TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Ultra-HD trigger hjernen

En fersk undersøkelse gjort for Samsung indikerer at UHD gir "økt psykologisk effekt" og større visuell opplevelse.

forfatter
Publisert 08.12.15 - 15:15

TV-er med Ultra-HD oppløsning brer om seg som aldri før, og sjansen er stor for at den neste TV-en du kjøper vil ha UHD-oppløsning. Men har høy oppløsning egentlig noe å si for selve opplevelsen? Det er det mange som hevder, men nå er Samsung på banen for å dokumentere det en gang for alle. De har i samarbeid med Mindlab International studert hvordan Ultra HD påvirker kroppen og hjernen. Resultatet går ikke overraskende, klart i favør av UHD.

Nevropsykologisk undersøkelse
Undersøkelsen ble gjort på mennesker i alderen 18-65 år, som alle fikk elektroder festet rundt hodet og kontrollert med EEG (Elektroencefalografi), EDA (Ellektrodemal aktivitet) samt pulsmålere. Deltakerne ble så satt ned foran hver sin Samsung UHD-skjerm hvor de fikk se på materiale fra Netflix, samt opptak av fotball, i henholdsvis HD og UHD-kvalitet.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Samsung)

Resultatet fra målingene som ble gjort, indikerer at UHD er i stand til å engasjere oss mer enn HD greier å gjøre:

Testdeltagernes visuelle opplevelse var 62 prosent høyere når de så på fotball på en UHD TV. Dette innebærer at hjernen bruker mer av sin kapasitet til å bearbeide den visuelle informasjonen, noe som bidrar til en mer detaljrik opplevelse av hva som skjer på banen, hevdes det.
Deltagerne var også merkbart mer interesserte i materialet på UHD TV sammenlignet med HD TV. Når samme klipp ble vist for andre eller tredje gang, ble de som så på UHD mer dratt mot bildene enn de som så på HD (29 prosent forskjell).

Økt seeropplevelse
– Ultra High Definition TV er et stort fremskritt når det kommer til seeropplevelse, noe som nå bevises i studien som er gjennomført i samarbeid med Samsung. Det er utrolig hvordan tekniske fremskritt kan bidra til økende psykologiske effekter og endre hvordan vi opplever innhold og underholdning, sier nevropsykolog dr. David Lewis fra Mindlab International.

Hvem er Mindlab International?
Det kan være greit med litt kildekritikk når slike undersøkelser lanseres: Mindlab International er et kommersielt selskap som sysler med bl.a PR og markedsrelaterte aktiviteter, ingen uavhengig vitenskapelig stiftelse.

Uansett er det interessant å lese dokumentasjon på det vi allerede vet, nemlig at Ultra-HD er kommet for å bli, og at det under ideelle seerforhold (stor skjermstørrelse og gunstig sitteavstand) kan gi en betydelig økt seeropplevelse.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Vi tester den nye 2022-modellen av The Frame Årets versjon av Samsung The Frame ser enda mer malerisk ut, takket være en mattere skjermoverflate. Den kan også snus på høykant!
Nye QLED TV-er fra... Sharp? Sharp er tilbake i Norden og presenterer en ny Android TV-serie med QLED-teknologi og innebygd lyd fra Harman Kardon!
TCL lanserer 98-tommer til rekordpris Drømmer du om ordentlig kino hjemme? TCL slår et slag for de virkelig store TV-skjermene med 98C735.
LG avslører ny design-TV En potensiell utfordrer til Samsung The Frame?
Her er Star Wars TV-en The force is strong with this one...
Er dette Samsungs beste TV hittil? Oppfølgeren til en av fjorårets beste TV-er har nettopp gjestet testbenken! Samsung QN95B har fått en rekke forbedringer – men et par ting ergrer oss litt.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend