Search
Generic filters

: Numark TT500

DJ-spiller med topp lyd

Numark TT500 ser kanskje harry ut med sine lysdioder og nesten vulgært klumpete konstruksjon. Men for DJ-en er den en drøm, og i ren lydkvalitet er den topp til prisen.

Lyd & Bilde mener

Glimrende lyd Kan spille meget høyt DJ-funksjoner
Litt harry utseende?
 • Manuell
 • Direkte magnetdrift
 • Pickuptype: Ortofon Broadcast E (MM)
 • 33 1/3, 45 og 78 rpm
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 4995 kr

Amerikanske Numark lager produkter for DJ-markedet, og TT500 er i så måte intet unntak. Derfor har den funksjoner som forlengs og baklengs avspilling, samt meget enkel tilgang til å spille enten 33 1/3, 45 eller 78 rpm. Alt skjer med et tastetrykk. Den har i tillegg pitsjkontroll med rekkevidde ±8, 10, 20 og 50 prosent! Ikke viktig for hi-fi, men gode egenskaper for DJ-er.

Motoren er av type magnetisk direktedrift. Det innebærer at tallerkenen spinner rundt takket være magnetkraft, slik at man unngår at støy overføres fra motoren til tallerkenen og dermed pickupen. Motoren har usedvanlig kraftig dreiemoment, slik at tallerkenen stoppes og startes momentant. Noe som sikrer at denne platespilleren har den jevneste omdreiningshastigheten av omtrent samtlige spillere på markedet, er at den synkroniseres opp mot en kvartskrystall. Denne oscillerer ved en gitt frekvens (typisk rundt 30 kHz), og sikrer at tallerkenen spinner med en nøyaktighet på 1:30 000 sekund. Platespilleren er dessuten meget tung. Den veier hele 9 kg, som gir god demping og er viktig for at den ikke skal plukke opp støy og produsere feedback når man spiller høyt eller danser(!). Det følger med to armer, en rett for DJ-bruk og en S-formet som gir bedre vektfordeling når man bare skal spille plater hjemme. For enkelhets skyld er det totalt tre ledd på armen, satt sammen av gjengemuffer: pickupdelen, selve armen og armbasen. Slik skifter man raskt deler, men om gjengene ikke festes skikkelig, blir det mindre stabilt – noe som igjen resulterer i dårligere lyd. I hi-fi-øyemed er ikke dette den optimale armen.

Pickupen som følger med er av typen Ortofon Broadcast E (2000 kroner), som lenge har vært bransjestandarden for kringkasting. Når de spiller vinyl på radioen, er det meget sannsynlig at det gjøres med denne pickupen.

Lydkvaliteten
Numark-spilleren varter opp med en rytmisk og barsk bassgjengivelse. Basstromma på Nine Inch Nails’ ”The Hand That Feeds” fra albumet ”With Teeth” slår hardere enn med de andre spillerne. Dessuten kan man skru lydnivået vanvittig høyt uten at det gir tendens til feedback. Den dynamiske kontrasten i lydbildet er best av alle i testen.

Kanalseparasjonen er også bedre hos Numark, stereobildet er bredere, og stemmen til Trent Reznor står klarere ut fra lydbildet.

TT500 har dessuten en meget god mellomtonegjengivelse. Klangen fra gitarkassa til Jarle Bernhoft på sin nyeste live-plate (distribuert gjennom Hi-Fi Klubben) kommer meget klart frem med flere klangfarger enn med de øvrige spillerne. Jarles stemme gjengis dessuten med minst forvrengning i overtoneområdet.

Flygelet til jazzartist Carol Kidd har imponerende stor klangbunn, mens stemmen hennes kommer tydelig frem. I overtoneområdet er det imidlertid litt mer grovkornet hos Numark enn hos Rega P2N og NAD C555i, som gjør at det ikke blir fullt så nyansert og elegant. Vi er likevel ikke i tvil om at Numark TT500 totalt sett låter best. Mye takket være pickupen. Se siste side i artikkelen oppsummering og karakterer.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Også i denne testen:

  Pro-Ject Debut III Phono USB

  Analog til digital

  Denne platespilleren fra Pro-Ject kan kobles digitalt til en pc for å rippe musikken over. Lydkvalitet er også vektlagt.

  NAD C555i

  Clone Wars

  NAD C555i ser kjent ut. Litt for kjent, kanskje. Den er nemlig skvett lik Rega P2N. Samme konstruksjon, tallerken og arm. Det eneste som skiller er pickupen.

  Denon DP-300F

  Med pickup-forsterker

  Denons fullauto­matiske platespiller har innebygd pickupforsterker, dermed kanden kobles til alle forsterkere.

  Argon TT-1

  Rega-kloning

  Argon TT-1 er nøyaktig samme platespiller som Rega P1. Bare logoen er annerledes.

  Rega P2N

  Klassikeren

  P2 er Regas mest solgte platespiller. En skikkelig kvalitetsarm og en stabil konstruksjon gjør denne meget fleksibel.

  Rega P1

  Godlyd til lavpris

  Rega er kjent for enkle, men gode platespillere. Innstegsmodellen P1 er enklere enn noe annet.

  Marantz TT-42

  Kurant analoglyd

  Marantz har gått den lettvinte veien, med fullautomatisk platespiller. Trykk play, og spilleren gjør resten.

  Les også

  Det er sjelden at så små høyttalere spiller så svært. Men denne kan det.
  Citation Tower beviser at convenience-lyd ikke trenger å være små diskré bordhøyttalere med mange kompromisser.
  Electrocompaniet har oppgradert sin beste integrerte forsterker. ECI 6DX MKII har knallbra streamer og alt du trenger av digital innmat.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 er den brettbare mobilen du alltid har ønsket deg.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Skal du drepe støyen? Her er de beste hodetelefonene til formålet akkurat nå, til tykke og tynne lommebøker.
  Vi har lurt på når high-end-klassen skulle få sine første støydempende hodetelefoner. Det er selvsagt Bang & Olufsen som er først, og Beoplay H95 gir mersmak!
  Den nyeste iMac-en er den beste stasjonære Mac-en for mange, tross en ikke uvesentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mer enn en smart treningsklokke, den er også et pent armbåndsur.
  JBL melder seg inn i ANC-hodetelefonenes toppklasse med en hodetelefon som er artig å lytte til og fjerner støyen effektivt.
  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!