5 gode TV-tips

Planer om å investere i ny TV? Her er 5 tips.
Annonse
Annonse
forfatter

1. Kjøp riktig størrelse
Det første du bør bestemme er hvor stor skjermen skal være, og en typisk feil mange gjør er å kjøpe for liten TV. En moderne flatskjerm med HD-signaler gir så skarpt bilde at du fint kan sitte tett på skjermen selv om den er stor. Skjermstørrelse bør derfor velges ut fra avstanden mellom TV-en og der du sitter.

Anbefalt TV-størrelse (veiledende)

Seeravstand
Skjermstørrelse

0,5 – 1 meter
22-32 tommer

1 – 2 meter
32-37 tommer

2 – 3 meter
37-42 tommer

3 – 4 meter
42-46 tommer

4 – 5 meter
46-52 tommer

5 – 6 meter
52-60 tommer

6 meter +
60-65 tommer

2. Velg rett skjermtype
Hva skal skjermen brukes mest til? Vanlig TV-titting, spill eller filmkos på kveldstid? Det er lettere å finne rett flatskjerm når du vet dine egne behov. Hvis du ser mye TV i dagslys er en lyssterk LED LCD-skjerm for eksempel bedre egnet enn en plasmaskjerm, men med film på kveldstid er plasmaskjermene i sitt ess.

3. Bruk digitale signaler
En flatskjerm skal helst ha digitale bildesignaler, og jo flere videokilder du har, jo flere HDMI-innganger. 3 er minimum på en vanlig TV, og de mer velutstyrte skjermene har gjerne 4 eller 5 HDMI-innganger. Skal du bruke en ekstern lydplanke? Sørg for at TV-en kan tappe ut lydsignalet digitalt.

4. Har du mulighet for integrert digital-TV?
De fleste flatskjermene kommer nå med innebygd MPEG4-dekoder som er kompatibel med henholdsvis satellitt, kabel og bakkenett. Dette innebærer at programkortet kan stikkes rett i TV-en med en kortmodul (CAM), uten behov for separat mottakerboks. Noen av skjermene har også innebygd pause- og opptaksfunksjon. For at denne løsningen skal fungere må imidlertid TV-apparatet være godkjent av din leverandør. Enten du tar inn TV-signaler fra RiksTV, Canal Digital eller andre leverandører bør du derfor sjekke om de tilbyr en slik IDTV-løsning, og hvilke apparater de har godkjent.

5. Kjøp etter behov, ikke pris!
Når du først vet hvilken størrelse, skjermtype og hvilke tilkoblingsmuligheter du har behov for, blir det mye lettere å finne den riktige TV-en. Ellers gjelder ordtaket ”kvalitet foran kvantitet” like mye i TV-bransjen som i andre sammenhenger. Det lønner seg sjelden å kjøpe den største og billigste flatskjermen man kan finne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Annonse
Annonse

Les også

LG Display tilbyr flere nye OLED skjermstørrelser i 2021, deriblant en etterlengtet 42-tommer. Spørsmålet er hvilken av TV-produsentene som biter på først?
LG viser frem både små og store TV-er under CES 2021, men denne tar kaka.
TCL satser tungt på den nye MiniLED-teknologien, med flere modeller i planene for 2021.
LG har en rekke TV-nyheter på gang i år, deriblant et helt nytt OLED-panel!

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Samsungs nye trådløse ørepropper kommer med intelligent aktiv støyreduksjon.
Likt som i fjor kommer årets Samsung Galaxy S-serie i tre forskjellige utgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra.
Sonys enorme videovegg kommer nok ikke inn i stua med det første, men det kan godt hende du får se den i aksjon likevel!
Forsterker kampen mot Sonos, med Sound Bar 550.
Anvendelig 35mm for Sony fullformat
Eksternt grafikkort gir den kompakte bærbare ekstra krefter til spill både hjemme og ute.
Raskere grafikk, raskere CPU, raskere skjerm.
Earins nye øresnegler lover bedre bass og lydkvalitet enn konkurrentene.
Ny infotaimentskjerm dekker hele dasbordet
LG Display tilbyr flere nye OLED skjermstørrelser i 2021, deriblant en etterlengtet 42-tommer. Spørsmålet er hvilken av TV-produsentene som biter på først?
Skal utfordre Volkswagen og Skoda
HBO puster nytt liv i en av tidenes mest populære TV-serier.