Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Tilbake til start for webapper på iOS

Overraskende nok vil webapper på startskjermen fortsette å fungere i iOS 17.4.

Skrevet av / 05.03.24 - 14:42
Tilbake til start for webapper på iOS

Så sent som for to uker siden rapporterte vi at Apple var i ferd med å fjerne muligheten til å plassere såkalte webapper på startskjermen i iOS. Men etter en storm av protester fra utviklere og brukere har Apple ombestemt seg og vil nå fortsette å tillate dem. Dette innebærer imidlertid også et juridisk problem, ettersom de vil være i strid med EU-retten.

Årsaken til at Apple fjernet appene, er at de fra og med 6. mars (i morgen!) må overholde EUs nye Digital Markets Act. Den regulerer konkurransen på det europeiske markedet, som har vært dominert av gigantene Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance (TikTok), Meta og Microsoft. For å bryte opp dominansen krever EU at selskapene ikke stenger konkurrenter ute fra plattformene sine.

I januar kunngjorde Apple at de, for å overholde DMA, vil tillate kjøp av apper i andre butikker enn App Store, at andre betalingsløsninger vil kunne bruke NFC på iPhone, og at de vil tillate andre gjengivelsesmotorer enn Safari-nettleserens Webkit.

To comply with the DMA’s requirements, we had to remove the Home Screen web apps feature in the EU. – Apple

Problemet var at det å tillate andre gjengivelsesmotorer i webapper ville skape sikkerhetsproblemer, ettersom du ikke ville ha kontroll over hva appene kunne gjøre på telefonen. Problemet ble derfor løst ved å fjerne støtten for webapper som vises som vanlige apper på startskjermen i den siste betaversjonen av iOS 17.4.

Les også Slutt på webapper på startskjermen EUs krav til Apple innebærer at muligheten fjernes i iOS 17.4.

Dette utløste en storm av protester, og utviklere hevdet at dette bare er nok en måte for Apple å tvinge dem til å utvikle appene sine direkte for iOS. Poenget med webapper er at man bare trenger å lage en app som kan kjøres i en hvilken som helst nettleser, i stedet for å måtte lage versjoner for Windows, MacOS, iOS og Android. Ironisk nok kan man hevde at selv denne tvangen er et brudd på DMA.

We have received requests to continue to offer support for Home Screen web apps in iOS, therefore we will continue to offer the existing Home Screen web apps capability in the EU. This support means Home Screen web apps continue to be built directly on WebKit and its security architecture, and align with the security and privacy model for native apps on iOS, skriver Apple i en oppdatering på sin supportside.

Apple har nå gått tilbake og kommer ikke til å ta bort Webapper i iOS 17.4, som vil bli lansert når som helst nå. Men da bryter de DMA fordi de bare fungerer med Safaris Webkit… Uansett hvordan de gjør det, ser det ut til at de må løse sikkerhetsproblemet med å tillate andre renderingsmotorer for webapper så snart som mulig.

Apple are not known for backing down, so clearly their lawyers must have decided they were on shaky ground, sa lobbygruppen Open Web Advocacy i en uttalelse til The Register.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Full furore: Apple ber om unnskyldning for brutal reklame

Nokia 3210 er tilbake!

Smartere og sterkere - samme kamera

Ny iPad Air fås i to størrelser

IPad Pro får to OLED-paneler

Nothings designkonkurranse er avgjort

Forsov du deg i dag morges? Apple innrømmer at det var deres feil!

Ta en digital detox med Nokias nye dumme mobiler

Her er HMDs egne mobiler

Tracker for Google Find My-nettverket

OnePlus er på vei med nye produkter

Heineken lanserer trist mobil

Scroll to Top