Search
Generic filters

: Sony STR-DN1010

Lett å bruke - lett å feste

Sony STR-DN1010 er meget enkel i bruk, og lydreturkanalen fungerer rett ut av esken. Lyden er også bra.

Lyd & Bilde mener

Brukervennlighet Klar lyd
Mangler litt oppløsning og kontroll
 • 4 x HDMI 1.4 inn, 1 x HDMI ut
 • 3D-støtte / lydreturkanal
 • 7 x 110W
 • 8 ohm, 2 kanaler drevet
 • DCAC Romkorreksjon
 • Alle HD-lydformater
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 5995 kr

Mens Sony tradisjonelt har vært kjent for å utruste sine receivere med digital forsterkning kalt S-Master, har produsenten gått mer bort fra dette konseptet på sine mer seriøse receivere. Det inkluderer STR-DN1010, som har normal analog forsterkning til samtlige kanaler.

Utstyr og brukervennlighet
Denne 7.1-receiveren er mindre og lettere enn de øvrige i testen, og gir dermed inntrykk av å være billigere. Men den har likevel muligheter som iPod/iPhone-tilkobling og trådløs overføring til bakkanalene (begge er ekstrautstyr). Høyttalerkalibreringen er av enkel type, og går dermed meget fort. Det meste kalibreres, også tonejustering i forhold til rommets akustikk. Av en eller annen årsak justeres imidlertid ikke tonen om lydsignalet inn til receiveren er av høyere oppløsning enn 48 kHz, altså vil de fleste Blu-ray-utgivelser ikke kunne nyte denne delen av kalibreringen.

Minus for at receiveren mangler multikanals forforsterkerutgang.

Skjermmenyen til Sony er av en enkel men oversiktlig type. Sony har imidlertid mye å lære av Yamaha i dette henseendet, som gir en langt mer behagelig vandring mellom de ulike funksjonene.

Det Sony skal ha et stort pluss i boka for, er at lydreturkanalen (ARC) fungerer rett ut av esken, mens man med de andre receiverne må aktivere ulike parametre i menyoppsettet, noe som nærmest krever at bruksanvisningen leses.

Lydkvalitet
Lucy Swann sitt kanontøffe elektropop-album ”La Petite Mort” har masse trøkk i bassen, og Lucys kraftige men luftige stemme trenger gjennom musikken og blir på mange måter det bærende elementet på albumet. Men her er også kule basslinjer og leken perkusjon, spesielt på låta ”The Little Death”. Sony-receiveren gjengir stemmen til Lucy klart og tydelig, og rytmene er kjappe og kontante. Det er bra med kraft her, og vi lar oss imponere av det nøytrale og åpne lydbildet, fullt av detaljer. Etter en stund blir det imidlertid klart at det er noe kunstig over tonestrukturen. Receiveren tyner ut detaljene, og vi blir litt lyttetrøtte etter en stund. Det oppleves som om det mangler noe rundhet og kompleksitet i tonene.

Dette bekreftes ytterligere av ”Ole Bull Violin Concertos” på Blu-ray, utgitt på 2L. Hver for seg kommer instrumentene meget godt frem, og bakgrunnen er stille. Men overtonestrukturen på fiolinene er noe ”enkel”, det låter litt kaldt og klinisk, og det er ikke så mye rom mellom hvert instrument som vi ønsker, når flere spiller samtidig. ”Avatar” har et av de beste lydsporene på Blu-ray. Klare dialoger, mye detaljer i lydbildet og masse trøkk når det gjelder. Sony-receiveren låter meget klart og fint her. Film har flere lavmælte partier enn kraftige, og den litt sterile klangen melder seg ikke på samme måte her. Tvert imot er lydbildet både involverende, tydelig og engasjerende. Dynamikken er god, men når helikoptrene drønner løs og det gigantiske treet bombarderes på slutten av filmen, er det tydelig at Sony trives best med en subwoofer. Vi opplever heller ikke bakkanalene som fullt så faseriktige som med Yamaha og Pioneer, men det tenker man aldri over før de sammenliknes direkte.

Konklusjon
Den som ønsker en 3D-kompatibel receiver med mulighet for trådløs overføring til bakkanalene, kan vurdere Sony STR-DN1010. Lyden er klar og med masse detaljer, og det er godt med kraft. Vi føler at musikk i stereo kunne hatt godt av litt mer oppløsning og kompleksitet i overtonene, for instrumentene er ikke helt naturlige, og vi føler at det kunne vært mer rom rundt dem.Film i surround fungerer enda bedre, lydbildet mer involverende og dynamikken virker bedre. Bakkanalene er ikke fullt så godt integrert som med de beste, men dette er absolutt en fullgod receiver.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Også i denne testen:

  Onkyo TX-SR608

  Oppløst kruttønne

  Onkyo TX-SR608 bygger på forgjengeren, og har HDMI 1.4 som eneste nyhet. Men om den er like bra, har konkurrentene noe å frykte.

  Pioneer VSX-920

  Harmonert og velutstyrt

  Pioneer VSX-920 har mange tilkoblingsmuligheter, og låter utsøkt både i stereo og surround.

  Les også

  Samsung Galaxy Z Fold 2 er den brettbare mobilen du alltid har ønsket deg.
  Skal du drepe støyen? Her er de beste hodetelefonene til formålet akkurat nå, til tykke og tynne lommebøker.
  Vi har lurt på når high-end-klassen skulle få sine første støydempende hodetelefoner. Det er selvsagt Bang & Olufsen som er først, og Beoplay H95 gir mersmak!
  Den nyeste iMac-en er den beste stasjonære Mac-en for mange, tross en ikke uvesentlig ulempe.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  TAG Heuer Connected er mer enn en smart treningsklokke, den er også et pent armbåndsur.
  JBL melder seg inn i ANC-hodetelefonenes toppklasse med en hodetelefon som er artig å lytte til og fjerner støyen effektivt.
  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!
  Asus har rykket helt opp i high-end-klassen med en tungvektsmobil som kan konkurrere på lik linje med de beste på markedet. Er dette Asus sitt øyeblikk?
  Her er testen av Canon EOS R5, det første kameraet med 8K-video. Et tveegget sverd, viser det seg.
  Acer ConceptD CP7 er en fantastisk skjerm på alle måter. Men det er ikke alle funksjoner du trenger.