Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Epos Expand Vision 3T

Idiotsikre Teams-møter

Bedrifter som kun bruker Teams og aldri noe annet, bør seriøst vurdere dette konferansesystemet.

Skrevet av / 02.01.22 - 09:00
Epos Expand Vision 3T
Geir Gråbein Nordby

Digitale møter har blitt en større del av vår arbeidshverdag, og med eller uten korona har de kommet for å bli. Derfor er det viktig for en bedrift å ha et system som fungerer bra, og som sørger for god bilde- og lydkvalitet til begge ender av samtalen.

Utelukkende for Microsoft Teams

Epos har med konferansesystemet Expand Vision 3T gått «all in» på Microsoft Teams. Det vil si, Teams er bygget inn i operativsystemet, og systemet kan ikke brukes med andre programmer, eller kobles til en laptop med USB i en «ring-din-egen-enhet»-setting. Det er en UC-utgave på vei av samme system, som vil fungere med andre programmer – som Zoom og Google Meet, men her tester vi altså Teams-utgaven.

Epos Expand Vision 3T homepage
Slik ser hjemmemenyen ut, når du er logget inn i Microsoft Teams. Foto: Geir Gråbein Nordby

Kamera og mikrofonhøyttaler

Expand Vision 3T består av en hovedsentral med innebygd 4K kamera med påkostet optikk. Denne kobles til nettverket – enten trådløst eller med kabel – og til en skjerm eller projektor med HDMI-kabel. Den kan enkelt hvile oppå skjermen, eller den kan monteres til veggen med et medfølgende feste.

I systemet følger også mikrofonhøyttaleren SP 30T, med et fulltone-høyttalerelement på ca 8 cm og to innebygde mikrofoner med støykansellering. Mikrofonsystemet justerer responsen automatisk ut ifra om den som snakker står nært eller lengre unna, slik at lyden hele tiden høres mest mulig lik ut. Høyttaleren har også trådløs Bluetooth-funksjon, slik at den kan brukes sammen med mobile enheter, men i dette systemet må den kobles til med USB-kabel. En skjøteledning følger med, slik at optimal plassering i rommet skal være enkelt.

Epos Expand Vision 3T SPREAD(2)
Kameramodulen med 4K-oppløsning er også hovedsentralen, hvor alle tilkoblingene sitter. Foto: Geir Gråbein Nordby

Oppsett og brukervennlighet

I esken følger det med en fjernkontroll, men du kan også koble til eksternt tastatur og mus, for enklere manøvrering. Epos Expand Vision 3T har et meget enkelt operativsystem innebygd, som vises på den HDMI-tilkoblede TV-skjermen eller projektoren.

Via skjermmenyen kan systemet kobles til et nettverk og din Microsoft Teams-konto. Har du ikke en slik konto, må du sette opp en slik på en PC. Kontaktlisten din må også lages på PC, da du ikke får laget en egen Teams-liste gjennom konferansesystemet fra Epos. Du kan derimot kalle opp enkeltkontakter, også personer du ikke har i listen din, ved hjelp av e-postadresse. Til dette bør du bruke et tastatur. Uansett fungerer systemet best, når du ikke trenger å søke etter personer utenfor møtelisten din.

Når et møte er avtalt mellom deg og en annen person gjennom Teams, kommer møtet opp på hovedskjermen. Bare klikk på møtet med fjernkontrollen, og møtet starter på skjermen.

epos-expand-sp-30-scaled
Mikrofonhøyttaleren Expand SP 30 kobles til med USB, men kan også brukes med Bluetooth, sammen med mobile enheter. Foto: Epos

Digital Zoom

Med 4 x digital zoom kan du lage et tett utsnitt om ønsket, dette gjør du i skjermenyen. Jeg skulle ønske man også kunne gjøre dette direkte på fjernkontrollen, da det er noe tungvint å måtte gå i menyen for det minste. Men du kan også sette det til å skje automatisk. Slik at en enslig møtedeltaker vil bli zoomet inn, mens kameraet zoomer ut om flere deltakere kommer inn i rommet.

God videokvalitet

Kvaliteten på videoen som kommer gjennom til motparten er god, med naturlige farger og et skarpt bilde. Hvite vegger i møterommet blir ikke utbrent, men gjengis på naturlig vis. Oppløsningen på kameraet er 4K, men video overføres i maksimalt Full HD (1080p). Kameraoppløsningen sørger i stedet for at ingen piksler forsvinner, dersom man zoomer inn digitalt.

