Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Guide: Film på nettet

I de siste årene har tilbudet av filmtjenester på nettet eksplodert, men hva passer best for deg?

Skrevet av / 07.04.13 - 04:19
Guide: Film på nettet

For noen år siden var tilbudet på nettet ganske gammelt og kjedelig med veteraner som Headweb, SF Anytime og Voddler som leide ut filmer til ganske høye priser. Men så begynte iTunes endelig å selge og leie ut film, og nå finner man plutselig giganter som Netflix, HBO og Viaplay som tilbyr mengder av film til en overkommelig månedskostnad. Men hva er forskjellen på dem og hvordan fungerer det? Vi har sett på markedet.

Laste ned eller strømme
Først og fremst gjelder det å ha kontroll på hvordan filmen kommer hjem til deg. Det vanligste er at filmen strømmes over internett. Det innebærer at du kan begynne å se så snart du har trykket på avspillingsknappen. Filmen lagres aldri hos deg, så når du har sett ferdig er den ”borte”. Du må også være tilkoblet mens du ser på filmen, så det passer ikke så godt når du er ute på reise.

Hvis du kjøper filmen laster du den oftest ned til dataen eller bærbare apparater. Det tar litt tid, men etterpå kan du se den i høy kvalitet uten risiko for at det hakker under avspillingen. Noen utleiere tillater også nedlasting til bærbare apparater slik at du kan se når du er på tur. Du har da ofte en tidsbegrensning på hvor lenge den kan ligge der før du begynner å titte.

Abonnement eller leie
For den som ser veldig mye på film og som vil ha tilgang til et stort utvalg av eldre filmer og TV-serier er abonnementsformen meget fristende. Man betaler en fast månedsavgift og kan så se på hvor mange filmer man har lyst til.

Hvis man derimot bare er ute etter å se film en gang i blant eller vil ha de siste titlene, passer trolig leie bedre. Ofte fungerer det slik at man etter betaling har 24-48 timer på seg for å se filmen. Noen ganger har man til og med flere uker for å se på filmen før tidsbegrensningen begynner å telle ned.

voddler_logo

Spotify for film

Se gratis eller betal for det som passer best og se på mange mobile plattformer.

Voddler er en av de eldste aktørene på markedet, og til å begynne med tilbød de bare strømmet reklamefinansiert film. Men de siste to årene har det også vært mulig å leie filmer for å slippe reklamen. Det finnes også et mindre antall filmer som man kan kjøpe og laste ned. De har nå også en medlemstjeneste hvor man betaler en månedsavgift for å slippe reklamen for de strømmede filmene, og hvor et utvalg av leiefilmer er inkludert. Alle disse kan man også laste ned og se på uten å være tilkoblet nettet. Voddler er altså den aktøren som har flest alternativ for hvordan man vil betale og se innholdet. Alle valgmulighetene resulterer imidlertid i et litt rotete nettsted, men det finnes ganske bra muligheter for å lete rundt, og man kan merke av for favoritter og koble kontoen til Facebook.

I tillegg til å se på datamaskinen finnes det apper for Voddler til iPhone og iPad, Android, Lumia, Symbian og MeeGo. Alle titlene finnes imidlertid ikke til alle plattformene. Vil man se på TV-en må man derimot dra ledninger, da Voddler verken finnes for Smart-TV eller konsoller.

79-129 kr / 79 kr pr. mnd.

voddler.com

viaplay-logo

Smidig og omfattende

Stort utvalg, eksklusive sportssendinger og mange måter å se på innholdet.

Det som gjør Viaplays utvalg unikt er at de foruten film og TV-serier også har mengder med sport. Det finnes ulike abonnementstyper avhengig av hvilke områder man er interessert i. Viaplay har førsterett på titler fra Sony, Disney og NBC Universal, noe som gjør at man finner mange nye filmer på tjenesten. Det finnes også et stort utvalg av TV-serier, også skandinaviske. Det er lett å bla rundt i innholdet, og det finnes mye informasjon om hver tittel, men vi hadde ønsket oss bedre søkefunksjoner.

