Search
Generic filters

: Test av 4 3D-receivere

Rimelige og gode 3D-receivere

Ekte 3D-opplevelser hjemme forutsetter en spesiell skjerm og avspiller. Skikkelig lyd får du av en 3D-kompatibel receiver. Her testes markedets første rimelige.

Lyd & Bilde mener

Brukervennlighet Klar lyd
Mangler litt oppløsning og kontroll
• 4 x HDMI 1.4 inn, 1 x HDMI ut
• 3D-støtte / lydreturkanal
• 7 x 110W
• 8 ohm, 2 kanaler drevet
• DCAC Romkorreksjon
• Alle HD-lydformater
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 5995 kr

Alle som har sett ”Avatar” på kino må si seg enig i at 3D-video laget skikkelig er langt mer virkelighetsnært og derfor enda mer engasjerende enn vanlige, todimensjonale bilder. Nå har 3D-utstyret så smått begynt å bli tilgjengelig på hjemmemarkedet, og gledelig er det at prisene nesten er på nivå med vanlige 2D-produkter. Vi er dessuten positivt overrasket over kvaliteten på førstegenerasjons TV-er og BD-avspillere med 3D-teknologi, til tross for at det har vist seg at noe kompatibilitetskluss kan oppstå om man velger spiller og TV av ulikt merke.

HDMI 1.4
Om du ønsker en komplett og intens hjemmekinoopplevelse i 3D, vil du ikke nødvendigvis få fullt utbytte med en eldre hjemmekinoreceiver. 3D-video er nemlig avhengig av den nye 1.4-standarden av HDMI-protokollen. Ettersom de høyoppløste lydformatene overføres til receiveren gjennom en HDMI-kabel (med mindre du kobler analogt med seks eller åtte RCA-kabler), må signalet sendes med HDMI-kabel fra spilleren til receiveren og en ny kabel videre til TV-en. Forrige generasjons eller eldre receivere vil ikke klare å sende 3D-signalet igjennom, men sender i stedet et vanlig 2D-signal til TV-skjermen. Alternativt kan du velge en 3D-Blu-ray-spiller med to HDMI-utganger. En kabel sendes fra spilleren til TV-en, mens en annen fører surroundlyden fra spilleren til receiveren. I motsetning til hva man skulle tro, har slett ikke alle førstegenerasjons 3DBD-spillere på markedet to HDMI-utganger, så forsikre deg da på forhånd om at spilleren du vil kjøpe har dette.

Lydreturkanal
En annen nyhet med de fleste av de nye receiverne er en såkalt lydreturkanal, eller Audio Return Channel (ARC). Når du ser på vanlig TV, kan denne lydkanalen sende lyden fra TV-en tilbake gjennom kabelen som er koblet til receiverens HDMI-utgang. Dermed trenger du ingen ekstra lydkabel fra TV-en. ARC kan være kjekt, men egentlig er det ikke noe problem å koble alle kildene gjennom receiveren i stedet for direkte i TV-en. Denne lydreturkanalen bør derfor ikke være fellende når du skal velge om du vil beholde den gamle receiveren eller kjøpe en ny. Vær oppmerksom på at Pioneer VSX-920 ikke har lydreturkanal.

Fire utfordrere
Her testes markedets fire første 3D-kompatible receivere til 5-6000 kroner (Marantz SR5005 var ikke leveringsklar i testperioden). Alle er av typen 7.1 og har automatisk høyttalerkalibrering og romkorreksjon.

Sony STR-DN1010 er den fysisk minste forsterkeren av de fire. Likevel er den spesifisert til 100 watt pr. kanal, og den er den eneste som støtter trådløs lydoverføring til bakkanalene (krever ekstrautstyr).

Pioneer VSX-920 er en lekker, spennende sak. En gratis applikasjon lar deg styre den med iPhone, som gjør receiveren til et regelrett leketøy for voksne. Den har også såkalt ”Virtual Height Speaker”, som prøver å simulere lyd også i høyden, selv uten ekstra høyttalere. Den mangler imidlertid lydreturkanal. 140 watt pr. kanal er den spesifisert til å levere. Yamaha RX-V767 har såkalt SCENE-funksjon på fjernkontrollen. Denne lar deg skru på receiveren, skifte til riktig inngang, lydprogram og tilhørende HDMI-utgang ved ett enkelt tastetrykk. Den har også den mest appellerende grafikken på skjermmenyen. 95 watt pr. kanal.
Onkyo TX-SR806 har ingen morsomme funksjoner som de andre receiverne ikke har. Dolby Pro Logic IIz lar deg plassere et ekstra par høyttalere i høyden, og THX Select2-sertifisering kan indikere god lydkvalitet. Audyssey romkorreksjon kan korrigere for tre sitteplasser samtidig. 100 watt pr. kanal.

Slik testet vi
I en gruppetest testes alle produkter på samme måte, for å få en felles knagg å hekte dem på. I dette tilfellet tester vi musikalske kvaliteter i stereo med en god CD-spiller og DAC (Hegel HD10) koblet analogt til receiveren. ”Pure Direct” aktiveres, uten noen høyttalerkorreksjon, for å få et renest mulig signal. Vårt testrom er symmetrisk og med god akustikk, som tillater dette. Har du et asymmetrisk rom, kan det være en fordel med romkorreksjonen aktivert. I surround tester vi med en 3D-kompatibel Blu-ray-spiller og ditto TV koblet med HDMI.

Mesteparten av vurderingen er gjort i normal 5.1-konfigurasjon, men vi har også testet med ekstra høyttalere montert i høyden, for å få et inntrykk av hva det gjør med lydopplevelsene. Høyttalerkalibrering er her aktivert. For å best mulig avsløre lydkvaliteten i stereo testes receiverne med de gulvstående høyttalerne Dynaudio Focus 220 II (27 000 kr), som avslører både tonekvaliteten og basskontrollen. I surround brukes det mer kompakte M&K S-150 THX Ultra (70 000 kr). Dette er dyre høyttalere, men lett å drive for selv billige receivere. Og de skiller lydklinten fra hveten! For å gi alle receiverne samme utgangspunkt, har vi justert lydnivået likt hos alle, etter ”pink noise” med lydtrykkmåler fra Radio Shack.

Foruten å teste lydkvalitet, sjekker vi brukervennlighet ved å bla gjennom menyer og prøve ulike funksjoner med fjernkontrollen. Vi har også sjekket at alle receiverne faktisk sender 3D-signalet fra Blu-ray gjennom uten problemer, noe de alle gjør, og det uten tap av bildekvalitet. Vi har også testet hvor enkelt det er å aktivere lydreturkanalen, på dem som har dette.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Lett å bruke - lett å feste

Sony STR-DN1010 er meget enkel i bruk, og lydreturkanalen fungerer rett ut av esken. Lyden er også bra.

Lyd & Bilde mener

Brukervennlighet Klar lyd
Mangler litt oppløsning og kontroll
 • 4 x HDMI 1.4 inn, 1 x HDMI ut
 • 3D-støtte / lydreturkanal
 • 7 x 110W
 • 8 ohm, 2 kanaler drevet
 • DCAC Romkorreksjon
 • Alle HD-lydformater
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 5995 kr

Mens Sony tradisjonelt har vært kjent for å utruste sine receivere med digital forsterkning kalt S-Master, har produsenten gått mer bort fra dette konseptet på sine mer seriøse receivere. Det inkluderer STR-DN1010, som har normal analog forsterkning til samtlige kanaler.

Utstyr og brukervennlighet
Denne 7.1-receiveren er mindre og lettere enn de øvrige i testen, og gir dermed inntrykk av å være billigere. Men den har likevel muligheter som iPod/iPhone-tilkobling og trådløs overføring til bakkanalene (begge er ekstrautstyr). Høyttalerkalibreringen er av enkel type, og går dermed meget fort. Det meste kalibreres, også tonejustering i forhold til rommets akustikk. Av en eller annen årsak justeres imidlertid ikke tonen om lydsignalet inn til receiveren er av høyere oppløsning enn 48 kHz, altså vil de fleste Blu-ray-utgivelser ikke kunne nyte denne delen av kalibreringen.

