TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Verdens billigste UHD-TV er bestilt!

Ventes med frakt fra USA.

Når jeg jobber på datamaskinen, sitter jeg som journalist med utallige arbeidsoppgaver åpne på én gang. Flere Word-dokumenter er åpne samtidig, ett hvor jeg skriver, ett med en mal jeg ser på, og ett med oversikt over produkter som skal bestilles og status på om hvorvidt de er på vei eller har ankommet.

I tillegg sitter jeg med flere nettsider oppe på én gang. Nyhetsaviser, teknoblogger, Twitter og innimellom også Facebook. Photoshop er også alltid oppe i bakgrunnen et sted.

Begrenset arbeidsstasjon
Min arbeidsstasjon er en MacBook Pro med 13-tommers skjerm. Ikke Retina. I tillegg har jeg en gammel 19-tommers LCD-monitor fra Dell, i forholdet 4:3. Oppløsningen er begrenset til 1280 x 1024 piksler, så jeg blir alltid fristet til å ha teksten så stor som mulig. Men den avlaster MacBook-skjermen greit. Men til bildebehandling suger den, da verken oppløsningen, kontrasten eller fargegjengivelsen er god nok. Men til surfing og tekstbehandling elsker jeg det faktum at den er i 4:3-format, da den viser en større del av et dokument enn en tilsvarende 16:9-skjerm.

Optimalt er det derimot ikke. Å kaste hodet fra skjerm til skjerm er slitsomt, og det er ikke optimalt å ha en dokumentmal oppe på en skjerm av en helt annen størrelse enn skjermen jeg skriver på. Malen må brukes for hele tiden å ha oversikt over omtrentlig antall ord en artikkel kommer på (for ordens skyld: hver artikkel vi skriver har en forhåndsbestemt lengde i antall tegn inkludert mellomrom).

Når oppløsningen er viktigst
Det jeg trenger er en større arbeidsflate. En større skjerm med større oppløsning. Da jeg hørte om verdens billigste TV med 4K Ultra HD-oppløsning ble jeg derfor overbegeistret (etter først å ha vært meget skeptisk, for som TV mistenker jeg at den suger hardt).

Seiki SE39UY04 er en 39-tommers TV, som neppe får utnyttet sine 3840 x 2160 piksler som TV med mindre man sitter en meter ifra. Men siden det er nettopp det man gjør med en datamonitor, er det ideelt. Og siden jeg først og fremst skal bruke den til tekstbehandling og nettsurfing er jeg ikke avhengig av en optimal fargebalanse eller all verdens kontrast. Det som kan bli et problem er at TV-en ikke viser 4K raskere enn 30 bilder i sekundet, som kan bli slitsomt å se på i lengden. For mitt vedkommende er det likevel oppløsning som gjelder! La gå, den må ikke være helt korka i fargegjengivelsen, da enkel bildebehandling også innimellom må gjøres. Det gjelder å finne ut av hvorvidt denne skjermen funker optimalt for meg!

Bestilling av skjerm
Seiki-TV-en er ikke tilgjengelig i Europa, men må bestilles fra USA. Så vidt jeg har klart å finne ut takler den europeisk spenning, inntil 240 volt, så den saken er grei. Ellers må jeg ha en spenningsomformer i tillegg. Problemet er at jeg ikke har funnet noen butikker som sender til Europa. Svaret ble å bestille fra Amazon.com, og videresende via JetCarrier. Her får man nemlig en amerikansk adresse Amazon kan bruke, deretter videresender JetCarrier til valgt adresse i Norge.

Pris, kostnader og tid
Da jeg skulle bestille den 21. januar kostet TV-en 599 dollar ny, eller rundt 3.600 kroner. Men jeg trenger ikke en helt strøken TV-skjerm, så jeg sjekket blant B-varer. Og ganske riktig, der fant jeg en som var oppgitt som helt strøken bortsett fra et par riper i ramma. Prisen ble 439 dollar, som klokket inn som ganske nøyaktig 3.000 kroner på min kontoutskrift. I ettertid ser jeg at TV-en er satt ned til 399.99(!) dollar helt ny, men pytt, pytt. Frakt er gratis innenfor USA, men frakt fra JetCarrier kommer i tillegg.

Finnes det noe mer irriterende enn å finne varen på tilbud rett etter man selv har bestilt…?
Finnes det noe mer irriterende enn å finne varen på tilbud rett etter man selv har bestilt…?

Den 23. januar fikk jeg beskjed om at varen var sendt. Den 27. januar fikk jeg mail fra JetCarrier om at pakken var mottatt og klar til videresending. Jeg måtte bare sende dem en kopi av faktura fra Amazon først. Et par dager etter fikk jeg fraktregningen, på hele 1.367 kroner. Men her er den glimrende biten: Dette inkluderer norsk merverdiavgift! Det vi dermed ikke komme noen ekstra regning fra tollvesenet når varen ankommer Norge. Jeg betalte fakturaen for to dager siden, jeg regner med pakken sendes ut i dag 5. eller i morgen 6. februar.

Status
TV-en har totalt kostet meg rundt 4.300 kroner. Pakken leveres med båt, så jeg regner med det fortsatt tar en god stund før jeg har den.

Når jeg har mottatt TV-en, får dere selvsagt lese om førsteinntrykket!

I mellomtiden har teknobloggen 9t5mac faktisk testet skjermen som nettopp en monitor til MacBook. De kom frem til at 30 bilder i sekundet faktisk ble et problem, så hadde jeg lest denne testen i forkant hadde jeg kanskje ikke bestilt den. La gå. Kanskje jeg må ha den i Full HD-modus i stedet. Følg med!

Legg igjen en kommentar

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.