SUPERTILBUD PÅ LYD & BILDE. 30% RABATT DENNE UKEN! SE TILBUDET HER!

: Kameraene for eventyrferien

Kameraene for eventyrferien

For deg som skal snorkle, klatre i fjell eller kjøre på ski – her er kameraene som tåler vann, smuss og tøffe tak.

Lyd & Bilde mener

Solid Bra til YouTube Kule funksjoner
Halvdårlig bildekvalitet Bare 3 x zoom Dårlig bildestabilisering

Ferie er den perfekte anledning til å ta bilder. Men hvem vil risikere at kameraet blir vått i kanoen, at man mister det i bakken fra mountainsykkelen eller får masse sand i det på stranden? Heldigvis har utvalget av vanntette kameraer økt betydelig siden i fjor. Selv om man ikke har tenkt å svømme med kameraet, kan det være smart å ha et robust kamera med på tur. Ettersom kameraene er tette, får man heller ikke sand inn i dem, eller snø for den del hvis man tenker på vinterhalvåret. De fleste tåler også at man mister det i bakken fra betydelig høyde.

Men et robust kamera innebærer visse begrensninger. Zoomomfanget er ikke imponerende for disse kameraene, ettersom de ikke kan ha utskytbar optikk. Hvis det er viktig for deg, bør du heller se på undervannshus til vanlige kameraer i stedet. Man må også regne med å betale en hel del for selve beskyttelsen. Kameraene er derfor ikke like gode som vanlige kameraer i samme prisklasse.

Ikke til dykking
Man bør være bevisst på at selv om kameraet tåler ti meters dyp, innebærer ikke det at man får gode bilder med det når man dykker. På så dypt vann er det ganske enkelt for mørkt. Til dykking trenger man proffere utstyr og fremfor alt bedre belysning. Derimot kan det være praktisk at de klarer dypet hvis man skulle være så uheldig å miste kameraet når man snorkler eller kjører båt.

Fjorårets test av robuste kameraer kan du lese i kjøpeguiden.

TESTKRITERIER
Vi bestilte inn alle nye modeller på markedet, og fikk alle med unntak av Sony DSC-TX5 som ikke rakk frem i tide. Kameraene ble utsatt for en rekke vanskelige situasjoner som ofte gir tydelige feil. Undervannstesten ble gjort på tre desimeters dyp med god belysning – den anbefalte dybden for å få gode bilder med denne typen kameraer. Ettersom dette er enkle kompaktkameraer som skal kunne brukes i fart, lar vi som oftest scenemodusen stå for innstillingene, noe de tiltenkte kundene også trolig gjør. Bildene ble så gransket, og fikk vektede karakterer som utgjorde sluttvurderingen på bildekvalitet. Funksjoner og brukervennligheten ble også vurdert, og vi la ekstra stor vekt på konstruksjonskvaliteten. Sluttvurderingen er ikke en snittkarakter av delkarakterene, men en helhetsvurdering der vi også tar hensyn til pris.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Ny tøffing

Fjorårets vinner er tilbake, og er mer robust, smartere og raskere enn noensinne.

Lyd & Bilde mener

Tøff Høy bildekvalitet Utmerket automatikk
Små knapper Kjedelige sceneinnstillinger

I fjorårets test var Panasonics kamera på langt nær like tøft som Olympus’. I år har den ikke bare matchet den gamle modellen, men også innhentet den nye. Ikke bare like stort dypdykk og fallhøyde, men like høy oppløsning og nesten like bra zoom. Til tross for at også dette er i metall, blir det ikke like glatt, og grepet blir dermed bedre – spesielt dersom man bruker silikontrekket. Bak luken i bunnen skjuler det seg et SD-minnekort og et batteri som holder til 360 bilder. På siden sitter en multifunksjonskontakt og HDMI for tv-tilkobling. Kameraet kan fås i gult, lyseblått, oransje eller sølv.

Brukervennlighet
Sceneinnstillingene handler mye om ulike typer motiver i mørket, eller om å få personer til å se bedre ut, inkludert å gjøre dem slankere. Man kan til og med få hjelp til å komponere sammen bilder i panoramafotografier. Det kompletteres av et par stykker for artistiske fotografier, men er jevnt over ikke like imponerende som hos visse andre kameraer. Totalt finnes det 26 sceneinnstillinger å velge mellom. Mer uvanlig er det at man kan bruke mange av dem når man filmer. Man kan også zoome i filmmodus, noe som ikke er vanlig. Oppstart, fokusering og tid mellom bildene går relativt kjapt. Panasonic har gått i samme fella som alle de andre, og har for små knapper som sitter for tett. Dette er jo kameraer som skal brukes i ekstreme situasjoner – da må det ikke være for puslete. Derimot er det de eneste som lykkes med å få motivvalgsrattet vanntett – og det er faktisk praktisk! Både strand- og snøvalgene finnes også som hurtigvalg. Utløseren stikker opp og er riflet slik at man finner den med fingeren. Hurtigmenyen inneholder ikke alltid de innstillingene man vil endre på, men det er enkelt å gå inn i den vanlige menyen.

Bildekvaliteten
Ingen av de andre kameraene vant flere delmomenter enn Panasonic. Det har bra vidvinkel og har den mest lyssterke optikken av alle kameraene. Det er derfor ikke overraskende at det briljerer i mørke situasjoner med minimalt støy opp til 800 ISO. Også undervannsbildene ble meget bra. Fargegjengivelsen er utmerket, og vi har ingen større klager på hvitbalansen og fant nesten ikke kromatisk aberrasjon. Den eneste svakheten er skarpheten i full zoom. Filmmodusen er utmerket med HD-film i det effektive AVCHD Lite-formatet.

Konklusjon
Til tross for at Panasonic vant forrige test, har de ikke ligget på latsiden og har faktisk utbedret de fleste av klagemomentene våre. Denne modellen produserer betydelig bedre bilder i dårlig belysning og under vann. Som en velkommen bonus har det også blitt raskere og den allerede utmerkede filmmodusen har fått zoom. Man har til og med matchet den forrige mesteren når det gjelder robusthet. FT2 er et kamera som er lett å bruke for tøffe forhold og som lykkes i å ta bra bilder i de fleste situasjoner.

Kul på utsiden

Med den tøffe utformingen regner vi med at dette kameraet er rettet mot ungdommer og sportsutøvere. Kameraet kommer i rødt eller svart. Med sine 20 millimeter er kameraet tynnest i testen, noe som gjør at man lett får det ned i lommen. Man får likevel ganske godt grep på kameraet, og ringen rundt linsen gjør at man ikke legger fingeren i veien. Luken som skjuler minnekortet og USB-tilkoblingen åpnes med et ratt, og virker solid. Det eneste vi har å utsette, er at kameraet tar mikro SD-kort i stedet for vanlige SD-kort slik at man må bruke en adapter til datamaskinen.

Brukervennlighet
En praktisk funksjon er sceneinnstillingen YouTube der man spiller inn videoer i riktig format og oppløsning for filmtjenesten. Den medfølgende programvaren gjør det enkelt å laste opp videoene på nettet. Sceneinnstillingen Dynamic Photo er også kul. Den gjør at du for eksempel kan klippe ut et menneske fra motivet og sette det inn mot en annen bakgrunn. Som å ha Photoshop i kameraet – bare enklere. Andre finesser er ansikts- og smilegjenkjenning, samt en makeupfunksjon som jevner ut og gjør huden penere. Totalt finnes det 20 motivprogrammer.

Brukervennligheten er ok, men ikke fantastisk. Knappene er små og sitter tett. Har man store fingre eller forsøker å bruke det med hansker, vil man få problemer. Dette er jo tross alt et kamera man kan bruke i skibakken. Menyene er likevel ok, og det er bra at man selv kan velge hvilke innstillinger som skal vises i hurtigmenyen. Kameraet starter relativt raskt, og man kan umiddelbart knipse første bilde. Derimot må man vente litt mellom hvert bilde.