Minus for at receiveren mangler multikanals forforsterkerutgang.

Skjermmenyen til Sony er av en enkel men oversiktlig type. Sony har imidlertid mye å lære av Yamaha i dette henseendet, som gir en langt mer behagelig vandring mellom de ulike funksjonene.

Det Sony skal ha et stort pluss i boka for, er at lydreturkanalen (ARC) fungerer rett ut av esken, mens man med de andre receiverne må aktivere ulike parametre i menyoppsettet, noe som nærmest krever at bruksanvisningen leses.

Lydkvalitet
Lucy Swann sitt kanontøffe elektropop-album ”La Petite Mort” har masse trøkk i bassen, og Lucys kraftige men luftige stemme trenger gjennom musikken og blir på mange måter det bærende elementet på albumet. Men her er også kule basslinjer og leken perkusjon, spesielt på låta ”The Little Death”. Sony-receiveren gjengir stemmen til Lucy klart og tydelig, og rytmene er kjappe og kontante. Det er bra med kraft her, og vi lar oss imponere av det nøytrale og åpne lydbildet, fullt av detaljer. Etter en stund blir det imidlertid klart at det er noe kunstig over tonestrukturen. Receiveren tyner ut detaljene, og vi blir litt lyttetrøtte etter en stund. Det oppleves som om det mangler noe rundhet og kompleksitet i tonene.

Dette bekreftes ytterligere av ”Ole Bull Violin Concertos” på Blu-ray, utgitt på 2L. Hver for seg kommer instrumentene meget godt frem, og bakgrunnen er stille. Men overtonestrukturen på fiolinene er noe ”enkel”, det låter litt kaldt og klinisk, og det er ikke så mye rom mellom hvert instrument som vi ønsker, når flere spiller samtidig. ”Avatar” har et av de beste lydsporene på Blu-ray. Klare dialoger, mye detaljer i lydbildet og masse trøkk når det gjelder. Sony-receiveren låter meget klart og fint her. Film har flere lavmælte partier enn kraftige, og den litt sterile klangen melder seg ikke på samme måte her. Tvert imot er lydbildet både involverende, tydelig og engasjerende. Dynamikken er god, men når helikoptrene drønner løs og det gigantiske treet bombarderes på slutten av filmen, er det tydelig at Sony trives best med en subwoofer. Vi opplever heller ikke bakkanalene som fullt så faseriktige som med Yamaha og Pioneer, men det tenker man aldri over før de sammenliknes direkte.

Konklusjon
Den som ønsker en 3D-kompatibel receiver med mulighet for trådløs overføring til bakkanalene, kan vurdere Sony STR-DN1010. Lyden er klar og med masse detaljer, og det er godt med kraft. Vi føler at musikk i stereo kunne hatt godt av litt mer oppløsning og kompleksitet i overtonene, for instrumentene er ikke helt naturlige, og vi føler at det kunne vært mer rom rundt dem.Film i surround fungerer enda bedre, lydbildet mer involverende og dynamikken virker bedre. Bakkanalene er ikke fullt så godt integrert som med de beste, men dette er absolutt en fullgod receiver.

Yamaha RX-V767

Med den nye RX-V767 har Yamaha jobbet videre med utseendet etter forgjengeren RX-V765, som for første gang hadde fått et friskt og moderne utseende etter en hel del generasjoner med trauste bokser og oransje tegnruter. Nå har tiden kommet for et mer elegant utseende og hvitt lys i displayet.

