Search
Generic filters

: Onkyo TX-NR3007

Forsterkeroverdose

Med ni forsterkertrinn og to uavhengige subwooferutganger, oppfordrer Onkyo deg til å fylle opp stua med høyttalere.

Lyd & Bilde mener

God lyd Mange forsterkerkanaler Mange HDMI-innganger
Litt grovkornet diskant Manuell innstilling vrient
 • 6 x HDMI 1.3a inn, 2 x HDMI ut
 • 9 x 140W (8 ohm, 2 kanaler drevet)
 • Audyssey MultEQ høyttalerkalibrering
 • Audyssey DSX/Dolby Pro Logic IIz
 • Alle HD-lydformater
 • iPod-docking ekstrautstyr
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 19995 kr

For å kunne utnytte de siste lydformatene Dolby ProLogic IIz og Audyssey DSX, er Onkyo TX-NR3007 utstyrt med hele ni forsterkere. Dette for å kunne installere høydehøyttalere og ekstra breddehøyttalere og vi vet ikke hva. To uavhengige subwooferutganger gjør det dessuten mulig å koble til to subwoofere, som begge kalibreres individuelt av romkorreksjonssystemet. Dette sørger for en strammere og bedre tonal bass ved bruk av to suber.
Romkorreksjon skjer ved hjelp av Audyssey MultEQ XT, som kan kalibrere for inntil åtte sitteplasser i rommet. Audyssey hevder at beste resultat selv fra hovedsetet oppnås ved å korrigere for minst seks plasser.
Oppsettmenyen snakker flere språk, blant annet engelsk og svensk, men ikke norsk.

Oppsett
Autokalibreringen tar nokså lang tid, fordi oppsettet skal kjøres gjennom en ny gang for hver sitteplass som korrigeres for. Receiverens tegnrute har ikke nok informasjon til å gjøre dette uten skjermmeny. Den som bruker projektor, bør absolutt ha en liten monitor koblet til for dette formålet, fordi viftestøy fra projektoren forstyrrer romkorreksjonen.

Det som trekker ned hos Onkyo er at lyden forsvinner når man går inn i menyen for å gjøre innstillinger (dette gjelder for alle Onkyo-receivere). Det gjør jobben håpløs om man ikke er fornøyd med høyttaleravstander og lydnivå som er gjort av den automatiske romkorreksjonen, fordi man ikke kan høre hva som skjer med lyden i sanntid når man justerer. Spesielt i rom med mye refleksjon fra vegger, tak og gulv spiller psykoakustikk en stor rolle, noe målemikrofonen ikke tar hensyn til. Dermed blir det vanskelig å få perfeksjonert lydbildet.

Lydkvalitet
Når det er sagt, er det god lyd som kommer ut av denne receiveren. Audyssey DSX sørger for et meget stort lydbilde. Det har vokst seg til å også omfatte høydeinformasjon (krever ekstra høyttalere), og det fungerer bra. Det blir litt tilfeldig hva som kommer i høyden føler vi, når et helikopter kommer forfra og over hodet vårt, får vi ikke helt riktig inntrykk av dette fra Audysseys lydkalkuleringer. Likevel liker vi dette bedre enn vanlig surround, fordi det blir en bedre helhet og størrelse på det hele.

Dialogene er meget klare, med god brystklang og velartikulerte overtoner. Mellomtoneområdet kommer frem med en strålende dynamisk kontrast, receiveren har rikelig med kraft så den kan drive relativt tungdrevne høyttalere med god presisjon. Vårt lettdrevne M&K S-150 THX Ultra høyttalersystem til 70 000 kroner får i hvert fall kjørt seg.

Mellom kanalene er det god sammenheng, så surroundlyden omslutter oss fint. Bare pass på at mikrofonen er plassert ved, og dermed systemet korrigert for, seks til åtte symmetriske plasser. Hvis du for eksempel korrigerer for hvert sete i en hjørnesofa, velger korreksjonssystemet helt merkelige forsinkelser og lydnivå til de ulike kanalene.

Musikk i stereo bør nytes i Pure Audio-modus, hvor alt av lydinnstillinger unngås, og gjerne med et par gode, gulvstående høyttalere. Med de glimrende B&W CM9 låter Onkyo-receiveren meget bra. Den har en stram bass og en meget klar mellomtone, slik at sangstemmene kommer godt frem, og det er god diksjon av det enkelte instrument. Vi savner litt bedre oppløsning i diskantområdet, for selv om den tonale balansen er upåklagelig, er det litt grovkornet helt i toppen som gir akustiske instrumenter en liten spiss. Bassresponsen er kontant og god, men sammenliknet med sine likeprisete konkurrenter har Onkyo-receiveren en litt slankere dypbassgjengivelse.

Konklusjon
Onkyo TX-NR3007 er en receiver for den kresne. Med 9.2 kanaler skal det ikke stå på antall ønsket høyttalere. Og med den avanserte Audyssey XT romkorreksjonen i kombinasjon med Audyssey DSX surrounddekoding, får man et stort og omsluttende lydbilde. Det kan imidlertid skje at du må kalibrere flere enn én gang, for autokorreksjon har sine svakheter når det kommer til å ta høyde for psykoakustikk. Dersom manuell etterjustering blir nødvendig, er dette meget vanskelig ettersom receiveren blir stum når man går inn i oppsettmenyen, og sanntidsjustering dermed er umulig.

Ellers er receiveren både kraftig og vellydende, med en klokkeklar mellomtonegjengivelse og en glimrende balanse. For å flisespikke, kunne vi ønske oss litt bedre oppløsning helt i toppen og en enda mer rungende dypbass, men Onkyo har absolutt funnet en god balanse med TX-NR3007, som fungerer godt til både film og musikk.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Marius


Siste artikler:

Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Også i denne testen:

  Yamaha RX-V3900

  Villdyret

  Yamaha RX-V3900 har vært på markedet en stund, men har funksjoner og en lydkvalitet som tar den helt opp i teten!

  Pioneer SC-LX82

  Svitsjing til nytt nivå

  Pioneer har gått over til klasse D-forsterkning i form av ICEpower. Her er høy effekt, lite varme og ekstrem dynamikk stikkordene.

  Les også

  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.
  De ser nydelige ut, men det er ikke bare det kosmetiske som er tiltalende med B&W 702 S2 Signature.