EM-finale i HD

Det er lite som slår følelsen av å sitte på en fullsatt stadion og heie sitt eget land til seier. Det kanskje nest beste er å se EM-finalen på storskjerm i ekte HD!

Det å sitte bare noen meter fra gressmatta hvor kampen foregår, er noe helt annet enn å se den hjemme i stua. Men UEFA og Euro 2008 har til hensikt å bringe TV-seerne så tett på stadion som det er mulig med dagens teknologi.
Det europeiske fotballforbundet har selv tatt på seg oppgaven med å filme, redigere og distribuere Europamesterskapet i fotball. For å løse det hele har de leid et av Wiens største messeområder, og bygd et provisorisk kringkastingssenter (IBC) på over 10.000 kvadratmeter, som distribuerer fotballkampene live, til 180 land over hele verden. Det er stort sett bare Alaska som ikke får inn EM-finalen i sylskarp HD-kvalitet. Og de kan alltids se den på Internett…
Euro 2008 er det første EM som sendes fra ett sentralt sted, og ifølge UEFA selv er dette for å tilfredsstille fansen med full kvalitet. Alle kamper filmes i HD (1920 x 1080i) og med ekte 5.1 surroundlyd. Hele produksjonen og miksing av lyd og bilde foregår på direkten sentralt hos IBC, før det sendes videre til kringkasterne. I Norge er det TV2 og Canal Digital som har rettighetene til fotball-EM, og kampene sendes i HD både via parabol og kabel.
HD-feber
– Høykvalitets-TV er kommet for å bli, sier Svein Erik Davidsen, adm. direktør i Canal Digital Norge som så langt har solgt 100 000 HD-bokser. Med årets EM i fotball kan nordmenn for første gang oppleve et stort mesterskap i HD-kvalitet.
– Sendingene fra fotball-EM i Sveits og Østerrike i HD-kvalitet gir et fantastisk løft for TV-opplevelsen, og vi gleder oss på TV-seernes vegne, sier Davidsen.
– Detaljene i spillet blir enda klarere, hvert gresstrå blir synlig, og publikumsmassen får ansikter.
Senere i sommer sender Canal Digital blant annet Tour de France og hele Sommer-OL i Beijing i HD. De som tar inn det digitale bakkenettet må imidlertid smøre seg med tålmodighet. NRK vil etter planen sende åpningsseremonien i HD, men for å gjøre dette må de stenge ned flere andre kanaler. Bakkenettet er avhengig av mer båndbredde før det kan gi full HD-kapasitet.
www.euro2008.com
www.canaldigital.no
www.tv2.no/sporten/fotball/landslag/euro2008/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Amazons strømmetjeneste vil tilby mer eksklusivt innhold til nordiske kunder, og lanserer et samarbeid med ErosSTX.
Etter en lang koronapause er ventetiden (snart) over - se traileren til fjerdesesongen her.
Den nye, internasjonale, strømmetjenesten Paramount+ kommer snart til Norden. Nå er prisen (og litt av innholdet) klar.
Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
Negative kommentarer renner inn etter trøbbel med forhåndsbestillingen av IONIQ 5.
Kjapp deg om du ønsker James Bonds kamera.
Elektrostatiske hodetelefoner og drivere fra Stax er bare begynnelsen.
Volkswagen ID.4 har ankommet norske forhandlere. Vi har tatt en rask titt - og lytt - på infotainment-systemet!
Canon oppgraderer EOS M50 Mark II med flere videofunksjoner.
Den nye, internasjonale, strømmetjenesten Paramount+ kommer snart til Norden. Nå er prisen (og litt av innholdet) klar.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Med radar og 3D-teknologi får du full kontroll med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe for oss nordmenn.
Razer Kiyo Pro takler både Zoom-møter om dagen og stemningslys i gamingrommet.
Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.