Bildekvaliteten
Hvitbalansen er godkjent og fargegjengivelsen er heller ikke så ille. Derimot oppstår det en del forvrengninger av bildene i vidvinkel. Ikke for at man får spesielt mye vidvinkel med middels imponerende 38 mm. Det gir problemer under vann, spesielt siden det pares med middelmådig ytelse i dårlig belysning. Over 400 ISO smelter detaljene ut og det oppstår støy i bildene. Optikken er dessuten ikke spesielt skarp. Motlys er imidlertid en ordentlig akilleshæl, og vi noterte mer brytningsfeil enn normalt. Filmene blir ok til bruk på nettet, men er dessverre ikke høyoppløste.

Konklusjon
EX-G1 er et stylet kamera for tøff bruk som oppfyller alle krav til et slikt kamera. Det er relativt lett å bruke, men knappene er vel små og sitter for tett. Dessverre virker det som om mesteparten av pengene gikk til det tøffe skallet, for kameraer på innsiden imponerer ikke. Halvdårlig vidvinkel og middels ytelse i dårlig belysning, gir dårlige undervannsbilder. På land ble vi heller ikke imponert av resultatet. Bildene er ganske enkelt ikke verdt prisen.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Fargerikt mageplask

XP10 ser lekker ut, og kan fås i svart, blått, grønt, rosa og sølv. Formatet er ganske bra, og man får et godt grep om det. Kameraet føles imidlertid litt plastaktig. Luken i bunnen som skjuler batteri, minnekort og USB-tilkobling, virker pålitelig. Derimot finnes det merkelig nok ingen HDMI-utgang, til tross for at det kan filme i HD-oppløsning. Støtsikkerheten er ikke spesielt imponerende. Det holder jo å miste det fra ansiktshøyde for å overskride én meter. Å kalle det støvsikkert, virker overflødig. Tåler det vann, klarer det nok å holde smuss ute også. Batteriet er heller ikke strålende, bare 165 bilder per lading.

Brukervennlighet
Det finnes 16 sceneinnstillinger å velge mellom. Auksjonsinnstillingen setter sammen fire bilder til et lavoppløst bilde som egner seg for auksjonssider som eBay og Blocket. En annen interessant funksjon er naturlig lys med blits. Den tar to raske bilder, med og uten blits, og så kan man velge det man liker best etterpå. Dessuten kan man merke av bilder og filmer til YouTube og Facebook. Når man kobler kameraet til datamaskinen lastes de automatisk opp med den medfølgende programvaren. Blant andre finesser merker vi oss ansiktsgjenkjenning. Utløserknappen ligger litt vel nedsenket, noe som gjør at man nesten må bytte grep for å kunne trykke den ordentlig ned. Litt verre er det med styrekorset, der man må bruke neglene ettersom det er nedsenket. Innstillingsmulighetene er begrensede, noe som gjør kameraet enkelt i bruk for amatøren. Den mer erfarne fotografen savner imidlertid muligheter for å påvirke resultatet. Kameraet er heller ikke spesielt raskt ved oppstart eller mellom eksponeringene.

Bildekvaliteten
Granskningen av bildekvaliteten ble en stor skuffelse. XP10 kom nesten alltid på sisteplass i alle delmomenter. Optikken er ikke spesielt skarp og gir kraftig forvrengning i den ikke spesielt imponerende vidvinkelen. Man finner alltid merkbare defekter i testbildene. Hvis det ikke er kromatisk aberrasjon, er det støy. Spesielt i dårlige lysforhold, noe som også ga dårlig resultat under vann. Der hadde det dessuten problemer med å fokusere. Bildestabiliseringen er elektronisk, noe som gir dårligere resultat enn optisk.

