: QLN Artech 12

Hjemmediskotek

Testens største høyttalere får de andre til å se ut som dverger. Med to 12-tommere i hvert kabinett dundrer de løs med slagkraften til Mike Tyson.

Lyd & Bilde mener

Stort lydtrykk Ekstrem bass Moro!
Litt lukket diskant Ikke så bra ved lavt lydnivå
 • Treveis bassrefleks
 • 2 x 12’’ basser
 • Horndiskant
 • 25 Hz–30 kHz frekv.område
 • 94 dB følsomhet
 • 6 ohm impedans
 • H x B x D = 119 x 42 x 38 cm
 • 39,1 kg per stk.
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 6995 kr

Det er ingen tvil om at QLN har tenkt i retning rock, hiphop og alt annet hvor lydtrykk er viktig, når de har laget Artech 12. I et gigantisk kabinett har de skrudd inn to 12-tommers basser, en mellomtone og en horndiskant med høy følsomhet, for å kunne gi mest mulig lyd for pengene. Følsomheten på 94 dB betyr at du trenger halvparten av forsterkerkraften for å få tilsvarende lydtrykk som fra et vanlig gulvhøyttalerpar. Dermed får du ekstra mye lydtrykk ut av forsterkerkraften. Med en stor bassport montert på baksiden henter de dessuten ekstra basskraft fra bakveggen, for å kunne gi en rungende huskestue av lyd.

Lydkvaliteten
Det er ingen tvil om at Bertine Zetlitz får mer futt i bassrytmene enn i noen av de andre høyttalerne. Yamaha A-S2000 er en ganske kraftig forsterker, men slett ikke blant de kraftigste forsterkerne i sin prisklasse. Men det er mye strøm i den, og QLN-høyttalerne utnytter kraften som ingen av de andre høyttalerne. Her er det mulighet for å spille meget høyt, med dundrende bass, uten at det skriker i ørene.

Ulempen er at høyttalerne låter litt kjedelig når man spiller lavt. Overtonene kommer aldri skikkelig ut, og lydbildet mangler størrelse. Bassen låter svulstig uten å bli definert. Basstrommeslagene låter for bløtt til å gi skikkelig driv. Høyttalerne er definitivt laget for å spille kontinuerlig over normalt lyttenivå. Men uansett lydnivå blir høyttalerne aldri spesielt troverdige når akustisk musikk står på menyen. Basstangentene hos pianoet er overvektige, og de lyse klinger ikke skikkelig. Diskantgjengivelsen er litt matt, og gjør at fiolinene heller ikke blir luftige nok. Men det er bra trøkk i mellomtonen, messingblåserne og vokaler står bra ut. Men disse høyttalerne forbeholder vi ungdommen som ønsker å spille høy musikk med mye trøkk, fremfor de som vil nyte musikk på lavt lydnivå. De som ønsker en skikkelig rockehøyttaler, men som kan fire litt på basstrøkket til fordel for mer raffinement, kan med fordel tenke i retning Patos Basic 510 mkII eller Dali Concept 8. De som ønsker bass som nærmest kan rive ned veggene, men fremdeles låte mindre hardt enn tilsvarende høyttalere fra Cerwin-Vega, kan kjøpe QLN Artech 12.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Også i denne testen:

  Oppsummering

  Her er det en høyttaler for enhver smak. Gledelig nok er det ingen dårlige høyttalere i denne testen, men alle er ikke like gode på alt.

  JBL ES80

  Er med på moroa

  JBL har aldri laget kjedelige høyttalere. Med de populistiske ES80 satser de først og fremst på morofaktor.

  Bowers & Wilkins DM683

  Sjefen over alle sjefer

  600-serien fra Bowers & Wilkins pleier å være standarden som andre budsjetthøyttalere måles mot. Og hvorfor er ikke vanskelig å skjønne når vi hører på de langstrakte 683-ene.

  Canton Chrono 507 DC

  Frisk spellemann

  Høyttalerparet fra Canton er blant de friskere i testen, først og fremst på grunn av sin dynamiske mellomtone. Her blir det liv – rai, rai!

  Energy RC30

  Kompakt men energisk

  Kanadiske Energy lager høyttalere med krutt i, det er de kortvokste RC30 et bevis på.

  Audio Pro Avanti A.90

  Flott allrounder

  Er det noen som kan det å lage gode høyttalere for en rimelig penge, så er det Audio Pro. Derfor er vi kjempespent på denne ganske så voksne fulltonehøyttaleren.

  Monitor audio bronze br6

  Et skikkelig knallkjøp

  Engelske høyttalere er blant mange kjent for å låte pinlig nøyaktig, men litt kjedelig. Dette paret fra Monitor Audio er definitivt ikke kjedelig!

  Tannoy revolution DC4

  Kjære... jeg krympet høyttalerne!

  Disse Tannoy-høyttalerne er blant de minste gulvhøyttalerne vi noensinne har sett! Kan det bli god lyd av noe så smått?

  Dali Concept 8

  Engasjeren concept

  Concept 8 er Dalis forsøk på å lage en stor og rimelig høyttaler som låter bra på det meste. Har de klart det?

  Patos Basic 510mk2

  Lett å like

  Patos sin Basic-serie henvender seg til de som vil ha mye lyd for pengene, og er kjent for å gi en varm og fyldig lyd som egner seg bra til alle typer musikk.

  Les også

  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.