Search
Generic filters

Bøyelig OLED-TV fra LG

Fremtidens TV kan både bøyes, brettes og rulles sammen - og være gjennomsiktig, i følge LG.

Lyd & Bildes utskremte medarbeider tilbringer denne uken i Seoul, Sør-Korea, hvor LG har invitert store deler av den skandinaviske fagpressen. Tema: Det aller siste innen TV og hjemmeunderholdning!

lg twin towers
LGs «Twin Towers» hovedkvarter i Seoul. Foto: Audun Hage

Allerede når vi ankommer den sørkoreanske hovedstaden blir det klart at kjente merkevarer som LG og Samsung nyter en høy status i hjemlandet: Logoene ses overalt på bygninger hvor vi ferdes. Men her på hjemmebane står de for langt mer enn bare elektronikk: Moderselskapet LG Corp spenner alene over 100 forskjellige selskaper innen en rekke forretningsområder, alt fra telekom til tannpasta.

Blant disse er det nærliggende å nevne LG Electronics som er en av de største divisjonene og den de fleste av oss her hjemme forbinder med LG med -samt panelprodusenten LG Display, som står bak utviklingen av OLED-teknologien.

Hva er OLED, sier du? Dersom temaet organiske lysdioder har gått deg hus forbi kan det være på tide å sette seg inn i teknologien. Oppfinneren selv, Dr. Ching W. Tang gir en god innføring i denne videoen fra LG:

 

 

Satser på OLED
lg oled familyDet er ingen hemmelighet at OLED har vært et viktig satsingsområde for LG de siste årene, en satsing som bare ser ut til øke fremover. Det investeres tungt for å øke produksjonskapasiteten, redusere kostnadene og på sikt kunne tilby OLED-TV til meget konkurransedyktige priser. Vi har allerede sett priser på under 20.000 kroner for en 55” Full HD OLED, og vi venter spent på å få se om større 65” 4K-modeller som 65EG960V også vil nå et hyggeligere prisnivå.

Bøybare skjermer en realitet om 2-3 år?
LG innledet den første fagdagen i Seoul ved å snakke om TV-trender og den generelle utviklingen på TV-fronten. De peker på at utviklingen går i retning av større skjermer, og at økt kvalitet på kildematerialet (herunder 4K og etter hvert 8K-oppløsning) stiller høyere krav til skjermkvaliteten. Her mener LG ikke uventet at OLED bildepaneler er i en unik posisjon, ikke bare på grunn av den overlegne kontrasten, men også de fleksible egenskapene: De har allerede vist at OLED-panelene kan lages tynne nok til å å bøyes, brettes eller til og med rulles sammen.

Fleksible, sammenleggbare OLED-skjermer kan bli en realitet om få år. Foto: LG
Fleksible, sammenleggbare OLED-skjermer kan bli en realitet om få år.

Hva er så hensikten med bøyelige paneler, rent bortsett fra at det ser veldig kult ut? Vel, i følge LG vil det etter hvert som OLED-skjermene når størrelser på 70-80 tommer eller mer være en fordel hvis skjermen kan rulles sammen etter bruk, og gjemmes omtrent som et lerret.
https://www.youtube.com/watch?v=fgwy7Qsw4DU

Gjennomsiktig OLED
Transparente OLED-paneler er en annen variant som kan oppfylle ønsket om en TV som er usynlig når den ikke er i bruk, eller som kan ses fra begge sider.

Skal det være en transparent OLED-TV? LG har utviklet OLED-paneler med opptil 30% lyssgjennomslipp, og "gjennomsiktigheten" øker stadig.
Skal det være en transparent OLED-TV? LG har utviklet OLED-paneler med opptil 30% lyssgjennomslipp, og «gjennomsiktigheten» øker stadig. Foto: LG

LG har allerede i dag fungerende prototyper på de nevnte prinsippene, men det vil ta tid å utvikle skjermene til et nivå som er robust (og rimelig)) nok for hjemmemarkedet. Likevel spår LG at de første kommersielle løsningene kan være på plass innen 2-3 år, innledningsvis innen markedsføring/digital signage kategorien.

OLED-belysning

lg oled light
Bøyelige OLED-lyspaneler er også under utvikling. Foto: LG

I tillegg til TV jobbes det med å utvikle OLED til andre bruksområder, deriblant belysning. OLED-lyspaneler kan på sikt bli en konkurrent til vanlige lysdioder takket være en slank formfaktor, høy effektivitet og presis fargetemperatur. Noen av disse produktene selges allerede på det koreanske markedet. Også OLED-lysene kan bøyes, noe denne videoen viser:


Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.
Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.
Med Motorola Razr 5G og Motorola Moto G9 Plus er kinesiske Lenovo klar med mobiler til både store og små lommebøker