Konklusjon
XP10 ser lekker ut og prisen er bra. Men det at denne typen kameraer har blitt billigere, er ikke magi. De har ganske enkelt stappet dårligere kameraer inn i tøffe skall. Dette kameraet kom nesten gjennomgående på sisteplass i vurderingen av testbildene. Uskarphet, støy og dårlig resultat ved lav belysning samt problemer med å fokusere under vann. Menyene er riktignok enkle, men det går utover mulighetene til manuelle innstillinger. Knappene er dessuten vanskelige å bruke. Du får ganske enkelt det du betaler for.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Som en panservogn

Supertøffe Mju Touch 8000 var en av fjorårets favoritter. Nå er det tilbake med høyere oppløsning, mer zoom og endelig SD-minnekort. Ytterskallet av aluminium og de kraftige forseglingene gjør at det tåler mer enn noe annet kamera i testen. Det sies til og med å ha overlevd en omgang i vaskemaskinen. Vil man dykke med det, finnes det et undervannshus som klarer 40 meters dyp. Foruten de andre tøffe kravene, klarer det til og med 100 kilos trykk. I tillegg har det HDMI-utgang til tv-en. Bakdelen med metallskallet, er at det blir glatt i vann.

Brukervennlighet
En unik finesse som viser at de mener alvor når de påstår at dette er et eventyrkamera, er manometeret som registrerer hvilken dybde eller høyde bildet tas i. Portrettbildene får hjelp av ansiktsgjenkjenning med skyggejustering, samt den stadig mer vanlige innstillingen som jevner ut hud. Panoramainnstillingen er praktisk, men de ulike «magiske filtrene» er mer eller mindre fjollete fotografiske effekter. Totalt finnes det 19 innstillinger med gode beskrivelser, men det er uendelig med trykking som må til for å kunne velge mellom dem.Den forrige modellen hadde et praktisk ratt for å velge fotomodus, men det er ubegripelig nok blitt erstattet av knapper. Det innebærer at man må inn i menyene og velge hver gang, noe som gjør håndteringen tregere. Knappene er dessuten små og sitter for tett inntil styrekorset. Heldigvis har de beholdt den smarte kakkefunksjonen, så det holder å kakke på siden av kameraet for å gjøre mange av valgene når man har hansker på seg. Derimot er Tough fortsatt i tregeste laget, både når det gjelder oppstart og tid mellom bildene.

Bildekvaliteten
Vidvinkelen er meget bra, men den er ikke spesielt lyssterk. Til tross for dette tar kameraet gode bilder under vann, og klarer hyggelig nok opp til 800 ISO, selv om detaljene begynner å smelte ut. Med den nye sensoren får man dessuten mer støy enn tidligere. Kameraet klarer seg imidlertid bedre enn forrige utgave når det gjelder motlysbilder. Til tross for den doble bildestabilisatoren, er vil likevel ikke helt fornøyde med skarpheten. Jevnt over har steget opp til 14 megapiksler gitt et litt dårligere resultat. Det blir derimot plusspoeng for HD-filming i MPEG4-format.

Konklusjon
Mju Touch er fortsatt et ekstremt robust kamera, og vi liker den smarte kakkefunksjonen. Spesifikasjonene har blitt skrudd opp både når det gjelder zoom og oppløsning. Men noe har gått galt, og selv om bildekvaliteten fortsatt er bra, har det faktisk blitt dårligere enn 8000-modellen. Det er dessuten fortsatt tregt. Det har gått raskt fremover for mange av kameraene, men i Olympus’ tilfelle føles det derimot som om tiden har stått stille.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Grepsvennlig og billig

Støtsikkerheten strekker ikke helt til, og vanndybden er ikke så imponerende selv om det ærlig talt rekker for de fleste. Kameraets avlange format er faktisk å foretrekke fremfor de andres mer kvadratiske, da man får et godt grep. Bak luken på siden sitter USB-kontakten samt HDMI for tilkobling til HD-tv. På undersiden setter man inn SD-kortet samt batteriet som holder til 205 bilder. Som tilbehør finnes et undervannshus som klarer ned til 60 meters dybde, samt en vanntett fjernkontroll for trådløs fotografering. Karabinkroken som følger med er praktisk både ved klatring og båtliv. Kameraet kommer i svart eller grønt.

