Search
Generic filters

Slik får du Ultra-HD hjemme i stua

Samsung og Netflix tester UHD-streaming, mens Sony hinter om at en ny 4K videospiller kan være i anmarsj.

Messehallene i Las Vegas florerer av store og ultrahøyoppløste TV-er, og spørsmålet på alles lepper er: Når vi får anledning til å se et bredt utvalg av skikkelig 4K innhold hjemme i stua?

Det finnes det ikke noe fasitsvar på helt enda, men de store bransjeaktørene er tydelig motivert til å få på plass en løsning som kan gi oss glitrende UHD video så fort som mulig, og kanskje allerede i løpet av et års tid.

Netflix

Amerikanske  Netflix er allerede en etablert aktør i streamingmarkedet. Nå er de så smått i gang med betatesting av  videostreaming i UHD format, basert på den nye videokomprimeringstandarden HEVC (High Efficiency Video Coding/H.265) som støttes av Samsungs nye TVer. Den nye standarden skal være dobbelt så effektiv som dagens H.264/MPEG-4 standard og åpner for å strømme video i UHD oppløsning via internett.

Testingen er ennå på et tidlig stadium, og det er sparsomt med offisiell informasjon fra Netflix enda. Lyd & Bildes gravende journalist er på saken…

Sony med 4K distribusjon

Sony kunngjorde på sin pressekonferanse at også de jobber med et online distribusjonssystem for 4K via nettet. Det ble ikke sagt så mye som hva dette faktisk innebærer, men det er ikke usannsynlig at Sony vil lansere sin egen streamingbaserte 4K videospiller, slik amerikanske RED allerede har gjort. Kanskje kommer det i form av en ny Playstation 4?

Sonys nye toppsjef Kaz Hirai uttalte til nettstedet The Verge at han har større tro på at 4K-filmene vil komme gjennom en kontakt i veggen, enn fra en oppdatert Blu-ray standard.

I mellomtiden har Sony Pictures lansert et knippe Blu-ray filmer med tittelen Mastered in 4K. Dette er filmer som originalt er filmet produsert i 4K for kino, men nedskalert til Full HD for å være kompatible med dagens Blu-ray Disc format. Disse filmene skal i følge Sony være velegnet for igjen å oppskaleres på en 4K/UHD skjerm. Vi har selv sett resultatet på en Sony 84″ 4K TV på IFA-messen i fjor, og resultatet så lovende ut, men Sony Pictures har bare fem filmer klare så langt – The Amazing Spider-ManTotal Recall (2012)The Karate Kid (2010)Battle: Los Angeles, og The Other Guys — som alle hentes fra 4K mastere.

Enn så lenge har det vært stille fra Blu-ray Disc Association om hvorvidt en ny «UHD» BD-standard er på trappene.

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Les også

Fritt valg på lyseffekter og fire forskjellige opptaksmoduser.
Bang & Olufsen i gaming-samarbeid med e-sportsutøverne i Astralis. Vil ha gaming-headsett klar til våren.
Nettverks-bridger fra Japan lover oss et klokkerent musikksignal, slik at den tilkoblede DAC-en kan skinne ekstra.
Amazon-eide Ring har lansert Always Home Cam, som har en helt unik funksjon: Det er en flygende minidrone som patruljerer hjemmet ditt.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.