tester denne gangen. Den kommer ikke under den magiske kilo-grensen som en av de tidligere Acer Swift 5-modellene. Men 1,3 kilo er fortsatt lett nok til at man må sjekke i vesken for å se om man har husket å ta med PC-en. Og prisen er under 12 000 kroner.

Den ser dyrere ut enn den er. Men ytelsen er på nivå med sjefsleketøy for et par år siden. (Foto: Acer)

Som navnet tilsier, er det snakk om en 14-tommers bærbar. Det er en perfekt størrelse til studiebruk, og for øvrig til alle som har bruk for å ha med PC-en overalt.

Den mest markante forandringen siden vi sist testet en 14” Acer Swift-laptop, er at skjermen nå er en superskarp OLED i 2,8K-oppløsning (2880 x 1800 piksler).

Det titangrå, kileformede metallkabinettet er 1,5 cm på det tykkeste, og hadde vi ikke sett prisen på forhånd, ville vi nok ha tippet Acer Swift Go 14 til å være dyrere enn tilfellet er. Over skjermen, som bare er omkranset av en smal kant, finner man webkameraet. Oppløsningen er i QHD (1560 x 1440 piksler), så du vil virke litt skarpere enn kollegene på Zoom-møtet. Kameraet kan blokkeres fysisk med en skyveknapp. En søt detalj.

Annonse
Acer Swift Go 14 er en elegant og lett PC. (Foto: Acer)

Tastaturet er virkelig bra i forhold til prisklassen, med taster uten nevneverdig slør og vakling. Og det er god plass rundt tastene. Utvalget av porter er bedre enn gjennomsnittet på superkompakte PC-er: to USB-C, to USB-A, en HDMI-utgang og en kortleser. Det er absolutt godkjent. Ladingen skjer via USB-C-portene.

AMD i stedet for Intel

Kjernen i Acer Swift Go 14 er en 3,8 GHz AMD Ryzen 7-8845HS-prosessor med åtte kjerner og 16 tråder. Antallet kjerner er litt mindre imponerende enn hos Intels prosessorer i samme prisklasse, men ytelsen er i praksis den samme.

Det er 16 gigabyte RAM og 1 terabyte SSD-lager.

Benchmark

I lang tid har de fleste ultrabook-PC-ene vi har testet vært basert på Intel EVO-arkitekturen. Det er ikke Acer Swift Go 14, da man bruker AMD Ryzen 7. I praksis er ytelsen imidlertid helt sammenlignbar.

Det er rikelig batteri til en lang dag på kontoret eller skolen. (Foto: Acer)

Prosessortesten Geekbench 6 ender med en score på henholdsvis 11 386 poeng i multi-core og 2416 i single-core. Det er virkelig bra. Og rikelig til enhver form for kontorarbeid.

Det samme demonstreres av Office-simuleringen PCMark 10, som ender på 7048. Faktisk ligger de rene prosessortestene på stort sett samme nivå som den knapt tre ganger så dyre Asus Zephyrus M16.

Grafikkprosessoren er AMD Radeon 780M. Men det er altså ikke snakk om en ”skikkelig” separat grafikkprosessor, men om integrert grafikk i Ryzen 7-prosessoren. Ytelsen kan sammenlignes med Arc-prosessoren i Intels Core Ultra-prosessorer. Og det er ganske akseptabelt. Med en score på 3004 i grafikktesten 3DMark Time Spy og 7267 i 3DMark Fire Strike kan du fint spille litt eldre skytespill på din billige ultrabook-PC.

Batteritiden er glimrende. Nesten seks timer tok det å tappe batteriet med vår intense kontorsimulering. Det er langt bedre enn gjennomsnittet av lette ultrabook-PC-er, og det rekker i praksis til en hel dag på kontoret eller skolen – og sannsynligvis et par timer overtid.

Copilot – like ved og nesten

Acer Swift Go 14 er utstyrt med en porsjon kunstig intelligens – og med den mye omtalte Copilot-knappen på tastaturet. Et trykk på knappen bringer billedlig talt frem lampeånden til å besvare spørsmål. Det er imidlertid bare snakk om den grunnleggende Copilot, og ikke den litt skarpere Copilot+, som krever litt mer maskinkraft. Den må vi vente en prosessorgenerasjon på.

Skjermen er en superlekker og skarp OLED i 2,8K-oppløsning. (Foto: Acer)

Om det er et problem, må være en smakssak. Copilot svarer sjenerøst på spørsmål, og svarene er oftest ganske brukbare og underbygget med weblinks til dokumentasjon. Spør man maskinoraklet om hvilke prosessorer som støtter Copilot+, får man til svar at det i dag gjelder Qualcomm Snapdragon X Plus og Snapdragon X Elite.

AI-en er til gjengjeld ute av stand til å svare på om den maskinen som det spørres fra, støtter Copilot+, og den roter seg raskt ut på en lang rekke selvmotsigelser. Så selverkjennelsen på den kunstige intelligensen er ikke så høy som dens surfer-ferdigheter.

Konklusjon

Acer Swift Go 14 er en leksjon i velvalgte løsninger. OLED-skjermen er fremragende, det er godt med lagerplass og prosessoren er virkelig kvikk. At den ikke koster mer, er imponerende. Grafikkytelsen er ikke for seriøs gaming, men maskinen er fortsatt rask nok til alle oppgaver du kan komme ut for på kontoret. Og også til å redigere ferievideoene etter arbeidstid. En touch-skjerm ville ha vært prikken over i-en. Men til den prisen er det ikke noe å sette fingeren på. Absolutt ikke noe.

Karakter
Acer Swift Go 14 (R7-8845HS)
Premium

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Fin datamaskin – sløv skjerm

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC

MacBook Air har blitt litt raskere, men også dyrere

Vil du ha ekstra skjerm til menyen?

Kjøp én - betal for tre