Brukervennlighet
Optios unike funksjon er det digitale mikroskopet der man kombinerer makrofotografering, zoom og tre LED-lamper som lyser opp motiver som ellers ville ligget i skyggen. Ansiktsgjenkjenning kan holde styr på 32 ansikter, inkludert kjæledyr. Ellers finner vi ikke så mange unike sceneinnstillinger blant de 21 man kan velge mellom. Derimot er funksjonen delbilde interessant, da man kan registrere et bilde som referanse når man tar andre bilder. Perfekt for å få samme komposisjon i en serie bilder. Man kan legge på effekter på bildene, og det finnes redigeringsfunksjoner for filmene.

Som med alle andre kameraer er knappene veldig små og sitter vel tett. Zoominnstillingen er ufølsom og kan ikke brukes når man filmer. Ellers er kameraet ganske lett å bruke. Det finnes snarveier og hurtigmenyer for de fleste vanlige innstillinger, og vi setter pris på den programmerbare funksjonsknappen. Kameraet starter raskt, men det er en viss forsinkelse før man kan knipse neste bilde.

Bildekvaliteten
Bildebehandlingen gjør en god jobb med å fjerne støy når man går opp i lysfølsomhet, men det resulterer dessverre også i at man mister detaljgjengivelsen. Til tross for bra vidvinkel og blendertall, ble undervannsbildene bare middelmådige. Ved ekstreme lysforhold oppstår det også problemer med hvitbalansen. Men fargegjengivelsen er bra, og vi har ingen klager når det gjelder distorsjon. Vi likte også resultatet ved motlys og ekstreme nærbilder. Optio filmer i HD-oppløsning med 30 bilder i sekundet, og resultatet blir ikke så dumt.

Konklusjon
Det merkes at Pentax ikke er nybegynner på undervannskameraer, for W90 er både velkonstruert og bekvem å holde i. Det finnes dessuten praktisk tilbehør for de som vil gå videre med undervannsfoto. Brukervennligheten er god og man kan til og med filme i HD-oppløsning. Pentax er ikke det mest robuste kameraet, og har ikke de heftigste funksjonene, men det tar som oftest gode bilder. Til denne rimelige prisen kan det ikke bli annet enn en kjøpsanbefaling.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Vanntett til lavpris

Det holder med å ta en titt på WP10 for å innse at dette er et enklere kamera for de som ikke stiller så store krav. Det bekreftes når man tar i kameraet. Konstruksjonskvaliteten føles bare sånn passe i forhold til de andre kameraene i testen. Ganske riktig er dette også det eneste kameraet som ikke tåler støt, og de øvrige spesifikasjonene er heller ikke imponerende. Den blanke plasten blir lett glatt, og vi kan derfor ikke anbefale det for eventyrreisen. Det er derimot bra at det finnes en HDMI-utgang slik at man kan koble den til en HD-tv. WP10 kan fås i flere glade farger.

Brukervennlighet
Det finnes 14 ulike sceneinnstillinger å velge mellom, men ingen av dem er spesielt spennende. Selvsagt har det også en automatisk sceneinnstilling som analyserer motivet og som selv velger passende innstilling. Som så mange andre har det funksjoner for å ta penere portrettbilder der huden jevnes ut. Man kan legge på ulike fotofiltre, samt et par visuelle effekter dersom man er fan av sånt. Ansiktsgjenkjenning har det selvsagt også. Ellers er det først og fremst muligheten til å lage fotoalbumer automatisk som gjør at det skiller seg ut. Også Samsungs kamera har små knapper, men her sitter de faktisk tilstrekkelig langt fra hverandre slik at det ikke blir noe stort problem. Menyene er tydelige og man kan gjøre de fleste nødvendige innstillinger. Kameraet har hurtigmenyer, men kun for blits, makro og selvutløser. Her hadde vi ønsket at det hadde vært mulig å komme lettere til ISO-innstillinger og hvitbalanse på en smidigere måte. Jevnt over er brukervennligheten ok for et slikt kamera. Det starter raskt, men man må vente en stund mellom hvert bilde.

