Ultra-HD trigger hjernen

En fersk undersøkelse gjort for Samsung indikerer at UHD gir "økt psykologisk effekt" og større visuell opplevelse.
Annonse
Annonse
forfatter

TV-er med Ultra-HD oppløsning brer om seg som aldri før, og sjansen er stor for at den neste TV-en du kjøper vil ha UHD-oppløsning. Men har høy oppløsning egentlig noe å si for selve opplevelsen? Det er det mange som hevder, men nå er Samsung på banen for å dokumentere det en gang for alle. De har i samarbeid med Mindlab International studert hvordan Ultra HD påvirker kroppen og hjernen. Resultatet går ikke overraskende, klart i favør av UHD.

Nevropsykologisk undersøkelse
Undersøkelsen ble gjort på mennesker i alderen 18-65 år, som alle fikk elektroder festet rundt hodet og kontrollert med EEG (Elektroencefalografi), EDA (Ellektrodemal aktivitet) samt pulsmålere. Deltakerne ble så satt ned foran hver sin Samsung UHD-skjerm hvor de fikk se på materiale fra Netflix, samt opptak av fotball, i henholdsvis HD og UHD-kvalitet.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Samsung)

Resultatet fra målingene som ble gjort, indikerer at UHD er i stand til å engasjere oss mer enn HD greier å gjøre:

Testdeltagernes visuelle opplevelse var 62 prosent høyere når de så på fotball på en UHD TV. Dette innebærer at hjernen bruker mer av sin kapasitet til å bearbeide den visuelle informasjonen, noe som bidrar til en mer detaljrik opplevelse av hva som skjer på banen, hevdes det.
Deltagerne var også merkbart mer interesserte i materialet på UHD TV sammenlignet med HD TV. Når samme klipp ble vist for andre eller tredje gang, ble de som så på UHD mer dratt mot bildene enn de som så på HD (29 prosent forskjell).

Økt seeropplevelse
– Ultra High Definition TV er et stort fremskritt når det kommer til seeropplevelse, noe som nå bevises i studien som er gjennomført i samarbeid med Samsung. Det er utrolig hvordan tekniske fremskritt kan bidra til økende psykologiske effekter og endre hvordan vi opplever innhold og underholdning, sier nevropsykolog dr. David Lewis fra Mindlab International.

Hvem er Mindlab International?
Det kan være greit med litt kildekritikk når slike undersøkelser lanseres: Mindlab International er et kommersielt selskap som sysler med bl.a PR og markedsrelaterte aktiviteter, ingen uavhengig vitenskapelig stiftelse.

Uansett er det interessant å lese dokumentasjon på det vi allerede vet, nemlig at Ultra-HD er kommet for å bli, og at det under ideelle seerforhold (stor skjermstørrelse og gunstig sitteavstand) kan gi en betydelig økt seeropplevelse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Annonse
Annonse

Les også

4K laserprojektorer har til nå vært fryktelig dyre, men det akter LG å gjøre noe med.
Laser gir kraftig lys i opptil 150 tommers størrelse
I Steens hjemmekino er det plass til alle byens innbyggere!
Ny oppdatering lar deg koble til to subwoofere i et Sonos hjemmekinoanlegg.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Strømmeforsterker som kan alt man ber om, og litt til.
Får økt rekkevidde og bedre plass
Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag innsettes USA 46. president, og amerikanerne, verden og den frie pressen, kan legge et fire år langt mareritt bak seg.
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Gjør klar for enda raskere trådløst internett! Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første ruter med Wi-Fi 6E.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
En gang var jakten på den beste lyden hobbyen til de fleste unge menn. Nå foretrekker de fleste å nyte musikk som bakgrunns-underholdning. De gamle dagene kommer aldri tilbake. Men nåtiden er likevel ikke så ulik fortiden.
Netflix har sikret seg Gal Gadots neste film.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter
Under CES 2021 viste Razer frem en gamingstol med utrullbar OLED-skjerm! Har den massasje også?
De mest eksklusive surroundprosessorene fra Lyngdorf og Steinway, nemlig MP-60 og P300, får endelig videokort av siste skrik. Blant annet 8K.