Utstyr og brukervennlighet
Yamaha stiller med eneste receiver med platespillerinngang, da av typen MM.SCENE-funksjon gjør at man kan gruppere en hel del operasjoner i én knapp. Trykk en knapp, og receiveren slår seg på, går til riktig inngang og riktig lydmodus, etter hva du har du har valgt til den respektive operasjonen.Yamaha bruker sin egenutviklete høyttalerkorreksjon kalt YPAO. Produsenten har også sin egen måte å vinne ut ”høydekanaler” fra lydbildet på, som de hevder er bedre og mer avansert enn Dolby Pro Logic IIz. I likhet med Pioneer har også Yamaha virtuelle høydekanaler, som fungerer selv om du har koblet til ekstra bakkanaler (7.1). Nytt på årets modeller er dessuten at DSP-funksjonene fungerer med HD-lydformatene DTS HD Master Audio, Dolby TrueHD og multikanals PCM. I likhet med Pioneer har også Yamaha mulighet for blåtannoverføring av komprimert musikk fra mobiltelefonen. Dette er riktignok tilleggsutstyr. Alternativt er iPod/iPhone-krybbe også tilgjengelig.

Yamaha har den mest appellerende og oversiktlige oppsettmenyen blant alle receiverne i testen. Fin grafikk og mye informasjon som kommer frem når man blar, selv uten å trykke ”enter” hver gang man vil vite hva noe gjør. Automatisk høyttalerkalibrering og romkorreksjon går helautomatisk og relativt fort. Her sjekkes både polaritet, avstand, lydnivå og frekvensrespons. ”Pure Direct”-modus omfatter nå også surroundlyd fra HDMI, tidligere gjaldt det kun stereo. Det skal også nevnes at dette er den eneste receiveren i testen med multikanals forforsterkerutgang. Vi hadde litt trøbbel med å aktivere lydreturkanalen. Kanalen må aktiveres, så også HDMI Control, og det er ikke intuitivt nok til å finne ut på egenhånd for de fleste av oss.

Lydkvaliteten
Musikk i stereo låter rundt og behagelig, og selv ved høyt lydnivå blir det ikke skarpt og ubehagelig. Yamaha har en ganske fet bassrespons. Receiveren kan spille nesten like høyt som Onkyo. RX-V767 er riktignok litt rundere i klangen, og det mangler litt attakk i perkusjonen. Bakgrunnen i lydbildet er litt mattere. Men Yamaha er kraftigere enn Pioneer og Sony, og vi er alle glade i kraftoverskudd. Det litt mattere lydbildet høres også med ”Ole Bull Violin Concertos” på Blu-ray. Fiolinene er ikke så skinnende og luftige, og det er litt mindre rom mellom hvert instrument. Dynamikken er ikke like fremhevet som hos Onkyo. Med ”Avatar” på Blu-ray imponerer derimot Yamaha med en meget sammenhengende surroundlyd, bedre enn Onkyo og på høyde med Pioneer. Lydbildet er dessuten mer klangkomplekst enn med Sony. Det er rundere og mer behagelig. Heller ikke med HD-lyd fra film er lydbildet så kontrastfullt som hos Onkyo, så det er klart at de to receiverne har hver sine fordeler. Det kan argumenteres at høydekanalene til Yamaha fungerer bedre enn Dolby Pro Logic IIz, vi føler at det er litt større og mer åpent, og at ”høydeinformasjonen”, som jo slett ikke foreligger i lydsporet, blir mer troverdig.

Konklusjon
Lydreturkanalen var litt vrien å aktivere, men det gikk etter å ha lest bruksanvisningen. Musikk i stereo gjengis med god kraft, og selv ved høyt lydnivå blir det aldri skarpt. Det er likevel ikke fullt så åpent og oppløst som Onkyo og Pioneer. På film i surround briljerer Yamaha med mer sømløs surroundlyd. Og skulle du trenge å etterjustere, får du gjort dette i menyen uten at lyden forsvinner. Yamaha RX-V767 er en superb receiver, som stiller meget sterkt i et beinhardt felt.

