Search
Generic filters

: Pioneer SC-LX82

Svitsjing til nytt nivå

Pioneer har gått over til klasse D-forsterkning i form av ICEpower. Her er høy effekt, lite varme og ekstrem dynamikk stikkordene.

Lyd & Bilde mener

Glimrende lydkvalitet
Manuell innstilling vrient
 • 5 x HDMI 1.3a inn, 2 x HDMI ut
 • 7 x 140 W (8 ohm, 2 kanaler drevet)
 • MCACC romkorreksjon
 • Alle HD-lydformater
 • iPod-tilkobling
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 19995 kr

ICEpower er en forsterkningsmetode utviklet av Bang & Olufsen, hvor en svitsjet klasse D-strømforsyning står sentralt. Dette må likevel ikke misforstås som digitalforsterkning, hele kontrollsystemet i forsterkerkretsen er nemlig analogt. Fordelen med en svitsjet strømforsyning er lavt varmetap og dermed langt høyere effektivitet enn en normal klasse AB-forsterkning. Dette fordi den svitsjete forsyningen opererer på en langt høyere frekvens – ICEpower svitsjer mellom pluss og minus 500 000 ganger i sekundet, mot klasse ABs 50 ganger i sekundet. Ulempen har tradisjonelt vært et mindre realistisk klangbilde, først og fremst på grunn av høy forvrengning. I nyere tid har man derimot jobbet mye med dette, og konstruktører har bevist at klasse D kan låte meget bra.

Pioneer har sin egen romkorreksjon kalt MCACC, og i 7.1-receiveren SC-LX82 sitter den hittil mest avansert varianten av denne. Receiveren kan via LAN-inngangen ta inn internettradio, og den er dessuten direkte iPod-kompatibel via medfølgende kabel.

Spesielt verdt å merke seg er Pioneers teknologi for jitterfri lydoverføring via HDMI, men dette er bare mulig med Pioneers egen BDP-LX52 til rundt 5000 kroner.

Oppsett
Skjermmenyen snakker ikke skandinavisk, selv om bruksanvisning er på både norsk og svensk. .Til å bare kalibrere for ett sete, tar oppsettet overraskende lang tid. Dette fordi autooppsettet er mer nøyaktig enn noensinne, dermed er det enda flere ulyder som skal spys ut og utregninger som skal gjøres. Oppsett hos Pioneer kan gjøres kun ved bruk av tegnruten, noe som er praktisk for projektorfolket, da en støyende projektor bør være skrudd av for best mulig resultat.

I likhet med Onkyo går Pioneer dessverre i ­stillemodus når man går inn i menyen, slik at manuell etterkalibrering av høyttalerne er vanskelig eller umulig, fordi man ikke der og da kan høre hva som skjer.

Lydkvalitet
Pioneers autokalibrering fungerer bedre enn tidligere versjoner. Endelig slipper vi å gå inn i menyen og kansellere EQ-innstillinger, stående lydbølgekorreksjon og fasejustering. For dette låter virkelig bra!

Pioneer-receiveren har ingen høydekanaler eller andre ekstra kanaler for å utvide surroundlyden. Dette er en helt normal 7.1-receiver som kan ha inntil sju høyttalere plassert rundt i rommet. Den som har fem høyttalere, kan i stedet bruke de overflødige kanalene til å drive frontene med et ekstra sett kabler, for å doble effekten til disse. Den ekstra høydedimensjonen har dermed ikke Pioneer SC-LX82, men lydbildet er likevel meget stort og omsluttende. Tonestrukturen er både naturlig og gjennomsiktig, og lydbildet blir gassaktig svevende.

Dialogene låter stort og tydelig, og er av en litt større dimensjon enn med Onkyo. Det er også litt mer raffinement i overtonene, samtidig som det er mer tyngde i dypbassen – som dessuten låter strammere.

Resultatet er en noe mer maskulin gjengivelse av lydbildet. Eksplosjoner er mer fysiske, og filmmusikken mer detaljert og storslagen. Klangbalansen er likevel ganske lik, da både Pioneer og Onkyo låter nøytralt og fint. Men spesielt det ekstra lille touchet i toppen gir Pioneer en litt større grad av troverdighet.

Musikk i stereo og ”Pure Direct”-modus vitner om det samme. Det er mer kraft i Pioneer, rytmene kommer bedre frem og kontrabassen gjengis med større kropp. Lydbildet forsvinner lenger innover, og oppleves mer tredimensjonalt.

Konklusjon
Pioneer SC-LX82 er en receiver som låter meget bra. Klangsignaturen er nøytral, og det er meget godt med kraft. Romkorreksjonen fungerer bedre enn hos tidligere modeller (også bedre enn den kjempedyre Susano SC-LX90!), og med jitterkorreksjon på HDMI åpner receiveren for enda mer finkornet lyd (forutsetter BDP-LX52).

Lyden i stereo er generelt et lite hakk bedre enn hos Onkyo, men sistnevnte har noen triks i ermet når vi snakker surround – som ekstra høydekanaler. Pioneer-receiveren låter dermed ikke like majestetisk stort og omsluttende på film i surround. Men selve lydkvaliteten er litt bedre hos Pioneer. Hvis receiveren først og fremst kommer til å brukes til musikklytting i stereo, er vi fristet til å si at Pioneer er den beste av alle tre.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Marius


Siste artikler:

Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Også i denne testen:

  Yamaha RX-V3900

  Villdyret

  Yamaha RX-V3900 har vært på markedet en stund, men har funksjoner og en lydkvalitet som tar den helt opp i teten!

  Onkyo TX-NR3007

  Forsterkeroverdose

  Med ni forsterkertrinn og to uavhengige subwooferutganger, oppfordrer Onkyo deg til å fylle opp stua med høyttalere.

  Les også

  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.
  De ser nydelige ut, men det er ikke bare det kosmetiske som er tiltalende med B&W 702 S2 Signature.
  Hvilken mobiltelefon har det beste kameraet? Dette vanskelige spørsmålet vil vi gjerne ha din hjelp til å besvare. Delta i avstemningen nedenfor.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!