TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Sony og Samsung legger OLED på is

Dårlig lønnsomhet gjør at flere produsenter vil vente med OLED TV.

forfatter
Publisert 26.05.14 - 13:45

OLED har i mange år vært omtalt som fremtidens TV-teknologi. Vist på messer i mange år, og hyllet for sin grensesprengende bildekvalitet. Sent i fjor fikk vi se den første «ordentlige» OLED-TV-en til salgs, i form av koreanske LGs 55EA980W. En meget imponerende, bueformet TV med ekstrem bildekvalitet, som senere har blitt etterfulgt av den flate 55EA880W.

Men der stopper det. Stort sett alle de andre produsentene har bestemt seg for å legge OLED på is inntil videre, melder det japanske nettstedet Nikkei.

Panasonic utsetter sin masseproduksjon av OLED bildepaneler til 2016. Det samme gjelder Sony, som frem til i fjor hadde et samarbeid med Panasonic. Panasonic viste i 2013 frem en prototype på 4K OLED, fremstilt ved hjelp av avansert printing teknologi.

Samsung har skrinlagt sine planer om å starte nye OLED produksjonlinjer, og Samsung vil derfor ikke lansere noen nye OLED-TVer i år, meldes det. I stedet vil Samsung investere i produksjonen av små OLED-skjermer til nettbrett, mobiler og smartklokker.

sec_KN55S9CAF_005_Right2_black

Dårlig lønnsomhet
Det er høye produksjonskostnader og dårlig lønnsomhet (blant annet på grunn av høye feilrater) som setter en stopper for videre OLED-utvikling. I tillegg mener produsentene at det på nåværende tidspunkt ikke er høy nok etterspørsel i markedet til å forsvare videre utvikling og investeringer i OLED. I følge bransjeanalytikerne hos NDP Displaysearch, ble det solgt 4.000 OLED TV-er globalt i 2013, bare 1.6% av det som ble spådd i 2012.

Satser på LCD
I stedet vil produsentene satse på det kjente og kjære LCD formatet, som har fått nytt liv den siste tiden takket være paneler med høyere oppløsning (3840 x 2160, også kalt 4K/UltraHD). Sony, som for tiden har 20% markedsandel innen 4K LCD, håper at den veletablerte LCD-teknikken kombinert med høyere oppløsning skal hjelpe dem å få TV-divisjonen lønnsom igjen. Både Samsung og Panasonic satser tungt på 4K, med henholdsvis 3 og 2 modellserier viet til det nye formatet.

Kommentar
At OLED nok en gang ser ut til å få en forsinket introduksjon, er dårlige nyheter for entusiastene som søker den ultimate bildekvaliteten. Derimot er det gode nyheter for LG, som inntil videre ser ut til å få monopol på OLED-teknikken. Vår erfaring hittil er at dagens 4K LED-LCD-tver, tross høyere oppløsning, ikke når opp til kontrasten og svartnivået fra en ekte OLED TV.

Kilde: Nikkei

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Mesterklasse fra Panasonic Panasonics beste OLED-TV er tilbake i full vigør, og nå kan den endelig leveres i stort format! LZ2000E gir rett og slett en strålende bildeopplevelse.
Sylskarp 8K OLED fra LG Med alle kvalitetene vi kjenner fra OLED, kombinert med sylskarp 8K-oppløsning, er denne toppmodellen fra LG noe av det råeste vi har sett!
Glimrende OLED-TV Med knallsterk bildekvalitet og krystallklar lyd – rett ut av TV-skjermen – er Sony A80K en imponerende TV – tett på den dyrere A95K!
Beosound Theatre er Bang & Olufsens nye lydplanke B&Os hittil råeste lydplanke støtter 7.1.4 kanalers Dolby Atmos surroundlyd, og er skreddersydd for LGs OLED TV-er.
Sjekk TV-nyhetene fra Philips Toppmodellene OLED+937, OLED+907 og PM9507 lover gnistrende god bildekvalitet – med Ambilight-lys og lyd fra Bowers & Wilkins.
Skulpturen er en luksus-TV Hvis du har en sterk estetisk sans - og vanvittig mange penger til å finansiere den - kan C Seed N1 gi deg en "usynlig" 165-tommer i stua.
Følg Lyd & Bilde