Search
Generic filters

Vi har prøvd iPadOS

Apples nye variant av iOS 13 til iPad gjør den mer lik en datamaskin

Apples mobiloperativsystem iOS har alltid passet bedre til nettbrett enn Android gjør. Men på mange områder er det tydelig at det primært er laget til telefoner. Bare se på hjemskjermen hvor 20-24 apper passer godt på en iPhone, men ser veldig tynt ut på en 12,9 tommers iPad. Nå har Apple derfor for første gang skilt iPadOS fra iOS.

Vi har tatt en titt på den offentlige betetestversjonen.

Hjemskjermen

Den mest åpenbare forskjellen er at man nå kan ha 6 x 5 apper i stedet for 5 x 4. Som både ser mer fornuftig ut og gjør det enklere å ha alle de viktigste appene på èn side. På hjemskjermen kan man også ha klokke og widgets til kalender, vær osv. liggende i stedet for å swipe til høyre for å hente dem fram. Mer lignende en datamaskin.

I tillegg får vi endelig Dark Mode, en mørk brukerflate som er mindre anstrengende for øynene, spesielt på kvelden. Den kan også spare deg litt batteritid på OLED-skjermer.

Dark Mode. (Foto: Lyd & Bilde)

Multitasking

Muligheten til å jobbe med flere apper og flere vinduer samtidig har fått en skikkelig overhaling. Blant annet på hvordan man ser sine aktive apper og hvordan man bytter mellom dem, samt at man kan ha alle sine yndlings-apper lett tilgjengelige. En stor nyhet er at apper kan ha flere dokumenter åpne samtidig, og at det er lett å finne og bytte mellom disse.

Enklere å bytte mellom apper og dokumenter. (Foto: Apple)

Apple Pencil og tekstredigering

Pennen har blitt raskere. Verktøypaletten er redesignet med nye verktøy og kan flyttes rundt eller minimeres. Nye bevegelser (gestures) gjør det lettere å skrive notater og ta skjermbilder.

Nye bevegelser gjør det også lettere å navigere i dokumenter, markere tekst og klippe og lime inn.

Nytt verktøypanel til pennen gjør arbeidet lettere. (Foto: Apple)

Filhåndtering

Files-appen begynner å endelig å bli skikkelig praktisk. Nå kan man koble til USB-disker og SD-kortlesere og faktisk se innholdet. Det gjør også at apper som Adobe Lightroom kan importere bilder direkte fra kameraet ditt.

Dessuten kan man koble seg til filservere med SMB. Og man kan dele mapper i iCloud og se forhåndsvisning av dokumenter.

Koble til servere eller eksterne disker. (Foto: Lyd & Bilde)

Safari

Apples nettleser har også blitt mer iPad-vennlig. Bl.a får man fullversjoner av nettsider i stedet for en mobiltilpasset versjon. Touch-betjeningen har blitt til tilpasset til nettsider som forventer en mus. Det gjør at web-apper som WordPress og Google Docs nå fungerer mye bedre i Safari på iPadOS.

Nettleseren kan nå også gruppere faner, og den har fått mange nye tastaturkommandoer og individuelle innstillinger for hver nettside. Dessuten kan den endre størrelsen på bilder for deg når du laster dem opp.

Sikkerhet

Den nye funksjonen Logg inn med Apple betyr at du slipper å holde styr på brukernavn og passord til forskjellige apper. Bare bruk Face ID eller Touch ID.

HomeKit

Overvåkningskameraer kan nå laste opp video til iCloud i stedet for til produsentenes abonnementstjenester, som i visse tilfeller har vist seg å ha dårlig sikkerhet.

Se deg omkring i San Francisco. (Foto: Lyd & Bilde)

Kart

Flere byer har begynt å få 3D-visning, slik at du kan se deg omkring. Det er litt uklart hvor lenge det er til større byer i Europa får funksjonen.

Mer som en datamaskin

Etter å ha levd med iPadOS i et par dager kan vi si at iPad’en begynner å føles litt mindre som en stor mobil og mer som en datamaskin. Ved å utnytte skjermen bedre og gjøre det lettere å håndtere tekst, administrere filer og tilkoble lagringsmedier har den blitt enklere å jobbe på. Denne artikkelen er dermed skrevet på en iPad med eksternt tastatur.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.
Med Motorola Razr 5G og Motorola Moto G9 Plus er kinesiske Lenovo klar med mobiler til både store og små lommebøker
Sony lanserer a7C, det minste fullformatkameraet.