Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

nyhet

8K-TV fra Samsung: Vi har sett lyset!

Mye vil ha mer, heter det, og under IFA-messen lanserte Samsung sin neste storsatsning innen TV: 8K! Vi fikk kikke nærmere på teknikken, og må innrømme at vi kjenner oss litt frelst…

Skrevet av / 05.09.18 - 14:36
8K-TV fra Samsung: Vi har sett lyset!

Du leste riktig: før mange av oss har rukket å handle sin første 4K-TV, er Samsung godt i gang med neste generasjons TV-teknologi! 8K-prototyper har vært presentert som en fremtidsvisjon på mang en elektronikkmesse, men nå står de første produksjonsmodellene altså for tur. Det nye flaggskipet Samsung Q900R leveres i 65″, 75″og 85″ størrelse med ekte 8K oppløsning, og de første modellene ventes i butikk allerede i høst.

8K-oppløsning (7680 x 4320) er en naturlig evolusjon av dagens 4K UHD standard. Med fire ganger så mange piksler byr den potensielt på enda skarpere og glassklare bilder enn vi tidligere har sett. Men trenger vi det, når 4K-standarden er langt fra moden enda, og det knapt nok finnes noe 8K-innhold å få tak i? Skeptikerne der ute vil nok hevde at det er i tidligste laget. Men Samsung er verdens største TV-produsent, og må naturligvis slå på stortromma med jevne mellomrom for å bevare den statusen. The show must go on, og med konkurrentene pustende i nakken gjelder det å tenke nytt, stort og ultraskarpt.

8K på nært hold

Samsung QE85Q900R i aksjon på IFA-messen.

Samsungs nye 8K-skjermer var definitivt et imponerende skue der de sto og skinte om kapp med hverandre ute i messehallen. Bildet er som forventet sylskarpt, men samtidig veldig behagelig å hvile øynene på. Mest fascinerende var det å kunne gå tett inntil skjermen uten å se antydning til piksler: 85-tommeren har omtrent samme pikseltetthet (PPI) som en 43” 4K TV! Du må frem med lupe for å skille individuelle bildepunkter.

I tillegg til å være sylskarpe er de nye Samsung-skjermene meget lyssterke. 3000 Nits for 65” og 75” modellene, mens den største 85” modellen skal klare 4.000 nits. Det er en milepæl for TV-er til hjemmebruk, og gir en ny opplevelse av HDR videomateriale.

8K må sees i sammenheng med overgangen til større TV-skjermer hjemme i stua, og det er åpenbart at den økte oppløsningen vil gi aller mest utbytte på de skjermstørrelser fra 75-80 tommer og oppover. Når det er sagt, ga selv den minste 65-tommeren QE65Q900R en aldri så liten wow-effekt.

AI Upscaling: Intelligent oppskalering

Lyd & Bilde fikk være med inn på bakrommet for å se nærmere på teknikken bak 8K-skjermene. Rent teknisk handler det om QLED-LCD paneler med direkte LED-baklys, basert på lignende teknikk som 4K toppmodellen QE65Q9FN. Den største forskjellen (foruten 8K-oppløsningen) på Q900R, er en helt ny og avansert Quantum bildeprosessor.

Det hersker ingen tvil om at 8K i første omgang handler om oppskalering. Det finnes svært lite ”native” 8K-innhold tilgjengelig ennå, og videostandarden er langt fra ferdig utviklet. De nye 8K-skjermene vil derfor brukes til å vise vanlig SD, HD og 4K materiale det meste av tiden.

Samsung er selvsagt fullt klar over dette, og for å hanskes med den krevende oppskaleringsjobben måtte de angivelig starte med blanke ark. Ved hjelp av metoder som maskinlæring og ”reverse engineering” har de funnet frem til de beste algoritmene. Blant annet ved å mate 8K-bilder inn i en supercomputer og skalere dem ned til henholdvis 4K, HD, SD og tilbake opp til 8K om og om igjen. Informasjonen lagres i en database som oppdateres kontinuerlig – herav navnet ”AI Upscaling”.

Ut fra det vi kunne se på demorommet, gjør oppskaleringen en imponerende jobb. Sammenlignet med en ordinær Samsung 4K-skjerm, var det tydelig at 8K skjermene hadde merkbart mer detaljer, skarpere konturer og mindre tendens til ”sagtenner” rundt objekter i bildet – selv på ganske grusomt SD-materiale. HD og 4K-materiale så bare enda klarere og skarpere ut på 8K-modelllen. Og dette uten å fremkalle mer bildestøy – snarere tvert imot.

HDMI 2.0

Etter det vi har fått høre fra Samsung, vil de første 8K-modellene kun ha støtte for dagens HDMI 2.0 standard i første omgang,  Dette setter begrensninger for hvilke båndbredde videosignalene kan overføres i, til maks 4K 60fps og 8K 30fps (fps=frames per second/bilder i sekunder) over HDMI-inngangene. Videomateriale i 4K/120 og 8K 60 vil krever HDMI 2.1.

Q900R bruker en ekstern One Connect boks, så det kan tenkes å være en mulighet for oppgradering i fremtiden, men dette er ikke bekreftet enda.

Positivt førsteinntrykk

Om du TRENGER 8K er nok en overdrivelse, men hvis våre første inntrykk fra IFA-messen er noe å gå etter, kan det se ut som lista er hevet. Og når man først har sett ”the state of the art” av hva som kan oppnås innen bildekvalitet, vil man som regel ikke tilbake.

Nå var dette en demo i Samsung-regi, med håndplukket demomateriale for anledningen. Hvordan Q900R håndterer direktesendt TV-materiale, 4K Blu-ray, Netflix og spillkonsoller gjenstår å teste grundigere. Vi har selvsagt bestilt første eksemplar av Q900R til test!

Samsung Q900R kommer i butikk i oktober. 

Priser:

QE65Q900R – 49.990 kr

QE75Q900R – 69.990 kr

QE85Q900R – 149.990 kr

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tilbud i samarbeid med vår kommersielle partner Prisjakt.no

The Frame får ny innramming

8K-oppløsning, sa du? Denne har 16K!

Bang & Olufsens lanserer sin største TV noensinne

Samsung MicroLED: Blendende bildekvalitet, men det koster ...

Sniktitt på TCLs nye TV-er i Stockholm

Har du råd til denne?

Scroll to Top