Search
Generic filters

: Test av Abrahamsen V6.0 og Hegel HD10 D/A konvertere

Musikalsk High-end fra PC-en

Ekte high-end-lyd fra pc-en har lenge vært en selvmotsigelse. Møt mytedrepere!

Lyd & Bilde mener

Stor lyd God pondus
RCA ut låter litt tamt Ikke fjernkontroll

Stadig flere bruker datamaskinen som lydkilde i stereoanlegget. Et stort bibliotek av digitale musikkfiler lagret på harddisken gjør at musikksamlingen er tilgjengelig med bare et par tastetrykk. Man kan enkelt sette opp spillelister med favorittmusikken sin for fest eller en romantisk kveld.

Dårlig lyd
Det som legger en demper på nytelsen, er lydkvaliteten. Det er hovedsakelig to grunner til dårlig lyd fra pc-en. Den åpenbare er kraftig komprimerte musikkfiler av typen MP3 og liknende. Men den som mange kanskje ikke tenker så mye på, men som kanskje er enda viktigere, er at nesten alle datamaskiner har et forrykende dårlig lydkort, som grumser til musikksignalet og sper i en god del støy. Selv fra ukomprimerte lydfiler vil lyden aldri bli i nærheten av den til de billigste CD-­spillerne.

Løsningen
Hi-fi-produsentene tar nå affære. Løsningen er en digitalkonverter (DAC) med USB-inngang, som problemfritt ”håndhilser” på pc-ens eller Macens USB-utgang. Datamaskinens innebygde lydkort kobles ut, og det digitale lydsignalet sendes gjennom USB-kabelen og dekodes i digitalkonverteren.

USB og jitter
Utfordringen er at USB-protokollen har mye såkalt jitterstøy (tidsfeil i datasignalet), som er spesielt ugunstig når man spiller av lyd i sanntid. Dårlige strømsløyfer i datamaskinen, noe spesielt laptoper lider av, skaper elektrisk støy som følger videre gjennom USB-kabelen. Om ikke dette er viet omtanke i konstruksjonen av digitalkonverteren, vil man lett høre dette når laptopen er koblet til strøm, mens støyen forsvinner når den går på batteri.

To high-end-konstruktører
Abrahamsen og Hegel er begge seriøse high-end-konstruktører fra Norge, og de overlater sjelden noe til tilfeldighetene. Med sine nye digitalkonvertere har de adressert utfordringene på hver sin måte. Til tross for nøyaktig samme antall inn- og utganger, inkludert hver sin fullbalanserte stereo XLR-utgang, er prisen ganske forskjellig. 4000 kroner for Abrahamsen-konverteren og 8000 kroner for Hegel sin. Vi er derfor meget spent på forskjellene mellom disse to produktene.

Foruten USB-inngang har begge konverterne to koaksiale og en optisk inngang, og de har både ubalansert RCA og balansert XLR ut. Digitalinngangene gjør at man i tillegg til å kunne få en lydmessig oppgradering av CD-spilleren, også kan nyte høykvalitetslyd fra kule produkter som Logitech Squeezebox, Sonos’ trådløse musikksystem, eller hva med Apple AirPort Express, som gir trådløs lyd rett fra iPod eller iPhone? En lydmessig oppgradering av slike produkter kan bidra til en ganske kul tilværelse.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Inngangsbilletten til high-end

Abrahamsen har med V6.0 laget en digitalkonverter som løfter musikkopplevelsene fra både pc og CD-spiller.

Lyd & Bilde mener

Stor lyd God pondus
RCA ut låter litt tamt Ikke fjernkontroll

Kretsene i Abrahamsens konverter er fullbalansert for maksimal kansellering av forvrengning og lavfrekvent støy. Men Abrahamsens ønske om å ytterligere redusere forvrengningen har resultert i at transistorene er symmetrisk matchet med hensyn til linearitet. Dette gjør at konstruksjonen ikke behøver å bruke høy tilbakekobling for å redusere forvrengning, dermed unngår man den tradisjonelle ”transistorlyden”, som er et resultat av små fasefeil i signalet og dermed en ”tregere” lyd.

Videre er det viktig at strømforsyningen leverer hurtig nok strøm til de høye frekvensene og mye nok strøm til de lave frekvensene. Abrahamsen mener dette løses ved hjelp av en stor transformator med lav primær impedans, ekstremt hurtige dioder for likeretting av vekselstrømmen, samt hurtige, lavimpedans elektrolytter med nok kapasitet i forhold til strømmen som trekkes. Alt skal finnes i V6.0, som dessuten oppskalerer det digitale signalet til 24-bit/96 kHz mot normalt 16-bit/44,1 kHz. Dette for å senke støygulvet og mer nøyaktig gjengi overtonene.

Lydkvaliteten
Med CD-spilleren Rotel RCD-1520 (kr 8300) koblet til koaks-inngangen presenterer Abrahamsen-konverteren et stort og fyldig lydbilde. Dens ubalanserte RCA-utgang har litt lav utgangsspenning og noe begrenset dynamisk kontrast – spesielt merkes det på en litt myk basstromme. Men koblet med balansert XLR til den integrerte Hegel H200 senkes støygulvet dramatisk, og vi opplever et lydbilde hvor det er godt med pusterom rundt det enkelte instrument. Det er dessuten meget hyggelig å konstatere at lyden fra laptopen min med ukomprimerte musikkfiler låter nesten like bra gjennom Abrahamsen-konverteren som når samme musikk strømmer fra Rotel-spillerens koaksialutgang. Forskjellen ligger i et ørlite flatere lydbilde med USB, men fremdeles er det mer livat og engasjerende enn om man bruker CD-spiller og kobler digitalkonverteren med ubalanserte RCA-kabler til forsterkeren.

En akustisk stålstrengegitar har en stor klang, og anslagene artikuleres meget nøyaktig. Kontrabassen gjengis med stor kropp, og sangstemmer står nyansert i midten. Cymbaler og fioliner som fyller resten av lydbildet er det fin plass til.

Klangsignaturen er på den litt fyldige siden av nøytralt, akkurat nok til å få en ekstra fin sødme i  det hele – men ikke slik at det låter tregt eller overstadig varmt. Til sammenlikning låter Rotels CD-spiller med sin innebygde DAC litt spinklere, uten samme heftige tyngde eller størrelse på rommet – og uten samme frasparket i dypbassen. Sammenliknet med min egen Hegel CDP4A mkII (kr 22 000) med sin innebygde DAC har Abrahamsen V6.0 fremdeles litt igjen. Hegel-spilleren låter enda litt større, stillere og med mer slagkraft. Men det er noe forførerisk med Abrahamsens fyldighet, spesielt når man hører på ellers slanke pop-produksjoner av typen Lady Gaga og Blackeyed Peas. De låter heftigere og mer velpolert.

Konklusjon
Abrahamsen V6.0 er en rimelig digitalkonverter som løfter lydkvaliteten fra datamaskinen til et nivå som slett ikke gjør skam på et seriøst hi-fi-anlegg – selv ikke et til 50 000 kroner, selv om vi ikke føler at den helt står seg mot en god CD-spiller til 20 000 kroner.

DAC-en preges av et stort og barskt lydbilde, på den litt fyldige siden av nøytralt. Med sin gode oppløsning må den sies å være et røverkjøp til 4000 kroner. Den låter definitivt best med balansert XLR ut.

Når digitalt blir organisk

Hegels nye digitalkonverter setter musikken i høysetet, mens den forviser all støy ned i den bunnløse avgrunn.

Lyd & Bilde mener

Super oppløsning Ekstrem dynamikk High-end-lyd fra laptop
Ikke fjernkontroll

Når det kommer til å lage en god digitalkonverter er Hegel opptatt av å redusere to ting, nemlig støy og jitter.
Hegel har fått tak i en SPDIF-chip av aller siste slag, nemlig Asahi Kasei AK4115, og HD10 skal visstnok være det første produktet i verden med denne. Dette er en 24-bit/192 kHz-chip med historisk lavt jitternivå. Etter denne sitter ytterligere to jitter-reduksjonstrinn i signalveien.

Med USB er jitter et relativt stort problem, derfor konverterer HD10 USB-signalet først til vanlig SPDIF, slik at det digitale lydsignalet deretter kan jitterkorrigeres på samme måte som om det skulle kommet gjennom den optiske inngangen eller en de koaksiale.