Epos Expand Vision 3T skjermbilde
Videokvaliteten fra Expand Vision 3T er god, men skjermbildet fra mobiltelefon yter slettes ikke bildet rettferdighet.

Samtalekvalitet

Lydkvaliteten i høyttaleren er god, jeg hører motparten klart og naturlig gjennom høyttaleren. De hører også meg tydelig. Stemmen min bærer litt skarpt igjennom, slik at den er distinkt, men mangler også fylde. Dette blir verre om jeg sitter i et rom med hard klang. Her var Logitech Rally Bar vesentlig bedre, men så dobles også prisen.

Når jeg beveger meg noen meter unna mikrofonen, bevares lydnivået på stemmen min, og motparten bekrefter at stemmen min fremdeles er tydelig. Men da jeg ringte opp en person i egen husstand, og vi byttet slik at vedkommende snakket via Epos-systemet så jeg selv kunne høre, var det etter min mening en litt stygg lyd fra romklangen. Det låt digitalt, og nokså hermetisk. Selv om ordene altså kom tydelig frem.

Epos Expand Vision 3T homepage(2)
Hvis du er innkalt til et møte, synes dette på hjemmeskjermen slik. Foto: Skjermbilde

Jeg synes noise gate-en er for kraftig, altså en effekt som kutter lyden brått i pauser mellom snakkingen. Dette er for å holde støynivået nede, men det skjer så brått og brutalt, et noen ganger svelges små ord i begynnelsen og slutten av en setning. Dette låter mer unaturlig, jo lengre etterklang det er i møterommet.

Jeg har ikke fått testet med flere møtedeltakere i samme rom, ettersom systemet var testet under covid-nedstengning. Men basert på det jeg har hørt, kombinert med en god dose magefølelse, er det grunn til å tro at mikrofonsystemet fungerer etter hensikten dersom møterommet har god akustikk. Er det store vindusflater og generelt harde vegger, uten noen form for akustisk behandling, så kan det nok hende det kan bli anmassende om flere prøver å snakke i munnen på hverandre.

Epos Expand Vision 3t lifestyle-low_res-width-3840px-gigapixel
Foto: Epos

Utvide med flere mikrofoner?

I et større rom vil du fort kunne ønske å utvide mikrofonsystemet. Høyttalermikrofonen som følger med, SP 30T, kan ikke utvides med mikrofonsatellitter. Du kan heller ikke koble sammen to av den samme. Da bør du velge bort Expand 30-mikrofonen og gå for Expand 80 i stedet. Den er større, spesifisert for inntil 16 personer, og kan bygges ut med flere satellittmikrofoner.

Epos EXPAND VISION 3T rear
Bakpå kameramodulen sitter alt av tilkoblinger. Men USB-kontaktene kan ikke brukes for å koble kameraet til PC, i tilfelle du vil bruke andre programmer enn Teams. Foto: Epos

Expand Vision 3T: Konklusjon

Epos Expand Vision 3T er et konferansesystem som gjør det lekende enkelt å holde Teams-møter. Det kan hele tiden fast tilkoblet møteskjermen, bare skru den på og du er oppe og går. Ingen dødtid hvor du må knote med teknologien for hvert møte.

Videokvaliteten er god i 1080p HD-kvalitet, og lyden funker også bra nok. Akustikken i rommet bør være god, det vil si godt dempet. Ellers slår støykanselleringen inn for hardt, og det låter «digitalt» og stygt. Men motparten hører fortsatt hva som blir sagt fra din side, så det er ingen krise.

Alt i alt et meget kjekt system, for virksomheter som bruker Teams. Men det er ikke ment for brukere som trenger flere plattformer – som Zoom eller Google Meet. Da må du vente på UC-utgaven.

Karakter
Epos Expand Vision 3T
High End

Home mener

Meget enkelt system, bra bilde og god nok lyd. Idiotsikker måte å holde Teams-møter på. Lyden kan låte hermetisk, med en unaturlig hard noise gate, om møterommet ikke er akustisk behandlet. Kun for Microsoft Teams, og fungerer best med faste deltakerlister.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Bli ditt eget video-team med Logitech Mevo

Scroll to Top