TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

TEST Epos Expand Vision 3T

Idiotsikre Teams-møter

Bedrifter som kun bruker Teams og aldri noe annet, bør seriøst vurdere dette konferansesystemet.

forfatter
Publisert 02.01.22 - 09:00
Karakter
Epos Expand Vision 3T
L&B mener
Meget enkelt system, bra bilde og god nok lyd. Idiotsikker måte å holde Teams-møter på.
Lyden kan låte hermetisk, med en unaturlig hard noise gate, om møterommet ikke er akustisk behandlet. Kun for Microsoft Teams, og fungerer best med faste deltakerlister.
Spesifikasjoner
 • Type: Videokonferansesystem
 • Plattformer: Microsoft Teams
 • Høyttaler: 8 cm
 • Mikrofoner: 2 stk med støykansellering
 • Videokamera: 4K
 • Videooverføring: 1080p
 • Zoom: 4X digital
 • Tilkoblinger: USB A, 1 x USB C, HDMI ut, Micro SD
 • Nettverk: Ethernet, WiFi 5 (AC)
 • Farge: Sort
 • Vekt: 550 g
 • Annet: Fjernkontroll
 • Web: eposaudio.com
Veil. pris 19999Pr. 02.01.22 Produktside

Digitale møter har blitt en større del av vår arbeidshverdag, og med eller uten korona har de kommet for å bli. Derfor er det viktig for en bedrift å ha et system som fungerer bra, og som sørger for god bilde- og lydkvalitet til begge ender av samtalen.

Utelukkende for Microsoft Teams

Epos har med konferansesystemet Expand Vision 3T gått «all in» på Microsoft Teams. Det vil si, Teams er bygget inn i operativsystemet, og systemet kan ikke brukes med andre programmer, eller kobles til en laptop med USB i en «ring-din-egen-enhet»-setting. Det er en UC-utgave på vei av samme system, som vil fungere med andre programmer – som Zoom og Google Meet, men her tester vi altså Teams-utgaven.

Epos Expand Vision 3T homepage
Slik ser hjemmemenyen ut, når du er logget inn i Microsoft Teams. Foto: Geir Gråbein Nordby

Kamera og mikrofonhøyttaler

Expand Vision 3T består av en hovedsentral med innebygd 4K kamera med påkostet optikk. Denne kobles til nettverket – enten trådløst eller med kabel – og til en skjerm eller projektor med HDMI-kabel. Den kan enkelt hvile oppå skjermen, eller den kan monteres til veggen med et medfølgende feste.

I systemet følger også mikrofonhøyttaleren SP 30T, med et fulltone-høyttalerelement på ca 8 cm og to innebygde mikrofoner med støykansellering. Mikrofonsystemet justerer responsen automatisk ut ifra om den som snakker står nært eller lengre unna, slik at lyden hele tiden høres mest mulig lik ut. Høyttaleren har også trådløs Bluetooth-funksjon, slik at den kan brukes sammen med mobile enheter, men i dette systemet må den kobles til med USB-kabel. En skjøteledning følger med, slik at optimal plassering i rommet skal være enkelt.

Epos Expand Vision 3T SPREAD(2)
Kameramodulen med 4K-oppløsning er også hovedsentralen, hvor alle tilkoblingene sitter. Foto: Geir Gråbein Nordby

Oppsett og brukervennlighet

I esken følger det med en fjernkontroll, men du kan også koble til eksternt tastatur og mus, for enklere manøvrering. Epos Expand Vision 3T har et meget enkelt operativsystem innebygd, som vises på den HDMI-tilkoblede TV-skjermen eller projektoren.

Via skjermmenyen kan systemet kobles til et nettverk og din Microsoft Teams-konto. Har du ikke en slik konto, må du sette opp en slik på en PC. Kontaktlisten din må også lages på PC, da du ikke får laget en egen Teams-liste gjennom konferansesystemet fra Epos. Du kan derimot kalle opp enkeltkontakter, også personer du ikke har i listen din, ved hjelp av e-postadresse. Til dette bør du bruke et tastatur. Uansett fungerer systemet best, når du ikke trenger å søke etter personer utenfor møtelisten din.

Når et møte er avtalt mellom deg og en annen person gjennom Teams, kommer møtet opp på hovedskjermen. Bare klikk på møtet med fjernkontrollen, og møtet starter på skjermen.

epos-expand-sp-30-scaled
Mikrofonhøyttaleren Expand SP 30 kobles til med USB, men kan også brukes med Bluetooth, sammen med mobile enheter. Foto: Epos

Digital Zoom

Med 4 x digital zoom kan du lage et tett utsnitt om ønsket, dette gjør du i skjermenyen. Jeg skulle ønske man også kunne gjøre dette direkte på fjernkontrollen, da det er noe tungvint å måtte gå i menyen for det minste. Men du kan også sette det til å skje automatisk. Slik at en enslig møtedeltaker vil bli zoomet inn, mens kameraet zoomer ut om flere deltakere kommer inn i rommet.