Hegel påstår å ha fått støygulvet helt ned til minus 140 dB. For å oppnå dette må balanserte XLR-kabler brukes mellom konverteren og forsterkeren.

Lydkvaliteten
Med CD-spilleren Rotel RCD-1520 (kr 8300) koblet til koaksinngangen gir HD10 et vanvittig lydmessig løft, selv med den ubalanserte RCA-utgangen, sammenliknet med CD-spillerens innebygde DAC. Med balansert XLR blir det enda tydeligere.

Bakgrunnen i lydbildet forsvinner innover, samtidig som instrumentene kommer lenger ut. Og når vi snakker dynamikk, snarere enn at musikken låter kraftigere, er det stort sett stillere – inntil det plutselig braker løs under kraftige utblåsninger. Som på Tchaikovskijs ”Svanesjøen”, under de heftigste fortissimo-partiene med tubaer, baryton, valthorn, kontrabasser og celloer som blåses og gnukkes for fulle mugger. Disse partiene kommer så sterkt ut, samtidig som man lett kan rette fokus mot de luftige fiolinene i bakgrunnen, at det nesten er ufattelig at denne konverteren ikke koster mer!

Koblet til Hegels egen CD-spiller CDP4A mkII er HD10 i undertegnedes ører et tydelig løft fra spillerens innebygde konverter. Det kan være at CD-spilleren på egen hånd er et lite hakk tydeligere i overtonene, men det kan like gjerne være fordi HD10 har lavere forvrengning og dermed ikke gjør så mye ut av seg. Det som er helt klart, er at HD10 har større kontraster mellom sterkt og svakt, det er mer fundament i bassen, og lydbildet er mer storvokst med større rom rundt hvert instrument. Og dette er områder hvor CD-spilleren er sterk i seg selv.

Jeg kan ikke huske å ha hørt så god lyd fra noen ekstern digitalkonverter – i hvert fall ikke i nærheten av denne prisklassen – og da med produkter fra både Stello og Benchmark relativt ferskt i minne.

Med laptopen koblet til USB og med mitt bibliotek med ukomprimerte musikkfiler, er det meget hyggelig å konstatere at lydkvaliteten ikke er veldig degradert i forhold til CD-spilleren. Lydbildet er en anelse mørkere, altså det er litt mer dempet i overtonene. Det er heller ikke fullt så åpent og storvokst, men sjelen i musikken er vel bevart. Med komprimerte MP3-filer av relativt høy kvalitet (192–320 kbps) er det også mye å glede seg over. Og selv med pc-ens strømforsyning koblet til veggen er det så å si støyfritt.

Konklusjon
Hegel H10 er en usedvanlig god digitalkonverter. Koblet med balansert XLR til forsterkeren løfter den lydkvaliteten hos selv high-end-CD-spillere. Lydbildet er så organisk og dynamisk, og instrumentene kommer så ytterst nyansert frem, at det minner mer om lydkvaliteten fra et halvtommes analogt spolebånd tatt opp og avspilt med høyeste hastighet, enn at lyden kommer fra et digitalt medium.

Det er dessuten bare å konstatere at high-end-lyd fra laptop faktisk er mulig, for denne lyden er helt på høyde med hva man kan forvente av selv en meget god CD-spiller. Her har konkurrentene virkelig noe å frykte.

Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Det er sjelden at så små høyttalere spiller så svært. Men denne kan det.
  Citation Tower beviser at convenience-lyd ikke trenger å være små diskré bordhøyttalere med mange kompromisser.
  Electrocompaniet har oppgradert sin beste integrerte forsterker. ECI 6DX MKII har knallbra streamer og alt du trenger av digital innmat.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 er den brettbare mobilen du alltid har ønsket deg.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Skal du drepe støyen? Her er de beste hodetelefonene til formålet akkurat nå, til tykke og tynne lommebøker.
  Vi har lurt på når high-end-klassen skulle få sine første støydempende hodetelefoner. Det er selvsagt Bang & Olufsen som er først, og Beoplay H95 gir mersmak!
  Den nyeste iMac-en er den beste stasjonære Mac-en for mange, tross en ikke uvesentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mer enn en smart treningsklokke, den er også et pent armbåndsur.
  JBL melder seg inn i ANC-hodetelefonenes toppklasse med en hodetelefon som er artig å lytte til og fjerner støyen effektivt.
  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!