Panasonics 2015 TV-modeller klar for Europa

Under en pressekonferanse i Frankfurt mandag lanserte Panasonic årets nye TV-kolleksjon.

Skrevet av / 23.02.15 - 14:01
Panasonics 2015 TV-modeller klar for Europa

Panasonic er ikke lenger like stor som TV-produsent som i plasmaens glade dager. Nå for tiden fokuserer den japanske produsenten på mer lønnsomme produktkategorier som hvitevarer, personlig pleie og ikke minst avansert batteriteknologi i samarbeid med Tesla. Men de er fortsatt lidenskapelig opptatt av bildekvalitet: Fjorårets toppmodell TX-65AX900E markerte et etterlengtet comeback. Det er disse verdiene Panasonic ønsker å bygge videre på i 2015.

Satser på 4K
Det skjer først og fremst med lanseringen av hele 5 nye modellserier med 4K-oppløsning, med flaggskipet CX800 fra 40 til 65 tommer i spissen. Modellseriene inkluderer også CX750 fra 43 til 60 tommer, CX700 I 40-65 tommer, CX680 i 40-55 tommer) og budsjettserien CX400, også den fra 40 og opp til 65 tommers størrelse.

Men det stopper ikke der: Panasonic vil også introdusere egne modellserier med buet panel i år. Koreanske Samsung har fokusert mye på buede skjermer i året som gikk, og nå vil også Panasonic være med på moroa. De slipper tre buede 4K modellserier, herunder CR850, CR730 og CR430 i 55 og 65 tommers størrelse.

Selveste rosinen i pølsa, high-end modellen CX900, var det ganske «hysj hysj» om under messen i Frankfurt. Tradisjonen tro sparer Panasonic den «ordentlige» toppmodellen til høsten. Det er imidlertid verdt å merke seg at også «junior toppmodellene» i 800-serien har fått ganske interessante spesifikasjoner!

Bedre bildekvalitet med 4K Pro
Panasonic påberoper seg som vanlig fremskritt innen bildekvalitet. Deres mål er å reprodusere film «nøyaktig slik regissøren vil ha det». Den nye bildeprosessoren 4K Studio Master Pro står sentralt I dette, og skal sørge for uovertruffen bildebehandling. Bildechipen analyserer alt av videomateriale og oppskalerer det til 4K-oppløsning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toppmodellene CX800 og CR850 får i tillegg et ekstra avansert bildepanel med Wide Colour Phosphor teknikk. Et ekstra lyssterkt, men likevel energieffektivt LCD-panel med Local Dimming Pro, ekte LED baklys. Panasonic har også tatt i bruk et nytt fargefilter på skjermene, som har gjør det mulig å oppnå et bredere fargerom. Panasonic selv hevder det nye fargefilteret kan gjengi opptil 98% av Digital Cinema Initiative (DCI) fargerommet som er den profesjonelle standarden til kino. ( Det er viktig å understreke at dette krever at også videoinnholdet er kodet I samme standard)

Forbedret kontrast står også på menyen, både i form av såkalt lokal dimming med individuelle LED-grupper bak LCD-panelet. Panasonic har også økt lysstyrken betraktelig på CX800 og CR850-modellene med noe de kaller Super Bright Panel.

4K med High Dynamic Range
Hvis du synes det kan virke som Panasonic forbereder toppmodellene til å kunne gjengi videoinnhold med HDR (High Dynamic Range), så har du helt rett. HDR bruker en kombinasjon av økt lysstyrke og ekstra fargenyanser for å oppnå en mye større bildedynamikk enn før.

4K Pro-prosessoren skal i følge Panasonic selv støtte avspillingen av HDR-innhold “når de riktige standardene har blitt fastsatt”. Til å begynne med omfatter dette SMPTE sin åpne HDR-standard og UHD Alliance sin HDR standard. Disse er mer tilpasset dagens TV-er enn den mer ekstravagante Dolby Vision standarden, som krever enda mer lysstyrke. Hvorvidt årets Panasonic-modeller også vil støtte Dolby Vision HDR er foreløpig litt uklart. Men i og med at Panasonic har nær befatning med Hollywood og neste generasjons 4K Blu-ray format kan man anta at det er noe hold i ordene. Oppdatert 25. februar: Det er nå bekreftet at årets modeller ikke vil støtte Dolby Vision, da den krever ytterligere hardware og andre bildepaneler. Panasonic viste imidlertid en prototype med ekstremt høy lysstyrke.

Interessant nok har Panasonic også introdusert noe de kaller Dynamic Range Remaster på toppmodellene CX800 og CR850. Så det er grunn til å tro at de kan “trylle frem” litt ekstra dynamikk i eksisterende bildemateriale også, selv om det nødvendigvis ikke blir like korrekt.

Panasonic hadde også invitert Joris Evers fra Netflix opp på scenen for å bekrefte et tettere samarbeid i 2015. HDR gir et mer livaktig bilde, sier Joris Evers, som også understrekte at Netflix er unikt posisjonert til å kunne tilby 4K-innhold med HDR. Alle de nye Panasonic 4K-skjermene (med unntak av den billigste CX430) støtter også HEVC, med mulighet for Netflix-streaming i 4K-oppløsning. Panasonics toppmodeller CX800 og CR850 vil dessuten støtte Netflix med 4K HDR.

Joris Evers beskriver dette som en utvikling som til ta flere år, men antyder at de første originale seriene i HDR-kvalitet kan komme allerede i løpet av året.

Firefox OS
Panasonic har også gått nye veier for å gjøre selve TV-opplevelsen og betjeningen mer intuitv. Mens Sony og Philips har valgt Android, og LG og Samsung har valgt sine egne systemer (WebOS og Tizen), har Panasonic vendt seg til Mozilla Firefox for å utvikle årets nye Smart-TV brukergrensesnitt. Menysystem og brukergrensesnitt drives av en meget kraftig Quad Core prosessor.

Brukeropplevelsen er blitt betydelig lekrere og mer oversiktlig enn fjorårets noe tilårskomne menysystem. Innholdet er inndelt I tre kategorier: Direktesendt TV, Apps (f.eks Netflix) og Devices, for tilkoblet utstyr som Blu-ray. Hjem-skjermen kan skreddersys hva du selv liker å se på.

Hvordan Firefox-versjonen står seg mot de andre produsentenes brukergrensesnitt gjenstår for oss å teste nærmere i de ferdigstilte versjonene. Det som gjør det ekstra spennende er å se hvordan tilgangen på apper vil bli. Her har de Android-baserte TV-ene naturligvis en fordel. Panasonic hevder imidlertid at den åpne, HTML5 baserte Firefox-standarden vil gjøre det enkelt for tredjeparts utviklere å lage eller konvertere apper til plattformen.

Panasonics 2015 TV-modeller slippes på det nordiske markedet i april. Veiledende priser blir tilgjengelig nærmere opp mot lanseringen.

Artikkelen oppdateres.

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Mer sofistikert kunst til The Frame

Her er høstens nye TV-modeller fra Philips

Ny Playstation-app til Android TV

Thomson på IFA: Viste gjennomsiktig OLED

Storskjerm med gaming mode

Store, sterke og lynraske TV-er fra Hisense

Scroll to Top