Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

TCL i Polen: Sniktitt på TCLs nye toppmodeller X955 og C955

TCL har imponert med sine prisgunstige LCD-skjermer, og nå er high-end modellene like rundt hjørnet.

Skrevet av / 01.12.23 - 12:00
TCL i Polen: Sniktitt på TCLs nye toppmodeller X955 og C955

Warszawa/Lyd & Bilde: TCL har i løpet av få år etablert seg som en sterk utfordrer på TV-markedet i Europa. Det gjelder ikke minst i Norden, hvor den kinesiske produsenten har blitt en populær leverandør av prisgunstige storskjermer.

TCL eies av den kinesiske panelfabrikken CSOT, men det mange ikke vet er at mye av produktutviklingen foregår i Europa, nærmere bestemt Polen.

Denne uken inviterte TCL europeisk presse til hovedstaden Warszawa, for en dyptgående presentasjon av TV-sortimentet for 2023/2024. Her fikk vi se nærmere på allerede lanserte modeller som P745, C805 (MQLED80) og C845, i tillegg til de kommende high-end modellene C955 og X955. Presentasjonen ble holdt av Marek Maciejewski, TCLs direktør for produktutvikling i Europa, sammen med Marcin Gerlach, prosjektleder for TCL i Polen.

P1030340 P1030285
<
>
2023/2024-sortimentet består av en rekke LCD-skjermer som går opp til 98 tommer. (Foto: Audun Hage)

Norden har blitt «storskjermsgale», Europa følger etter

TCL hadde først av alt noen interessante tall å komme med, og Marek Maciejewski kunne blant annet fortelle at hele 67% av TV-salget i Norden er på 55 tommer eller større, mot 40% i resten av Europa. Vi nordboere har altså lettere for å velge en større skjerm enn andre europeere. Til gjengjeld betaler vi en høyere snittpris, og beholder TV-en litt lengre før den skiftes ut. I Norden bytter man TV etter 9,4 år i snitt.

TCL poengterte også at TV-salget går i bølger, påvirket av nye teknologier og seervaner.  Strømmetjenester erstatter betal-TV, og reklamebaserte TV-strømmetjenester (også kjent som FAST – Free Ad-Supported Television) forventes å bli det neste store. Hvilken TV du velger, kan være med å avgjøre hvilket innhold du får tilgang til.

TCL anslår at det er solgt cirka 1,4 millioner TV-er i Norden i år, og hele 67% av disse er over 55 tommer. (Foto: Audun Hage)

Større og bedre LCD-skjermer

Nå for tiden er det mange som ønsker seg en større skjerm i stuen. LCD-skjermene blir stadig større, bedre og billigere – noe også TCL har vært en ivrig pådriver for. Dette så man ikke minst under årets Black Week-kampanjer, hvor prisen på en 98-tommers LCD-TV nådde under 20.000 kroner for første gang. Det var riktignok en budsjettmodell (TCL P745) med relativt begrenset kontrast, men TCL har også andre prisgunstige modeller (bl.a MQLED80/C805) med høyere ytelse. I løpet av vinteren kommer de nye high-end modellene C955 og X955 i handelen, som tar ytelsen til et nytt nivå.

Alle de nye modellene har 4K-oppløsning, og i motsetning til bl.a. Samsung virker ikke TCL til å ha særlig stor tro på 8K-formatet i fremtiden. Med Mareks egne ord skyldes dette: mangelen på innhold, manglende marked, og veldig høyt strømforbruk – fordi piksel-tettheten krever høyere lysstyrke.

Ifølge TCL gjør 8K liten forskjell på bildekvaliteten, med mindre skjermen er større enn 85″. Da kan det være en fordel å skalere opp til 8K, dersom seeravstanden er 3 meter eller lavere.

Derimot anser TCL at skjermfrekvensen(oppdateringshastigheten) er langt viktigere – derfor er alle 98-tommerne de lager minst 120 Hz eller mer (144Hz).

TCL eies av den kinesiske panelfabrikken CSOT(China Star Optoelectronics Technology), som har investert milliarder i produksjonskapasitet, og i fremtiden kan det bli aktuelt med avansert teknologi som bl.a. printede OLED-skjermer og MicroLED-skjermer – når prisen blir riktig, vel og merke!

I mellomtiden har TCL «klokkertro» på at LCD med QLED-teknikk og MiniLED-baklys er det som gir best ytelse for pengene, særlig når man vil gjengi kontrastrik HDR-video med masse lysstyrke og «punch» i fargenyansene.

Selv om markedet og innholdsprodusentene har begynt å fatte interessen for HDR, mener TCL at vi bare har sett begynnelsen enda: Produsentene og mastering-studioene er ennå konservative i forhold til å ta i bruk mulighetene som HDR gir. Marek og teamet hans har spilt inn egne videosekvenser med intens lysstyrke for å vise hvordan det kan gjøres:

Viste «nakne» LCD-skjermer med bare baklyset

For å oppnå masse lysstyrke og samtidig ivareta god kontrast, kreves det imidlertid veldig presis lyskontroll. Under presentasjonen i Warszawa hadde TCL satt opp en gruppe LCD-skjermer hvor selve LCD-matrisen var fjernet, slik at kun baklyset sto igjen. Oppsettet besto av alt fra enkle modeller med kun noen få lysdioder uten lokal dimming (P745), modeller med LED-baklys og lokal dimming (C745) – til høyavanserte toppmodeller med MiniLED og tusenvis av dimmingsoner (C805, C845, X955).

Demoen var ganske fascinerende, og viser at det fortsatt skjer mye utvikling innenfor MiniLED og LCD. Det var spesielt tydelig hvordan den beste modellen (flaggskipmodellen X955) hadde dramatisk høyere «oppløsning» på baklyset. Det er fortsatt et stykke igjen til OLED som kan kontrollere lyset for hver eneste piksel, men til gjengjeld er lysstyrken VESENTLIG høyere.

I videoen under kan du se Marek Maciejewski fra TCL forklare forskjellen på de ulike typene baklys i LCD-skjermene.

TCL X955: Mer enn 5000 dimmingsoner, og opptil 5000 nits!

TCL X95 (Foto: Audun Hage)

Den nye flaggskipmodellen X955 ble presentert tidligere i år, men her snakker vi i realiteten om en kommende 2024-modell, som kan komme i butikkene rundt årsskiftet. Den bruker en ny generasjon MiniLED-baklys, hvor det sitter hele seks lysdioder på hver brikke. Den kan ha over 5000 soner(5184 for å være nøyaktig), og lysstyrken er blendende sterk! X955 kan gå opptil 5000 nits, noe som ble bekreftet av målinger på stedet. Ut fra det vi fikk se i Warszawa, har skjermene også meget presis lokal dimming, med forsvinnende liten halo-effekt.

På lydsiden kan X955 skilte med en kraftig 4.2.2 / 160W Dolby Atmos høyttalerløsning fra Onkyo- samt Dolby Atmos, og skjermen har en slank design med smart kabelhåndtering.

TCL X955-serien blir tilgjengelig i 85″ og 98″ skjermstørrelser. 

Pris NOK
Modell
98X955 129990 kr
85X955 89990 kr

TCL C955

TCL C95 (Foto: Audun Hage)

Som et supplement til X95-serien presenterer TCL også den rimeligere C95-serien for 2023/2024, i et bredere utvalg av skjermstørrelser. Disse modellene bruker også MiniLED-teknologi, med noe lavere lysstyrke (2000 nits) og antall dimmingsoner (opptil 2000), med et Onkyo-lydsystem på 120 W.

TCL C95-serien vil være tilgjengelig i skjermstørrelsene 85″ og 98″.

Pris NOK
Modell
98C955 99990 kr
85C955 69990 kr

Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Her er Samsungs nye TV-modeller 2024: Full av AI-funksjoner

TCLs 163-tommer X11H demonstrert i Kina

Nå vet vi prisene på årets nye OLED-TV-er fra LG

Her er Sonys nye TV-modeller for 2024

Nå kan du gjøre et TV-kupp

TCL C855 går til 98 tommer

Her er TCL 115X955 MAX

Nå kan du se OLED-TV på flytur

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Gigant-TV klar for Norge

Se hva vi fant hos LG i Tyskland

Sniktitt på LGs nye OLED-modeller i Frankfurt

Lyd & Bilde
Scroll to Top