Oppsummering
Er 3D-receiverne virkelig nødvendige?
Det er klart det er en fordel å kunne sende et 3D-signal gjennom receiveren. Men hvis du allerede har en god receiver, trenger du ikke selge den du har.
For å få ekte 3D-opplevelser i stua trenger du en 3D-TV og en 3D-Blu-ray-spiller. Disse kobles sammen, og ved hjelp av et spesielt par briller får du 3D-bilder. Problemet er når du skal ha hjemmekinolyd i tillegg. Det går nemlig ikke an å sende et 3D-bildesignal gjennom en gammeldags receiver. Fordi både lyd og bilde går igjennom den samme HDMI-kabelen som receiveren trenger for å dekode HD-lyden på, vil produsentene nå at du skal kjøpe en receiver som klarer denne jobben.

Løsningen for en eldre receiver er imidlertid enkel. Kjøp en 3D-Blu-ray-spiller med to HDMI-utganger. En sendes til TV-en og en egen til receiveren. Da får du både 3D-bilde og HD-lyd. Sjekk da at spilleren har to slike utganger, ikke alle har dette. Alternativt kan du kjøpe en HDMI 1.4-svitsjer, men det kan fort bli dyrt.

Har du imidlertid ingen receiver fra før, eller du av andre grunner er på utkikk etter en ny, gjør du lurt i å kjøpe en receiver med HDMI 1.4. Det gjør 3D-opplevelsene lettere tilgjengelig.

Etter å ha testet de fire første i sin prisklasse på markedet, kan vi konstatere at du får like god lyd for pengene med de nye receivrene som med de gamle. Du betaler altså ikke mer for HDMI 1.4. Lydkvaliteten er like god for prisen nå som i fjor.

Bare én vinner
Alle de fire receiverne i testen er gode. Sony STR-DN1010 har litt billigere utførelse enn de øvrige, og den låter ikke fullt så bra, men til gjengjeld er den meget enkel i bruk, og lydreturkanalen fungerte rett opp av esken på vårt eksemplar. Du kan nok muligens også finne denne en god del billigere på nettet enn den anbefalte utsalgsprisen, det er i hvert fall våre erfaringer med Sony. Pioneer VSX-920 er receiveren med flest morsomme finesser, som for eksempel iPod-fjernkontrollstyring og ”Virtual Height Speaker”. Den mangler dog lydreturkanal. Dens lydkvalitet er utmerket, med en klar og naturlig klanggjengivelse. Den korrigerer også for subwooferen og integrerer denne meget godt i lydbildet.

Vinnerplassen står mellom Yamaha RX-V767 og Onkyo TX-SR608. Det blir meget vanskelig. På en side er Onkyo bedre i stereo, med litt mer kraft og bedre oppløsning i lydbildet. På den andre har Yamaha et forsprang i surround. Derfor er det svært vrient å kåre en vinner blant disse to særdeles gode receiverne. Begge fortjener 6-er’n. Men oppgraderingsmuligheter med ekstra effektforsterkning kan være viktig for mange, skulle man ønske mer kraft siden. Bare Yamaha-receiveren har multikanals forforsterkerutgang. Den har også litt flere kule funksjoner enn Onkyo TX-SR608. Derfor blir Yamaha vinneren i denne testen.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Oppløst kruttønne

Fra Onkyo kommer den THX-sertifiserte TX-SR806. En slik sertifisering garanterer ikke god lyd, bare at kvaliteten er over et visst nivå. Likevel har vi god erfaring fra tidligere Onkyo-receivere, og forgjengeren TX-SR607 kåret vi til og med til ”Årets budsjettreceiver” 2009/10.

Utstyr og brukervennlighet
Onkyo-receiveren har som de andre receiverne sju kanaler, og Dolby ProLogic IIz brukes til å dekode lyd også i høyden, noe som også fungerer med de diskrete HD-lydformatene.

Bortsett fra HDMI 1.4 er receiveren tilsynelatende identisk med sin forgjenger. iPod og iPhone kan dokkes i en krybbe som kjøpes som ekstrautstyr. Høyttalerkalibrering gjøres med Audyssey 2EQ, som korrigerer lyden for inntil tre sitteplasser samtidig. Skjermmenyen er ikke spesielt grafisk av seg, men den funker.

