Search
Generic filters

: Yamaha RX-V3900

Villdyret

Yamaha RX-V3900 har vært på markedet en stund, men har funksjoner og en lydkvalitet som tar den helt opp i teten!

Lyd & Bilde mener

Låter topp Manuell innstilling enkelt
Noe tilbakeholden mellomtone
 • 4 x HDMI 1.3a inn, 2 x HDMI ut
 • 7 x 140 W (8 ohm, 2 kanaler drevet)
 • YPAO romkorreksjon
 • Alle HD-lydformater
 • iPod-docking (ekstrautstyr)
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 17990 kr

Yamaha RX-V3900 er ikke lenger den nyeste receiveren på markedet. Den ble lansert i fjor, men dens popularitet har gjort at Yamaha har bestemt seg for å la den gå helt frem til høsten 2010.

Dette er Yamahas kraftigste receiver før vi befinner oss i den enda dyrere og mer eksklusive Z-serien. RX-V3900 har da også mye av forsterkerteknologien fra DSP-Z7 og DSP-Z11.

Denne 7.1-receiveren har mange muligheter for et vanlig 5.1-oppsett. Du kan bruke de overflødige forsterkerkanalene til et ekstra par med høydehøyttalere i front, du kan bi-ampe fronthøyttalerne, eller bruke dem til et høyttalerpar i et annet rom. Vi anbefaler et ekstra par høydehøyttalere, som Yamaha kaller ”presence-høyttalere”.

Oppsett
Romkorreksjonssystemet til Yamaha heter YPAO og kan styres via tegnruten. Enklest er det likevel å bruke skjermmeny (snakker ikke skandinavisk). Systemet korrigerer for inntil åtte plasser, for den som har en stor stue med planer om mange gjester. Systemet er dessuten blant de raskeste på markedet, takket være kraftig prosessor. Videre er receiveren den eneste i testen som lar deg gjøre manuelle justeringer i etterkant uten at lyden forsvinner. Dermed hører man alt som skjer med signalet i sanntid – uvurderlig når man skal sette riktig avstand og lydnivå til hver høyttaler i rommet.

Den avanserte brukeren kan dessuten glede seg over at Yamaha-receiveren kan styres fra pc-en, via en programvare som kan lastes ned. Den lar deg gjøre avanserte innstillinger langt mer lettvint enn ved bruk av fjernkontrollen.

Lydkvalitet
Høydekanalene til Yamaha tilfører en ekstra dimensjon i lydbildet. Og det fungerer bedre enn både Dolby Pro Logic IIz og Audyssey DSX. Når et helikopter kommer forfra og skal fly over oss, oppleves dette som mer realistisk hos Yamaha.

Der hvor Onkyo og Pioneer gjengir mellomtoneområdet stort og frempå, er Yamaha litt mer tilbakelent i dette området. Klangen er varmere, og lyden generelt fyldigere. Dialogene kommer dermed ut med mye brystklang, men er ikke like utagerende rett fra stemmebåndet.

Men Yamaha har en bedre oppløsning i overtonene enn både Pioneer og Onkyo, samtidig som det er mer trøkk i det morsomme mellombassområdet. Skuddsalver og eksplosjoner smeller som bare det, og føles fysisk i kroppen. Hør bare på første scene i ”The Dark Knight”, hvor ranere utkledd som klovner skyter rundt seg i banken. Skuddsalvene fra bankdirektørens pumpehagle er enda tøffere og mer fysisk gjengitt med Yamaha.
Surroundlyden sitter dessuten mer helstøpt hos Yamaha RX-V3900, blant annet på grunn av at vi fikk bedre til å gjøre små manuelle etterjusteringer. Dette gjør at pustende vind og annen informasjon fra bakkanalene henger enda bedre sammen med det som foregår i front, slik at vi omringes av lyd.

Musikk i stereo bør lyttes til med ”Pure Direct” aktivert, for renest mulig lyd. Fremdeles er lydbildet mot det litt varme, noe som er typisk for Yamaha. En trompet, anslagene på en stålstrenggitar, eller for den saks skyld en kraftig kvinnevokal, står ikke like tydelig frem med Yamaha som med Pioneer og Onkyo. Til gjengjeld har Yamaha en litt mer forfinet overtonestruktur som gjør at luftigere kvinnestemmer som Bat For Lashes, Sarah McLachlan, Bertine Zetlitz og liknende, låter mer naturlig. Dessuten har Yamaha mer spenst i mellombassen. Trommerytmene sitter som skudd, og bassgitaren hamrer seg lenger ut fra høyttalerne. Den som hører mye på populærmusikk som rock, r’n’b og hiphop, vil sette pris på Yamaha sin underholdende spillestil, samtidig som den absolutt ikke skal avskrives av jazz- og klassisk-tilhengeren.

Konklusjon
Yamaha RX-V3900 er den eldste receiveren i testen, men står ikke tilbake for konkurransen. Tvert imot har den funksjoner som gjør den til testens mest komplette surroundreceiver! Å kunne justere tidsforsinkelse i sanntid uten at receiveren går i stillemodus er viktig, og her har konkurrentene mye å lære!

Høydeinformasjon i lydbildet sørges for av Yamahas presence-kanaler, som fungerer bedre enn Dolby Pro Logic IIz og Audyssey DSX.

Men alt dette ville ikke spilt noen rolle, om det ikke var for at Yamaha-receiveren låter knakende bra – hvilket den gjør! Den er mer rytmisk enn de to andre, den er sprekere i bassen, og den er mer oppløst i diskanten. Den er bare ikke fullt så energisk og åpen i mellomtoneområdet, men til gjengjeld blir den mindre plagsom ved høyt lydnivå.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Marius


Siste artikler:

Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Også i denne testen:

  Pioneer SC-LX82

  Svitsjing til nytt nivå

  Pioneer har gått over til klasse D-forsterkning i form av ICEpower. Her er høy effekt, lite varme og ekstrem dynamikk stikkordene.

  Onkyo TX-NR3007

  Forsterkeroverdose

  Med ni forsterkertrinn og to uavhengige subwooferutganger, oppfordrer Onkyo deg til å fylle opp stua med høyttalere.

  Les også

  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.
  De ser nydelige ut, men det er ikke bare det kosmetiske som er tiltalende med B&W 702 S2 Signature.