Plasma, LED, OLED og 4K:

Lyd & Bilde har alt om Panasonics nye TV-modeller for 2013!
forfatter

Lyd & Bilde har besøkt Nice og den årlige Panasonic Convention, hvor den japanske produsenten viser frem årets nyheter til europeisk presse. Panasonic benyttet anledningen til å belyse flere av sine produktområder, inkludert varmepumper, hvitevarer og LED-lyspærer, men det var selvfølgelig TV og audio/video vi kom for å se!

Her har Panasonic mye å by på i året som kommer, og spesielt på TV-fronten skjer det mye spennende.

P1000722

Den første skjermen som møtte oss var Panasonics 56” 4K2K OLED prototype, som kombinerer organiske lysdioder med ekstrem oppløsning. Størrelsen er ikke tilfeldig: Skjermene produseres på en plastplate (substrat) som er akkurat stor nok til å skjære ut seks 56 tommers paneler. Produksjonen foregår i vakuum, hvor fargediodene printes på panelet gjennom små nåler. Det er en svært avansert og presisjonskrevende prosess, hvor drøyt åtte millioner piksler skal plasseres med hundredels millimeter nøyaktighet. Panasonic har da heller ikke lykkes å sette prototypen ut i masseproduksjon enda, men håper å være klar ”i løpet av et par år”. Skjermen kan derfor ikke kjøpes for penger enda, og hadde den det ville nok prisen vært stratosfærisk!

Det kan virke som Panasonic ser OLED og 4K-teknikken i sammenheng med hverandre. De tar seg nemlig ikke bryet med å lansere OLED-skjermer med vanlig HD-oppløsning, og det ble heller ikke vist noen plasma eller LCD med 4K-oppløsning. Likevel skjer det mye spennende på den ”vanlige” TV-fronten, og Panasonic lanserer som vanlig et vell av både plasma og LCD baserte modeller med Full HD oppløsning.

Smartere og mer personlig

Vi hadde fint lite å utsette på bildekvaliteten fra Panasonics 2012 flatskjermer. Derimot hadde vi en del innsigelser på brukervennligheten, og måten de ulike smart-tjenestene var organisert på. Ikke overraskende er det nettopp dette Panasonic har lagt størst innsats ned i å forbedre.

P1000797r

For 2013 har Panasonic gjort en kraftig overhaling av menysystemet. Når du slår på TV-en møtes du nå av menyforsiden My Home Screen, som du selv kan tilpasse med det innholdet du er mest interessert i. Panasonic-skjermene har innebygd kamera med ansiktsgjenkjenning, og bytter profil etter hvem som sitter foran TV-en.

Menyforsiden kan lages helt personlig. Det vil si at du kan legge inn dine favoritt TV-kanaler og snarveier til applikasjoner(Youtube, Netflix, Facebook etc), så vel som bokmerker til dine mest besøkte nettsteder. Du kan også legge inn ditt eget bakgrunnsbilde, lastet opp til TV-en via SD-kort.

P1000805r

En annen ting som er forbedret er Panasonics fjernkontroll-app til iPad og iPhone. Den oppdaterte app-en kan styre alle TV-funksjoner, og når man først har prøvd den, er det fristende å legge den gamle fjernkontrollen i skuffen.

Vi fikk prøve menysystemet under Panasonics lansering i Nice, og må si oss imponert over brukervennligheten. Her er det ikke snakk om ”gimmicks” men om smarte finesser som både forenkler og forbedrer TV-opplevelsen. Det er tydelig at folkene hos Panasonic har lagt hodene i bløt siden i fjor.

P1000842r

 

Appen lar deg gjøre innstillinger og menyvalg uten forstyrrende menyruter på TV-skjermen. Dette er spesielt kjekt når man vil endre bildeinnstillinger. Panasonic-appen gir tilgang til alle avanserte bildeparametre, hvor du kan se endringene du gjør umiddelbart på full skjerm.

Etter det Lyd & Bilde kjenner til, blir det nye menysystemet kun tilgjengelig fra og med 2013-modellene. Panasonic tilbyr ingen oppgraderingsboks a la Samsungs ”smart evolution kit” til fjorårsmodellene.

Tegn på TV-skjermen: Panasonics plasmaskjermer kommer med en litt artig finesse: Muligheten til å tegne og skrive rett på TV-skjermen, med en elektronisk penn.
Tegn på TV-skjermen: Panasonics nye plasmaskjermer kommer med en artig finesse: Muligheten til å tegne og skrive rett på TV-skjermen, med en elektronisk penn.

