TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

TV-trender i Las Vegas

Stor, smart og stemmestyrt skal skjermen være.

forfatter
Publisert 11.01.12 - 19:06

CES-messen er definitivt preget av det overveldende antallet smartmobiler og nettbrett som kommer på markedet. Men i senter for opplevelsen ligger fortsatt TV-apparatet – den store skjermen man bruker når man vil ha store bilder med best mulig bildekvalitet.

I denne kategorien er det definitivt de nye OLED-skjermene fra Samsung og LG som er det aller «hotteste» man snakker om. De to skjermene er begge basert på organiske lysdioder, men bruker to litt ulike teknikker. Samsung bruker «ekte» farge-OLED der lysdiodene leverer både lyset og fargene til bildet, . LG har valgt en noe enklere teknikk med hvite OLED kombinert med et fargefilter. LG hevder at denne teknikken gir bedre levetid på panelet sammenlignet med farge-OLED hvor spesielt den blå fargen er vanskelig å bevare over lengre tid. Ingen av skjermene blir noen billig affære – rundt 60-70.000 kroner i første omgang. Så selv om OLED gjør sitt inntog vil den tradisjonelle og mer kosteffektive LED-LCD teknikken fortsatt være aktuell i flere år framover. Men en ting er sikkert – en slik TV vil vi ha!

Gigantskjermer

Trenden i år er at skjermen skal være STOR. Fra og med 2012 blir alt under 50 tommer for soveroms-TV å regne, i alle fall hvis vi skal tro bransjen, som satser på virkelig store størrelser i år. TV-produsentene viser en rekke modeller fra 60 via 75 og 80, helt opp til 84 tommer – og det er ikke prototyper og designstudier vi snakker om, men fysiske modeller som kommer på markedet i år.

LG viste frem denne 84 tommers LED toppmodellen med 4K (3840 x 2160) oppløsning. En stor fornøyelse å se på! Foreløpig er det dessverre liten tilgang til ekte 4K-materiale der ute, men i mellomtiden kan man glede seg over at LG-skjermen er i stand til å vise Full HD 1080p 3D gjennom passive briller. Prisen på UltraHD-modellen blir stiv – rundt 60.000 kroner.

Sharps nye storskjermer havner i et litt hyggeligere prissjikt. Den nye 80-tommers toppmodellen vil ligge på rundt 40.000 kroner (5500 dollar i USA) og noe lavere for 70-tommeren, som også er en stor TV! Til gjengjeld må man nøye seg med vanlig Full HD oppløsning.

Smart TV-ene har kanskje vært innovative, men også trege og med begrenset funksjonalitet sammenlignet med en laptop eller nettbrett. Dette ser nå ut til å bedre seg med inntoget av kraftigere TV-er med såkalte Dual Core prosessorer. Med større regnekraft om bord går alle operasjoner raskere, TV-en kan gjøre flere ting samtidig og får plass til mer avanserte finesser, som bevegelsessensorer og stemmestyrte kommandoer.

På CES-messen vises Samsungs nye 8-serien i opptil 75 tommers størrelse, men foreløpig er det kun opp til 65 tommer som er bekreftet kommer til Norge. Samsungs nye 8-serie kan skilte med en superslank ramme, Dual Core prosessor og innebygd stemmestyring. Samsung melder at modellen vil støtte norsk tale når den lanseres senere i 2012, men vi tipper den vil foretrekke bokmål fremfor kav trønderdialekt!

Samsung har også gjort det enklere å dele innhold som bilder og video mellom ulik enheter. For eksempel kan bildet fra en laptop eller nettbrett vises på skjermen, men nå blir det også mulig å vise bildet fra TV-en på de andre enhetene. På Samsungs 8-serie kan du også se forskjellige kanaler på TV og nettbrett/smarttelefon, men dette krever at programkortet sitter innebygd i TV-en (IDTV).

LGs toppserie 9600 får også Dual Core prosessor som gjør Smart TV funksjonene opptil fire ganger raskere. LG har lagt vekt på å gjøre smart-tjenestene mer oversiktlige gjennom å organisere dem i noe de kaller Home Dashboard, hvor apps og funksjoner kan kategoriseres. LG lanseres også en ny nye versjon av Magic Remote. Fjernkontrollen kan som før brukes til å peke og klikke på skjermen, men nå kan den også scrolle og utføre bevegelseskommandoer.

Bevegelsesstyring er en hot ny trend på CES-messen, tydelig inspirert av TV-spill som Nintendo Wii. Foruten å styre funksjoner som volum og kanalvelger kan bevegelsessensoren også benyttes til interaktive apps og spill, som i dette kutte frukt-spillet vist på LGs Smart TV!

Kommunikasjonen mellom TV, smartmobiler og nettbrett er en annen klar trend på CES-messen. Her kan man få tegnet sitt eget karikaturportrett via Samsungs nye smarttelefon, sendt trådløst til TV-skjermen.

 

 

 

 

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

4 Kommentarer
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Sylskarp 8K OLED fra LG Med alle kvalitetene vi kjenner fra OLED, kombinert med sylskarp 8K-oppløsning, er denne toppmodellen fra LG noe av det råeste vi har sett!
Glimrende OLED-TV Med knallsterk bildekvalitet og krystallklar lyd – rett ut av TV-skjermen – er Sony A80K en imponerende TV – tett på den dyrere A95K!
Beosound Theatre er Bang & Olufsens nye lydplanke B&Os hittil råeste lydplanke støtter 7.1.4 kanalers Dolby Atmos surroundlyd, og er skreddersydd for LGs OLED TV-er.
Sjekk TV-nyhetene fra Philips Toppmodellene OLED+937, OLED+907 og PM9507 lover gnistrende god bildekvalitet – med Ambilight-lys og lyd fra Bowers & Wilkins.
Skulpturen er en luksus-TV Hvis du har en sterk estetisk sans - og vanvittig mange penger til å finansiere den - kan C Seed N1 gi deg en "usynlig" 165-tommer i stua.
Vi tester Samsungs første OLED-TV Endelig har vi fått testet en av årets mest omdiskuterte og etterlengtede TV-er! Samsung S95B leverer svært imponerende bildekvalitet, men har også visse forbedringspunkter.
Følg Lyd & Bilde