Search
Generic filters

: HD-opplevelser i «designklær»

HD-opplevelser i "designklær"

HD-opplevelser fra et anlegg som i seg selv utstråler skjønnhet! Her er Pioneer og Sony med hvert sitt designanlegg for morgendagens film- og musikkopplevelser.

Lyd & Bilde mener

Luftige overtoner Bra bildekvalitet Trådløse bakhøyttalere
Dynamikk Subwoofer Fjernkontroll
5 x 100 W (3,5 ohm, 10 % THD)
Trådløse bakhøyttalere
Blu-ray-profil 2.0 (BD Live), 1080p/24
Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio
1 x HDMI ut, 2 x HDMI inn
Pris: 18 000 kr
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 18000 kr

Den som skal kjøpe et surroundanlegg i dag, gjør dumt i å velge noe annet enn et som enten har integrert Blu-ray-spiller eller som er kompatibelt med dette. Fra nå av er det nemlig HD-formatene som gjelder. Med merkbart bedre lyd og mye bedre bildekvalitet er filmopplevelsene nesten hypnotiserende. Musikkopplevelsene har også større potensial med HD, men det forutsetter at anlegget er i stand til å utnytte den ekstra dynamikken.

Her tester vi to lekre designanlegg, hvor budsjettet er brukt på å gjøre høyttalere små og anlegget så lekkert som mulig, for deretter å gjøre det beste ut av det lydmessig. Fordelen er at anleggene er meget lekre å se på, og de tar liten visuell plass i stua. Mange som i utgangspunktet ikke ønsker et surroundanlegg fordi de synes det ser vulgært ut, vil synes et designanlegg som disse er midt i blinken. Ulempen er at slike anlegg koster mer enn de gir igjen i form av ren lydkvalitet. Flott design er nemlig ikke gratis! Derfor har vi her søkt i prisleiet rundt 20 000 kroner, hvor det i skrivende stund kun finnes to anlegg på markedet med innebygget Blu-ray.

Det minimalistiske Sony BDV-IT1000 koster 18 000, og kan skilte med trådløse bakhøyttalere. Pioneer sitt bidrag heter LX01BD og er priset til 25 000 kroner. Hos Pioneer er senterkanalen integrert i hver av fronthøyttalerne, dermed trengs bare fire høyttalere i tillegg til subwoofer.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Spikertynne høyttalere

Det blir ikke stort lekrere enn dette. Syltynne høyttalere av aluminium og en lekker Blu-ray-receiver utgjør et forsvinnende lite anlegg som låter større enn det ser ut.

Lyd & Bilde mener

Luftige overtoner Bra bildekvalitet Trådløse bakhøyttalere
Dynamikk Subwoofer Fjernkontroll
 • 5 x 100 W (3,5 ohm, 10 % THD)
 • Trådløse bakhøyttalere
 • Blu-ray-profil 2.0 (BD Live), 1080p/24
 • Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio
 • 1 x HDMI ut, 2 x HDMI inn
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 18000 kr

Sonys dyreste Blu-ray-anlegg er et lekkert designanlegg med tannpirkertynne høyttalere av aluminium. For å oppnå mest mulig membranflate på disse tynne stengene, har hver høyttaler fått to mellomtoneelementer på 1,6 x 12 cm. Membranflaten av de to elementene tilsvarer omtrent den til ett sirkulært element på 3 tommer.

I dette anlegget benyttes trådløs lydoverføring til bakhøyttalerne. Det vil si, det er kabler, men disse er koblet til en ekstra forsterker som plasseres midt imellom disse høyttalerne. Denne får trådløs overføring fra hovedenheten foran. Dermed slipper man å dra lange kabler over rommet fra front til bak.

Anlegget har autokalibrering, som ved hjelp av den medfølgende målemikrofonen måler avstand til hver høyttaler og deres innbyrdes lydnivå, og prosessoren justerer deretter.

Anlegget i bruk
Positivt er det at man kan sette skjermmenyen til å snakke norsk, mens bruksanvisningen har svensk og dansk som nærmeste morsmål. Etter litt plunder med skrutrekker for å skru sammen høyttalerne og alt er koblet opp, er det enkelt å kalibrere det. Autokalibreringen går lynkjapt! Brukermessig er det likevel et par skavanker. Knappene på fjernkontrollen er små og uoversiktlig mange. Noen av dem har lilla skrift mot svart bakgrunn, som er vanskelig å se. Dessuten er slett ikke alt like intuitivt. Knappen ”Sound mode” er ikke knappen for å velge mellom stereo og surroundlyd. Det er derimot knappen ”Decoding mode”, som er gjemt bak et deksel. Innstillinger må også foregå ved hjelp av skjermmenyen på tv-en, for man ser ikke i tegnruta hva man holder på med.

Lydkvaliteten
Musikk i stereo gjengis med åpne og tydelige sangstemmer. Ordene kommer veldig tydelig frem, takket være et godt artikulert overtoneområde. Her skiller Sony seg ut fra mange andre småanlegg, og viser hvorfor dette anlegget koster litt ekstra. Det er imidlertid litt vel friskt i toppen, slik at s-er og andre harde konsonanter blir litt vel pågående. Det mangler også litt guffe i nedre mellomtone, slik at mannsstemmer blir vel slanke.

Bassområdet er satt altfor høyt av autokalibreringen. Det rumler i bunnen som en tørketrommel, ødeleggende for bassinstrumentene så vel som resten av lydbildet. Vi setter det ned til – 6 dB (minimum). Dette gjør bassen mye mer balansert og bringer frem detaljene fra bassinstrumentene, samtidig som hele lydbildet blir mer riktig.
Lydbildet er litt slankt dybdemessig, og instrumentene plasseres litt uryddig holografisk sett. Men til å være et designsystem med så syltynne høyttalere som her, overrasker det oss positivt.

Film og musikk i surround tatt opp i HD låter generelt fint. Dialoger er tydelige, og lydbildet er stort og åpent, takket være nokså god oppløsning i overtonene. Men mange HD-innspillinger har masse informasjon i bassen, som er problematisk for subwooferen. Både den og høyttalerne skurrer på de mest kravstore partiene, og det er tydelig at anlegget ikke takler dynamikken veldig bra. Det burde være mulig å spille litt høyere uten at det er noe problem. Men igjen, til designanlegg å være, ikke gærent. Close, but no cigar.

Bildekvalitet
Bildekvaliteten på Blu-ray er meget imponerende ved første øyekast. Det er skikkelig smell og trøkk i bildene, som er knivskarpe. På litt avstand og på en ikke for stor skjerm er det en blendende skarphet vi ser. Detaljene i skjeggstubber, hår, skog og gress er meget tydelige.

Går vi innpå bildet, ser vi imidlertid at det er litt pikselstøy, det er et litt hardt lys i ansikter. Konturene er veldig skarpe, som gir et glimrende skarphets- og dybdeinntrykk. Men duse sjatteringer på himmel, skyer og hav er noe grovsteget. For i det hele tatt å reagere på dette, må man sette spilleren opp mot en annen spiller på hver sin likt kalibrerte skjerm, og man må se forskjellene i sanntid. Det er nemlig ikke mye som skiller to Blu-ray-spillere fra hverandre.

På vanlig DVD ser vi imidlertid at spesielt ansikter ser litt flate ut. Det er litt få nyanser i hudfarger. Sony har en litt grov gråtoneskala i de mørke områdene, som gjør at det mangler litt på nyansene. Ellers må vi si at oppskaleringen av lavoppløste bilder til 1080p skjer problemfritt. Skarpe kanter i bildet, som fort kan se sagtannet ut, gjengis jevne og fine.

Smakfull designkino

Pioneer LX01BD er i prinsippet det samme som LX01 som vi testet i fjor, bare at BD-versjonen har Blu-ray-avspilling. Blank, svart overflate preger både elektronikk, subwoofer og de små høyttalerne. I stedet for en dedikert senterhøyttaler er denne kanalen integrert i fronthøyttalerne. Det er derfor fire og ikke fem høyttalere i pakka.

Elektronikken består av den lekre Blu-ray-spilleren BDP-LX08 og en liten utenbords prosessor som også fungerer som anleggets tegnrute. All forsterkerkraft og prosessering befinner seg i subwooferen. Fjernkontrollen har berøringspanel som fungerer i flere lag, og byggekvaliteten er solid. Hver av de bitte små satellitthøyttalerne har to elementer som peker i hver sin retning, for å gi et størst mulig lydbilde.

