: Test av Designhøyttalere

Usynlig Vellyd

Ønsker du deg bedre lyd i stua, men er allergisk mot store bokser? Fortvil ikke! Her er høyttalerne som lager kjempelyd uten å ta kjempestor plass.

Lyd & Bilde mener

Stort og åpent lydbilde Kjapp og punchy lydbilde
Slank mellomtone
• Aktiv subwoofer
• 150 watt forsterker
• 8” basselement
• 38-150Hz
• Pris: kr 6 490
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 10470 kr

Ting var på mange måter lettere da fjernsyn og musikkanlegg hadde hver sin rolle i hjemmet, og kunne plasseres helt uavhengig av hverandre. Men etter hvert som TV og lydanlegg har smeltet sammen til å bli et felles underholdningssystem, har det blitt verre å holde høyttalerne ute av syne. Store, kasselignende høyttalere stikker seg helt klart ut nå som TV-en er blitt flat nok til å henge på veggen.

Heldigvis trenger man ikke å fylle stua til randen av høyttalere for å få bedre lyd. To små høyttalere av god kvalitet sammen med en kompakt basshøyttaler (subwoofer) i et såkalt 2.1 system kan gi imponerende bra resultat – ofte bedre enn et 5.1 oppsett til samme prisen, rett fordi det er færre komponenter å fordele pengene på.

Testen
Fordelen med et 2.1 system er at du kan få lyden til to fullvoksne høyttalere, uten det store plassbehovet. Høyttalerne kan henges på veggen mens subwooferen settes i et hjørne. I denne testen har vi tatt for oss fem slike 2.1 løsninger fra kjente kvalitetsleverandører.

Vi har satt som krav at høyttalerne skal kunne monteres på veggen, og det bør også være mulig å utvide til full surround om ønskelig. De fleste anleggene i testen kan derfor oppgraderes med matchende senter- og bakhøyttalere senere dersom man skulle ønske det.

Moderne høyttalerteknologi har gjort det lettere å få bra lyd ut av de små høyttalerkassene. Men kan disse miniputt-høyttalerne virkelig erstatte "ordentlige" høyttalere? Vi tester og finner ut!
 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Best på veggen

Dali satser tungt på vegghøyttalere om dagen, og siste skudd på treet er Fazon som man ikke skal undervurdere!

Lyd & Bilde mener

Varm og fyldig mellomtone Finkornet diskant Brukervennlig
Begrenset dypbass (Motif Sub 2)
 • 2-veis kompakthøyttaler
 • 28mm softdome diskant
 • 3,5” mellomtone
 • 85Hz-25kHz (-3dB)
 • 86 dB følsomhet, 6 ohm
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 10494 kr

Fazon er i likhet med storebroren Motif (som vi testet i Lyd & Bilde 06/09) laget i aluminium. Den største forskjellen er at Fazon klarer seg med kun ett mellomtone-element der storebroren har to. Dette gjør Fazon-modellen enda mer kompakt, og prisen blir også langt hyggeligere: Mens Motif koster voksne 8.000 kroner, ligger lillebror på rett under 5.000 kroner for et par. De 3.000 kronene man sparer kan gjerne brukes mot en bedre subwoofer. I dette tilfellet har vi valgt ut Motif Sub 2, en særdeles kompakt subwoofer.

Brukervennlighet
Dali-pakka bærer preg av gjennomtenkte løsninger. Subwooferen kommer med en liten fjernkontroll som lar deg fintune volum og stille inn riktig fase fra sofaen., og høyttalerne har både veggbrakett og bordfot inkludert i pakken. Begge festene gjør det mulig å vri høyttalerne i ønsket retning, og har hull som tillater (eller rettere sagt, krever) skjult kabelføring på baksiden. Høyttalerterminalene tar kun avisolert kabel, og denne må være tynn nok til å passe inn i sporene på baksiden.