Bildekvaliteten
Optikken har ikke vidvinkel, og man får merkbar distorsjon. Fargebalansen er ikke perfekt og hvitbalansen treffer ikke alltid blink. Bildene blir ofte støyete, og det blir spesielt tydelig når man begynner å gå opp i lysfølsomhet. Ved 800 ISO er støyreduseringen så aggressiv at detaljene smelter ut. Undervannsbildene ble ok, men kameraet hadde vanskeligheter med å fokusere. En positiv overraskelse var imidlertid at kameraet filmer HD-video i 30 bilder per sekund i H.264-format.

Konklusjon
Dette er et enkelt billigkamera hvis eneste utmerkede trekk er at det er vanntett. Funksjonene er ikke spesielt imponerende, og det samme kan man si om bildekvaliteten. Men det er for all del enkelt å bruke, og er ikke dårligere enn et gjennomsnittlig kompaktkamera. Det eneste som gjør at det skiller seg ut, er at det kan filme i HD-oppløsning og har HDMI-utgang. For de som av og til tar bilder på stranden, funker WP10 helt greit.
Proffenes råd om undervannsfoto

Les instruksjonsboken og bruk riktig scenemodus for undervannsfoto.
Pass på at optikken er så vidvinklet som mulig, gjerne med mulighet til forsatslinser.
Fotografer rett under overflaten og med så mye lys som mulig.
Slå av den innebygde blitsen, den vil kun lyse opp partiklene i vannet.
Kom så nær motivet som mulig, sjekk kameraets nærgrense.
Skaff deg riktig utstyr dersom du vil dykke med kameraet.

Mikael Eriksson og Anders Nygren på vattenbilder.com

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Marius


Siste artikler:

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

  Les også

  iPhone 12 Pro Max feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett hittil.
  De kompakte JBL L82 Classic, gir så mye moro for pengene, at vi utroper dem til best i klassen.
  BMWs første helelektriske SUV har alt man trenger, bortsett fra én ting.
  Sonys toppspekkede spillkonsoll leverer lynrask ytelse og sylskarp grafikk – skreddersydd for neste generasjons avanserte spill.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i heftig tvekamp.
  Denon har aldri laget en bedre surroundforsterker, enn jubileumsmodellen AVC-A110.
  Bytter du ut den gamle strømforsyningen med en ny, kan det hende du blir like overrasket som vi ble.
  En digital notatbok er en mye bedre idé enn det høres ut som. Særlig når den er så bra som reMarkable 2.
  For den som har råd, skal det godt gjøres å få bedre lyd fra digitalsamlingen eller strømmetjenester. De rike har det godt!
  Jabras største ørepropp-modell fyller ikke stort. Men den er fylt med gode løsninger.
  iPhone 12 er kanskje det beste kjøpet blant Apples fire nye iPhone-modeller.
  LG og Sonys nye toppmodeller er er propp fulle av finesser og ny teknologi. Men hvilken av disse 8K-TV-ene har den aller beste bildekvaliteten? La oss teste!
  Sony a7s III er mer videokamera enn stillbildekamera, og passer derfor ikke for alle fotografer.
  Om Hyundai Kona er litt traust i sporet, så er lyden fra musikkanlegget det stikk motsatte. Elbilen har også alt man kan forvente av moderne fasiliteter.
  De koster nesten det samme, og de henvender seg til samme målgruppe, nemlig de forbrukerne som gjerne vil ha en premium mobil uten å måtte robbe banken.
  Med en Huawei Watch GT2 Pro på armen, trenger du ikke bytte klokke etter trening. Den passer nemlig til de fleste antrekk.