: Canton Chrono SL 580 DC

Upartisk kronjuvel

Tyske Canton er viden kjent for sine nøytrale høyttalere med superb detaljering av musikken. Denne høyttaleren bekrefter ryktet til gagns.
Lyd & Bilde mener
Detaljer Dynamikk Sammenheng
Litt slank bass Livløse med komprimert musikk
Spesifikasjoner
  • Treveis bassrefleks
  • 4–8 ohm
  • Følsomhet 87,5 dB (1 W/1 m)
  • 25 Hz–40 kHz
Annonse
Annonse

Chrono SL 580 DC fra tyske Canton er unektelig en riktig lekkerbisken, i gjennomført høyglans utførelse av svart eller hvit. Den er stor nok til at vi forventer tilstrekkelig med bass, samtidig som den er kompakt nok til å ikke dominere stuegulvet. Tyngden er likevel på plass, med sin vekt på 17 kilo per høyttaler, som gir skikkelig kvalitetsfølelse. Det er lite resonans å høre fra kabinettet når man knakker på siden, noe som indikerer en god innvendig avstivning av kabinettet.

Det finnes flere måter å gjengi god lyd på. Noen høyttalere tempererer den i en eller annen retning, for å tilføre lydbildet sin egen signatur og sjarm. Andre tar den nøytrale innfallsvinkelen, i søken etter å gjenskape musikken som den er mikset på plata. Ingen av disse metodene er feil, såfremt de møter sitt felles mål: å gjengi lyden på en involverende og engasjerende måte, og som gjør at lytteren tror på det han eller hun hører. Dersom høyttalerne ikke innfrir dette kravet, er det i hvert fall ingen vits i å betale 16 000 kroner, som er prisen for et par Canton Chrono SL 580 DC. Her forventer vi en høyttaler som gjenskaper musikken på en frigitt og dynamisk måte, og som låter sammenhengende fra overtonene og ganske langt ned i bassregisteret. Skikkelig dypbass må man nok se langt etter, da trengs større kabinetter.

Lydkvaliteten
Drevet av Hegel H200 og med high-end-komboen PS Audio Perfect Wave CD-/SACD-drivverk og digitalkonverter, er høyttalerne riktig overbevisende i sitt mellomregister. Kvinnelige sangstemmer som for eksempel Ane Brun gjengis med glimrende fokus og god oppløsning oppover. Hun står frem fra musikken, og det er tydelig at faseovergangen i delefilteret mellom diskant og mellomtone er korrekt, da stemmen er helstøpt og vel plassert i midten. Dette gagner selvsagt også mannsstemmer og alle instrumenter.

Gitaren skildres med store kontraster mellom hvert strengeanslag, i et lydbilde hvor klanglag på klanglag kommer mot oss. Lydbildet er meget ryddig, stort og sammenhengende, det er ingenting som stikker seg ut og maskerer for noe annet.

At mellomtonen er såpass fokusert og kjapp, kan gjøre at høyttalerne oppleves som litt slanke i bassregisteret. Det er mest fordi bassen også er kjapp og henger med resten av toneregisteret. Når kontrabassen trakteres, hører man nemlig ganske dype toner. Bassen er svært oppløst og skjøtes sømløst til resten av lydbildet. Likevel må vi litt overraskende konstatere at bassen ikke oppleves som like dyp som de aktive stativmonitorene M-Audio DSM1, testet et annet sted i dette bladet. Så er da også sistnevnte justert med digital intern prosessering for å gi dypere bass.

Canton-høyttalerne takler rock og hiphop godt, bare musikken er produsert med mye dynamikk og en god del bass. De gir nemlig ikke noe gratis. Flatt inn blir flatt ut, og det skal nevnes at med en svakere forsterker (som for eksempel Marantz PM6003, som vi også har prøvd med) blir det i tammeste laget.

Konklusjon
Canton SL 580 DC er høyttalere av høy kvalitet, som nok også vil gjøre det skarpt i hjemmekinosammenheng. Vi lar oss spesielt begeistre for lyden av akustisk gitar, og enten det er mannlige eller kvinnelige sangere, lar høyttalerne dem få sine 15 minutter i rampelyset. Lydlandskapet er stort og omsluttende, det er godt med rom og luft rundt instrumenter og dynamikken er meget bra. Med en kraftig forsterker kan de presses ganske langt før de gisper etter luft, og den raffinerte bassgjengivelsen gir et godt fundament. Men dårlige innspillinger blottlegges nådeløst, og bassen, som er mer stram enn fyldig, tilfører ingenting ekstra. Ønsker du mer dypbass, prøv med en subwoofer i tillegg.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Annonse
Annonse

Les også

HBO puster nytt liv i en av tidenes mest populære TV-serier.
Ettar at HBO avsluttet sin flaggskipserie, Game of Thrones, har seertallene virkelig fått seg et skudd for baugen.
HBO har nå annonsert skuespillerne til andresesongen av Fremvandrerne (Beforeigners), og vi drar kjensel på en gammel kjenning fra Game of Thrones.
Netflix slipper nå traileren til den kommende seriemorder-serien Night Stalker.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.