Lydkvalitet
Dali-høyttalerne krever at du gjør en liten innsats med avbiter og skrutrekker før høyttalerne er ferdig tilkoblet, men så er det også verdt det! Med unntak av det dobbelt så dyre Artcoustic-systemet er det her du får den beste lyden.
Det første man legger merke til er diskantgjengivelsen, som er av en annen klasse enn hos de øvrige testdeltakerne. Gjengivelsen av strengeinstrumenter er besnærende krisp, og klinger friskt ut i rommet uten å bli spiss eller grovkornet. Tanken går umiddelbart til Dalis høyttalere i Ikon og Mentor-serien, som også er kjent for svært nyansert og finoppløst diskantgjengivelse.

Fazon har som andre Dali-høyttalere vi er kjent med, en viss forkjærlighet for de lyse tonene, men veier det også opp med en sjenerøs og varm mellomtone.

Stemmegjengivelsen er fyldig og realistisk selv på dype mannsstemmer, og fri for det litt slanke preget til Bose og Waterfall Serio. Her finnes det ikke spor av kasselyd eller resonanser fra de små kabinettene.Motif-subwooferen følger opp med en taktfast og fin bassgjengivelse, men det blir raskt klart at denne ikke har helt de dypbassegenskapene som skal til for å yte Fazon full rettferdighet. Den kjappe og kontante bassgjengivelsen duger bra i musikksammenheng, men på filmlyd ønsker vi oss gjerne litt mer skyv i bånn, og da vil trolig den store og kraftigere (men klart mindre elegante) Dali Basis 100 med 10 tommers basselement lage mer liv og røre.

Konklusjon
Dali har klart å klekke ut et par potente vegghøyttalere uten særlige kompromisser, og det til en meget fornuftig pris! Fazon låter i det hele tatt som en litt større høyttaler enn de fysiske mål skulle tilsi. Kompakt-suben Motif Sub 2 er en god match både lyd- og utseendemessig, selv om mange kanskje vil ønske seg en større og mer potent subwoofer i hjemmekinosammenheng. Dali Fazon er uansett testens totalt sett beste høyttalere!

Oppsummering
Smått er godt!

Flere av høyttalerne i testen kan by på en positiv overraskelse når det gjelder lydkvalitet.

Om høyttalerne simpelthen ikke kan bli små nok, og du vil ha et anlegg som er en lek å sette opp, er Bose Cinemate GS med innebygd forsterker veien å gå. Her er det enkelt å koble flatskjermen rett til anlegget og oppnå en kraftig forbedring av lyden. Bose byr på et stort og imponerende lydbilde, men er ikke like raffinert som et par av de mer hi-fi orienterte anleggene i testen.

Waterfall Serio er fortsatt bitte små, men byr på høyere lydkvalitet enn Bose-systemet, særlig når det kommer til musikkgjengivelse. Men her er det kun subwooferen som har innebygd forsterker – forsterker til høyttalerne må du ordne selv. Serio-høyttalerne er imidlertid lette å drive, så her kreves det ingen monsterforsterker for å lage skikkelig lyd.

Aluminumshøyttalerne fra Arcam er ikke like lett å gjemme bort, men Muso byr også på en mer fyldig, detaljert og kraftfull lydkarakter. Ikke bare i mellomtonen, men også nedover i bassen takket være Logo  subwooferen, som er den største og kraftigste i testen.

Vi har også tatt med et mer påkostet system i testen. Artcoustic Diablo henvender seg til de kresne når det gjelder lydkvalitet, men har også et tiltalende design, spesielt om man “tar den helt ut” med lekre motiver eller på høyttalergrillene. Dette vil nok være interiørarkitektens favoritt.

Det totalt sett beste systemet i testen er likevel tospannet Dali Fazon/Motif Sub 2. Disse høyttalerne kombinerer alle kvalitetene vi forventer fra et 2.1 system – lette å plassere, brukervennlige og pene å se på – sammen med en fortreffelig lydkvalitet. Dali-ene scorer i tillegg høyt på kvalitetsinntrykk, og har rett og slett en mer gjennomtenkt design enn konkurrentene. En velfortjent testvinner!

