Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

DX900: Nytt LCD-flaggskip fra Panasonic

Panasonic har ikke hatt et skikkelig LCD-flaggskip siden den gamle toppmodellen AX900 ble faset ut. Det blir det en forandring på i 2016!

Skrevet av / 06.01.16 - 10:33
DX900: Nytt LCD-flaggskip fra Panasonic

Tilbake i 2014 slapp Panasonic sin beste LCD-TV noensinne: 65AX900 med ekte LED-baklys, lokal dimming og rå bildeprosessering som til sammen ga noe av den råeste bildekvaliteten vi hadde sett!

Når 2015-modellene skulle lanseres kom det imidlertid ingen arvtager til denne ettertraktede LCD-toppmodellen. I stedet lanserte Panasonic et flaggskip med OLED-teknikk, 65CZ950. Man kunne derfor spekulere i om Panasonic hadde forlatt LCD-prinsippet på sine toppmodeller. Men dengang ei, viser det seg! For modellåret 2016 har Panasonic nemlig børstet støvet av bak-led teknikken igjen.

Panasonic DX900

Panasonic DX900
Panasonic DX900

Den nye LCD-toppmodellen DX900 bruker et helt nytt og ekstra finmasket «honeycomb» LED-baklys som delt inn på en måte som reduserer lysblødningen fra sone til sone. Dette for å unngå den typiske halo-effekten vi forbinder med mindre kapable bak-led skjermer. Lysstyrken er ekstra kraftig, og fargespekteret bredt takket være et VA bildepanel med hvit fosfor-teknikk. DX900 er i stand til å leverer over 1100 nits med lys, som er er mer enn nok til å tilfredstille den nye Ultra HD Premium standarden.
Demo i Las Vegas

Her ser vi Panasonic DX900 i "HDR-modus" til venstre, og standard HD til høyre. Obs! Forskjellen er større med det blotte øye, da vanlige monitorer mangler det ekstra dynamikkområdet.
Her ser vi Panasonic DX900 i «HDR-modus» til venstre, og standard HD til høyre. Obs! Forskjellen er større med det blotte øye, da vanlige monitorer mangler det ekstra dynamikkområdet.

Panasonic har ikke den største tilstedeværelsen på CES i år – i stedet inviterte de et knippe journalister til hotellet MGM Grand for å ta en nærmere kikk på toppmodellen. Det ble en lærerik seanse hvor vi fikk se 65DX900 sammenlignet med en proff OLED-monitor for studiobruk. Vi har sett en lignende demontrasjon med 65AX900 i sin tid, men dette var noe ganske annet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det er ingen tvil om at bildekvaliteten har fått et kraftig løft som følge av HDR-teknikken. Ekstra lyssterke objekter som lyspærer, flammer, fyrverkeri og sollys fremsto gnistrende klare, med langt større nyanseforskjeller enn vi er vant til fra ordinære TV-skjermer. Samtidig var det en imponerende mengde detaljer og dybde i den mørkere enden av skalaen. Selv i et helt mørklagt rom kom Panasonic-skjermen overraskende godt i fra det, med utmerket svartnivå og jevn lysfordeling. Vi må vente med å gi noen endelig dom til vi har hatt TV-en på testbenken, men førsteinntrykket var i alle fall meget positivt.

4K Blu-ray spiller

Panasonic UB900 Ultra HD Blu-ray spiller
Panasonic UB900 Ultra HD Blu-ray spiller

Kildematerialet som ble vist på Panasonic-skjermen var av meget høy kvalitet, nærmere bestemt video med 4K oppløsning og HDR dynamikkområde. Og da kan du kanskje gjette hva filmene ble avspilt på? Nettopp, Panasonics flunkede nye Ultra-HD Blu-ray spiller DMP-UB900! Med 4K oppløsning, større fargerom og mulighet for HDR åpner den nye spilleren for langt høyere bildekvalitet enn vi til nå har sett fra streamingtjenestene.

DX900 kommer på markedet i mars og har fått en prisantydning på cirka 45.000 kroner for 55 tommer (55DX900) og 55.000 kroner for 65″ utgaven (65DX900).

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Her er Sonys nye TV-modeller for 2024

Nå kan du gjøre et TV-kupp

TCL C855 går til 98 tommer

Her er TCL 115X955 MAX

Nå kan du se OLED-TV på flytur

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Gigant-TV klar for Norge

Se hva vi fant hos LG i Tyskland

Sniktitt på LGs nye OLED-modeller i Frankfurt

163 tommer, noen større?

Nå i butikk: TCL X955-serien

Sniktitt på Samsungs 2024 TV-modeller

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top