DX900: Nytt LCD-flaggskip fra Panasonic

Panasonic har ikke hatt et skikkelig LCD-flaggskip siden den gamle toppmodellen AX900 ble faset ut. Det blir det en forandring på i 2016!
Annonse
Annonse
forfatter

Tilbake i 2014 slapp Panasonic sin beste LCD-TV noensinne: 65AX900 med ekte LED-baklys, lokal dimming og rå bildeprosessering som til sammen ga noe av den råeste bildekvaliteten vi hadde sett!

Når 2015-modellene skulle lanseres kom det imidlertid ingen arvtager til denne ettertraktede LCD-toppmodellen. I stedet lanserte Panasonic et flaggskip med OLED-teknikk, 65CZ950. Man kunne derfor spekulere i om Panasonic hadde forlatt LCD-prinsippet på sine toppmodeller. Men dengang ei, viser det seg! For modellåret 2016 har Panasonic nemlig børstet støvet av bak-led teknikken igjen.

Panasonic DX900

Panasonic DX900
Panasonic DX900

Den nye LCD-toppmodellen DX900 bruker et helt nytt og ekstra finmasket «honeycomb» LED-baklys som delt inn på en måte som reduserer lysblødningen fra sone til sone. Dette for å unngå den typiske halo-effekten vi forbinder med mindre kapable bak-led skjermer. Lysstyrken er ekstra kraftig, og fargespekteret bredt takket være et VA bildepanel med hvit fosfor-teknikk. DX900 er i stand til å leverer over 1100 nits med lys, som er er mer enn nok til å tilfredstille den nye Ultra HD Premium standarden.
Demo i Las Vegas

Her ser vi Panasonic DX900 i "HDR-modus" til venstre, og standard HD til høyre. Obs! Forskjellen er større med det blotte øye, da vanlige monitorer mangler det ekstra dynamikkområdet.
Her ser vi Panasonic DX900 i «HDR-modus» til venstre, og standard HD til høyre. Obs! Forskjellen er større med det blotte øye, da vanlige monitorer mangler det ekstra dynamikkområdet.

Panasonic har ikke den største tilstedeværelsen på CES i år – i stedet inviterte de et knippe journalister til hotellet MGM Grand for å ta en nærmere kikk på toppmodellen. Det ble en lærerik seanse hvor vi fikk se 65DX900 sammenlignet med en proff OLED-monitor for studiobruk. Vi har sett en lignende demontrasjon med 65AX900 i sin tid, men dette var noe ganske annet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det er ingen tvil om at bildekvaliteten har fått et kraftig løft som følge av HDR-teknikken. Ekstra lyssterke objekter som lyspærer, flammer, fyrverkeri og sollys fremsto gnistrende klare, med langt større nyanseforskjeller enn vi er vant til fra ordinære TV-skjermer. Samtidig var det en imponerende mengde detaljer og dybde i den mørkere enden av skalaen. Selv i et helt mørklagt rom kom Panasonic-skjermen overraskende godt i fra det, med utmerket svartnivå og jevn lysfordeling. Vi må vente med å gi noen endelig dom til vi har hatt TV-en på testbenken, men førsteinntrykket var i alle fall meget positivt.

4K Blu-ray spiller

Panasonic UB900 Ultra HD Blu-ray spiller
Panasonic UB900 Ultra HD Blu-ray spiller

Kildematerialet som ble vist på Panasonic-skjermen var av meget høy kvalitet, nærmere bestemt video med 4K oppløsning og HDR dynamikkområde. Og da kan du kanskje gjette hva filmene ble avspilt på? Nettopp, Panasonics flunkede nye Ultra-HD Blu-ray spiller DMP-UB900! Med 4K oppløsning, større fargerom og mulighet for HDR åpner den nye spilleren for langt høyere bildekvalitet enn vi til nå har sett fra streamingtjenestene.

DX900 kommer på markedet i mars og har fått en prisantydning på cirka 45.000 kroner for 55 tommer (55DX900) og 55.000 kroner for 65″ utgaven (65DX900).

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Annonse
Annonse

Les også

4K laserprojektorer har til nå vært fryktelig dyre, men det akter LG å gjøre noe med.
Laser gir kraftig lys i opptil 150 tommers størrelse
I Steens hjemmekino er det plass til alle byens innbyggere!
Ny oppdatering lar deg koble til to subwoofere i et Sonos hjemmekinoanlegg.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Strømmeforsterker som kan alt man ber om, og litt til.
Får økt rekkevidde og bedre plass
Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag innsettes USA 46. president, og amerikanerne, verden og den frie pressen, kan legge et fire år langt mareritt bak seg.
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Gjør klar for enda raskere trådløst internett! Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første ruter med Wi-Fi 6E.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
En gang var jakten på den beste lyden hobbyen til de fleste unge menn. Nå foretrekker de fleste å nyte musikk som bakgrunns-underholdning. De gamle dagene kommer aldri tilbake. Men nåtiden er likevel ikke så ulik fortiden.
Netflix har sikret seg Gal Gadots neste film.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter
Under CES 2021 viste Razer frem en gamingstol med utrullbar OLED-skjerm! Har den massasje også?
De mest eksklusive surroundprosessorene fra Lyngdorf og Steinway, nemlig MP-60 og P300, får endelig videokort av siste skrik. Blant annet 8K.