 

Rett på veggen

Få elektronikkprodusenter  skaper mer debatt enn Bose. Den amerikanske produsenten er kjent for sine superkompakte høyttalere, men nokså upopulær i hi-fi kretser på grunn av en nokså utradisjonell lydfilosofi. Her i Lyd & Bilde har vi også testet flere Bose-anlegg med varierende resultat. Anleggene låter generelt bra i forhold til størrelsen, men ikke nødvendigvis like bra som andre anlegg til samme pris. Med det nye Cinemate GS har Bose imidlertid plassert seg i en mer behagelig prisklasse. For ca 7700 kroner får du et komplett 2.1 system med innebygde forsterkere, fiks ferdig til å kobles opp mot flatskjermen eller DVD/Blu-ray spilleren din.

Brukervennlighet
Cinemate GS systemet består av totalt fire enheter: de to små høyttalerne, en Acoustimass subwoofer og en kompakt kontrollenhet med to lydinnganger. Bose-systemet er så lett å sette opp at hvem som helst kan klare det. En enkel bruksanvisning forklarer nøyaktig hvor og hvordan kablene skal settes inn, og hele jobben er unnagjort på få minutter. Det eneste man må merke seg at eventuelle veggbraketter eller stativer må kjøpes separat fra Bose.

Lydkvalitet
De små Bose-høyttalerne har naturligvis fordelen at de er lette å gjemme bort, men har også sine fysiske begrensninger som hindrer dem i å gjengi et fullt frekvensområde. Lyden fra Cinemate-anlegget ruller nokså tidlig av i begge ender av det hørbare frekvensområdet, og både den dypeste bassen og de lyseste diskanttonene glimrer med sitt fravær. Ser man bort fra at lydgjengivelsen er klart mindre «hi-fi» korrekt enn de andre anleggene i testen, er det likevel fullt mulig å få en god musikkopplevelse ut av det Bose-systemet. Gemstone-høyttalerne skaper et stort og imponerende lydbilde, og gjengivelsen av vokaler kommer godt ut i rommet. Acoustimass-subwooferen er langt fra noe monster når det gjelder dypbass, men den er fyldig og taktfast i det øvre bassområdet og utfyller høyttalerne på en bra måte. Gemstone-høyttalerne benytter seg av en blanding av direkte og reflektert lyd, og skaper et litt diffust, men også stort og luftig lydbilde som egner seg bra til film og TV-programmer, men vil nok ikke tiltale dem som vil høre hver minste detalj i musikken. Den digitale og analoge lydinngangen gjør at Cinemate GSII egner seg spesielt godt til å hekte på en TV eller DVD/Blu-ray spiller. Kobler du Bose-anlegget til en digital musikkspiller (f.eks en Logitech Squeezebox) kan du også få et enkelt og vellydende stereoanlegg.

Konklusjon
Men når man ser bort fra vidløftige begrep og patentbeskyttede varemerkene med en klype salt, er det ikke tvil om at Bose har fått de bitte små høyttalerne sine til å låte bra i forhold til størrelsen. Cinemate GSII lager ikke noe direkte jordskjelv i stua, og lydkvaliteten er ikke helt på høyde med de mer dedikerte lydsystemene i testen.  Dette er fremfor alt en effektiv medisin til de som vil forbedre lyden fra flatskjermen sin, uten å fylle stua med store høyttalere.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Lekker lydkunst

Mange drømmer om at flatskjermen skal se ut som en bilderamme på veggen, men de færreste har nok tenkt på at høyttalerne kan gjøre det også. Artcoustics flate høyttalere kan leveres med en rekke motiver på frontstoffet. Du kan velge blant ulike farger, mønstre eller digitale print og fotografier fra produsentens egen katalog, eller få trykket dine egne bilder mot et tillegg i prisen. Her er det kun fantasien som setter grenser. Diablo-høyttalerne er bestykket med en fem tommers bass og doble diskanter, mens subwooferen stiller med doble titommere.

Brukervennlighet
Subwooferen er i dette tilfellet ganske spesiell. Den flate utformingen gjør at den fint kan henges på veggen, eller legges under et bord. Artcoustic leverer også et matchende A/V møbel med plass til subwooferen. Den har ingen innebygd forsterker, derimot følger det med en separat 3-kanals effektforsterker som også kan brukes til å drive fronthøyttalerne. Artcoustic-systemet passer dermed best inn i et anlegg med separat forforsterker eller prosessor.

