Pioneer LX01BD

Smakfull designkino

Pioneer stiller til start med et lekkert, pianolakkert anlegg som lindrer den interiørbevisste kløen. Og med til dels glimrende lyd- og bildekvalitet er konkurrentene få.

Pioneer LX01BD er i prinsippet det samme som LX01 som vi testet i fjor, bare at BD-versjonen har Blu-ray-avspilling. Blank, svart overflate preger både elektronikk, subwoofer og de små høyttalerne. I stedet for en dedikert senterhøyttaler er denne kanalen integrert i fronthøyttalerne. Det er derfor fire og ikke fem høyttalere i pakka.

Elektronikken består av den lekre Blu-ray-spilleren BDP-LX08 og en liten utenbords prosessor som også fungerer som anleggets tegnrute. All forsterkerkraft og prosessering befinner seg i subwooferen. Fjernkontrollen har berøringspanel som fungerer i flere lag, og byggekvaliteten er solid. Hver av de bitte små satellitthøyttalerne har to elementer som peker i hver sin retning, for å gi et størst mulig lydbilde.

Anlegget i bruk
Bruksanvisningen er ikke på norsk, og det er heller ikke mulig å sette språket på skjermmenyen til skandinavisk. Likevel synes vi systemet er nokså oversiktlig og greit. Fjernkontrollen er ikke alltid like intuitiv, så bruk litt tid på å bli kjent med den. For eksempel: Hvis du skal slå av og på toneinnstillingene gjort av romkorreksjonssystemet (MCACC), er det en egen knapp for dette på fjernkontrollen. Du får ikke gjort dette i systemets hovedmeny. Hvis autokalibreringen er lynkjapp hos Sony, er den stikk motsatt hos Pioneer. Det tar over fire minutter, hvilket føles som en evighet. Men der hvor Sony kun korrigerer for avstand og lydnivå, justerer Pioneer i tillegg klangkarakteren individuelt for hver høyttaler.

Lydkvaliteten
Med CD i stereo og med tonekorreksjon (MCACC) aktivert, serverer Pioneer en god gjengivelse av sangstemmer. S-ene hos kvinnevokalene er mindre skarpe enn hos Sony, selv om de også her er litt overfokusert. Instrumenter som gitar og sangstemmer ligger ganske lyst og svever, mens bassgitaren ligger og ruver i bunnen av toneområdet. Det er også litt lite dybde i lydbildet. Når det gjelder bredden i lydbildet, er det lite å utsette på. Lyden strekker seg godt utover på sidene. Med toneinnstillingene fra MCACC deaktivert, blir diskanten mer dempet, noe som gjør s-er og lyse instrumenter rundere. Det blir kanskje litt i overkant dempet, men samtidig henger lydbildet bedre sammen enn med tonejusteringen aktivert. Litt endimensjonalt blir det, lydbildet folder seg ikke utover som det gjorde i stad. Skal du spille lavt, lønner det seg kanskje å aktivere MCACC. Med krevende klassisk musikk låter det best med tonekorreksjon. Fiolinene låter glatt og fint. Triangelet på venstre side klinger fint i toppen, samtidig som man sanser dets undertoner. Lydbildet er ganske tredimensjonalt og veloppløst. Det er ikke veldig mye futt i dypbassen. Slår man an en vaskeekte cello, vil den nok ha mer futt i undertonene enn en kontrabass som gjengis av denne suben. Alt i alt er dette likevel meget bra saker, tatt i betraktning at det er et komplett designanlegg til 25 000 kroner. Musikk og film med HD-lyd i surround låter litt mindre luftig hos Pioneer enn hos Sony. Det gjør at lydbildet blir noe mer kompakt i utstrekning. Men Pioneer tåler mer juling i bassen. De verste basspartiene i lydsporet gjengis med mer kontroll fra Pioneer enn fra Sony. Subwooferen er vesentlig kraftigere. Bassen er slankere hos Pioneer, men også mer naturlig. Et lydspor med mye dynamikk gjengis vesentlig bedre av Pioneer.

Bildekvalitet
Der hvor Sony har skikkelig smell og trøkk i bildene, er Pioneer mer moderat. Bildene kan først se mer duse ut hos Pioneer. Men går man tett innpå, ser man at bildene er jevnere og glattere enn hos Sony, som er litt grov og taggete. Pioneer har mer detaljer i skygger, og det er jevnere sjatteringer i skyer og sjø. Det er også mindre støy i bildene hos Pioneer. Fargegjengivelsen er varmere og litt mer tilbakeholden, hvor Sony er nesten ekstrem i sin fargelevering. Det er smak og behag, for de leverer begge meget bra HD-bilder. Men vi foretrekker Pioneers mer nyanserte gjengivelse.

På vanlig DVD er ansikter mer tredimensjonale hos Pioneer enn hos Sony. Hudfargene har flere nyanser av rødt/rosa, og det er en mykere og jevnere gjengivelse av skygger. Går man tett innpå bildet, ser man at imidlertid at oppskaleringen fra PAL til HD-bilder (1080p) er litt grovere hos Pioneer, slik at skarpe kanter blir litt sagtannet.

Les alle artikler i 1 måned for 49 kr

Få tilgang alle +artikler samt hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent?

Også i denne testen:

Sony BDV-IT1000

Spikertynne høyttalere

Det blir ikke stort lekrere enn dette. Syltynne høyttalere av aluminium og en lekker Blu-ray-receiver utgjør et forsvinnende lite anlegg som låter større enn det ser ut.

Luftige overtoner Bra bildekvalitet Trådløse bakhøyttalere
Dynamikk Subwoofer Fjernkontroll

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Marius


Siste artikler:

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.