Flere veier til 4K:

Samsung og Netflix tester UHD-streaming, mens Sony hinter om at en ny 4K videospiller kan være i anmarsj.
Annonse
Annonse
forfatter

Messehallene i Las Vegas florerer av store og ultrahøyoppløste TV-er, og spørsmålet på alles lepper er: Når vi får anledning til å se et bredt utvalg av skikkelig 4K innhold hjemme i stua?

Det finnes det ikke noe fasitsvar på helt enda, men de store bransjeaktørene er tydelig motivert til å få på plass en løsning som kan gi oss glitrende UHD video så fort som mulig, og kanskje allerede i løpet av et års tid.

Netflix

Amerikanske  Netflix er allerede en etablert aktør i streamingmarkedet. Nå er de så smått i gang med betatesting av  videostreaming i UHD format, basert på den nye videokomprimeringstandarden HEVC (High Efficiency Video Coding/H.265) som støttes av Samsungs nye TVer. Den nye standarden skal være dobbelt så effektiv som dagens H.264/MPEG-4 standard og åpner for å strømme video i UHD oppløsning via internett.

Testingen er ennå på et tidlig stadium, og det er sparsomt med offisiell informasjon fra Netflix enda. Lyd & Bildes gravende journalist er på saken…

Sony med 4K distribusjon

Sony kunngjorde på sin pressekonferanse at også de jobber med et online distribusjonssystem for 4K via nettet. Det ble ikke sagt så mye som hva dette faktisk innebærer, men det er ikke usannsynlig at Sony vil lansere sin egen streamingbaserte 4K videospiller, slik amerikanske RED allerede har gjort. Kanskje kommer det i form av en ny Playstation 4?

Sonys nye toppsjef Kaz Hirai uttalte til nettstedet The Verge at han har større tro på at 4K-filmene vil komme gjennom en kontakt i veggen, enn fra en oppdatert Blu-ray standard.

I mellomtiden har Sony Pictures lansert et knippe Blu-ray filmer med tittelen Mastered in 4K. Dette er filmer som originalt er filmet produsert i 4K for kino, men nedskalert til Full HD for å være kompatible med dagens Blu-ray Disc format. Disse filmene skal i følge Sony være velegnet for igjen å oppskaleres på en 4K/UHD skjerm. Vi har selv sett resultatet på en Sony 84″ 4K TV på IFA-messen i fjor, og resultatet så lovende ut, men Sony Pictures har bare fem filmer klare så langt – The Amazing Spider-ManTotal Recall (2012)The Karate Kid (2010)Battle: Los Angeles, og The Other Guys — som alle hentes fra 4K mastere.

Enn så lenge har det vært stille fra Blu-ray Disc Association om hvorvidt en ny «UHD» BD-standard er på trappene.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Annonse
Annonse

Les også

Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.
Nettopp slått kloa i en PS5 eller Xbox Series X? Da kan det hende du vil ønske å oppgradere skjermen din også. Vi har testet de beste TV-ene til gaming!
LG og Sonys nye toppmodeller er er propp fulle av finesser og ny teknologi. Men hvilken av disse 8K-TV-ene har den aller beste bildekvaliteten? La oss teste!
Årets nye OLED-skjermer fra Philips får en rekke oppdateringer, inkludert en ny 77-tommer med Ambilight!
Samsung har utviklet en ny app som lar deg kalibrere TV-en selv ved hjelp av mobilen.
Sonys enorme videovegg kommer nok ikke inn i stua med det første, men det kan godt hende du får se den i aksjon likevel!
LG Display tilbyr flere nye OLED skjermstørrelser i 2021, deriblant en etterlengtet 42-tommer. Spørsmålet er hvilken av TV-produsentene som biter på først?

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Årets nye OLED-skjermer fra Philips får en rekke oppdateringer, inkludert en ny 77-tommer med Ambilight!
Samsung har utviklet en ny app som lar deg kalibrere TV-en selv ved hjelp av mobilen.
Sony a1 får ikke bare 8K-video og 50 Mp, det er gnistrende raskt også.
BMWs kommende elbil får kjørt seg på testbanen.
Cambridge Audio DacMagic 200M har MQA-dekoding og hodetelefonforsterker.
Mange må nå handle elektronikk på nett. Derfor har Elkjøp tredoblet kapasiteten på Live shopping.
OnePlus 9 blir en markant oppgradering i forhold til OnePlus 8, mens skjermene ikke forandrer seg så mye i forhold til i fjor.
Det krever ikke spesielle super-ører for å høre forskjell på hi-fi-utstyret. Enhver med en noenlunde normal hørsel kan få det til. Det handler kun om teknikk og litt øvelse.
Øretelefonene Nova H1 er laget for kvinner og andre som liker å pynte seg med øredobber.
Bitteliten sub med uante krefter.
En av tidenes mest populære Netflix-filmer får snart sin oppfølger (-e?).
De to kinesiske mobilprodusentene vil utvikle produkter i fellesskap fremover.