God videokvalitet

Kvaliteten på videoen som kommer gjennom til motparten er god, med naturlige farger og et skarpt bilde. Hvite vegger i møterommet blir ikke utbrent, men gjengis på naturlig vis. Oppløsningen på kameraet er 4K, men video overføres i maksimalt Full HD (1080p). Kameraoppløsningen sørger i stedet for at ingen piksler forsvinner, dersom man zoomer inn digitalt.

Epos Expand Vision 3T skjermbilde
Videokvaliteten fra Expand Vision 3T er god, men skjermbildet fra mobiltelefon yter slettes ikke bildet rettferdighet.

Samtalekvalitet

Lydkvaliteten i høyttaleren er god, jeg hører motparten klart og naturlig gjennom høyttaleren. De hører også meg tydelig. Stemmen min bærer litt skarpt igjennom, slik at den er distinkt, men mangler også fylde. Dette blir verre om jeg sitter i et rom med hard klang. Her var Logitech Rally Bar vesentlig bedre, men så dobles også prisen.

Når jeg beveger meg noen meter unna mikrofonen, bevares lydnivået på stemmen min, og motparten bekrefter at stemmen min fremdeles er tydelig. Men da jeg ringte opp en person i egen husstand, og vi byttet slik at vedkommende snakket via Epos-systemet så jeg selv kunne høre, var det etter min mening en litt stygg lyd fra romklangen. Det låt digitalt, og nokså hermetisk. Selv om ordene altså kom tydelig frem.

Epos Expand Vision 3T homepage(2)
Hvis du er innkalt til et møte, synes dette på hjemmeskjermen slik. Foto: Skjermbilde

Jeg synes noise gate-en er for kraftig, altså en effekt som kutter lyden brått i pauser mellom snakkingen. Dette er for å holde støynivået nede, men det skjer så brått og brutalt, et noen ganger svelges små ord i begynnelsen og slutten av en setning. Dette låter mer unaturlig, jo lengre etterklang det er i møterommet.

Jeg har ikke fått testet med flere møtedeltakere i samme rom, ettersom systemet var testet under covid-nedstengning. Men basert på det jeg har hørt, kombinert med en god dose magefølelse, er det grunn til å tro at mikrofonsystemet fungerer etter hensikten dersom møterommet har god akustikk. Er det store vindusflater og generelt harde vegger, uten noen form for akustisk behandling, så kan det nok hende det kan bli anmassende om flere prøver å snakke i munnen på hverandre.

Epos Expand Vision 3t lifestyle-low_res-width-3840px-gigapixel
Foto: Epos

Utvide med flere mikrofoner?

I et større rom vil du fort kunne ønske å utvide mikrofonsystemet. Høyttalermikrofonen som følger med, SP 30T, kan ikke utvides med mikrofonsatellitter. Du kan heller ikke koble sammen to av den samme. Da bør du velge bort Expand 30-mikrofonen og gå for Expand 80 i stedet. Den er større, spesifisert for inntil 16 personer, og kan bygges ut med flere satellittmikrofoner.

Epos EXPAND VISION 3T rear
Bakpå kameramodulen sitter alt av tilkoblinger. Men USB-kontaktene kan ikke brukes for å koble kameraet til PC, i tilfelle du vil bruke andre programmer enn Teams. Foto: Epos

Expand Vision 3T: Konklusjon

Epos Expand Vision 3T er et konferansesystem som gjør det lekende enkelt å holde Teams-møter. Det kan hele tiden fast tilkoblet møteskjermen, bare skru den på og du er oppe og går. Ingen dødtid hvor du må knote med teknologien for hvert møte.

Videokvaliteten er god i 1080p HD-kvalitet, og lyden funker også bra nok. Akustikken i rommet bør være god, det vil si godt dempet. Ellers slår støykanselleringen inn for hardt, og det låter «digitalt» og stygt. Men motparten hører fortsatt hva som blir sagt fra din side, så det er ingen krise.

Alt i alt et meget kjekt system, for virksomheter som bruker Teams. Men det er ikke ment for brukere som trenger flere plattformer – som Zoom eller Google Meet. Da må du vente på UC-utgaven.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Fargesprakende skjerm fra MSI MSI Prestige 16 er en ny kontor-bærbar fra MSI, som er den første med bakbelyst skjerm med Mini-LED.
Musestille fra Trust Hvis du - eller omgivelsene dine - plages av høylytte tastetrykk og museklikk, da har Trust et alternativ.
Sertifisert av Google Meet Kommunikasjonsselskapet Poly meddeler nå at deres videohøyttalerfamilie Studio X kommer til å bli de første Androidbaserte videoenhetene noensinne med sertifisering for Google Meet.
Kontor-headset fra B&O Med Beocom Portal har Bang & Olufsen laget et headset til hjemmekontoret og arbeidsplassen.
Kontorutstyr må ikke nødvendigvis være grått Logitech lanserer nye webkameraer og headsets til kontoret - i freshe farger
Nordmenn handler mindre elektronikk TV-salget fortsetter å falle, kjempevekst for foto.
Følg Lyd & Bilde