TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Bøyelig OLED-TV fra LG

Fremtidens TV kan både bøyes, brettes og rulles sammen - og være gjennomsiktig, i følge LG.

forfatter
Publisert 13.10.15 - 19:10

Lyd & Bildes utskremte medarbeider tilbringer denne uken i Seoul, Sør-Korea, hvor LG har invitert store deler av den skandinaviske fagpressen. Tema: Det aller siste innen TV og hjemmeunderholdning!

lg twin towers
LGs «Twin Towers» hovedkvarter i Seoul. Foto: Audun Hage

Allerede når vi ankommer den sørkoreanske hovedstaden blir det klart at kjente merkevarer som LG og Samsung nyter en høy status i hjemlandet: Logoene ses overalt på bygninger hvor vi ferdes. Men her på hjemmebane står de for langt mer enn bare elektronikk: Moderselskapet LG Corp spenner alene over 100 forskjellige selskaper innen en rekke forretningsområder, alt fra telekom til tannpasta.

Blant disse er det nærliggende å nevne LG Electronics som er en av de største divisjonene og den de fleste av oss her hjemme forbinder med LG med -samt panelprodusenten LG Display, som står bak utviklingen av OLED-teknologien.

Hva er OLED, sier du? Dersom temaet organiske lysdioder har gått deg hus forbi kan det være på tide å sette seg inn i teknologien. Oppfinneren selv, Dr. Ching W. Tang gir en god innføring i denne videoen fra LG:

youtu.be/0WH1_gAqEDE

 

 

Satser på OLED
lg oled familyDet er ingen hemmelighet at OLED har vært et viktig satsingsområde for LG de siste årene, en satsing som bare ser ut til øke fremover. Det investeres tungt for å øke produksjonskapasiteten, redusere kostnadene og på sikt kunne tilby OLED-TV til meget konkurransedyktige priser. Vi har allerede sett priser på under 20.000 kroner for en 55” Full HD OLED, og vi venter spent på å få se om større 65” 4K-modeller som 65EG960V også vil nå et hyggeligere prisnivå.

Bøybare skjermer en realitet om 2-3 år?
LG innledet den første fagdagen i Seoul ved å snakke om TV-trender og den generelle utviklingen på TV-fronten. De peker på at utviklingen går i retning av større skjermer, og at økt kvalitet på kildematerialet (herunder 4K og etter hvert 8K-oppløsning) stiller høyere krav til skjermkvaliteten. Her mener LG ikke uventet at OLED bildepaneler er i en unik posisjon, ikke bare på grunn av den overlegne kontrasten, men også de fleksible egenskapene: De har allerede vist at OLED-panelene kan lages tynne nok til å å bøyes, brettes eller til og med rulles sammen.

Fleksible, sammenleggbare OLED-skjermer kan bli en realitet om få år. Foto: LG
Fleksible, sammenleggbare OLED-skjermer kan bli en realitet om få år.

Hva er så hensikten med bøyelige paneler, rent bortsett fra at det ser veldig kult ut? Vel, i følge LG vil det etter hvert som OLED-skjermene når størrelser på 70-80 tommer eller mer være en fordel hvis skjermen kan rulles sammen etter bruk, og gjemmes omtrent som et lerret.
youtu.be/fgwy7Qsw4DU

Gjennomsiktig OLED
Transparente OLED-paneler er en annen variant som kan oppfylle ønsket om en TV som er usynlig når den ikke er i bruk, eller som kan ses fra begge sider.

Skal det være en transparent OLED-TV? LG har utviklet OLED-paneler med opptil 30% lyssgjennomslipp, og "gjennomsiktigheten" øker stadig.
Skal det være en transparent OLED-TV? LG har utviklet OLED-paneler med opptil 30% lyssgjennomslipp, og «gjennomsiktigheten» øker stadig. Foto: LG

LG har allerede i dag fungerende prototyper på de nevnte prinsippene, men det vil ta tid å utvikle skjermene til et nivå som er robust (og rimelig)) nok for hjemmemarkedet. Likevel spår LG at de første kommersielle løsningene kan være på plass innen 2-3 år, innledningsvis innen markedsføring/digital signage kategorien.

OLED-belysning

lg oled light
Bøyelige OLED-lyspaneler er også under utvikling. Foto: LG

I tillegg til TV jobbes det med å utvikle OLED til andre bruksområder, deriblant belysning. OLED-lyspaneler kan på sikt bli en konkurrent til vanlige lysdioder takket være en slank formfaktor, høy effektivitet og presis fargetemperatur. Noen av disse produktene selges allerede på det koreanske markedet. Også OLED-lysene kan bøyes, noe denne videoen viser:


Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Vi tester den nye 2022-modellen av The Frame Årets versjon av Samsung The Frame ser enda mer malerisk ut, takket være en mattere skjermoverflate. Den kan også snus på høykant!
Nye QLED TV-er fra... Sharp? Sharp er tilbake i Norden og presenterer en ny Android TV-serie med QLED-teknologi og innebygd lyd fra Harman Kardon!
TCL lanserer 98-tommer til rekordpris Drømmer du om ordentlig kino hjemme? TCL slår et slag for de virkelig store TV-skjermene med 98C735.
LG avslører ny design-TV En potensiell utfordrer til Samsung The Frame?
Her er Star Wars TV-en The force is strong with this one...
Er dette Samsungs beste TV hittil? Oppfølgeren til en av fjorårets beste TV-er har nettopp gjestet testbenken! Samsung QN95B har fått en rekke forbedringer – men et par ting ergrer oss litt.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend