TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Sony og Samsung legger OLED på is

Dårlig lønnsomhet gjør at flere produsenter vil vente med OLED TV.

OLED har i mange år vært omtalt som fremtidens TV-teknologi. Vist på messer i mange år, og hyllet for sin grensesprengende bildekvalitet. Sent i fjor fikk vi se den første «ordentlige» OLED-TV-en til salgs, i form av koreanske LGs 55EA980W. En meget imponerende, bueformet TV med ekstrem bildekvalitet, som senere har blitt etterfulgt av den flate 55EA880W.

Men der stopper det. Stort sett alle de andre produsentene har bestemt seg for å legge OLED på is inntil videre, melder det japanske nettstedet Nikkei.

Panasonic utsetter sin masseproduksjon av OLED bildepaneler til 2016. Det samme gjelder Sony, som frem til i fjor hadde et samarbeid med Panasonic. Panasonic viste i 2013 frem en prototype på 4K OLED, fremstilt ved hjelp av avansert printing teknologi.

Samsung har skrinlagt sine planer om å starte nye OLED produksjonlinjer, og Samsung vil derfor ikke lansere noen nye OLED-TVer i år, meldes det. I stedet vil Samsung investere i produksjonen av små OLED-skjermer til nettbrett, mobiler og smartklokker.

sec_KN55S9CAF_005_Right2_black

Dårlig lønnsomhet
Det er høye produksjonskostnader og dårlig lønnsomhet (blant annet på grunn av høye feilrater) som setter en stopper for videre OLED-utvikling. I tillegg mener produsentene at det på nåværende tidspunkt ikke er høy nok etterspørsel i markedet til å forsvare videre utvikling og investeringer i OLED. I følge bransjeanalytikerne hos NDP Displaysearch, ble det solgt 4.000 OLED TV-er globalt i 2013, bare 1.6% av det som ble spådd i 2012.

Satser på LCD
I stedet vil produsentene satse på det kjente og kjære LCD formatet, som har fått nytt liv den siste tiden takket være paneler med høyere oppløsning (3840 x 2160, også kalt 4K/UltraHD). Sony, som for tiden har 20% markedsandel innen 4K LCD, håper at den veletablerte LCD-teknikken kombinert med høyere oppløsning skal hjelpe dem å få TV-divisjonen lønnsom igjen. Både Samsung og Panasonic satser tungt på 4K, med henholdsvis 3 og 2 modellserier viet til det nye formatet.

Kommentar
At OLED nok en gang ser ut til å få en forsinket introduksjon, er dårlige nyheter for entusiastene som søker den ultimate bildekvaliteten. Derimot er det gode nyheter for LG, som inntil videre ser ut til å få monopol på OLED-teknikken. Vår erfaring hittil er at dagens 4K LED-LCD-tver, tross høyere oppløsning, ikke når opp til kontrasten og svartnivået fra en ekte OLED TV.

Kilde: Nikkei

Legg igjen en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.