Lydkvalitet
Dette systemet spiller langt tøffere enn utseendet skulle tilsi, og ved første lytt kunne man nesten mistenke Artcoustic for ha opphevet de fysiske lover en smule. Lyden er usedvanlig kraftfull og dynamisk, og går klart utenpå ytelsen fra de andre høyttalerne i testen. Hemmeligheten her er de gode høyttalerelementene, og ikke minst den kraftige forsterkeren, som sørger for at disse relativt tungdrevne høyttalerne får optimale arbeidsbetingelser. Diablo-høyttalerne har et snev av ”profflyd” over seg, og låter mer som et par gode studiomonitorer enn typiske hi-fi høyttalere. Lydbildet er massivt, direkte og usminket, med skikkelig snert i mellombassen og masse energi i overtonene. Dette får alt av pop, rock og live konserter til å låte kjempetøft, og den åpne lydkarakteren passer også perfekt til film. Derimot kan det bli litt for mye av det gode på klassisk musikk, hvor lyden til tider man virke litt anmasende. Mellomtonen er ganske slank, men likevel ren og klar. Subwooferen legger ganske mye vekt i den øvre delen av dypbassen, og gir en kjapp og punchy bassgjengivelse som matcher de kompakte hovedhøyttalerne utmerket. Panel-suben går imidlertid ikke spesielt dypt i bassen om man sammenligner med f.eks Arcam Logo. Vi savner også flere justeringsmuligheter, for med unntak av en nivåkontroll på forsterkeren har du ikke mulighet til å justere bassgjengivelsen. Derfor er det en fordel å ha en receiver eller prosessor med romkorreksjon, som kan brukes for å tilpasse bassgjengivelsen best mulig til akustikken i rommet ditt.

Konklusjon
Artcoustic-systemet er testens mest kostbare, men låter svært imponerende i forhold til størrelsen og byr på et utseende utenom det vanlige. Prisen inkluderer en kraftig forsterker, men du trenger også en separat receiver eller prosessor for at Diablo-settet skal yte sitt beste. Men da får også noen av de bedre vegghøyttalerne vi har hørt hittil.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Dynamisk duo

Engelske Arcam er mest kjent for sin elektronikk, men de har også gjort seg bemerket med de nye høyttalerne sine. Kompakthøyttaleren Muso er laget spesielt for å matche Arcams populære Solo-produkter, og kommer i både grå og sølvfarget finish. Logo subwooferen er laget for å matche Muso best mulig, og  har et ti tommers basselement rettet ned mot gulvet. Rene linjer og lekker finish gjør at Arcam-høyttalerne gir et bra kvalitetsinntrykk.

Brukervennlighet
Muso henges på veggen med en enkel veggbrakett, og kan brukes både som fronthøyttaler til vanlig stereo eller som senter og bakhøyttaler i et 5.1 system. Subwooferen Logo er litt større enn de andre subwooferne i testen, og blir derfor ikke like lett å gjemme bort. Den har derimot gode justeringsmuligheter som gjør det lett å stille inn bassgjengivelsen. Det nedoverrettede elementet tilsier at den bør settes rett på gulvet, og gjerne i et hjørne, hvor vi også fikk det beste lydmessige resultatet.

Lydkvalitet
Vi har tidligere testet de små Muso-ene alene opp mot andre kompakthøyttalere i sin klasse, og her klarte Arcam-høyttalerne seg meget bra, selv mot større og kraftigere konkurrenter. Det solide kabinettet i aluminium gir dem en klar og uforvrengt lyd uten plagsomme resonanser. De har også en god sammenheng mellom diskant og mellomtone som får stemmer og instrumenter til å låte veldig realistisk. Sammenlignet med de knøttsmå Waterfall-høyttalerne er det lett å høre at Arcam har en mer finkornet og detaljert lyd, samtidig som de kan spille høyere og renere. Likevel savner vi litt ekstra oppløsning i toppen av frekvensområdet – Arcam-høyttalerne kan nemlig bli litt grov i toppen på krevende klassisk og akustisk musikk.

Muso-ene har faktisk tilstrekkelig bass til å stå på egne ben, men de har selvsagt ikke noe ekte dypbass å skrive hjem om. Det er her subwooferen kommer inn. Med unntak av Artcoustic har Arcam den største og kraftigste subwooferen i testen, og det både høres og føles. Det merkes godt at denne subwooferen flytter litt ekstra luft i forhold til konkurrentene, for her er det  ordentlig skyv også i de lavere oktavene. Arcam-systemet kan spille meget høyt og rent, og når man får stilt det inn optimalt er det nesten umulig å skille ut subwooferen fra resten av lydbildet. Man kan lett få illusjonen av å lytte til mye større høyttalere.

Konklusjon
Systemet fra Arcam holder høy kvalitet, og henvender seg til de som vil ha et kompakt system uten særlige kompromisser. Muso er en veldig fleksibel høyttaler som låter bra nesten uansett hvor du plasserer dem. Subwooferen Logo er nok litt i største laget til å gjemme bort, men til gjengjeld får du en tøff og spenstig dypbassgjengivelse som har nok krefter til både musikk og film.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Bose-killer?

De nye Serio er de desidert mest kompakte høyttalerne i testen, med en overflate på størrelse med et CD-cover. Selve høyttalerelementet er et 3 tommers fulltone-element , mens «kabinettet» i kjent Waterfall-stil er laget aluminium og glass. Glassrammen er mest til pynt, mens innkapslingen i aluminium hjelper til med å lede varme bort fra elementet, og gjør at høyttaleren kan spille rent over lengre tid.

Ekstern basshjelp er selvfølgelig helt nødvendig i dette tilfellet, og den jobben er det Waterfalls minste subwoofer HF1 som tar seg av. Subwooferen er ikke spesielt stor, men vår tidligere erfaring med Waterfalls suber tilsier at denne kompakte saken har mye krefter på lur.

Brukervennlighet
Høyttalerne er meget lette å montere. Det følger med veggfeste i esken som skrus i veggen med bare to skruer, og høyttaleren bare hektes på. Festet kan monteres på to måter, slik at det er mulig å vinkle høyttaleren nedover om den henger høyt på veggen. Den svært kompakte utførelsen gjør at Serio bør egne seg utmerket ikke bare som hovedhøyttaler i et mindre lydsystem, men også som bakhøyttalere eller effektkanaler i et større surroundsystem.

Lydkvalitet
Hvordan låter så disse knøttlille franskmennene? Overraskende bra. Siden høyttalerne har kun ett element finnes det heller ikke noe delefilter som kan stjele effekt. Serio kan derfor spille overraskende høyt selv med få watt fra forsterkeren. De låter åpent, klart og har en meget detaljert mellomtonegjengivelse. Fraværet av et eget diskantelement er heller ikke påtrengende, for høyttalerne gjengir også de høyere frekvensene på en frisk måte. Kvinnestemmer og lyse instrumenter kommer meget godt frem, men det mangler naturligvis litt fylde i grunntoneområdet, og dype mannsrøster kan fremstå som noe slanke.

Et knøttlite element og svært begrenset kassevolum betyr at du kan glemme å få nevneverdig bass ut av Serio-ene. Til dette er de helt avhengig av en subwoofer, og det er dessuten en fordel å kunne fjerne bassfrekvensene fra signalet de skal spille. Derfor egner de seg best til å bruke sammen med en surroundreceiver, alternativt en forsterker med innebygd høypassfilter.

Subwooferen gjør imidlertid en meget jobb i dette oppsettet, og kan deles høyt uten at vi kan lokalisere hvor bassen kommer fra. Bassgjengivelsen er av det spenstige slaget med rikelig punch og underholdningsfaktor. HF1 legger mest vekt i det øvre bassområdet, og går ikke rungende dypt, men spiller imponerende bra i forhold til størrelsen. For enda mer dypbass, kan de større HF2 eller HF3 modellene være verdt å kikke på.

Konklusjon
Hvis du vil ha nesten usynlige høyttalere som likevel tar seg godt ut på veggen er Waterfall Serio et bra valg. Dette er blant de minste høyttalerne vi har testet, men klarer allikevel å levere et stort og tydelig lydbilde. Lyden er åpen og klar, med en tydelig og detaljert mellomtonegjengivelse. Sammen med den kompakte HF1 subwooferen er dette et godt kjøp for de designorienterte!

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.