: Pentax Optio W90

Grepsvennlig og billig

Optio gjør det meste bra og har ingen store svakheter. Og til en god pris.

Lyd & Bilde mener

Bra grep Unike funksjoner HD-filming
Ikke så støtsikker Små knapper

Støtsikkerheten strekker ikke helt til, og vanndybden er ikke så imponerende selv om det ærlig talt rekker for de fleste. Kameraets avlange format er faktisk å foretrekke fremfor de andres mer kvadratiske, da man får et godt grep. Bak luken på siden sitter USB-kontakten samt HDMI for tilkobling til HD-tv. På undersiden setter man inn SD-kortet samt batteriet som holder til 205 bilder. Som tilbehør finnes et undervannshus som klarer ned til 60 meters dybde, samt en vanntett fjernkontroll for trådløs fotografering. Karabinkroken som følger med er praktisk både ved klatring og båtliv. Kameraet kommer i svart eller grønt.

Brukervennlighet
Optios unike funksjon er det digitale mikroskopet der man kombinerer makrofotografering, zoom og tre LED-lamper som lyser opp motiver som ellers ville ligget i skyggen. Ansiktsgjenkjenning kan holde styr på 32 ansikter, inkludert kjæledyr. Ellers finner vi ikke så mange unike sceneinnstillinger blant de 21 man kan velge mellom. Derimot er funksjonen delbilde interessant, da man kan registrere et bilde som referanse når man tar andre bilder. Perfekt for å få samme komposisjon i en serie bilder. Man kan legge på effekter på bildene, og det finnes redigeringsfunksjoner for filmene.

Som med alle andre kameraer er knappene veldig små og sitter vel tett. Zoominnstillingen er ufølsom og kan ikke brukes når man filmer. Ellers er kameraet ganske lett å bruke. Det finnes snarveier og hurtigmenyer for de fleste vanlige innstillinger, og vi setter pris på den programmerbare funksjonsknappen. Kameraet starter raskt, men det er en viss forsinkelse før man kan knipse neste bilde.

Bildekvaliteten
Bildebehandlingen gjør en god jobb med å fjerne støy når man går opp i lysfølsomhet, men det resulterer dessverre også i at man mister detaljgjengivelsen. Til tross for bra vidvinkel og blendertall, ble undervannsbildene bare middelmådige. Ved ekstreme lysforhold oppstår det også problemer med hvitbalansen. Men fargegjengivelsen er bra, og vi har ingen klager når det gjelder distorsjon. Vi likte også resultatet ved motlys og ekstreme nærbilder. Optio filmer i HD-oppløsning med 30 bilder i sekundet, og resultatet blir ikke så dumt.

Konklusjon
Det merkes at Pentax ikke er nybegynner på undervannskameraer, for W90 er både velkonstruert og bekvem å holde i. Det finnes dessuten praktisk tilbehør for de som vil gå videre med undervannsfoto. Brukervennligheten er god og man kan til og med filme i HD-oppløsning. Pentax er ikke det mest robuste kameraet, og har ikke de heftigste funksjonene, men det tar som oftest gode bilder. Til denne rimelige prisen kan det ikke bli annet enn en kjøpsanbefaling.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Også i denne testen:

  Casio Exilim EX-G1

  Kul på utsiden

  Ekstrem design og lekre funksjoner er vel og bra, men bildekvaliteten henger dessverre ikke med i svingene.

  Fujifilm XP10

  Fargerikt mageplask

  Et solid kamera i glade fager til en god pris, men bildekvaliteten er like dårlig som vi hadde mistanke om.

  Olympus Mju Tough 8010

  Som en panservogn

  Mju Tough står imot alt, og skyter gode bilder, men det tar tid å lade om.

  Panasonic DMC-FT2

  Ny tøffing

  Fjorårets vinner er tilbake, og er mer robust, smartere og raskere enn noensinne.

  Samsung WP10

  Vanntett til lavpris

  Hvis de eneste kravene er lav pris og at kameraet er vanntett, gjør WP10 jobben.

  Les også

  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.