Viaplay abonnerer man på og betaler per måned. Hvor dyrt det blir avhenger av hvor mye innhold man vil ha, fremfor alt om man vil ha sport. Man kan så strømme titlene, men må være tilkoblet nettet for å titte. På Apples enheter kan man imidlertid laste ned innholdet og se uten å være tilkoblet. I tillegg til dataen kan man se på innholdet fra en mengde ulike enheter som Smart-TV, smartmobiler og nettbrett samt spillkonsoller. Man kan også se på Viaplay via Viasatboksen.

49-199 kr pr. måned

viaplay.no

sf_anytime-logo

Svensk klassiker

En tradisjonell utleietjeneste med hyggelig utvalg og tilgang via IPTV.

SF Anytime har leid ut film på nettet i over ti år og finnes nå også som Pay-per-view via IPTV. Utvalget er middels stort med mer vekt på film enn TV-serier, selv om man kan finne en del uvanlige svenske serier. Nettstedet er relativt lett å finne frem i med et flertall sjangre og topplister, samt spesielle temaer. De tilbyr blant annet uvanlige lister som ”feel bad filmer”. Sorteringsmulighetene er greie og informasjonen vedrørende titlene er bra, men søkemulighetene er begrenset.

Titlene leies per stykk, og man har to døgn på seg til å ha sett ferdig det man har kjøpt. De strømmes, og man må følgelig være tilkoblet nettet hele tiden mens man titter. Nye og høyoppløste titler er dyrest, mens eldre finnes til halve prisen. TV-avsnitt er det aller billigste. Så lenge man ikke har en Apple-enhet er SF Anytime relativt tilgjengelig. I tillegg til dataen kan man benytte nettbrett med Android, Smart-TV fra Samsung, LG eller Panasonic samt via et flertall av TV-operatører.

9-49 kr pr. film

sfanytime.com

Netflix-Two-Color_Print_Logo-ca-2

Enklest fra TV-stolen

Er ofte tilgjengelig direkte fra hjemmekinoanlegget og derfor lett å komme i gang med.

Netflix er den internasjonale giganten når det gjelder video på nettet og er trolig den tjenesten flest kjenner til. Det var derfor stor ståhei da de ble lansert i Skandinavia for et halvt år siden. I USA er det en meget populær tjeneste med et stort utvalg og fremfor alt en stor katalog med eldre titler. Men her ble mange skuffet over antall titler. Men det fylles på etter hvert, og fremfor alt med de skandinaviske titlene som ble lovet ved premieren. Netflix har rettighetene til å være først med titler fra Warner, og har derfor mange premierefilmer derfra.

Man kan ikke laste ned eller kjøpe filmer på Netflix, det er en ren abonnementstjeneste hvor man strømmer filmer og TV-serier fra katalogen. En unik fordel med Netflix er at de er tilgjengelige på så mange plattformer. I tillegg til datamaskiner, mobile enheter og spillkonsoller, finnes tjenesten ofte forhåndsinstallert i Smart-TV-apparater, Blu-ray-spillere med smartfunksjoner og mange mediespillere, for eksempel Apple TV. Det er derfor enkelt å se på sitt TV-apparat.

79 kr pr. måned

netflix.no

Lovefilm_logo

Mer fysisk enn digital

Stort utvalg av film og spill til postkassen, men til dataen er utvalget magert.

Lovefilm, som nå eies av Amazon, startet liksom Netflix med å leie ut filmer som ble sendt hjem til postkassen. Dette eksisterer enda, men nå kan man også se på nettet. Utvalget av fysiske filmer er meget stort, men dessverre er utvalget på nett betydelig mer begrenset. Et antall titler er i HD-oppløsning og det meste er tekstet, men dessverre ingen surroundlyd. Nettstedet føles litt gammeldags, og det er ikke mange måter å utforske innholdet på. Det er heller ikke mye informasjon om titlene utover en beskrivelse.

Abonnementsalternativene inneholder alltid et antall fysiske filmer per måned, og så lenge man ikke tegner det aller billigste er det inkludert strømming av filmer. Det tilbys ingen nedlasting, så man må ha en nett-tilkobling. Dessverre kan man bare se på filmene i dataens nettleser, eller på TV-apparatet om man drar en kabel. Det finnes smartmobil-apper, men de lister bare innholdet og viser trailere.

79 kr pr. måned

lovefilm.no

itunes-logo

Global filmkjempe

Godt utvalg og smidig for Apple-fantasten, men prisene er litt høye.

