Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Ting å passe på ved kjøp av ny TV

Planer om å investere i ny TV? Her er 5 tips.

1. Kjøp riktig størrelse
Det første du bør bestemme er hvor stor skjermen skal være, og en typisk feil mange gjør er å kjøpe for liten TV. En moderne flatskjerm med HD-signaler gir så skarpt bilde at du fint kan sitte tett på skjermen selv om den er stor. Skjermstørrelse bør derfor velges ut fra avstanden mellom TV-en og der du sitter.

Anbefalt TV-størrelse (veiledende)

Seeravstand
Skjermstørrelse

0,5 – 1 meter
22-32 tommer

1 – 2 meter
32-37 tommer

2 – 3 meter
37-42 tommer

3 – 4 meter
42-46 tommer

4 – 5 meter
46-52 tommer

Annonse

5 – 6 meter
52-60 tommer

6 meter +
60-65 tommer

2. Velg rett skjermtype
Hva skal skjermen brukes mest til? Vanlig TV-titting, spill eller filmkos på kveldstid? Det er lettere å finne rett flatskjerm når du vet dine egne behov. Hvis du ser mye TV i dagslys er en lyssterk LED LCD-skjerm for eksempel bedre egnet enn en plasmaskjerm, men med film på kveldstid er plasmaskjermene i sitt ess.

3. Bruk digitale signaler
En flatskjerm skal helst ha digitale bildesignaler, og jo flere videokilder du har, jo flere HDMI-innganger. 3 er minimum på en vanlig TV, og de mer velutstyrte skjermene har gjerne 4 eller 5 HDMI-innganger. Skal du bruke en ekstern lydplanke? Sørg for at TV-en kan tappe ut lydsignalet digitalt.

4. Har du mulighet for integrert digital-TV?
De fleste flatskjermene kommer nå med innebygd MPEG4-dekoder som er kompatibel med henholdsvis satellitt, kabel og bakkenett. Dette innebærer at programkortet kan stikkes rett i TV-en med en kortmodul (CAM), uten behov for separat mottakerboks. Noen av skjermene har også innebygd pause- og opptaksfunksjon. For at denne løsningen skal fungere må imidlertid TV-apparatet være godkjent av din leverandør. Enten du tar inn TV-signaler fra RiksTV, Canal Digital eller andre leverandører bør du derfor sjekke om de tilbyr en slik IDTV-løsning, og hvilke apparater de har godkjent.

5. Kjøp etter behov, ikke pris!
Når du først vet hvilken størrelse, skjermtype og hvilke tilkoblingsmuligheter du har behov for, blir det mye lettere å finne den riktige TV-en. Ellers gjelder ordtaket ”kvalitet foran kvantitet” like mye i TV-bransjen som i andre sammenhenger. Det lønner seg sjelden å kjøpe den største og billigste flatskjermen man kan finne.

forfatter
Skrevet av

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

1 Comment

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Redaksjonen anbefaler

Les også

Planer om å investere i ny TV? Her er 5 tips.

Planer om å investere i ny TV? Her er 5 tips.

Planer om å investere i ny TV? Her er 5 tips.

Planer om å investere i ny TV? Her er 5 tips.

Planer om å investere i ny TV? Her er 5 tips.

Planer om å investere i ny TV? Her er 5 tips.

Planer om å investere i ny TV? Her er 5 tips.

Planer om å investere i ny TV? Her er 5 tips.

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.