Search
Generic filters

TV-trender i Las Vegas

Stor, smart og stemmestyrt skal skjermen være.

CES-messen er definitivt preget av det overveldende antallet smartmobiler og nettbrett som kommer på markedet. Men i senter for opplevelsen ligger fortsatt TV-apparatet – den store skjermen man bruker når man vil ha store bilder med best mulig bildekvalitet.

I denne kategorien er det definitivt de nye OLED-skjermene fra Samsung og LG som er det aller «hotteste» man snakker om. De to skjermene er begge basert på organiske lysdioder, men bruker to litt ulike teknikker. Samsung bruker «ekte» farge-OLED der lysdiodene leverer både lyset og fargene til bildet, . LG har valgt en noe enklere teknikk med hvite OLED kombinert med et fargefilter. LG hevder at denne teknikken gir bedre levetid på panelet sammenlignet med farge-OLED hvor spesielt den blå fargen er vanskelig å bevare over lengre tid. Ingen av skjermene blir noen billig affære – rundt 60-70.000 kroner i første omgang. Så selv om OLED gjør sitt inntog vil den tradisjonelle og mer kosteffektive LED-LCD teknikken fortsatt være aktuell i flere år framover. Men en ting er sikkert – en slik TV vil vi ha!

Gigantskjermer

Trenden i år er at skjermen skal være STOR. Fra og med 2012 blir alt under 50 tommer for soveroms-TV å regne, i alle fall hvis vi skal tro bransjen, som satser på virkelig store størrelser i år. TV-produsentene viser en rekke modeller fra 60 via 75 og 80, helt opp til 84 tommer – og det er ikke prototyper og designstudier vi snakker om, men fysiske modeller som kommer på markedet i år.

LG viste frem denne 84 tommers LED toppmodellen med 4K (3840 x 2160) oppløsning. En stor fornøyelse å se på! Foreløpig er det dessverre liten tilgang til ekte 4K-materiale der ute, men i mellomtiden kan man glede seg over at LG-skjermen er i stand til å vise Full HD 1080p 3D gjennom passive briller. Prisen på UltraHD-modellen blir stiv – rundt 60.000 kroner.

Sharps nye storskjermer havner i et litt hyggeligere prissjikt. Den nye 80-tommers toppmodellen vil ligge på rundt 40.000 kroner (5500 dollar i USA) og noe lavere for 70-tommeren, som også er en stor TV! Til gjengjeld må man nøye seg med vanlig Full HD oppløsning.

Smart TV-ene har kanskje vært innovative, men også trege og med begrenset funksjonalitet sammenlignet med en laptop eller nettbrett. Dette ser nå ut til å bedre seg med inntoget av kraftigere TV-er med såkalte Dual Core prosessorer. Med større regnekraft om bord går alle operasjoner raskere, TV-en kan gjøre flere ting samtidig og får plass til mer avanserte finesser, som bevegelsessensorer og stemmestyrte kommandoer.

På CES-messen vises Samsungs nye 8-serien i opptil 75 tommers størrelse, men foreløpig er det kun opp til 65 tommer som er bekreftet kommer til Norge. Samsungs nye 8-serie kan skilte med en superslank ramme, Dual Core prosessor og innebygd stemmestyring. Samsung melder at modellen vil støtte norsk tale når den lanseres senere i 2012, men vi tipper den vil foretrekke bokmål fremfor kav trønderdialekt!

Samsung har også gjort det enklere å dele innhold som bilder og video mellom ulik enheter. For eksempel kan bildet fra en laptop eller nettbrett vises på skjermen, men nå blir det også mulig å vise bildet fra TV-en på de andre enhetene. På Samsungs 8-serie kan du også se forskjellige kanaler på TV og nettbrett/smarttelefon, men dette krever at programkortet sitter innebygd i TV-en (IDTV).

LGs toppserie 9600 får også Dual Core prosessor som gjør Smart TV funksjonene opptil fire ganger raskere. LG har lagt vekt på å gjøre smart-tjenestene mer oversiktlige gjennom å organisere dem i noe de kaller Home Dashboard, hvor apps og funksjoner kan kategoriseres. LG lanseres også en ny nye versjon av Magic Remote. Fjernkontrollen kan som før brukes til å peke og klikke på skjermen, men nå kan den også scrolle og utføre bevegelseskommandoer.

Bevegelsesstyring er en hot ny trend på CES-messen, tydelig inspirert av TV-spill som Nintendo Wii. Foruten å styre funksjoner som volum og kanalvelger kan bevegelsessensoren også benyttes til interaktive apps og spill, som i dette kutte frukt-spillet vist på LGs Smart TV!

Kommunikasjonen mellom TV, smartmobiler og nettbrett er en annen klar trend på CES-messen. Her kan man få tegnet sitt eget karikaturportrett via Samsungs nye smarttelefon, sendt trådløst til TV-skjermen.

 

 

 

 

4 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Les også

Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.
Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.