Vi har allerede i ett og et halvt år kunnet leie og kjøpe filmer og TV-serier i iTunes Store her i Skandinavia. I hele verden finnes det imponerende 45.000 filmer, men det er ingen tall per land og derfor vanskelig å sammenligne med andre tjenester. Mange filmer finnes i HD, og noen er tekstet eller dubbet til lokale språk, men det er såpass få at de har egne kategorier i butikken. Takket være kategorier og topplister er det relativt lett å finne filmer, og det er bra med informasjon på hver tittel.

I tillegg til å se på dataen kan man benytte Apples håndholdte apparater eller se på sin TV ved hjelp av Apple TV eller helt enkelt ved bruk av kabel. Leier man filmen på dataen kan man overføre den til en annen enhet, men leier man fra en annen enhet kan den bare ses på der. Man har 30 dager på seg for å begynne å se, og så 48 timer til å se ferdig. Kjøpte filmer kan hentes igjen. Prisene varierer stort avhengig av filmens alder og oppløsning, men føles i overkant sammenlignet med konkurrentene.

29-49 kr / 79-169 kr

apple.no

headweb-logo

Tilgjengelig overalt

Et meget stort antall leiefilmer som man kan se i alle mulige apparater.

Headweb er en av veteranene på det norske markedet og har opp gjennom årene slipt til både grensesnitt og funksjoner så bra at man har vunnet mange priser. Brukerne setter ofte karakter på filmer og kommenterer dem, noe som gjør at man kan finne gode smale filmer som ikke er å finne på topplistene. Søkefunksjonen er litt begrenset, men det finnes godt med lister, kategorier og sorteringsmuligheter.

Headweb er en ren utleietjeneste hvor nyere filmer er dyrest, mens eldre er til halve prisen, eller enda mindre for et avsnitt av en TV-serie. Alle filmer strømmes over nettet så man trenger nett-tilkobling. Headweb er den mest tilgjengelige tjenesten hvor man også kan se på smartmobiler, nettbrett, mediespillere samt Smart-TV fra Samsung, LG og Philips. Av tekniske årsaker fungerer imidlertid ikke alle filmer på alle plattformer. Kvaliteten tilpasses tilkoblingen slik at det fungerer over 3G, og blir bare bedre og bedre desto høyere hastighet man har.

5-39 kr pr. film

headweb.com

HBO-Logo

Nye og bra tv-serier

Se de siste avsnittene av kjente serier direkte etter den amerikanske premieren.

HBO er kjent for sine velgjorte TV-serier som Sopranos, Generation Kill, Band of Brothers, og nå sist Game of Thrones. Når de nå har kommet i gang på nettet er det klart TV-seriene som er det store trekkplasteret. Man har alle sesonger av de klassiske seriene, men fremfor alt får man direkte tilgang til de siste avsnittene av de nye seriene. Det finnes også et ganske bra utvalg av filmer. Grensesnittet er rent og pent, men synes laget for TV-skjermen, samt at søkemulighetene er litt begrenset. Det kunne også ha vært litt mer informasjon om filmene.

Det er en ren abonnementstjeneste med strømmet video. Ved lanseringen fikk de kritikk for at man måtte tegne seg for et helt år, men nå kan man også abonnere per måned til en noe høyere avgift. HD-oppløsning finnes for utvalgte titler og fungerer på dataen og Smart-TV. Surroundlyd er imidlertid kun tilgjengelig for Samsung Smart-TV. Man kan også se på sin iPhone eller iPad via deres app.

79-129 kr pr. måned

hbonordic.no

Filmnet-logo

Hollywood premierer

Et spesielt utvalg som passer noen og med bedre tilgang på reise

Navnet Filmnet kjenner mange seere igjen som en kabel-TV kanal på 80-tallet. Nå har det gjenoppstått som online satsningen fra betal-TV leverandøren C More. Man tilbyr skandinaviske filmer og nye Hollywood-filmer (titler fra Fox og Paramount vises først på Filmnet) samt amerikanske og svenske TV-serier. Til en fast pris kan man se hvor mye man vil. Titlene er inndelt både i kategorier og spillelister etter sjangre og stemning. Det finnes også en spesiell barneavdeling. Man har også noen filmtips, men det hadde vært hyggelig med flere.

Når man har betalt månedsavgiften kan man se så mye man vil fra hele utvalget, men det føles litt begrenset sammenlignet med mange av konkurrentene. Som vanlig kan man bare strømme filmene og er avhengig av en nett-tilkobling. Det er ikke spesielt mange filmer i HD-oppløsning og surroundlyd er fraværende. I tillegg til å se på filmer og TV-serier på dataen, kan man også benytte iPad via deres app. Man introduserer snart tilgang via Smart-TV og deretter en app for Android.

99 kr pr. måned

filmnet.no

film2home_logga

Fysisk og online

Den klassiske videobutikken har tatt skrittet videre til nettet og tilbyr anbefalinger.

Film2home er mest kjent for fysiske leiefilmer og finnes i hundrevis av butikker i Norge og Sverige. På nettstedet kan man se hele utvalget i butikkene, men mange kan også leies eller kjøpes online. Det er ganske lett å finne filmer da det både finnes kategorier og ”stemninger” samt flere sorteringsmuligheter. Man har også et anbefalingssystem som finner filmer som ligner de du har gitt en god karakter. TV-serier finnes, men utvalget er lite.

Leide filmer må strømmes over nettet, og man må altså være tilkoblet internett når man ser. For uvanlighetens skyld kan man imidlertid se den leide filmen på flere datamaskiner i løpet av de 48 timene man har tilgang på filmen. Kjøpte filmer lastes ned til dataen og kan ses uten tilkobling til internett, og de kan også lastes ned flere ganger. Imidlertid kan man for øyeblikket ikke kjøpe filmer til Mac. Filmene finnes derimot tilgjengelige via visse IPTV-leverandører og Philips Smart-TV, med Samsung og LG på gang.

9-39 kr / 59-149 kr

film2home.no

comoyo-logo

Kommer sterkere

I dag er utvalget begrenset, men kommende tjenester lover godt for fremtiden.

Comoyo er Telenors filmtjeneste på nettet som startet her i Norge. Her har man også kommet lengst med tjenestene og tilbyr TV-kanaler live for 129 kroner per måned samt et arkiv av programmer fra TVNorge. Et tilsvarende tilbud vil trolig også komme til Sverige og Danmark, hvor man for øyeblikket bare har tilgang til leiefilmene. En abonnementstjeneste for å kunne se ubegrenset med filmer til en fast månedspris er også under utviklingen. Unikt for Comoyo er Filter, hvor bra skribenter anbefaler filmer og rapporterer nyheter.

Mange av filmene kommer fra SF Anytime. Det finnes en kort beskrivelse av filmenes handling, men ikke så mye annen informasjon. Filmene strømmes over nettet og noen kan tilpasse kvaliteten til hvor rask din internett-tilkobling er. Man kan ikke laste ned filmene og kan heller ikke vente mer enn 2 døgn etter betaling med å se de. En mindre del av filmene er i HD-oppløsning. Akkurat nå kan man bare se filmene på dataen, men det skal komme støtte for andre plattformer, eventuelt også for spillkonsoller.

9-49 kr

Cdon-logo

Tilpasser kvaliteten

En klassisk utleiebutikk med et relativt bra utvalg av nyere filmer og noen  TV-serier.

CDON er mest kjent som postordreselskap hvor man kan kjøpe fysiske varer, deriblant filmer. Men man har også en avdeling for filmleie via nettet. Akkurat som med de fysiske filmene er det relativt lett å finne dem, det er topplister, kategorier og bra sorteringsmuligheter. For hver film finnes det omfattende informasjon og iblant også anmeldelser.

Filmene kan strømmes og man har et døgn på seg for å se filmen når man først har begynt å se. Derimot kan man vente en måned etter man har betalt før man vil se filmen. En del av filmene tilpasser kvaliteten etter hastigheten på din internett-tilkobling. Man kan også laste ned filmen om man for eksempel skal ut på reise, og da trenger man ingen tilkobling. En mindre del av filmene finnes i HD-oppløsning og noen er med surroundlyd. Man kan bare se på filmene via dataen, men det er instruksjoner på nettsiden om hvordan man kobler den til TV-en ved hjelp av HDMI, DVI eller VGA-kontakt.

9-49 kr

cdon.no

 

Sammenligning

sammenligning

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

Her er fem ting smartklokken din bør kunne leve opp til

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top