Idiot-boksen erstattes av smart-TV

Smart-TV er ikke bare et motefenomen. Ifølge en nordisk undersøkelse av 4000 mennesker ser over en fjerdedel av de spurte allerede TV på en smart enhet.
Annonse
Annonse
forfatter

Nordmenns bruk av TV er i endring. Vi setter oss ikke bare foran TV-en og tar det som kommer. Den moderne TV-titter plukker og velger fra et bredt spekter av digitale tjenester, og det kan gjøres fordi husholdningens alter har blitt utstyrt med smarte funksjoner under navnet smart-TV.

Samsung, som selv er blant de mest produktive leverandører av smart-TV, har bedt analyseselskapet TNS SIFO å undersøke i hvilken grad forbrukerne har tatt produktet til seg. Over 4000 personer fra Danmark, Sverige, Norge og Finland i alderen 18-65 år har derfor blitt spurt om sine TV-vaner.

Studien viser at smart-TV har fått et godt grep på de norske forbrukerne. 26 prosent av nordmennene som ble spurt sier de har en smart-TV hjemme, og i tillegg til muligheten til å strømme filmer direkte til TV-en, ønsker de norske forbrukerne også å kunne laste ned nyhetes-apps og lignende på sin neste TV. Trenden er lik i nabolandene. 26 prosent av danskene og 29 prosent av svenskene har fått smarte TV-er .

Over en tredjedel av de spurte er også i favør av at TV-en kan anbefale programmer basert på deres interesser og hvilke programmer de vanligvis ser på.

Smarte TV-er har fått innpass i hjemmene. I Norge og Danmark har 26 prosent anskaffet en, mens hele 29 prosent av svenskene har hoppet på nyheten.
Smarte TV-er har fått innpass i hjemmene. I Norge og Danmark har 26 prosent anskaffet en, mens hele 29 prosent av svenskene har hoppet på nyheten.

De spurte oppgir også bildekvalitet, brukervennlighet og lydkvalitet som de viktigste parametrene når en ny TV skal kjøpes. Litt under halvparten ønsker også tilgang til internett og film- og musikktjenester som en funksjon i sin kommende TV .

Annonse

Vi holder fast på fjernkontrollen
Med den nye generasjonen smart-TV, har det også blitt mulig for eksempel å styre TV-en med telefonen eller via håndbevegelser. Samsungs undersøkelse viser imidlertid at ni av ti skandinaver fortsatt foretrekker å styre TV-en med den velkjente fjernkontrollen. Rundt en fjerdedel griper imidlertid gjerne fatt i smarttelefonen eller nettbrettet, når de skal velge en smart-TV-tjeneste.

Det har også blitt etterspurt mer oppfinnsomme betjeningsmetoder. Om lag en tidel av skandinaver ønsker å styre TV-en med berøringsskjerm, og nesten like mange er villige til å snakke med sine TV-er, når de skifter kanal. Betydelig færre har sett poenget med å styre TV-en med fakter og håndbevegelser. Bare 2-3 prosent forestiller seg å styre TV-en med øynene, mens litt flere drømmer om å bruke tankens kraft til å fjernbetjene apparatet.

Gi oss harddisk og nettleser
Det er de praktiske, dagligdagse formålene som er viktig når ønskelista for neste TV skrives opp. De fleste ønsker innebygd nettleser i TV-en, og nesten like mange ønsker innebygd harddisk, slik at programmene kan tas opp. Og litt over en tredjedel vil kunne leie filmer via TV-skjermen. Tidligere års trumfkort, 3D , kommer lenger ned på listen. Aller lavest kommer berøringsskjerm. Kun 12 prosent av nordmennene, 8 prosent av danskene og 14 prosent av de spurte svenskene ønsker å få funksjonen på sin neste TV.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

AMD Ryzen vipper Intel av pinnen for første gang på 10 år i nye gaming-maskiner fra Dell og Alienware.
I dag avduker Lenovo den nye versjonen av gaming-mobilen Legion Phone Duel 2. Den byr blant annet på en Snapdragon 888-procsssor, 5G og åtte virtuelle taster.
Det trådløse headsettet med ANC er laget til Xbox, men kan også brukes på andre plattformer, samt til musikk.
Microsoft Xbox Wireless Headset støtter både Dolby Atmos og DTS Headphone:X. Til en meget overkommelig pris.
Med den største oppdateringen av Google Earth på mange år blir det nå mulig å se millioner av satelittbilder fra bl.a. NASA i timelapse. Disse viser tiårenes markante forandringer av kloden.
Den danske toppskuespilleren har landet nok en internasjonal megarolle.
Innstegsvarianten av Tesla Model 3 settes ned med 50.000 kroner, med umiddelbar virkning.
Blir ny FIA Formula E Safety Car
Den ser mye større ut enn den er, den nye 4309 Studio Monitor.
770 km rekkevidde, selvkjøring på nivå 3, og en overflod av luksus.
Der hvor andre jukser til et 4K-bilde fra et HD-panel, har Sony-projektorene ekte 4K-paneler. Nå kommer to viktige modeller med den nye X1-prosessoren for bildebehandling i toppklasse.
Strømmetjenesten Qobuz satser på musikk med høy lydkvalitet. Nå kommer den til Norge.
Urbanista Los Angeles lades med solceller.
Vakkert og oppsiktsvekkende fra Sony World Photography Awards 2021
Canons nye skrivergenerasjon har fyllbare blekktanker.
Audis nye el-SUV blir den første bilen med Sonos-lyd. Sjekk lanseringsvideoen her!