Anlegget i bruk
Bruksanvisningen er ikke på norsk, og det er heller ikke mulig å sette språket på skjermmenyen til skandinavisk. Likevel synes vi systemet er nokså oversiktlig og greit. Fjernkontrollen er ikke alltid like intuitiv, så bruk litt tid på å bli kjent med den. For eksempel: Hvis du skal slå av og på toneinnstillingene gjort av romkorreksjonssystemet (MCACC), er det en egen knapp for dette på fjernkontrollen. Du får ikke gjort dette i systemets hovedmeny. Hvis autokalibreringen er lynkjapp hos Sony, er den stikk motsatt hos Pioneer. Det tar over fire minutter, hvilket føles som en evighet. Men der hvor Sony kun korrigerer for avstand og lydnivå, justerer Pioneer i tillegg klangkarakteren individuelt for hver høyttaler.

Lydkvaliteten
Med CD i stereo og med tonekorreksjon (MCACC) aktivert, serverer Pioneer en god gjengivelse av sangstemmer. S-ene hos kvinnevokalene er mindre skarpe enn hos Sony, selv om de også her er litt overfokusert. Instrumenter som gitar og sangstemmer ligger ganske lyst og svever, mens bassgitaren ligger og ruver i bunnen av toneområdet. Det er også litt lite dybde i lydbildet. Når det gjelder bredden i lydbildet, er det lite å utsette på. Lyden strekker seg godt utover på sidene. Med toneinnstillingene fra MCACC deaktivert, blir diskanten mer dempet, noe som gjør s-er og lyse instrumenter rundere. Det blir kanskje litt i overkant dempet, men samtidig henger lydbildet bedre sammen enn med tonejusteringen aktivert. Litt endimensjonalt blir det, lydbildet folder seg ikke utover som det gjorde i stad. Skal du spille lavt, lønner det seg kanskje å aktivere MCACC. Med krevende klassisk musikk låter det best med tonekorreksjon. Fiolinene låter glatt og fint. Triangelet på venstre side klinger fint i toppen, samtidig som man sanser dets undertoner. Lydbildet er ganske tredimensjonalt og veloppløst. Det er ikke veldig mye futt i dypbassen. Slår man an en vaskeekte cello, vil den nok ha mer futt i undertonene enn en kontrabass som gjengis av denne suben. Alt i alt er dette likevel meget bra saker, tatt i betraktning at det er et komplett designanlegg til 25 000 kroner. Musikk og film med HD-lyd i surround låter litt mindre luftig hos Pioneer enn hos Sony. Det gjør at lydbildet blir noe mer kompakt i utstrekning. Men Pioneer tåler mer juling i bassen. De verste basspartiene i lydsporet gjengis med mer kontroll fra Pioneer enn fra Sony. Subwooferen er vesentlig kraftigere. Bassen er slankere hos Pioneer, men også mer naturlig. Et lydspor med mye dynamikk gjengis vesentlig bedre av Pioneer.

Bildekvalitet
Der hvor Sony har skikkelig smell og trøkk i bildene, er Pioneer mer moderat. Bildene kan først se mer duse ut hos Pioneer. Men går man tett innpå, ser man at bildene er jevnere og glattere enn hos Sony, som er litt grov og taggete. Pioneer har mer detaljer i skygger, og det er jevnere sjatteringer i skyer og sjø. Det er også mindre støy i bildene hos Pioneer. Fargegjengivelsen er varmere og litt mer tilbakeholden, hvor Sony er nesten ekstrem i sin fargelevering. Det er smak og behag, for de leverer begge meget bra HD-bilder. Men vi foretrekker Pioneers mer nyanserte gjengivelse.

På vanlig DVD er ansikter mer tredimensjonale hos Pioneer enn hos Sony. Hudfargene har flere nyanser av rødt/rosa, og det er en mykere og jevnere gjengivelse av skygger. Går man tett innpå bildet, ser man at imidlertid at oppskaleringen fra PAL til HD-bilder (1080p) er litt grovere hos Pioneer, slik at skarpe kanter blir litt sagtannet.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Marius


Siste artikler:

Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.
  De ser nydelige ut, men det er ikke bare det kosmetiske som er tiltalende med B&W 702 S2 Signature.
  Hvilken mobiltelefon har det beste kameraet? Dette vanskelige spørsmålet vil vi gjerne ha din hjelp til å besvare. Delta i avstemningen nedenfor.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!