Vi liker ikke at receiveren mangler multikanals forforsterkerutgang. Brukervennligheten er på sin side god. Autokalibrering tar litt tid for tre plasser, men det er verdt å vente på. For å få lydreturkanalen til å fungere, må både Audio Return Channel og HDMI Control aktiveres i oppsettmenyen. Deretter må lydinngang velges for denne, og receiveren må deretter settes til denne inngangen.

Lydkvaliteten
Elektropop-albumet ”La Petite Mort” av Lucy Swann gjengis med et fordømt stødig fundament i bassen. Receiveren har klart mer kraft enn både Pioneer og Sony, og den er mer oppløst i tonene enn Yamaha RX-V767. Stemmen til Lucy låter større enn med de øvrige receivrene, bassgitaren har stødigere grunntoner og perkusjonen smetter mer snertent ut fra en stillere bakgrunn. Dypbassgjengivelsen hos Onkyo-receiveren er uten tvil bedre enn hos samtlige av de andre receivrene.

Stereoperspektivet er meget bra, Lucy står i midten hvor hun skal, med lydlandskapet godt spredt ut til sidene.

”Avatar” på Blu-ray overbeviser med rene og samtidig mektige dialoger, med masse kontrast og dynamikk. Dynamikk har også resten av lydbildet, der musikken er både oppløst, luftig og storvokst. Lydeffekter smeller bra, og vi sitter med inntrykket av at når 3D-versjonen kommer på Blu-ray, kan opplevelsen bli bedre enn på kino!

Surroundlyden er litt mindre helstøpt hos Onkyo enn hos Yamaha, fordi bakkanalene ikke er fullt så godt integrert. Og føler du behov for å etterjustere, vit at kun Yamaha lar deg gå inn og justere i menyen uten at lyden forsvinner. Noe som er nødvendig for å i sanntid høre hva som skjer når avstand til kanalene justeres.

Med subwoofer koblet til mister dessuten Onkyo noe av bassovertaket over Yamaha, fordi den likevel blir avlastet. Med mindre du kjører fullrange-høyttalere i front, da kommer Onkyo igjen til sin rett.
Til tross for disse småtingene er Onkyo TX-SR608 en superb receiver på alle måter, og det er så å si dødt løp mellom denne og Yamaha RX-V767.

Konklusjon
HDMI 1.4 er tilsynelatende det eneste som skiller Onkyo TX-SR608 fra forgjengeren. Ikke at det gjør så mye, da forgjengeren var glimrende på alle måter. Receiveren er enkel i bruk, selv med sin simple oppsettmeny, og lydreturkanalen fungerer fint etter den er aktivert i menyen.

Her er det masse kraft, lyden er oppløst og stor. I stereo er dette den beste receiveren i testen, med mer troverdig lyd enn de øvrige.

I surround er lyden også glimrende, med glimrende dynamikk. Bakkanalene er ikke fullt så integrert som med Yamaha-receiveren i vårt testrom, men det er absolutt godt nok til å gi fullverdige kinoopplevelser hjemme. Glimrende.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Harmonert og velutstyrt

VSX-920 er mer enn en liten oppgradering av sin forgjenger VSX-919. Forsterkertrinnene er bygget opp igjen fra grunnen av, denne gangen med diskrete forsterkertrinn til alle kanaler hvor forgjengeren kun hadde diskret oppbygning til frontkanalene mens de øvrige forsterkertrinnene delte samme ”forsterkerpakke”.

Utstyr og brukervennlighet
Foruten HDMI 1.4 har receiveren fått en kul gratisapplikasjon til nedlasting som lar din iPhone eller iPod Touch styre den. Den kan alternativt styres over nettverk via en PC. iPhone-tilkobling til USB-inngangen følger med i pakken, og inngangen støtter dessuten avspilling av ulike lydformater fra minnepinne eller harddisk. Om du ønsker, kan du kjøpe en blåtannmottaker for å overføre musikk fra mobiltelefonen direkte til receiveren. Dette er dessuten den eneste receiveren i testen med internettradio, som gir tilgang på flere tusen radiostasjoner, mange med bedre lydkvalitet enn DAB-radio.

Foruten å støtte Dolby ProLogic IIz som lar deg koble til et par ekstra høyttalere i høyden, har Pioneer-receiveren såkalt Virtual Height Speaker. Denne matrisen forsøker å psykoakustisk skape en høydedimensjon uten at det fysisk finnes høydehøyttalere.Vær oppmerksom på at VSX-920 ikke har lydreturkanal (ARC). Romkorreksjonen til Pioneer er avansert, og den regner ut stående lydbølger og faseproblematikk i rom og høyttalere, så vel som avstander, lydnivåer og klangkarakter.

Den mangler multikanals forforsterkerutgang, så man får ikke koblet til ekstra effektforsterker eller aktive høyttalere. Receiveren er relativt enkel i bruk, og Virtual Height Speaker viser seg å fungere såpass bra at vi velger å la den være aktivert i surround. Fjernkontrollapplikasjonen til iPod er morsom i bruk, men slett ikke nødvendig.Romkorreksjonen tar sin tid, men så blir resultatet også bra. Når ”Pure Direct” er aktivert i stereo, overstyres likevel ikke høyttalerkalibreringen. Vi skifter derfor til et tomt minne, hvor ingen romkorreksjon er lagret.

Lydkvalitet
Musikken til elektropop-jenta Lucy Swann gjengis med en dyp og kontrollert bass, samtidig som stemmen til Lucy kommer meget klart frem. Rytmene på ”To Juggle” er tunge, men receiveren holder dem i tømmene. Og perkusjonen er nyansert og ryddig. VSX-920 har en mer organisk og naturlig måte å gjengi musikken på enn Sony-receiveren. Receiveren er kraftig nok, selv om vi kunne tenke oss enda litt mer muskelkraft. Onkyo og Yamaha har begge litt mer kraft å rutte med. Med HD-lyd fra ”Avatar” digger vi straks hvordan fasen sitter som støpt mellom front- og bakkanalene – dette er psykoakustisk dessert av gourmetklasse! Ettersom receiveren korrigerer også for klangkarakteren til subwooferen, oppleves bassen som litt slankere enn når suben er ukorrigert. Samtidig integreres bassen mye bedre i lydbildet, og om du synes det blir litt tamt, er det bare å skru opp lydnivået på subwooferen noen decibel. Bassen er her mer balansert og åpen enn med de andre receiverne. ”Virtual Height Speakers” gjør dessuten at lydbildet oppleves enda litt større og komplett. Det er ikke det samme som å ha fysiske høyttalere i taket, men det hjelper litt på opplevelsen.

Konklusjon
Pioneer VSX-920 er en receiver med kule funksjoner, som å bruke iPhone/iPod som fjernkontroll, nettverkstilkobling, og den er den eneste i testen med USB-inngang som støtter MP3-avspilling fra minnepinne og lyd fra iPod/iPhone. Den er også den eneste med internettradio. ”Virtual Height Speaker” gir dessuten enda litt mer romfølelse fra høyttalerne, selv om det ikke finnes høydehøyttalere tilkoblet. Musikk i stereo er meget klart gjengitt, med kontrollert og dyp bass. Lyden er rett og slett meget bra, men vi savner litt mer kraft. Det samme gjelder for lyd i surround. Her skilter Pioneer med en meget faseriktig gjengivelse av bakkanalene, slik at lydbildet blir meget omsluttende. Receiveren korrigerer klangkarakteren i subwooferen, slik at den blir mer integrert. En flott receiver, men som mangler lydreturkanal (ARC).

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Marius


Siste artikler:

Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.
  De ser nydelige ut, men det er ikke bare det kosmetiske som er tiltalende med B&W 702 S2 Signature.
  Hvilken mobiltelefon har det beste kameraet? Dette vanskelige spørsmålet vil vi gjerne ha din hjelp til å besvare. Delta i avstemningen nedenfor.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!