Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

4K filmtjeneste fra Sony

Sony slipper snart en 4K nedlastingstjeneste, som også blir tilgjengelig på Playstation 4.

Skrevet av / 01.03.13 - 13:30
4K filmtjeneste fra Sony

De ultra-høyoppløste 4K skjermene kommer snart på markedet, men enda er det lite aktuelt 4K filmmateriale å få tak i. Sony er blant dem som har gått fremst i bresjen for 4K-formatet, og hintet allerede på CES-messen i januar om at de arbeider med en ny nettbasert filmtjeneste. Målet er å gi bredere tilgang til filmer i glitrende 4K oppløsning (3840 x 2160).

På alle 4K demonstrasjonene vi har besøkt til nå, har TV-ene fått sine signaler fra en anonymt utseende videospiller, med harddisken lastet full av 4K videoklipp.
NOT FOR SALE: På flere av 4K demonstrasjonene vi har besøkt til nå, har TV-ene fått sine signaler fra en anonymt utseende videospiller, med harddisken lastet full av 4K videoklipp.

Detaljene rundt filmtjenesten holder Sony foreløpig tett til brystet, men den vil ganske sikkert innebære en form for 4K-basert videospiller med nettverkstilkobling, harddisk og et grafisk brukergrensesnitt som lar deg velge hvilken film du vil laste ned. Derfor er det ikke usannsynlig at denne videospilleren rett og slett blir en Playstation 4, noe Sony Electronics-sjef Phil Molyneux langt på vei bekreftet  i en samtale med nettstedet The Verge nylig.

img_2365r
Sony viste frem denne prototypen på en 4K videospiller under CES-messen i Las Vegas. Kanskje det er slik Playstation 4 blir seende ut?

Det er allerede kjent at PS4 vil støtte 4K videoformatet. Spillkonsollen får også en innebygd harddisk av foreløpig ukjent størrelse, som blir nødt til å være stor hvis den skal håndtere 4K videofiler. Nettopp filstørrelsen er den store utfordringen til 4K: Selv med siste generasjons videokomprimering som HEVC/H.265, kan en helaftens spillefilm med 4K oppløsning lett bli 100 gigabyte stor! Det er dobbelt så mye som de største Blu-ray platene, og vil ta opptil flere døgn å laste ned.

Hvordan Sony har tenkt å løse denne floken er altså foreløpig usikkert, men de blir nødt til å ha en effektiv videokomprimering, og være på godfot med en eller flere nett- eller fiberleverandører. Vi som vil se film i 4K vil også måtte tåle lange nedlastingstider, slik mange Playstation 3-eiere i dag gjør når de laster ned spill over natten. Det blir også spennende å se hvilken pris vi må betale for å laste ned en 100 gigabyte film over nettet.

Enn så lenge finnes det nemlig ingen fysiske alternativer til nedlasting, bortsett fra frittstående produksjoner som Timescapes, som leveres på harddisk. Blu-ray Disc Association meldte nylig at de har satt ned en fokusgruppe for å se på et mulig Blu-ray 4K-format, så der er utviklingen åpenbart på et veldig tidlig stadium.

Ikke bare 4K

Kjenner vi Sony rett, har de større ambisjoner for filmtjenesten enn bare å fronte 4K-formatet. Vel så sannsynlig er det at de vil ta opp konkurransen med bl.a Netflix, HBO og iTunes ved å tilby strømming eller nedlasting av nyere filmtitler i mer ordinær Full HD-kvalitet. Det kan bety at vi får tilgang til mer aktuelle filmer, med lyd- og bildekvalitet som tilsvarer dagens Blu-ray format, rett over nettet. Sony har allerede lansert det nettsky-baserte systemet UltraViolet hvor de fleste store elektronikk- og filmselskapene (med unntak av Apple og Disney) er med. Hensikten er  å etablere en felles standard for distribusjon av Hollywood-filmer over nettet.

Sonys nye filmtjeneste kan bli lansert i USA allerede til sommeren, men det er usikkert når den kommer til Europa og Norge. Lyd & Bilde holder deg oppdatert!

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Her er Sonys nye TV-modeller for 2024

Nå kan du gjøre et TV-kupp

TCL C855 går til 98 tommer

Her er TCL 115X955 MAX

Nå kan du se OLED-TV på flytur

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Gigant-TV klar for Norge

Se hva vi fant hos LG i Tyskland

Sniktitt på LGs nye OLED-modeller i Frankfurt

163 tommer, noen større?

Nå i butikk: TCL X955-serien

Sniktitt på Samsungs 2024 TV-modeller

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top