Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Ting å passe på ved kjøp av ny TV

Planer om å investere i ny TV? Her er 5 tips.

Skrevet av / 04.03.10 - 09:29
Ting å passe på ved kjøp av ny TV

1. Kjøp riktig størrelse
Det første du bør bestemme er hvor stor skjermen skal være, og en typisk feil mange gjør er å kjøpe for liten TV. En moderne flatskjerm med HD-signaler gir så skarpt bilde at du fint kan sitte tett på skjermen selv om den er stor. Skjermstørrelse bør derfor velges ut fra avstanden mellom TV-en og der du sitter.

Anbefalt TV-størrelse (veiledende)

Seeravstand
Skjermstørrelse

0,5 – 1 meter
22-32 tommer

1 – 2 meter
32-37 tommer

2 – 3 meter
37-42 tommer

3 – 4 meter
42-46 tommer

4 – 5 meter
46-52 tommer

5 – 6 meter
52-60 tommer

6 meter +
60-65 tommer

2. Velg rett skjermtype
Hva skal skjermen brukes mest til? Vanlig TV-titting, spill eller filmkos på kveldstid? Det er lettere å finne rett flatskjerm når du vet dine egne behov. Hvis du ser mye TV i dagslys er en lyssterk LED LCD-skjerm for eksempel bedre egnet enn en plasmaskjerm, men med film på kveldstid er plasmaskjermene i sitt ess.

3. Bruk digitale signaler
En flatskjerm skal helst ha digitale bildesignaler, og jo flere videokilder du har, jo flere HDMI-innganger. 3 er minimum på en vanlig TV, og de mer velutstyrte skjermene har gjerne 4 eller 5 HDMI-innganger. Skal du bruke en ekstern lydplanke? Sørg for at TV-en kan tappe ut lydsignalet digitalt.

4. Har du mulighet for integrert digital-TV?
De fleste flatskjermene kommer nå med innebygd MPEG4-dekoder som er kompatibel med henholdsvis satellitt, kabel og bakkenett. Dette innebærer at programkortet kan stikkes rett i TV-en med en kortmodul (CAM), uten behov for separat mottakerboks. Noen av skjermene har også innebygd pause- og opptaksfunksjon. For at denne løsningen skal fungere må imidlertid TV-apparatet være godkjent av din leverandør. Enten du tar inn TV-signaler fra RiksTV, Canal Digital eller andre leverandører bør du derfor sjekke om de tilbyr en slik IDTV-løsning, og hvilke apparater de har godkjent.

5. Kjøp etter behov, ikke pris!
Når du først vet hvilken størrelse, skjermtype og hvilke tilkoblingsmuligheter du har behov for, blir det mye lettere å finne den riktige TV-en. Ellers gjelder ordtaket ”kvalitet foran kvantitet” like mye i TV-bransjen som i andre sammenhenger. Det lønner seg sjelden å kjøpe den største og billigste flatskjermen man kan finne.

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

Gir smartklokken deg den dataen du trenger?

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top