Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

CES 2024: Slik blir Samsungs 2024 TV-modeller

Bruker kunstig intelligens for å oppnå enda skarpere bildekvalitet.

Skrevet av / 08.01.24 - 09:28
CES 2024: Slik blir Samsungs 2024 TV-modeller

Las Vegas/Lyd & Bilde: Samsung dro i gang sine messeaktiviteter med sin tradisjonelle «First Look» event søndag kveld. Dermed er CES 2024 offisielt i gang!

Her fikk vi første titt på Samsungs 2024-modeller innen TV og hjemmekino, deriblant nye Neo QLED, Micro LED og OLED TV-er. Samsung viste også frem en ny generasjon lydplanker, og ikke minst en spennende 8K-projektor.

(Foto: Audun Hage)

 

 

Ny og avansert AI-prosessor

På TV-siden er Samsungs spesielt stolte over neste generasjons AI-prosessor. Den åpner for en rekke nye AI-drevne smartfunksjoner, i tillegg til å gi forbedret bilde- og lydkvalitet. Antall nevrale nettverk skal ha økt fra 64 til 512, noe som gjør at alt på skjermen kan bringe frem enda mer sylskarpe detaljer fra ulike typer TV-innhold.

«Det handler ikke lenger bare om å levere visuelle opplevelser av høy kvalitet, skjermer skal også være med på å forbedre livene våre både på og av skjermen», sier Knut-Eirik Bruvold-Rørnes, produktspesialist for TV og lyd i Samsung Norge.

Oppdatert brukergrensesnitt: 2024 Tizen OS

Samsung har også gitt menysystemet Tizen en ansiktsløfting, der de for første gang tar i bruk individuelle kontoer. Hvert familiemedlem kan nå lage sin egen brukerprofil med personlig tilpasset innhold. Gratistjenesten Samsung TV Plus fått en ny startskjerm med bedre oversikt over tilgjengelige innholdskategorier, også her med skreddersydde anbefalinger.
På lydsiden støtter de nyeste Samsung-skjermene nå 360 Audio, som gjør at man kan koble Samsung Galaxy Buds til TV-em for å levere romtilpasset lyd for filmer, serier og spill. Active Voice Amplifier Pro gjør talen mer tydelig. En annen nyhet er Audio Subtitle, der TV-en bruker AI og Optical Character Recognition (OCR)-teknologi til å lage undertekster i sanntid. Vi er spent på hvor godt denne fungerer i praksis!

20231128_195049 20231128_194725 20231128_194922 20231128_194845
<
>
(Foto: Audun Hage)

Samsung QN900D: Toppmodellen med 8K-oppløsning

Samsung satser fortsatt på 8K i high-end klassen, og på toppen av tronen finner vi flaggskipmodellen QN900D(den med separat One Connect Box), som blir tilgjengelig i 65, 75 og 85 tommer.

Flaggskipmodellen har den slanke «Infinity Air» designen vi husker fra forgjengerne, men har nå faktisk blitt enda tynnere (bare 12,9 mm tykk). Toppmodellen bruker den nevnte tredje generasjons AI-prosessor (NQ8 AI Gen3), som er opptil dobbelt så rask som forgjengeren.

Blant de viktigste forbedringene som Samsung trekker frem er finessen 8K AI Upscaling Pro (forbedret oppskalering) og AI Motion Enhancer, en bevegelsesutvjevning som skal være smart nok til å detektere og eliminere såkalt ballforvrengning i sportssendinger. Mens Real Depth Enhancer Pro bruker AI for å legge til detaljer i scener med rask bevegelse.

QN900D får også selskap av flere Neo QLED 4K-modeller, deriblant QN95D, QN90D og respektive arvtagere nedover i LCD-sortimentet. Mer info om disse kommer nærmere den europeiske lanseringen.

Nye OLED-modeller: S95D, S90D og S85D

Som forventet bygger Samsung også videre på de populære OLED-TVene fra i fjor. Først av alt med toppmodellen S95D, som blir tilgjengelig i skjermstørrelser opp til 77 tommer. Samsung introduserer også de rimeligere S90D og S85D i forskjellige skjermstørrelser, fra 42″ til 83″. Enkelte av skjermstørrelsene bruker OLED-panel fra LG.

20231128_204853 20231128_204902 20231128_204714 20231128_204644
<
>

Toppmodellen S95D har angivelig 20 % mer lysstyrke enn forgjengerne, med dype og rike svarte farger og AI-forbedret fargenøyaktighet. Dette vil være Samsungs mest lyssterke OLED-skjerm til nå, og støtter oppdateringsfrekvenser opptil 144 Hz.

Den kanskje mest interessante forbedringen er det nye skjermfilteret med OLED Glare Free-teknologi. Samsung har utviklet et nytt skjermfilter som skal være spesielt optimalisert for OLED. Det reduserer refleksjoner samtidig som det bevarer fargepresisjon og skarphet.

OLED Glare free skjermfilter er blant nyhetene på Samsung S95D. (Foto: Audun Hage)

Samsung hadde satt opp en demo som viste forskjellen mellom S95D og S95C fra fjoråret, og det var ingen tvil om at nykommeren så vesentlig mattere ut, i positiv forstand: Den nye skjermen har vesentlig mindre refleksjoner av omgivelsene, og derfor er det også mindre som kan distrahere oss fra handlingen.

Samtidig kunne vi skimte at svartnivået blir en anelse mindre «blekk-aktig» nå som skjermoverlaten er mindre blank. Men det vil som vanlig avhenge av lysforholdene i rommet der TV-en befinner seg. Vi gleder oss til å teste nærmere!

MicroLED i flere størrelser – nå også gjennomsiktig

I klassen «TV for superrike» fortsetter Samsung med sin MicroLED-teknologi. Nytt av året er verdens første gjennomsiktige MicroLED-skjerm! TV-en ser nærmest ut som en gjennomsiktig glassrute med video klistret utenpå. Dette er foreløpig en prototype, men vil nok kunne ha bruksområder innen både hjemme- og butikkmiljøer.

Samsungs ordinære, ikke-transparente MicroLED-skjermer får også en oppdatering i år, med blant annet de nye skjermstørrelsene 76, 114 og 140 tommer. Disse TV-ene ser virkelig gnistrende skarp og kontrastrike ut. Men dette er fortsatt TV-er i millionklassen, for dem som har vunnet jackpoten.

Opppdaterte Lifestyle-produkter: The Frame, The Terrace og The Premiere 8K

Superpopulære The Frame er etter det vi forstår, teknisk ganske uforandret i år, men har fått oppdaterte finesser og tjenester, med et bredere utvalg av kunstverk. En ny strømmefunksjon for kunst gir brukerne en prøvesmak på det mangfoldige utvalget av kunst fra Art Store.

8K-projektoren The Premiere 8K ble også vist: dette er verdens første 8K-projektor med trådløs tilkobling. Ved hjelp av en separat, trådløs koblingsboks med trådløs sender, kan man droppe den lange HDMI-kabelen, som er en spesiell fordel dersom projektoren for eksempel skal takmonteres.

I kategorien TV for utendørs bruk får også The Terrace en kjærkommen oppdatering. Utendørs-TV-en har fått et nytt 120Hz bildepanel med Neo QLED / Mini LED-baklys. Dermed er det rom for enda glattere og mer kontrastrike bilder ute på terrassen – i opptil 85 tommer. Merk, det er foreløpig ubekreftet om denne modellen også lanseres i Norden, men vi krysser fingrene.

Pris og tilgjengelighet

Samsungs 2024 TV-modeller pleier normalt å slippes i Norden i løpet av mars/april og utover. Priser og lanseringsdatoer er ikke kunngjort enda, men vi regner med å høre mer på den europeisk lanseringen, som er nært forestående. Stay tuned for mer info!

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Her er Samsungs nye TV-modeller 2024: Full av AI-funksjoner

TCLs 163-tommer X11H demonstrert i Kina

Nå vet vi prisene på årets nye OLED-TV-er fra LG

Her er Sonys nye TV-modeller for 2024

Nå kan du gjøre et TV-kupp

TCL C855 går til 98 tommer

Her er TCL 115X955 MAX

Nå kan du se OLED-TV på flytur

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Gigant-TV klar for Norge

Se hva vi fant hos LG i Tyskland

Sniktitt på LGs nye OLED-modeller i Frankfurt

Lyd & Bilde
Scroll to Top