 

Doble TV-tunere

P1000858r

En annen stor nyhet på Panasonics toppmodeller for 2013 er doble TV-tunere. Årets ST, GT, VT, og WT, DT-modeller kommer med doble TV-mottakere for både satellitt (DVB-S2), kabel (DVB-C2) og bakkenett (DVB-T2), med to innebygde CI+ kortlesere. Dette gir flere interessante muligheter for oss TV-seere:

  1. Du kan se på en kanal mens du tar opp en annen.
  2. Du kan se på to kanaler samtidig (bilde i bilde/delt skjerm), med lyd fra en kanal om gangen.
  3. Du kan se en kanal på TV-skjermen mens du streamer en annen kanal til nettbrett eller smartmobil (Apple iOS)
  4. Du kan koble parabolen til TV-en i stua, og streame innhold til en TV uten paraboltilkobling (med forbehold om kryptert innhold, som vil kreve godkjenning av TV-leverandøren).
  5. TV-programmer kan tas opp og lagres til en kryptert harddisk, som kan deles med andre Panasonic TV-er over nettverk med grensesnittet DLNA. Panasonic lanserte et samarbeid med Western Digital, som leverer kompatible USB 3.0 harddisker til dette formålet.

Årets nye modeller

Panasonic lanserer ”et vell” av nye modellserier for 2013, her er de vi tror blir de mest aktuelle for det nordiske markedet:

ZT60

P1000863r

Dette blir Panasonics nye og eksklusive toppmodell med hva japanerne kaller Studio Master bildepanel. På denne modellen har Panasonic eliminert luftlaget mellom bildepanel og frontglass, hvilket gjør at TV-en slipper mindre lys inn, og mer lys ut. Dette har resultert i forbedret kontrast,  samtidig som det unngår ”doble bilder” som følge av lysrefleksjoner. Vi fikk se ZT60 side om side med 65VT60 og Pioneers gamle toppmodell KRP60, og det er ingen tvil om at bildekvaliteten er helt i toppsjiktet, med rekorddypt svartnivå.

ZT60 kommer kun i 60” utgave, og blir i første rekke produsert som en ”Limited Edition” med 20.000 eksemplarer på verdensbasis. Prisen er ikke endelig fastsatt, men det hviskes om et beløp rundt 40.000 kroner.

VT60

P1000873

Rett under toppmodellen kommer Panasonics ”ordinære” toppserie, den naturlige arvtageren til VT50-serien. De nye VT60-modellene later til å ha store likheter med forgjengeren, med samme type Infinite Black Ultra plasmapanel, men får nå innebygd Skype-kamera og egen touchfjernkontroll med stemmestyring. VT60 kommer i 55, 60 og 65 tommers størrelse.

ST60

panasonicst60-1

Panasonics budsjettvennlige ST50-serie har blitt svært populær og vi endte med opp med å kåre den prisgunstige 65ST50 til “Årets beste plasma”. Arvtageren ST60 blir Panasonics rimeligste serie med 3D, og ser ut til å fortsette der den gamle slapp, med et plasmapanel av typen Infinite Black Pro. Det blir spennende å se hvordan den nye serien plasserer seg prismessig i forhold til den gamle. ST60 blir tilgjengelig i 50, 55, 60 og 65 tommers størrelser.

WT60

P1000868r

Panasonics toppmodell blant LED LCD-skjermer kommer i 47” og  55” utgaver med 200Hz panelfrekvens og hele 3600Hz (!) scanning backlight. WT60 har en slank design med helt gjennomsiktig fot. Nytt på WT60-serien er et spesielt fasefilter som forbedrer farge og kontrast uavhengig av innsynsvinkel. Dette viste seg å være mer enn bare tomme ord: Ut fra det vi kunne se i Nice, var det påfallende hvor godt bildet beholdt fargene enten vi sto rett foran eller ute på siden – nesten som på en plasmaskjerm. Veldig imponerende. Vi ser frem til å teste bildekvaliteten nærmere under kontrollerte forhold!

WT60 er ellers spekket med finesser som Skype videokamera, og kommer med Twin HD tuner for både satellitt, kabel og bakkenett, med to innebygde CI+ kortlesere.

DT60

panasonicdt60-1

DT60 erstatter den populære DT50-serien og blir Panasonics ”bang for the buck” serie på LCD siden. Den kommer akkurat som WT60 med doble TV-tunere og alle mulighetene det innebærer. Forskjellen er et noe enklere bildepanel med 100Hz panelfrekvens/1600hz Scanning backlight, samt mangel på innebygd Skype-kamera.

De nye Panasonic-modellene kommer i butikk i månedskiftet mars/april. Prisene er ennå ikke fastsatt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.