TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

CES 2013: Alt om Samsungs Smart TV-er

Samsungs nye TV-serie byr på ny design, større skjermer, bedre bildekvalitet og en helt ny, "betydelig smartere" Smart Hub internettplattform.

forfatter
Publisert 07.01.13 - 23:58

Samsung er som vanlig en av trendsetterne innen TV på CES-messen. Og for et utvalg! Samsung viser frem alle de aktuelle bildeteknologiene –  LED, OLED, UHD og plasma –  i en rekke størrelser. Mange av modellene blir tilgjengelig i 60 tommer eller større, og den største TV-en som vises er på hele 110 tommer.

Om man ser bort fra de eksklusive OLED og Ultra-HD TV-ene for et øyeblikk, er det nok den nye 8000-serien som er mest interessant for folk flest. Samsungs 8000-modeller er en bestselger her hjemme, og årets nye serie heter F8000.

Den nye F8000-serien fortsetter trenden om stadig slankere design, med sylslank ramme rundt panelet, og en ny sokkel som får TV-en til å virke som den nesten svever i luften.

Den største forbedringen ligger imidlertid på innsiden: Samsung har nemlig utstyrt F8000-serien med en superkraftig Quad Core prosessor, som skal gjøre alle TV-finessene bedre og raskere enn noensinne. Quad Core er en firekjerners prosessor, som er i stand til å utføre flere oppgaver parallelt sammenlignet med de enklere tokjerne (Dual Core) prosessorene.

Samsung hevder dette gjør den nye generasjonen hele tre ganger raskere enn 2012-modellene!

Samsungs SmartHUB-facelift blir også tilgjengelig som oppgradering på 2012-modellene.

Smart Evolution kit

For de 2012-kundene som plutselig følte seg snytt, kan Samsungs Smart Evolution Kit være en utvei. Denne oppgraderingsmodulen kan kjøpes til 2012-modellene, og inneholder den samme quad core prosessoren, og gir tilgang til den nye, ansiktsløftede Smart Hub portalen.

I følge Samsung strekker planen for Evolution Kit seg frem til 2016. Med andre ord vil det lanseres en ny Evolution kit modul hvert år, som vil alle vil være bakoverkompatible med 2012 modellene, i følge Samsung. Om du akkurat har kjøpt deg en 2012-modell ES8005 Smart TV kan du dermed velge å «stå over» ett år og heller oppgradere i 2014, om Samsung holder det de lover.

Når Evolution Kit lanseres i Norden er ennå ikke bestemt, men målsetningen skal være å rulle den ut i løpet av andre kvartal 2013, paralellt med lanseringen av F8000-serien.

Smart Recommendation

En ny finesse på årets generasjon er noe Samsung kaller «S-Recommendation with Voice Interaction»: En stemmestyrt anbefalingstjeneste, som kan anbefale deg filmer, serier og TV-programmer basert på hva du har sett tidligere. Ved hjelp av et nytt grensesnitt inndelt i fem seksjoner; En for VOD-filmer, en for media, som dine bilder og musikk, en for apper, en for sosiale medier og en for det du ser på for øyeblikket, skal det være lett å finne noe du liker. Her kreves det nok litt samarbeid med innholdsleverandørene, men det blir spennende å se når  denne finessen blir tilgjengelig i Norge.

Bedre bildekvalitet

F8000-serien er som tidligere generasjoner basert på LCD-paneler med LED-kantbelysning. Panelene bruker Samsungs Micro Dimming Ultimate teknikk, som gir en viss grad av lokal lysstyring.

2013-modellene byr i tillegg på forbedret bildebehandling, med nye bildeforbedringskretser som tar hensyn til at en stor andel (61% i følge Samsung) av smart TV-brukere streamer video over nettet. De nye TV-ene skal være i stand til å forbedre bildekvaliteten selv fra slike komprimerte videokilder. De nye Samsung-modellene støtter blant annet det nye videokodeket HEVC (High Efficiency Video Codec/H.265), en ny komprimeringsstandard som skal forbedre bildekvaliteten selv ved lave overføringshastigheter.

F8000-serien blir tilgjengelig i størrelser fra 46 og helt opp til 75 tommer. Quad core prosessoren blir også tilgjengelig i den noe enklere F7500-serien i 46, 55 og 60 tommer.

Samsung 85S9000: 85″ Ultra High Definition

Endelig viser Samsung også en Ultra HD-skjerm! Ultra HD (også kjent som 4K) byr på bilder med 3840 x 2160 pikslers oppløsning, og gir nøyaktig 4 ganger mer bildeinformasjon enn dagens Full HD format (1920 x 1080). Med Ultra HD kan du derfor bytte ut din nåværende TV med en vesentlig større skjerm, uten at du behøver å øke sitteavstanden. På denne måten oppnår du et skarpere bilde med bredere synsvinkel, og således en mer helomsluttende og engasjerende bildeopplevelse.

Du skal likevel ha god plass i stua for å skvise inn Samsungs nye toppmodell. Den nye modellen er 85 tommer stor, og har en uvanlig design Samsung kaller «Gallery Design». TV-en henger i en spesiell ramme som også inneholder høyttalerne. Den ser skikkelig stilig ut, må vi innrømme. Og hvis 85 tommer ikke strekker til, viser Samsung en enda større 110 tommer UHD LED i messehallen sin. Det ymtes også frampå om en 95″.

OLED TV

Samsung 55″ OLED TV ble bare nevnt i en bisetning på scenen under Samsungs CES pressekonferanse. Samsung har i likhet med LG hatt problemer med produksjonen av store OLED-paneler, men virker fast bestemt på ha den klar for lansering i løpet av året. Årets modell heter 55F9500, og en av finessene som trekkes frem er muligheten for at to personer kan se to forskjellige programmer samtidig.

Dette er mulig takket være OLED-skjermens høye oppdateringsfrekvens, og spesielle briller som isolerer de to kanalene fra hverandre. Brillene har også innebygd lyd slik at hver person også kan høre lyden til sitt program. Det blir spennende å se om denne finessen slår an hjemme – om ikke annet kan det være kjekt når finalen i «Skal vi danse?» kræsjer med sesongpremieren på Top Gear?

Nye plasma-TV-er

Samsungs nye plasma toppmodell, F8500.

I tillegg til det rikholdige utvalget av LED/LCD-baserte skjermer har Samsung også fornyet plasma-porteføljen sin. Årets modeller får en ganske kraftig ansiktsløftning med et design som skiller seg markant fra LED-modellene. Plasmamodellene virker mer kino-orienterte og har en litt mer nedtonet, mindre flashy uttrykk. Foten er nå gjort til en mer integrert del av TV-en, men kan demonteres ved veggmontering.

Samsung har tilsynelatende satt alle kluter til for å gjøre bildekvaliteten best mulig. De hevder å ha oppnådd en lysstyrke som er på nivå med LED-TV-er, i tillegg til vesentlig forbedret svartnivå, takket være en ny kontrastfilm. Den første påstanden skal vi nok ta med en klype salt, men det blir spennende å teste hvordan F8500-serien gjør det opp mot Panasonics plasmamodeller for modellåret 2013.

Samsungs nye Smart TV-er er i butikk fra andre kvartal 2013.

 

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Annonse
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
OLED pluss Ambilight = større innlevelse! Philips er tilbake med nok en fargesprakende OLED-TV: Med saftig kontrast og Ambilight er det duket for en nydelig bildeopplevelse.
YouTube går vertikalt på TV-skjermen Nå kan du snart se de vertikale videosnuttene i YouTube-appen til smart TV.
Den største TV-en vi noen gang har testet Glem 85” - nå er det 98” som gjelder dersom du vil ha den største TV-en i gata! TCL 98C735 er et gedigent beist av en TV, og bildekvaliteten overrasker.
Samsung TV-eier? Da bør du lese dette! Apple TV-appen til Samsung TV strømmer nå utvalgt innhold i det åpne HDR10+ formatet – som et alternativ til Dolby Vision.
MiniLED gir bedre kontrast Sony har oppgradert en av sine beste LCD-skjermer med et finmasket MiniLED-baklys. Det gir imponerende presis kontrast og lysstyrke, men det er fortsatt rom for forbedring…
Kan 8K-TV bli forbudt? Strengere EU-krav til energieffektivitet kan sette en stopper for sylskarpe, men strømslukende 8K-TV-er.
Følg Lyd & Bilde