Xperia XZ1 er en mer moderat versjon av den ekstreme XZ Premium. Borte er den store 4K-skjermen, og i stedet har vi fått en billigere modell med de fleste av finessene igjen. Designen er kjent fra de siste modellene, med en tillitvekkende metallramme og deilig avrundede kanter. Naturligvis har den fortsatt IP-klassifisert vanntetthet. De store kantene hjelper til med varmeavledning, men gjør den også vel stor med tanke på 5,2”-skjermen.
Den full-HD-oppløste skjermen er den første med HDR-støtte. Større dynamisk kontrast og lysstyrke altså, om man finner innhold som støtter det. Bildekvaliteten er bra, men må se seg slått av Samsung og Apple. I stedet er det brukbare tricks, som at den begynner å ta bilder før man knipser, følgende autofokus selv ved sekvenstakning, og den imponerende super-slowmotion-videoen, som gir den unike fordeler overfor konkurrentene.
Foruten de fordelene som den beholder fra XZ Premium, legger Sony nå vekt på muligheten for å skanne objekter i 3D. Her er teknikken kommet veldig langt, og den gjør det imponerende bra. Men spørsmålet er hvor mange promille av brukerne som virkelig kommer til å bruke det? Som tidligere har Sony tilpasset Android noe, uten at det forstyrrer opplevelsen. Lydkvaliteten er også over snittet, med støtte for høyoppløst lyd og digital støyredusering.
Siden konkurrentene nå har kommet på høyden og utrustet sine modeller med siste Snapdragon-prosessor, har Sonys modell ikke lenger et ytelsesforsprang. De rene hestekreftene er de samme, men i mer dyptgående tester som Basemark OSII ligger XZ1 faktisk en anelse etter. Trolig på grunn av langsommere minne, selv om det holder hele dagen.
Konklusjon
Designen på Xperia XZ1 begynner å føles velkjent, og de store kantene gjør den vel stor for en 5,2-tommers skjerm. Den er ikke lenger alene om den siste prosessoren, men tilbyr den nye Android 8 fabrikkinstallert. Andre unike fordeler er skjermens HDR-støtte, det superraske kameraet, og muligheten for å gjøre 3D-skanninger. For noen kan det tippe over til Sonys fordel, men de fleste velger nok likevel en slankere mobil som tar bedre bilder.
Lyd & Bilde mener
Først ut med Android 8. Superraskt kamera. HDR-skjerm og bra lyd. Stor i forhold til skjermen. 3D-skanning er en gimmick.
Veil. pris 6800 kr
Spesifikasjoner
Operativsystem: Android 8.0 Oreo
Skjerm: 5,2” IPS 1920 x 1080 (424 ppi)
Prosessor: 2,35/1,9 GHz Octacore Snapdragon 835
Minne: 4 GB/64 GB + 256 GB microSD
Kameraer: 19 Mp F2.0.+ 13 Mp F2.0
Trådløst: 4G LTE, Wifi ac, BT 5.0, NFC
Mål: 148 x 73 x 7,4 mm
Vekt: 165 gram
Batteri: 2700 mAh
Web: sonymobile.com
Også i denne testen:
6 mobiltelefoner
Moto Z2 Force Dual SIM
Multitasker med kompromisser
Interessant tilbehør får den til å stikke seg ut fra mengden, men den har mange mangler.
Apple iPhone 8 Plus
Den beste kameramobilen
iPhone 8 Plus er ikke bare den raskeste mobilen, men også den som tar best bilder.
Samsung Galaxy Note 8
Noen ganger er størst også best
Note 8 er en slanket og smart arbeidskamerat, fjernt fra tidligere monster-phablets.
Nokia 8
Metervare fra Nokia
Det er ikke nok å stappe inn de raskeste komponentene. Man må også ha et USP (Unique Selling Point), og Bothies er rett og slett ikke nok.
Asus Zenfone 4 ZE554KL
Fotomodell fra Asus
Asus vil være en medspiller på mobilmarkedet. Zenfone 4 henvender seg til mobilfotografen som vil se det store bildet.
Les videre med LB+
LB+ Total uke
Tilgang til ALT innhold i en uke
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser