Search
Generic filters

: Proffkvalitet for amatører

Proffkvalitet for amatører

Når A4 ikke holder og storformat er for dyrt, blir A3-skriverne den gylne middelvei for mange fotografer.

Lyd & Bilde mener

Meget høy utskriftskvalitet Fargedybden Fantastisk s/hv-kvalitet Fleksible justeringer
Små blekkpatroner Blekkbytte Høy pris
Epson Stylus Photo R2880
UltraChrome K3
pigmentblekkk
8 x 11 ml blekkpatroner
A3+ papirformat,
maks 1,3 mm tykt
5760 x 1440 dpi oppløsning
6990 kr
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 6990 kr

Man skal ikke la seg lure av størrelsen. De beste A4-skriverne kan lage fotoutskrifter som er så tett på utskrifter i papir på storformatskrivere, at man skal slite med å se forskjell. Ulempen med A4, er at det er et lite format. Å sitte med A4-utskriften i hånden er en ting, å ha den i glass og ramme på veggen, er noe ganske annet. Da er det ikke sikkert at fotografiet kommer til sin rett. Derfor kan det være smart å vurdere en A3-skriver. Da blir papiret dobbelt så stort, og kvaliteten kan bli enda bedre enn på A4. Faktisk har mange av A3-skriverne samme type blekk som brukes i de mye dyrere storformatskriverne – A0 og større – at man kan få finere fargekvalitet og forbedret holdbarhet. Og for den viderekomne amatør som planlegger å henge de beste bildene på veggen, behøver ikke en A3-skriver være så mye dyrere enn en A4-skriver.

Mer for pengene
De to fotoskriverne i denne testen er begge laget for å gi amatører og viderekomne skikkelig proff bildekvalitet i A3+-format. God fargestyring, stort spekter av ulike blekkfarger og tilpasning til mange ulike papirmedier i A3-format, gjør disse til meget fleksible og attraktive alternativer til en A4-skriver. Med bildekvaliteten fra storformat, men til en brøkdel av prisen.

A3+
Skriverne i testen har det meste felles. De er begge relativt kompakte, dedikerte fotoskrivere som skriver ut på alskens papirkvaliteter opp til A3+, som er 33 x 48 cm. Kantløst, hvis man ikke vil ha hvit kant på utskriftene. Likevel er det enkelte ting som skiller. HPs nye Photosmart Pro B8850, som er basert på den mer påkostede B9180, har innebygget fargekalibrering av skriveren.

Akkurat det har ikke Epsons Stylus Photo R2880, som er arvtageren til den meget gode Epson R2400. Men Epson-skriveren har 9 blekkpatroner mot HP-ens 8, men dessverre ikke samtidig. De to sorte blekkpatronene må byttes når man velger sort-hvitt med enten matt eller blank papiroverflate.

På tross av dette, er det HP-skriveren som er rimeligst til 4600 kroner, mens Epson skal ha 7000 kroner for sin. Riktignok er R2880 drøyt 2000 kroner rimeligere enn Epson R2400 som den erstatter, men uten kalibrering og med magasin for bare 8 av 9 blekkpatroner, skal R2880 virkelig få brynt seg mot den langt rimeligere HP B8850.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Genial løsning

Fotoskriveren ligner nesten HPs B9180 på en prikk. Det er fordi B8850 er basert på B9180, og deler samme teknikk og chassis, men denne er uten ethernett-tilkobling, tegnrute med info og muligheten til å klemme inn 1,3 mm tykk papirkvalitet. Her får du plass til maks 0,7 mm. Resten er det samme, stor frontkassett med plass til opptil 200 ark i A3-format, arkmating bak for tykkere papir, og det mest geniale: kalibrering.

Kalibrering
På B8850 kalibrerer man første gang man setter opp skriveren, for å optimalisere fargegjengivelsen. Prosessen kan ta mellom 15 og 30 minutter, er vår erfaring. Senere kalibrerer man når man bytter en av de 28 ml store patronene med pigmentert blekk. Eller når programvaren forteller at kalibrering er nødvendig. Når man legger kalibreringsarkene i skuffen, starter man kalibreringsprosessen i programvaren. Da leser en innebygget sensor av resultatet fra de åtte fargene som skrives på papiret av skriveren, akkurat som en skanner, og korrigerer for avvik.

200 års holdbarhet
Blekkpatronene bruker HPs Vivera-blekkteknologi, som skal gi en holdbarhet på mer enn 200 år på tilpasset papir, ifølge Wilhelm Research. De åtte fargene fordeles via fire skrivehoder som sitter på sleden inni skriveren. Skrivehodene har 1056 dyser, og en oppløsning på 4800 x 1200 punkter per tomme. De 8 blekkpatronene er fordelt på to sorte, en for matt og en for halvblankt og blankt papir, lys grå, cyan, magenta, gul, lys magenta og lys cyan.

Når man installerer programvaren HP Printer Utility, dukker det også opp en plug-in for Photoshop-brukere, som gir direkte tilgang til utskriftsparametere fra Photoshop 7, CS eller CS2. Der velger man kalibreringer og ICC-profler (fargeprofiler), papirtyper og størrelser. Skriveren kan skrive ut kantløst opp til A3+-størrelse, opptil 330 x 482 mm, og man kan legge til andre papirtyper og ICC-profiler i programvaren. Denne funksjonaliteten er integrert i Adobe Photoshop CS3 og CS4.

Fargekvalitet
Ingen av disse to skriverne er lynraske. Vår standard testplansje i A3 tok 7 minutter og 30 sekunder å skrive ut i høyeste fargekvalitet. Men så er egentlig hastighet ikke like viktig for alle. Arkmatingen på B8850 er forbedret og kassetten og arkmaterne på B8850 er av mye høyere kvalitet enn vi er vant med fra HP-skrivere.Den selvkalibrerende skriveren leverer noe av den beste utskriftskvaliteten vi har sett på fargeutskrifter. I hvert fall den beste til prisen. Landskapsbilder dufter nesten av sjø og grønne vekster. Man kan nesten kan høre fuglekvitter i det fjerne, og hudtoner er nesten perfekt gjengitt på HPs eget semimatte papir. På blankt papir forsterkes primærfargene lite grann, men da kan overmetting som ser ut som bronsering av de mørkeste feltene bli synlig på papiret.

Sort-hvitt
Mens farge- og kontrastgraderingene på testutskriftene er noe av det beste vi har sett i denne prisklassen, har ikke sort-hvitt den samme hakeslipp-faktoren. Bevares, det er meget bra, men HP-skriveren leverer ikke optimal S/HV-kvalitet selv om den kalibrerer seg selv. Den mangler litt på oppløsningen og detaljgjengivelsen, ikke bare sammenlignet med Epson R1900 eller R2880, men også sammenlignet med utskriftene fra HPs egen B9180.Hvis man velger å skrive ut kun med sort og grått, blir resultatet bedre, og da er B8850 nesten på høyde med sort-hvitt fra Epson R2880. Da øker kontrasten i mellomtoner, og bildet ser skarpere ut med flere detaljer. Uten at det skjemmes av fargestikk.

Konklusjon
HP B8850 er en av de beste fotoskriverne for A3-media. Gunstig pris og høyt funksjonsnivå, kombinert med en fargekvalitet som ikke står tilbake for noe, gjør dette til et fenomenalt verktøy for en ambisiøs fotograf. Sort-hvitt-utskriftene er helt i toppklasse hvis fotografen tar over styringen og tilpasser utskriftene, og med de store blekkpatronene og skriverens integrerte kalibrering, er det mulig å arbeide effektivt og få høy fotokvalitet, selv om skriveren ikke er noen racer på utskrifter i full størrelse. HP B8850 er et veldig godt kjøp til prisen, og en av de beste skriverne med A3-format.

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Vi har lurt på når high-end-klassen skulle få sine første støydempende hodetelefoner. Det er selvsagt Bang & Olufsen som er først, og Beoplay H95 gir mersmak!
  Den nyeste iMac-en er den beste stasjonære Mac-en for mange, tross en ikke uvesentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mer enn en smart treningsklokke, den er også et pent armbåndsur.
  JBL melder seg inn i ANC-hodetelefonenes toppklasse med en hodetelefon som er artig å lytte til og fjerner støyen effektivt.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!
  Asus har rykket helt opp i high-end-klassen med en tungvektsmobil som kan konkurrere på lik linje med de beste på markedet. Er dette Asus sitt øyeblikk?
  Her er testen av Canon EOS R5, det første kameraet med 8K-video. Et tveegget sverd, viser det seg.
  Acer ConceptD CP7 er en fantastisk skjerm på alle måter. Men det er ikke alle funksjoner du trenger.
  Elipsons Legacy-høyttalere både ser ut og låter dyrere enn de er. Hvis du bryr deg mer om nobel eksklusivitet enn tung rock.
  Mercedes EQC byr på en støysvak, silkemyk og ultra-komfortabel kjøreopplevelse. Det eneste som bryter stillheten, er det saftige lydanlegget fra Burmester!