Ultra skarp, ultra dyr

Samsung er snart klar med sin elleville 85-tommers UHD-TV, og prisen blir stiv. Veldig stiv.

Etter årevis med prispress og skvisede marginer på flatskjermer, håper TV-produsentene at de kjempestore UHD-TVene skal være med å heve bunnlinjen. Ultra-HD skjermene har ikke bare høyere oppløsning enn vanlige TV-er, men også langt høyere pris.

P1000575r

Som et bevis på denne trenden har LG og Sony begge lansert hver sin 84″ UHD TV-er til rundt 130-180.000 kroner. Nå er Samsung på banen, og prislappen på deres nye 85-tommer er ikke noe for sarte sjeler den heller: Hele 40.000 euro, eller om lag 300.000 kroner, skal modellen koste når den kommer på markedet i april 2013. Det gjør Samsung-skjermen til en av verdens dyreste TV-er i kommersielt salg, bare slått av noen høyt bevingede Bang & Olufsen TV-er.

85S9000

Med en oppløsning på 3840 x 2160 piksler byr Samsung-skjermen på hele 8 millioner piksler, eller fire ganger så mye som en ordinær Full HD skjerm (1920 x 1080). Skjermen er kant-LED basert, med Samsungs egen Micro Dimming teknikk for best mulig kontrast og svartnivå.

S9 koster nesten det dobbelte av sine nærmeste Ultra-HD konkurrenter, og da får du en TV med 1″ større skjermdiagonal, som utvilsomt er fin å se på der den henger i sitt stilige rammeverk, eller Gallery Design som Samsung kaller det.

P1000583r P1000582r

Bilderammen inneholder også høyttalerne til TV-en, et treveis høyttalersystem på 120 watt.  innebygd Skype-kamera med mikrofon og bevegelsessensor er også på plass. Rammen har en skjult kanal for ledninger opp langs kanten, og TV-festet er hengslet slik at det er mulig å justere høyde og vinkel på skjermen.

Ikke for hvermannsen

Uansett hvordan man vrir og vender på det, er dette en kostbar TV, og kanskje er det ikke tilfeldig at Samsung har lagt lanseringen sin til Monaco. For som Samsungs egen representant bemerket: «De som har råd til en TV i denne prisklassen, blunker ikke av noen hundre tusen fra eller til».

Ganske riktig, etter å ha beundret båtene på kaia i Albert IIs fyrstedømme, blir 300.000 som en dråpe i havnebassenget å regne. Likevel, du kan faktisk kjøpe to LG 84-tommere for prisen av Samsungs 85-tommer. Det kan jo være kjekt med en TV ombord i yachten også?

Hvis du synes 85″ blir litt puslete, kommer Samsung også med en 110″ versjon til høsten. Prisen tør vi ikke tenke på.

Billigere storskjermer

P1000631r P1000608r

For oss vanlige lønnsmottakere er det mer interessant at Samsung også kommer med flere rimelige storskjermer i år. Utvalget av modeller fra 60″ og oppover utvides kraftig, og både 6000 og 8000-serien blir tilgjengelig i størrelser helt opp til 75 tommer. Da med vanlig Full HD-oppløsning, men også langt mer edruelige priser. Tør vi håpe på rundt 30.000 kroner for den rimeligste 75-tommeren i 6000-serien?

Les testen av Samsung 75ES9005: Storeslem fra Samsung

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Støtte for opptil 11.2 kanaler i kompakte kabinetter.
Hey, Google, nå kjører vi!
Den søteste elbilen blir mer praktisk.
Vi fikk se en rekke nye kraftige smarttelefoner, da Huawei i dag holdt virtuell pressekonferanse.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Prisgunstig fotoskriver for entusiaster.
De helt trådløse øreproppene Oppo Enco X har aktiv støyreduksjon. Lyden er det Dynaudio som står for.
Suksessforfatter Jo Nesbø slår pjaltene sammen med HBO for et kommende serieprosjekt.
Lekkede bilder viser kommende Galaxy S-modeller for første gang.
Gamle planer er funnet frem av skuffen og blir nå støvet av i en teaser på Twitter.
Ratched er en av Netflix' største suksesser noensinne.
Tidal gjør som Spotify: Med Tidal Connect blir det enklere å strømme musikken til kompatible høyttalere.
Standarden for fotoredigering, Photoshop, blir smartere med kunstig intelligens.
Med kun få dager igjen til sesongpremieren har Disney sluppet en ny teaser-trailer!
Denne uken kan du som abonnent spørre redaksjonen om hva du vil innen hodetelefoner. Vi svarer live!
Philips slipper 17 og 24 tommers dataskjerm med pekefunksjon. Den største 242B9TL har Full HD-oppløsning.
Når du gjerne skulle sett forskjellen på en elg og en hjort, trenger du en kikkert med zoom.