Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Crystal LED: Ekte LED-TV fra Sony

Sonys lanserer et interessant alternativ til OLED TV-er.

Skrevet av / 10.01.12 - 05:12
Crystal LED: Ekte LED-TV fra Sony

Mens Samsung og Korea skryter av sine OLED-skjermer, har Sony valgt en lavere profil og forteller at de «fortsatt jobber med» OLED i store størrelser. Derimot viser de frem en helt ny LED-prototype som ikke er til å kimse av!

Sonys nye Crystal LED TV panel består av hele 6 millioner (!) av bittesmå lysdioder. Hvorfor akkurat 6 millioner? En Full HD skjerm har omtrent 2 millioner piksler, og hver piksel består av tre subpiklser for primærfargene Rød, Grønn og Blå.

Sony har med andre ord erstattet, eller rettere sagt fjernet det tradisjonelle LCD-skiktet og bruker fargelysdioder til å lage bildet. En vaskeekte LED-TV der lysdiodene ikke bare er lyskilde, men også fargekilde. En fordel med denne teknikken er vesentlig økt kontrast: En LCD TV vil som regel være grå i svarte områder fordi noe lys slipper igjennom fra baklyset, men Crystal LED TV-en kan slukke hver piksel fullstendig, akkurat som en plasma eller OLED TV. Uten LCD-sjiktet får skjermen også kraftig forbedret betraktningsvinkel, og renere farger, fordi lysdiodene sitter helt ute ved skjermglasset uten filter.

Etter å ha tatt Crystal-skjermen i nærmere åsyn må vi si oss kraftig imponert: Betraktningsvinkelen er bedre enn selv de beste plasmaskjermene, lysstyrken og kontrasten er også bedre enn vi har sett fra vanlige LED LCD TV-er inkludert Philips sin toppmodell. Skarpheten og detaljene er imidlertid ikke helt på OLED-nivå etter det vi kunne se.

Hvordan Sony har klart å montere og ikke minst kontrollere så mange lysdioder vet vi ikke, men det er litt av et teknisk vidunder vi snakker om, som potensielt kan utfordre OLED om Sony velger å sette den i produksjon. Og hvem vet, kanskje Crystal LED kan bli et billigere alternativ til OLED?

 

 

 

 

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nå kan du gjøre et TV-kupp

TCL C855 går til 98 tommer

Her er TCL 115X955 MAX

Nå kan du se OLED-TV på flytur

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Gigant-TV klar for Norge

Se hva vi fant hos LG i Tyskland

Sniktitt på LGs nye OLED-modeller i Frankfurt

163 tommer, noen større?

Nå i butikk: TCL X955-serien

Sniktitt på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Våre OLED TV-er er de beste til film

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top