TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Tett på Sonys 2014 Bravia TV-er

Vi har fått se nærmere på årets 4K-TVer fra Sony!

forfatter
Publisert 30.04.14 - 15:53

Pinewood-at-night-_630

TV-året 2014 er for alvor over oss, og blant de heteste temaene er 4K baserte TV-skjermer, og ditto (mangelen på) 4K innhold. For mens de ultra-høyoppløste TV-ene etterhvert blir billigere og bredere tilgjengelig, er det påfallende lite på innholdssiden foreløpig.

Sist uke inviterte Sony den europeiske fagpressen til London og Pinewood Studios, åpenbart i håp om å spre litt optimisme rundt 4K, samt selvfølgelig å skape litt blest rundt sine kommende 4K TV-modeller i stilfulle omgivelser. Pinewood Studios har vært åsted for en rekke kritikerroste filmproduksjoner – blant annet har de fleste Bond-filmene blitt laget her. Vi fikk imidlertid ikke møte Daniel Craig, flørte med Bond-piker eller drikke martini denne gangen: Derimot fikk vi leke oss med mange av Sonys nye 4K produkter!

Når kommer 4K innholdet?
Sony er den produsenten som har satset mest på 4K formatet (også kalt Ultra HD) siden starten, og har en bred portefølje av produkter som støtter formatet, inkludert TV-er, projektorer, videokameraer, fotokameraer og nå også smartmobiler. De leverer produksjon- til projeksjonutstyr som støtter 4K, og ikke minst ferdige 4K spillefilmer fra Sony Pictures. Sony har også eksperimentert med opptak av konserter og teater i 4K, og kunngjorde nylig planer om å filme årets Fotball-VM i Brasil med 4K kameraer. Disse opptakene blir ikke kringkastet på vanlig måte, men vil muligens kunne ses i noen lokale kinosaler.

På forbrukersiden skjer det nemlig lite enda: Ingen TV-kanaler utenfor Japan sender i 4K enda, og så langt finnes det heller ikke noe fysisk format man kan kjøpe 4K filmer i. På tross av sitt medlemskap i BDA (Blu-ray Disc Association), kunne ikke Sony røpe noe mer om utviklingen av et potensielt 4K Blu-ray format.

Netflix 4K

Netflix 4K drar nytte av det svært effektive videokodeket HEVC, som åpner for video i 4K kvalitet med bare 15,6mbps bitrate. En 1080p Blu-ray film har til sammenligning en datastrøm på 20-25 mbps.

Nettopp derfor forventer mange at det blir Netflix og deres streamingplattform som vil bringe 4K til folket. Dramaserien House of Cards ble nylig gjort tilgjengelig i 4K-oppløsning, og Sony kjørte en live demo for de fremmøtte, på sin flunkende nye Bravia 85X9500 toppmodell. Og de fleste var enige om at dette ser meget lovende ut: Demonstrasjonen av Frank Underwood på baseballbanen var gnistrende skarp, med forbausende lite bildestøy, synlig komprimering eller begrenset fargedybde.

Alternativet kan være å lage 4K-innholdet sitt selv: Sony tilbyr nå både videokameraer og fotoapparater som støtter 4K-formatet. Film og fotografier kan vises direkte på en 4K TV.

Nye 4K TV-modeller
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sonys 4K-sortiment for 2014 er utvidet fra 2 til 3 serier. Toppserien X95 er helt ny, og bruker 4K bildepaneler i kombinasjon med bak-LED for overlegen kontrast og svartnivå. Den kommer kun i 85 tommer i Europa, men selges også i 65 tommers versjon i USA og Japan. Den populære X9005-serien videreføres i ny design, med forbedret lyd og bildekvalitet.

4K-modellene fra Sony innbefatter nå også den rimeligere X8005-serien, som har litt enklere design uten sidemonterte høyttalere, men skal likevel by på mye av bildekvaliteten fra toppmodellene. Sony er litt vage på hvorvidt denne serien bruker samme bildepanel som den dyrere X9005-serien, men offisielt sett er de like med unntak av mangelen på finessen Xtended Dynamic Range.

Forbedret lydkvalitet

Da vi testet fjorårsmodellen 65X9005A ga vi mye skryt til Sony for å ha tatt lydkvaliteten på alvor. I år hevder de å ha gjort flere grep for å klemme enda bedre lyd ut av TV-høyttalerne.


Utgangseffekten fra 65X9005B er den samme som 2013-modellen (65 watt), men signalbehandlingen er forbedret, ved at forsterkerdelen er flyttet til et separat kretskort. Høyttalerelementene er også oppgradert: I stedet for passive basselementer, er alle elementene nå aktive og fremovervendte, med forsterkede glassfibermembraner. Ut fra det vi fikk demonstrert i London, gir dette hørbare lydforbedringer, med blant annet bedre taleforståelse sammenlignet med X9005-modellen.

De rimeligere Full HD TV-ene i W95-serien må greie seg uten frontmonterte høyttalere, men også disse har en gjennomtenkt lydløsning. Høyttalersystemet kalles Long Duct – en lang, lydforsterkende kanal bak høyttalerelementet. 65-tommeren får et treveis system med ekstra basshøyttaler på baksiden.

Trådløs subwoofer
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Samtlige av årets Sony Bravia-TV-er (med unntak av budsjettserien R4) kan også suppleres med den trådløse subwooferen SWF-BR100. Ved tilkobling av subwoofer vil TV-en automatisk tilpasse lyden fra de innebygde høyttalerne (deriblant delefrekvens og forsinkelse) slik at man kan dra full nytte av det ekstra bassfundamentet fra subwooferen. Ut fra det vi kunne høre, spiller denne kombinasjonen (med 65X9005) fullt på høyde med de beste lydplankene og 2.1 anleggene.

Bildekvalitet
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lyden er som kjent halve opplevelsen, men bildekvaliteten er selvfølgelig det viktigste med en TV, noe Sony også er klar over. Bildeingeniørene hadde flydd inn fra Japan for å fortelle oss mer om årets generasjon i detalj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Årets modeller er som i fjor basert på fargeteknikken Triluminos, som gir TV-ene et større fargerom med ekstra nyanser. Sony hevder å  ha lyttet til kritikerne som mente teknikken ga overdreven fargemetning i noen tilfeller (spesielt i de røde fargespekteret som påvirket hudtoner negativt) og presenterer nå en mer edruelig versjon på 2014-modellene.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Toppmodellene i X9500/X9005B og W9005B-serien får også bildefinessen Xtended Dynamic Range, som kan minne om tradisjonell dynamisk kontrast, bare mer avansert: TV-en overvåker bildesignalet og fremhever kontrasten i mørke områder, samtidig som den forhindrer at lyse områder «brenner ut». Effekten blir at man får frem flere detaljer i både lyse og mørke scener. Teknikken virker lovende, men vi ser frem til å teste det nærmere under kontrollerte forhold.

Smooth Gradation er en annen finesse som nær samtlige av 2014-modellene kommer med. Denne funksjonen skal gi mer sømløst glidende overganger mellom ulike fargenyanser, og motvirker såkalt «color banding». 4K-modellene kommer også med Sonys eminente 4K X-reality Pro bildebehandling. Denne oppskalerer Full HD materiale til 4K oppløsning, men sørger også for å gjenskape tapte detaljer i bildet – en avansert prosess basert på en database med metadata og komprimeringsinformasjon fra eksisterende 2K og 4K-filmer.

One Flick Entertainment
Sony har selvfølgelig også søkt å forbedre sine smartfinesser på 2014-modellene. En ny fjernkontroll med pekeplate skal forenkle navigeringen og redusere antall knappetrykk. Sony kaller det One Flick Entertainment, hvor man enkelt drar fingeren over pekeflaten for å hoppe til neste kanal, Youtube-video, eller andre typer innhold. Ingeniørene fra Sony fortalte at de bevisst har unngått å bruke en pekefjernkontroll lik den LG og nå også Samsung tilbyr på sine TV: Musepekeren er ikke bestandig den raskeste og mest intuitive måten å styre TV-en på, mener de.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sosiale apper som Skype og Twitter er også integrert i de nye Bravia TV-ene. Dersom både du og kameraten din har en Sony TV, kan dere kommunisere og se på for eksempel fotballkamp sammen, med et Skype videovindu oppe i hjørnet. Moro når du vil se reaksjonen på scoringer eller andre hendelser? Sony-skjermene får tillegg en egen «football» knapp på fjernkontrollen, og trykker du på den, optimaliseres både bilde og lyd for fotballtittingen. Dette er en gimmick mer enn noe annet, men morsomt å vise til naboen.

Hvilken blir så de mest spennende modellene fra Sony i år? Det kan vi selvsagt ikke si sikkert før vi har testet dem på egen hånd, men noen TV-er blinker seg ut som ekstra interessante. Flaggskipet 85X9005 ser selvfølgelig lekker ut, men blir også svært kostbar (rundt 180.000 kroner). X9005-serien er derfor en mer sannsynlig kandidat, som også blir tilgjengelig i 79″ utgave i løpet av året. X8005 er kanskje den mest interessante for de som allerede eier svære hi-fi høyttalere. Og så skal vi heller ikke glemme de vanlige Full HD seriene W905B og W805B som også har fått nyte godt av Sonys mange bildeforbedringer, i en mer tilgjengelig prisklasse.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Vi tester den nye 2022-modellen av The Frame Årets versjon av Samsung The Frame ser enda mer malerisk ut, takket være en mattere skjermoverflate. Den kan også snus på høykant!
Nye QLED TV-er fra... Sharp? Sharp er tilbake i Norden og presenterer en ny Android TV-serie med QLED-teknologi og innebygd lyd fra Harman Kardon!
TCL lanserer 98-tommer til rekordpris Drømmer du om ordentlig kino hjemme? TCL slår et slag for de virkelig store TV-skjermene med 98C735.
LG avslører ny design-TV En potensiell utfordrer til Samsung The Frame?
Her er Star Wars TV-en The force is strong with this one...
Er dette Samsungs beste TV hittil? Oppfølgeren til en av fjorårets beste TV-er har nettopp gjestet testbenken! Samsung QN95B har fått en rekke forbedringer – men et par ting ergrer oss litt.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend