Search
Generic filters

Bravia X9005 – nye 4K TV-er fra Sony

Snart er det duket for sylskarpe bilder hjemme i stua: Sony er klar med sine to ultra-høyoppløste 4K TV-er.

sonybraviax9005

De nye 4K-modellene 55X9005 og 65X9005 ble vist for første gang på CES-messen i Las Vegas ved starten av året, og er snart klare for butikkhyllene her hjemme. Dermed får Sonys svindyre 84-tommer, 84X9005, to lillebrødre som vil koste mellom 40.000 (55″) og 60.000 (65″) kroner.

De nye Sonys-skjermene ligner til forveksling på vanlige kant-led LCD-TVer. Forskjellen er at de har fire ganger så høy oppløsning, med 3840 x 2160 piksler mot vanlige 1920 x 1080.

I tillegg kan man ikke unngå å se at X9005-modellene har kraftige sidemonterte høyttalere. Sony har nemlig gått ganske seriøst til verks for at lyden skal matche bildekvaliteten. Høyttalersystemet er treveis og bruker magnetisk væske i talespolegapet, mens forsterkerdelen er en oppgradert versjon av den som sitter i 84-tommeren. Alt for å gi kraftfull lyd på tross av små dimensjoner.

Skjermbilde 2013-05-14 kl. 09.34.30
4K har fire ganger oppløsningen til vanlig Full HD, og byr derfor også på et vesentlig større bildeformat. Her ser vi størrelsesforholdet mellom 4K og vanlig 2K, Full HD samt SD (standard oppløsning).

Større og skarpere bilde
Fordelene med 4K-systemets høyere oppløsning er ikke bare høyere skarphet, men også at man kan få et vesentlig større bilde med samme sitteavstand. Dette utnyttes i moderne kinoer med kinolerret som fyller hele veggen. Oversatt til hjemmebruk, betyr det at du kan bytte ut din gamle 40-46 tommer med en av Sonys nye 55 eller 65” og få både større og skarpere bilde, uten antydning til pikselstruktur. Bildet fyller i praksis en større del av synsfeltet, og gjør at man suges inn i handlingen.

P1010363r
Sonys hevder at deres nye Triluminos bildepaneler byr på en mer nyansert fargegjengivelse. TV-en til høyre har aktivert «XV Color» fargerom som åpner for et bredere fargespekter enn standard HDTV. Resultatet er blant annet dypere, mer nyanserte rødfarger.

I tillegg til økt oppløsning åpner 4K-formatet også for et bredere fargespekter. Sony-skjermene er utstyrt med nye Triluminos LCD-paneler som er i stand til å gjengi mer livaktige farger enn tradisjonell LCD, deriblant rikere rødfarger og dypere grønn.

Det finnes foreløpig forsvinnende lite 4K innhold å se på der ute. Derfor har Sony utstyrt skjermene sine med en kraftig bildeprosessor (4K X-Reality Pro) som oppskalerer vanlige Full HD bilder til 4K oppløsning. Det blir ikke like bra som ekte vare, men det hjelper, og vil i mange tilfeller se skarpere ut enn en tilsvarende stor Full HD TV, etter at Sony-chipen har svingt tryllestaven. Dermed kan man ha mye glede av 4K TV-en også med vanlige HD-sendinger, Blu-ray og streaming.

Hva med ekte 4K-innhold?
Problemet med 4K er akkurat som det var med 3D for noen år siden: Mangelen på innhold. De som velger å kjøpe en flunkende ny 4K-TV har foreløpig lite ekte 4K innhold å se på. Selskapene bak Blu-ray (Blu-ray Disc Associaton) har ennå ikke avgjort om det kommer Blu-ray filmer med ekte 4K i fremtiden.

spidermanmasteredin4K

I mellomtiden har Sony lansert et knippe filmer under navnet Mastered in 4K. Dette er opprinnelig 4K filmer som er nedskalert til vanlig Full HD for å få plass på Blu-ray platene, som også er ekstra fordelaktige å oppskalere til 4K igjen. I tillegg er filmene lagret med et større fargerom (XV Color) for gi ekstra livaktige farger som 4K-skjermene med Triluminos teknikk er i stand til å gjengi. Men heller ikke dette blir fullt så bra som ekte vare.

sony4Kcamera
Sonys nye F65 kamera kan ta opp film med opptil 20 megapikslers oppløsning, og er et populært valg til profesjonelle 4K produksjoner. Prislapp: Rundt 65.000 dollar pluss optikk! Ikke noe for hobbyregissørene med andre ord…

4K=kinoformat
Det vil sannsynligvis ta mange år før vi får se trivielt TV-innhold som Kveldsnytt eller ”Melodi Grand Prix” i 4K via TV. Derimot ser det mer lovende ut for sportsbegivenheter, serier og fremfor alt spillefilm.

4K formatet er allerede en etablert standard i kinobransjen, fordi det samsvarer godt med detaljgraden til 35mm analog film. Rundt 20.000 digitale kinoer på verdensbasis er nå utstyrt med 4K kinoprojektorer.

the_eclipse
Den ekstra oppløsningen til 4K videokameraer gjør det mulig å fange ekstra store, brede og detaljerte filmscener, som her fra filmen The Eclipse.

Originale 4K filmproduksjoner er også i ferd med å bli mer utbredt. James Bond Skyfall, Django: Unchained, Lincoln og den siste Spiderman-filmen er alle skutt med 4K kamera. Men ennå foregår mye av postproduksjonen, samt CGI effekter i vanlig 2K oppløsning.

Selv om enkelte Hollywood-regissører fortsatt foretrekker analog 35mm av kunstneriske grunner, vil det utvilsomt komme mange nye filmer som bruker 4K formatet i nær fremtid. I tillegg er filmselskapene i gang med å digitalisere en rekke eldre titler, både for å bevare filmene til arkivet sitt og å relansere dem i 4K format.

P1010137r
Flere eldre filmtitler kan bli tilgjengelig i glitrende 4K-kvalitet. Hos Colorworks i Hollywood har de allerede restaurert klassikere som Lawrence of Arabia og Trollmannen fra OZ med sylskarp oppløsning og praktfulle farger. Her er det den adskillig nyere The Patriot med Mel Gibson i hovedrollen som får en ansiktsløftning.

Dermed er det egentlig ikke mangelen på innhold som er problemet, men snarere hvordan det skal leveres. Det vi trenger nå, er en ny overføringsstandard som kan levere ekte 4K hjemme i stua.

Filmene finnes jo allerede, og nå er TV-ene er snart her. Hvem blir den første til å distribuere 4K video? Blir det Blu-ray, Netflix, Youtube eller Sony selv? Den som lever får se…

De nye Sony-TVene kommer i butikk i juni, til følgende priser:

KDL-55X9005: Ca 40.000 kroner
KDL-65X9005: Ca 60.000 kroner

www.sony.no

 

 

 

 

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Les også

Denne uken kan du som abonnent spørre redaksjonen om hva du vil innen hodetelefoner. Vi svarer live!
Philips slipper 17 og 24 tommers dataskjerm med pekefunksjon. Den største 242B9TL har Full HD-oppløsning.
Når du gjerne skulle sett forskjellen på en elg og en hjort, trenger du en kikkert med zoom.
Bluetooth-system til film og musikk på datamaskinen

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Fujifilm X-S10 stjeler fra de beste og senker prisen.
Norske priser på Tesla Model 3 justeres, den rimeligste starter nå på 399.900 kroner.
Romantikk på kontoret + drama på hjemmefronten = kaos.
Canon PowerShot Zoom med 100, 400 og 800mm zoom i lomma.
Fra i dag kan brukere oppleve Apple TV+ på tv’er fra Sony.
I år foregår alt hjemme. Ta den store kinoopplevelsen med hjem til stua, med innebygd Google TV.
Nikon Z7 II og Z6 II får bedre autofokus og vertikalgrep.
Den minste iPhone i nyere tid samt Apples hittil raskeste prosessor var blant nyhetene da Apple i dag lanserte nye iPhone 12- og 12 Pro-modeller
i 2007 var vi på MacWorld i San Francisco og fikk låne den første iPhone-modellen.
Spiller i stereo eller hele huset, og du kan snakke til den.
Perfekt for drone- eller studiobruk.
HP Spectre x360 gjenoppfinner den firkantede skjermen i stedet for bredformat.